Overig

Zelf gebit repareren: volg dit stappenplan

Het gebit krijgt het zwaar te verduren. Het moet alles wat je eet zonder morren vermalen en het krijgt daarbij te maken met zuren die de tanden aantasten, terwijl het gebit ook voor allerlei bacteriën een feestterrein is. 

Hierdoor zullen tanden na verloop van tijd aan kwaliteit inboeten, hoewel een goede tandhygiëne dit proces kan vertragen. Omdat wanneer een tandarts overgaat tot tanden repareren de kosten hoog op kunnen lopen, willen sommige mensen zelf hun gebit repareren. 

Soms kan je wel degelijk zelf je beschadigde tanden herstellen. Hieronder ontdek je hoe zelf een gebit herstellen verloopt en wat je daarvoor nodig hebt.

Benodigde gereedschappen

Om zelf je gebit te herstellen, heb je een aantal gereedschappen nodig. Gelukkig is het niet nodig om ze allemaal afzonderlijk aan te schaffen. Er zijn namelijk kant-en-klare sets waarbij je meteen alle gereedschappen en materialen krijgt om zelf je gebit te herstellen. 

Een voorbeeld daarvan is de reparatiekit InstantSmile, waarbij je verschillende sets tanden krijgt, alsook het benodigde vulmateriaal. Aanvullend heb je dan eigenlijk enkel nog een schaar nodig, maar dat is natuurlijk het type gereedschap dat jij wellicht al in huis hebt.

  • Schaar

Je hebt dus duidelijk niet veel gereedschappen nodig om zelf je gebit te herstellen. De gereedschappen die je nodig hebt, zitten meestal al in de reparatiekit of heb je al in huis. Reparatiekits om het gebit te herstellen, kan je kopen bij bol.com.

Benodigde materialen

De materialen die je nodig hebt om het gebit te herstellen, zitten in de reparatiekits die we eerder al benoemden. Het gaat dan bijvoorbeeld om vervangtanden, vulmaterialen en bevestigingsmaterialen. Aanvullend kan je wel nog wat schuurpapier gebruiken. 

Bij het herstellen van prothesen kan je gewoon je standaard prothesereinigingsmiddelen gebruiken om het een en ander schoon te maken als je klaar bent met het gebit te herstellen.

Reparatiekit voor tanden

Schuurpapier

Prothesereinigingsmiddelen

Een reparatiekit voor tanden kan je kopen bij bol.com. Schuurpapier is er ook te verkrijgen, net als bij de (online) doe-het-zelfzaken als Gereedschappelijk.be en Fixami.be. Reinigingsmiddelen voor je kunstgebit koop je onder meer bij Farmaline en bij bol.com.

Afgebroken tanden herstellen: zo doe je het stap voor stap

Natuurlijk kan een tandarts voor jou het gebit herstellen, maar dan brengt het gebit herstellen kosten met zich mee. Kosten die behoorlijk hoog kunnen oplopen als je geen goede tandverzekering hebt. Bovendien kan het soms weken of maanden duren voordat je een ontbrekende tand kan laten vervangen. 

In de tussentijd loop je wel rond met een niet zo fraai gebit en wordt je zelfvertrouwen aangetast. Gelukkig kan je ook zelf je gebit herstellen als er een tand ontbreekt. Dat doe je met behulp van de reparatiekit InstantSmile en het onderstaande stappenplan.

Reparatiekit tanden

Wil je iets anders aan je slecht gebit herstellen? Raadpleeg dan de FAQ onderaan deze pagina. In deze FAQ ontdek je hoe bij andere problemen zelf de tanden repareren verloopt.

Stap 1: een passende tand kiezen en prepareren

Als je de bovenstaande reparatiekit bestelt, ontvang je drie rijtjes met tanden. Kies daaruit, op basis van het model en de tandkleur, de tand die het beste bij je gebit past. Dat doe je gemakkelijk voor de spiegel, waarbij je de verschillende tanden eens voor je gebit houdt. 

