Klussen

Zelf betonrot repareren

Betonrot kan grote gevolgen hebben. Het kan zelfs de structurele kracht van een gebouw aantasten. Tijdig het betonrot repareren, is dan ook erg belangrijk. Of betonrot zelf repareren mogelijk is en wat betonrot herstellen kosten zal, is voor een groot deel afhankelijk van de mate van beschadiging. Soms volstaat het om de schade weg te kappen, een primer aan te brengen en reparatiemortel te gebruiken. Wacht je te lang met betonrot herstellen, dan moet er meer worden weggekapt en zal het betonrot repareren kosten met zich meebrengen die je niet zomaar kan weglachen. Hoe het herstellen van betonrot werkt en wat je daarvoor nodig hebt, lees je op deze pagina.

Benodigde materialen

Bij betonrot repareren gaat het er vooral om dat je verwijdert wat kapot is, beschermt wat nog niet kapot is en herstelt wat je verwijderde. Dat wil zeggen dat je bij betonrot repareren niet zonder een roestomvormer kan. Een roestomvormer zal het ijzerwerk beschermen tegen toekomstige beschadigingen. Met herstelmortel vervang je het kapotte beton en impregneermiddel beschermt tegen nieuw betonrot. Zo hoef je het hele proces van betonrot repareren binnenkort niet te herhalen.

  • Roestomvormer
  • Herstelmortel
  • Impregneermiddel

Roestomvormers zijn onder meer te verkrijgen bij bol.com en Conrad. Ook impregneermiddel kan je er vinden, net als bij Fixami.be of bij Toolstation.be. Herstelmortel is te koop bij bol.com, maar het aanbod is er relatief beperkt. Ook via de website Amazon.nl kan je herstelmortel aanschaffen. Daarnaast kan je hiervoor uiteraard terecht in een lokale doe-het-zelfzaak.

Benodigde gereedschappen

Je kan betonrot zelf herstellen, maar weet wel dat er wat hard labeur bij komt kijken. Je hebt bijvoorbeeld een hamer en een beitel nodig om het beschadigde beton te verwijderen. Uiteraard zijn er nog een aantal benodigdheden waar je niet zonder kan bij het herstellen van betonrot. Hieronder vind je ze terug. Haal ze in huis, zodat je meteen kan starten met het proces van betonrot repareren.

  • Hamer
  • Beitel
  • Plamuurmes
  • Staalborstel
  • Bouwstofzuiger
  • Betonplex (eventueel)

Veel van deze gereedschappen kan je gelukkig in de lokale bouwmarkt kopen. Online vind je ze onder meer bij Fixami.be en Toolstation.be, terwijl ook bol.com een mooi en betaalbaar assortiment aan gereedschappen aanbiedt. Bouwstofzuigers zijn dan weer in overvloed te vinden bij Coolblue.

Zelf betonrot herstellen: het ultieme stappenplan

Betonrot treedt op doordat het in het beton aanwezige ijzer roest, een gevolg van de blootstelling aan vocht. Tijdig betonrot herstellen is heel belangrijk. In een eerste stadium is de reparatie van betonrot namelijk nog gemakkelijk uit te voeren. Het probleem is dat als je te lang wacht, hetgeen dat rot is alleen maar verder zal rotten. Dit wil zeggen dat het betonrot zelf herstellen dan een stuk moeilijker wordt en dat je voor de betonrot-reparatie bedrijven moet inschakelen. Uiteraard zijn de kosten van een betonrot-reparatie dan niet min. In onderstaand stappenplan gaan we uit van de situatie waarbij je er tijdig bij bent en zelf betonrot repareren nog mogelijk is. Je ziet dan misschien wel duidelijke barsten en ziet door de barsten heen misschien wel het betonijzer zitten, maar de aantasting is nog steeds heel lokaal. Zelf betonrot herstellen is dan nog steeds mogelijk.

Stap 1: voorbereiding

Wat rot is, moet je verwijderen. Dat is de kern van betonrot repareren. In de eerste plaats verwijder je dan ook al het beton dat los is komen te zitten. Zeker de loszittende delen beton die rond het betonijzer zitten, moet je verwijderen. Anders is betonrot repareren niet mogelijk. Het verwijderen van dit loszittende beton kan je gewoon met een hamer en een beitel doen. Nadien verwijder je het stof en de losse deeltjes die onder andere op en rond het ijzerwerk zitten. Dat doe je met behulp van een staalborstel. Het resterende stof en vuil zuig je met een bouwstofzuiger op. Zorg ervoor dat je goed aan het roest stuk betonijzer kunt, want enkel zo is betonrot repareren mogelijk.

Hamer en beitel

Het gaat om loszittende stukken beton die je dient te verwijderen. En dergelijke stukken kan je met behulp van een eenvoudige hamer-beitelset zeker te lijf gaan. Onder meer de zevendelige hamer-beitelset Gedore RED R22150019 is een aanrader. Deze bankhamer heeft een gesmede hamerkop van temperstaal en een essenhouten steel.

Staalborstel

Een staalborstel is, zoals de naam het eigenlijk al aangeeft, een borstel met haren van staal. Deze staaldraden haartjes zijn vaak vastgelijmd. Een staalborstel is erg sterk en wordt meestal gebruikt om vuil en roest van ijzer te schrapen. Een staalborstel met vijf rijen is over het algemeen ideaal voor mensen die betonrot herstellen, maar er zijn er ook met meer of minder rijen.

