Klussen

Zelf riolering repareren: volg dit stappenplan

Problemen met de riolering kan je maar beter niet hebben. Verstoppingen en stankoverlast zijn er namelijk niet de enige gevolgen van. In het slechtste geval krijg je ook nog eens te maken met wateroverlast en met wel heel vies water in de kelder. 

Het probleem met een lekkage in een riool repareren, is dat zo’n riool niet zomaar toegankelijk is. Als je echt aan de rioolbuizen wilt raken, moet je vaak graven en openbreken. Gelukkig is een riool herstellen zonder breken wel degelijk een optie. Wij leggen uit het riool repareren verloopt en wat je daarbij nodig hebt.

Benodigde gereedschappen

Welke gereedschappen je nodig hebt om zelf de riolering te repareren, is voor een groot deel afhankelijk van wat het probleem is en wat er exact moet gebeuren. Een inspectiecamera helpt om het probleem in kaart te brengen. 

Ook een hogedrukreiniger en een ontstopperset kan je vaak goed gebruiken, omdat je daarmee problemen in de riolering kan oplossen zonder dat er breekwerk aan te pas komt. Als je de ophanging van het riool moet repareren, is ook een boorhamer wellicht nodig.

  • Inspectiecamera
  • Hogedrukreiniger
  • Ontstopperset
  • Boorhamer 

Deze benodigdheden kan je kopen bij bol.com en bij populaire kluswebshops als Toolstation.be, Fixami.be en Gereedschappelijk.be. Vergelijk altijd goed de prijzen en ga na waar je deze gereedschappen het goedkoopst aanschaft, want er zijn soms grote prijsverschillen mogelijk.

Benodigde materialen

Net als bij de benodigde gereedschappen is het qua materialen afhankelijk van wat er moet gebeuren. Dien je te ontstoppen, gebruik dan een geschikte rioolontstopper. Bij hardnekkige verstoppingen gebruik je een ontstopper op basis van zwavelzuur. 

Let wel altijd goed op, want zwavelzuur is absoluut niet ongevaarlijk. Een bandslagpen, een ophangband en een betonboortje heb je nodig als je de ophanging van het riool wil repareren.

  • Rioolontstopper
  • Ophangband
  • Bandslagpen
  • Betonboor

Een goede rioolontstopper op basis van zwavelzuur is over het algemeen wat moeilijker online te vinden, maar onder meer Gereedschappelijk.be biedt het wel aan. 

Ophangbanden en bandslagpennen koop je bij gespecialiseerde webshops of in doe-het-zelfzaken. Je betonboren kan je dan weer kopen bij onder meer bol.com, Toolstation.be en Fixami.be.

Stappenplan voor het herstellen van de riolering

Wil je zelf je riolering herstellen, dan is het belangrijk dat je eerst het probleem in kaart brengt en de oorzaak aanpakt. Pas dan kan je daadwerkelijk overgaan tot de rioolpijp repareren. Een verstopping verhelpen of de ophanging van je riool repareren, kan je wellicht zelf.

Om een rioolbuis te repareren zonder breekwerken is het over het algemeen een beter idee om een vakman in te schakelen.

Stap 1: het probleem opsporen

In eerste instantie is het belangrijk om na te gaan wat het probleem is en waar het probleem zich bevindt. Louter het herstellen van de riolering volstaat namelijk niet, je zal mogelijk ook de oorzaak moeten wegnemen. 

Denk bijvoorbeeld aan wortelgroei, waarbij de riolering wordt aangetast. Eerst en vooral kan je het defect dan visueel trachten op te sporen. Dat gaat goed als de buizen in de kruipkelder zitten en je ze ook daadwerkelijk kan zien lopen. 

Als dat niet het geval is, heb je inspectiemiddelen nodig. Er bestaan speciale camera’s waarmee je in de riolering kan kijken en waarmee je kan nagaan waar het defect of de verstopping zich bevindt. Een voorbeeld daarvan is de inspectiecamera van Strex.

Opgelet: in oude woningen zijn er soms nog asbestbuizen aanwezig. Herstellingswerken aan asbestbuizen doe je nooit zelf. Ook bij structurele problemen met asbestbuizen kruip je bij voorkeur niet de kruipkelder in, maar kan je beter het riool laten repareren door een expert.

Stap 2: de oorzaak van het probleem aanpakken

Ongeacht wat er aan de riolering scheelt, is het belangrijk om het probleem bij de oorzaak aan te pakken. Gaat het om een verstopping met bijvoorbeeld dameshygiënespullen, dan moet je voorkomen dat dit nog in het toilet wordt gegooid. 