Knip de tand af die jij nodig hebt. Eventueel kan je de tand altijd nog even bijvijlen of schuren tot het de perfecte vorm heeft. Nadien kan je verdergaan met het herstellen van het gebit.

Stap 2: bevestigingsmateriaal verhitten

Vul een kop met kokend water en neem ongeveer tien tot vijftien van de korreltjes uit het zakje. Dat is ongeveer een derde van het zakje. Doe ze in het hete water. Na ongeveer een minuut zullen de witte korrels doorzichtig zijn geworden. 

Schep ze er dan uit met een metalen lepel. Het kan dat je wat extra korrels nodig hebt, dat is afhankelijk van de tandgrootte. Eventueel verhit je er wat meer. Er zitten sowieso ruim voldoende korrels in het zakje.

Stap 3: bevestigingsmateriaal aanbrengen

Neem het doorzichtig geworden bevestigingsmateriaal en rol het in de vorm van een balletje. Bevestig het nu aan de achterkant van de droge tand, waarna het meteen zal beginnen te kleven. Als het niet kleeft, dien je het bevestigingsmateriaal opnieuw even te verhitten. Overtollig materiaal verwijder je eenvoudig met je vingernagel.

Stap 4: de tand bevestigen

Bevestig meteen de tand, terwijl het bevestigingsmateriaal nog steeds zacht en doorzichtig is. Breng het op de gewenste plaats aan en zorg ervoor dat het bevestigingsmateriaal onzichtbaar achter de omliggende tanden wordt geduwd. 

Duw een beetje met de duim tot het helemaal vanzelf goed blijft zitten. Nadien dien je het enkele minuten te laten afkoelen en dan is zelf het gebit herstellen achter de rug.

Het gebit herstellen is niet mogelijk: een kunstgebit is de oplossing

Soms is een gebit herstellen niet langer mogelijk en dan zal de tandarts een kunstgebit aanraden. Zo’n uitneembare prothese is behoorlijk prijzig, maar het kan zo goed worden gemaakt dat het helemaal niet zichtbaar is. 

Instant Smile biedt ook de mogelijkheid aan om zelf een goedkoop kunstgebit te maken. Dat is echter vooral bedoeld als een tijdelijke en goedkope oplossing in afwachting van de afspraak bij de tandarts.

Goedkoop (tijdelijk) kunstgebit

Niet op voorraad
as of juni 20, 2024 2:43 pm
Amazon.nl

Nog meer handige stappenplannen

Wij begrijpen als geen ander dat je looks heilig zijn en dat je maar liever niet met een kapot gebit rondloopt, terwijl je maar al te graag bespaart op de dure tandartskosten. Net daarom besteden wij zoveel aandacht aan zelf een gebit herstellen. 

Ook bij brilschade schieten wij te hulp, want we hebben eerder al een stappenplan gedeeld omtrent zelf een bril repareren. Wil je kledingschade repareren? Lees dan verder over kleding repareren, bijvoorbeeld over je mooie hakken repareren.

Heb jij nog iets te vertellen over een gebit herstellen of heb je nog een vraag die niet is behandeld in de hieronder weergegeven FAQ? Laat dan zeker een berichtje achter onderaan deze pagina!

Veelgestelde vragen over zelf een gebit herstellen

Hoe kan ik zelf een gebroken kunstgebit herstellen?