Bouwstofzuiger

Het stof dat vrijkomt, is heel erg fijn en wordt door een klassieke stofzuiger niet altijd goed opgenomen, maar louter weggeblazen. Daarom is het raadzaam om een goede bouwstofzuiger te gebruiken. Dit hoeft geen duur exemplaar te zijn. Bij Coolblue kan je al voor minder dan honderd euro een goede bouwstofzuiger vinden. Je leest er ook meer over hoe je een goede bouwstofzuiger kiest.

Stap 2: het betonijzer behandelen

Haal met behulp van de staalborstel het roest zoveel mogelijk van het ijzerwerk en zuig de roestdeeltjes met je bouwstofzuiger op. Bij hardnekkige verroesting – wat meestal wel het geval is – is het raadzaam om een roestomvormer te gebruiken. Dergelijke roestomvormers stoppen het roestproces en zetten resterende roestdeeltjes om in een beschermlaag. Daarnaast brengt het meteen ook een primerlaag aan die extra bescherming biedt tegen nieuwe roestvorming. Het zorgt er tevens voor dat het nieuwe beton goed zal hechten. Hierdoor voorkom je dat je binnenkort het hele proces van betonrot repareren moet herhalen.

Roestomvormer

Als je een goed roestverwijderingsmiddel wil gebruiken, raden we Ranex Rustbuster aan. Zonder stralen of schuren verkrijg je binnen 24 uur een roestvrij oppervlak. Het blijft na de roestbehandeling ook nog steeds mogelijk om een een- of tweecomponentenprimer of coating te gebruiken. Het is bovendien mens- en milieuvriendelijk en niet ontvlambaar, waardoor het veilig te gebruiken is.

Stap 3: plamuren van het beton

Al het kapotte beton is intussen verwijderd en het ijzerwerk is opnieuw klaar om jaren mee te gaan. Dan is het nu tijd om alles opnieuw te vullen. Dat doe je niet met gewoon cement, maar met een speciale herstelmortel die veel elastischer is en veel beter kleeft. Een goede keuze is Wall Fix van Tec7. Het heeft een onoplosbare greep op beton en het is uitstekend geschikt voor het herstellen van betoncorrosie. Let er wel op dat je niet te veel gebruikt. Overtollige Wall Fix verwijder je meteen met een Powerwipe-doekje.

Bekistingsplaat

Soms zal je niet zomaar met herstelmortel aan de slag kunnen gaan, maar moet je eerst een bekisting maken. Dat is het geval als er grotere aangetaste plekken zijn. Daarvoor gebruik je een bekistingsplaat, ook wel eens betonplex genoemd (hoewel er ook kleine verschillen zijn tussen deze twee). Het is behandeld om vochtwerend te zijn, waardoor je het zonder problemen kan gebruiken voor bekistingswerken. In de lokale doe-het-zelfzaak kun je vrijwel altijd betonplex vinden.

Stap 4: afwerking van het beton

In principe is het betonrot herstellen nu achter de rug. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je het hele proces van betonrot repareren spoedig opnieuw moet uitvoeren. Daarom is het aan te raden om het gehele beton te behandelen, zodat het waterdicht wordt. Dan kan het vocht het ijzerwerk niet aantasten. Hiervoor bestaan er speciale impregneermiddelen. Hoe je het aanbrengt, verschilt per product. Lees altijd goed de aanbevelingen die op de verpakking staan, ook wat het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen betreft.

Impregneermiddel voor beton

Een goede keuze voor het sealen van beton is Hydrablock Pro. Dit impregneermiddel maakt het beton waterdicht en voorkomt het indringen en de migratie van water en radongas. Dit is een radioactief gas dat van nature uit de bodem en uit bouwmaterialen voorkomt. Het impregneermiddel dringt tot diep in de poriën van het beton door en tast het ademend vermogen van het beton niet aan. Tegelijkertijd biedt het ook bescherming tegen uv-licht en slijtage.

Niet meer te maken? Schakel een expert in!

Soms is betonrot herstellen niet meer mogelijk. Dan zit er weinig anders op dan het ijzerwerk uit te breken en (gedeeltelijk) nieuwe ijzers aan te brengen. Er moet dan een hulpbekisting worden aangebracht en de betonneringswerken zijn opnieuw te doen. Houd er rekening mee dat dit niet altijd zomaar mag worden uitgevoerd. Te veel uitbreken kan structurele schade veroorzaken. Bij een terras maakt dat niet zo heel veel uit, maar op dezelfde manier betonrot op een balkon repareren, is niet meteen aan te raden. Mogelijk zijn er eerst verstevigingswerken nodig en moeten er extra veiligheidsmaatregelen worden getroffen. We raden aan om bij dergelijke gevallen van betonrot reparatie-bedrijven te contacteren die hierin zijn gespecialiseerd. Het kan je veel miserie uitsparen.

Nog meer handige stappenplannen

De tand des tijds kan soms genadeloos zijn. Niet alleen kan je met betonrot te maken krijgen, maar ook bijvoorbeeld houtrot repareren kan nodig zijn. Daarnaast moet je misschien wel scheuren in de muur repareren of de voegen van de buitenmuur repareren. En het is niet omdat er geen sprake is van betonrot dat beton repareren zich niet kan opdringen, integendeel.

Heb je aanvullende tips voor de reparatie van betonrot of kwam je nuttige producten tegen die volgens jou ideaal zijn voor de reparatie van betonrot? Laat het ons dan zeker weten.

Wil je meer reparatietips? Lees dan de onderstaande artikelen

Gerelateerde artikelen

Check Also
Close
Back to top button