Het is mogelijk om een kunstgebit zelf te repareren. We raden aan om voor het herstellen van een kunstgebit Dentemp reparatieset te gebruiken. Daarbij vallen bij een kunstgebit-reparatie de kosten erg goed mee.
Je dient dan eerst de prothesestukken goed schoon te maken met een wattenstaafje en alcohol. Vervolgens pas je de te lijmen stukken aan elkaar en voeg je een dunne laag lijm om kunstgebit te repareren toe langs de gebarsten rand. 
Houd de stukken voorzicht tegen elkaar en verwijder na ongeveer twintig seconden de overtollige lijm. Eenmaal je daarmee klaar bent, plaats je het gebit terug in de mond en controleer je of alles goed op zijn plaats zit. 
Als het kunstgebit ongemakkelijk zit, haal je het opnieuw uit elkaar en herhaal je de voorgaande stappen. Bij een gebroken gebit zelf herstellen, is het belangrijk dat je niet te snel tevreden bent. Zit na de herstelling het kunstgebit comfortabel? Dan maak je gebruik van het meegeleverde schuurpapier om de eetzijde wat op te schuren, tot er een kanaal ontstaat waarin je het acryl kan plaatsen.
Nu dien je de Superfix-acryl te mengen volgens de gebruiksaanwijzing en moet je de pasta op de scheur gieten. Na twee minuten veeg je de overtollige pasta weg met een vochtige doek. Je legt het kunstgebit nadien in heet water en laat het ongeveer dertig minuten in het hete water liggen. 
Gebruik schuurpapier om eventuele scherpe randen opnieuw glad te maken en reinig de gerepareerde prothese. Dat kan gewoon met de reguliere reinigingsmiddelen die je anders gebruikt. Zelf het kunstgebit repareren, is nu achter de rug. Je merkt dat een kunstgebit zelf herstellen zeker niet moeilijk is.

Hoe kan ik een afgebroken tand van mijn vals gebit repareren?

Het bovenstaande stappenplan gebruik je om een gebroken gebit te herstellen. Je kan Dentemp reparatieset echter ook gebruiken om een afgebroken tand van je vals gebit te herstellen. Daarvoor dien je eerst het oude acryl in de holte waarin de tand zat weg te schuren met behulp van het schuurpapier. 
Nadien plaats je een kleine hoeveelheid gemengde acryl in de tandholte aan en druk je de tand in de tandholte. Zorg ervoor dat de tand gelijk zit met de aangrenzende tanden. Na ongeveer twee minuten veeg je de overtollige pasta weg, waarna je het gebit gedurende ongeveer 30 minuten in heet water legt, met het schuurpapier de scherpe randen glad maakt en het gebit reinigt. Een afgebroken tand van je gebitsprothese repareren, is nu achter de rug.

Wat is bij een kunstgebit herstellen de prijs als ik het laat doen?

Elke expert hanteert natuurlijk eigen prijzen en bovendien is het ook gewoon afhankelijk van wat er met het gebit scheelt. Gaat het bijvoorbeeld om een tand vervangen of moet men een gebroken vals gebit herstellen? Over het algemeen kost een kunstgebit herstellen ongeveer 100 tot 125 euro (boven of onder).

Wat zal slijtage aan tanden herstellen kosten?

Gebitsslijtage kan op verschillende manieren ontstaan. Zowel mechanische slijtage als chemische slijtage komt voor. Hoe groot de schade is, kan soms sterk verschillen. In ieder geval is versleten tanden herstellen aan te raden. Men kan op verschillende manieren slijtage aan tanden herstellen. 
Een restauratieve behandeling is steeds op maat te ontwikkelen en wordt al dan niet gecombineerd met beschermplaatjes. Hierdoor is het moeilijk om te zeggen wat bijvoorbeeld afgesleten voortanden herstellen zal kosten. Een goede tandarts zal vrijblijvend een behandelplan voorleggen en een globaal overzicht bieden van de te verwachten kosten. Ga met andere woorden bij een tandarts te rade.

Hoe kan ik doorschijnende tanden herstellen?

We spreken in dit geval van tanderosie. Bij tanderosie wordt het glazuur aangetast en lost het onderliggende tandbeen op. Er is spijtig genoeg geen behandeling voor tanderosie. De tandarts zal focussen op het voorkomen van verdere erosie. 
Als het glazuur is aangetast, zal men de doorzichtige tanden herstellen met behulp van witte vullingen. Bij ernstig aangetaste tanden zijn kronen, facings of inlays nodig.

Kan ik zelf rotte tanden herstellen?

Er bestaan doe-het-zelfpakketjes waarmee het mogelijk zou zijn om gaatjes in de tanden te herstellen. Vooral in landen met slechte ziektezorgverzekeringen is daar vraag naar. In Groot-Brittannië worden er bijvoorbeeld jaarlijks ruim 250.000 van dergelijke pakketjes verkocht. 
Toch raden experts het af. Bij een rottende tand is het echt belangrijk dat alle bacteriën eruit worden gehaald, want anders gaat het rottingsproces gewoon verder. En voor je het weet kom je dan terecht bij de tandarts die moet meedelen dat een volledig rot gebit herstellen spijtig genoeg niet mogelijk is.

Hoe kan ik zelf afbrokkelende tanden herstellen?

Het is niet aan te raden om zelf afbrokkelende tanden te herstellen. Je kan beter het afgebroken stuk tand bewaren en een afspraak maken bij de tandarts. In de tussentijd spoel je regelmatig de mond met zoutwater. Zo voorkom je dat een afgebroken tand begint te ontsteken. Neem eventueel een pijnstiller tegen de pijn. Ibuprofen is een aanrader, omdat dit zowel de pijn als de zwelling vermindert. 

Hoe kan ik zelf afgesleten tanden herstellen?

Het is niet mogelijk om zelf afgesleten tanden te herstellen. Afgesleten tanden en kiezen groeien niet meer aan en tandglazuur is niet te herstellen. Een gebitsrestauratie is wel te overwegen. De tandarts is hiervoor het eerste aanspreekpunt.

Hoe kan ik de glazuurlaag van tanden herstellen?

De glazuurlaag van tanden herstellen, is spijtig genoeg niet mogelijk. Schade aan tandglazuur is niet terug te draaien. Het is wel mogelijk om het resterende tandglazuur sterker te maken. 
Daarvoor gebruik je fluoridehoudende tandpasta. Onder andere Paradontax Original is een goede tandpasta en bevat fluoride. Daarnaast helpt het erg goed bij bloedend tandvlees.

Hoe kan ik de ontkalking van tanden herstellen?

De ontkalking van tanden is een eerste fase in het verrottingsproces van tanden. Het levert een doffe plek op het glazuur op. Als er niks aan wordt gedaan, zal er gegarandeerd een gaatje ontstaan. 
Dit proces valt gelukkig nog te stoppen door middel van fluoride. Er is dan sprake van remineralisatie. Gebruik een tandpasta met fluoride, bijvoorbeeld Paradontax Original.

Kan ik een tand repareren met composiet?

Zelf een tand repareren met composiet is niet aan te raden. Laat dit altijd over aan een tandarts.

Een verwaarloosd gebit herstellen: betaalt het ziekenfonds dat terug?

Ja. Ook een verwaarloosd gebit herstellen, wordt door het ziekenfonds terugbetaald. Bij gebitsverwaarlozing betaalt men echter wel minder terug. Men wil nu eenmaal de mensen aanmoedigen om minstens een keer per jaar (preventief) naar de tandarts te gaan. Het remgeld ligt bij een verwaarloosd gebit herstellen dus wat hoger.

Kunnen mijn slechte tanden herstellen na tandenknarsen?

Ja, men kan tandschade ten gevolge van tandenknarsen aanpakken. Veelal zal men een restauratief behandelplan opstellen. Daarnaast zal men ook aandacht hebben voor het voorkomen van verdere schade, bijvoorbeeld door middel van een opbeetplaat in combinatie met ontspanningsoefeningen. Zo’n opbeetplaat kan je ook zelf kopen. 

Wat zal een tand repareren kosten?

Het is niet mogelijk om zomaar te zeggen wat bij tanden herstellen de prijs is. Elke situatie is anders en het is afhankelijk van het behandelplan. Bovendien mogen tandartsen vrij hun tarieven kiezen en is het ook nog eens afhankelijk van je (tand)verzekering. 
Wil je weten wat je gebit laten repareren zal kosten? Neem dan contact op met de tandarts. Voor vragen met betrekking tot de terugbetaling van de tandartskosten kan je terecht bij je ziekenfonds.

Wil je meer reparatietips? Lees dan de onderstaande artikelen

Gerelateerde artikelen

Back to top button