Plaats waarschuwingsbordjes, een vuilbakje en dergelijke meer. Schade aan kleine onderdelen kan je vast zelf verhelpen door ze te vervangen. En de ophanging van de riolering kan je wellicht ook zelf repareren. Let er vooral op dat je geen extra schade berokkent. 

Eventueel kan je op zeker spelen en het riool laten repareren. Gaat het om schade aan het riool door wortels, dan zit je met een probleem. Het herstellen van rioolbuizen is dan heel complex. Het probleem is dat wortels zich tot diep in de buis duwen en zoveel schade kunnen veroorzaken, dat het riool repareren van binnenuit in feite niet meer mogelijk is. 

In veel gevallen zit er niks anders op dan alles uit te graven en nieuwe rioolbuizen te plaatsen. Dat kan je in principe nog zelf, maar het uitfrezen van de wortels is wel wat complexer. 

Zeker als je de boom niet wilt beschadigen, kan je dat maar beter aan een specialist overlaten. Het gebruik van extra sterke buizen en het afwerken met speciale aarde helpt om nieuwe problemen te voorkomen.

Stap 3: de rioolpijp repareren

Vervolgens komt de belangrijkste stap: het herstellen van de riolering. Hoe dat dient te gebeuren, is uiteraard afhankelijk van wat er met de riolering scheelt en waar het probleem zich bevindt. Dit probleem bracht je bij de eerste stap reeds in kaart. 

We nemen hieronder aan dat de schade meevalt en dat het riool herstellen kan zonder dat er breekwerken aan te pas komen. Als dat niet het geval is, is er sprake van verregaande schade en is het meestal beter om het herstellen van rioolbuizen aan een professional over te laten.

Verstopping in het riool

Als er sprake is van een grote verstopping, kan je eenvoudig de riolering herstellen zonder te breken. In dikke rioolbuizen is de verstopping meestal al vrij groot en is het vaak moeilijk te verhelpen met een veer, een ontstopperset of met een hogedrukreiniger, maar het is zeker het proberen waard. Een eenvoudige oplossing is het gebruik van loodgieterontstopper.

Het gaat om ontstoppingsmiddelen op basis van zwavelzuur, zo krachtig dat ze zelfs maandverbanden en sigarettenpeuken oplossen en dat zonder dat ze de rioolbuis schade toebrengen. Een voorbeeld van zo’n product is de Kelfort Rioolontstopper 96% Zwavelzuur. Let wel altijd op met dergelijke middelen, want ze veroorzaken ernstige brandwonden bij aanraking.

Ophanging riool repareren

Een probleem dat vaak voorkomt, is dat de ophanging van het riool stuk is. Dat is zeker in een kruipkelder al snel zichtbaar. De kosten van de reparatie van de riolering vallen dan goed mee en je kan dan zelf de ophanging van het riool repareren of vervangen. 

Een handige oplossing is het gebruik van een ophangband. De ophangband bevestig je in combinatie met schroeven of spijkers of met een bandslagpen, wat de voorkeur krijgt. Het is daarbij belangrijk om de gaten in de ophangband zo klein mogelijk te houden, zodat de sterkte ervan niet wordt aangetast. Vooral de ophangbanden van Dyka worden vaak gebruikt en zijn heel geschikt.

Reparatie rioolbuis zonder breekwerken

Als de leiding kapot is en je zonder breekwerken het riool wil herstellen, kan je de rioolbuis herstellen door middel van een kousrenovatie. Hierbij worden de leidingen eerst gereinigd. Dan wordt er een met epoxy doordrenkte kous in de beschadigde leiding aangebracht. 

Nadien hardt het uit en neemt het de vorm aan van de buis. Eigenlijk ontstaat er een buis in de buis, waarbij de nieuwe buis even sterk is als de oorspronkelijke buis. En dat alles zonder dat er breekwerken voor nodig zijn. In theorie kan het, maar in de praktijk is het geen goed idee om dit zelf te doen. 

De leidingen dienen namelijk goed te worden geïnspecteerd en zijn niet altijd geschikt voor dit type herstellingen. Wij raden dan ook aan om bij dit type herstelling de riolering in de handen van een expert te laten. Hij zal nagaan wat de beste methode is en zal voor jou de rioolbuis herstellen.

Verzakte riolering herstellen

Ook een verzakt riool repareren, kan je maar beter niet zelf doen. Het probleem is namelijk dat de oorzaak van de verzakking moet worden opgespoord en bestreden. Het kan gaan om grondverzakkingen, maar bijvoorbeeld ook om fouten bij de bouw van de woning of om een slecht aangelegde riolering. 

Louter het probleem verhelpen, zoals een platgedrukte of afgebroken riolering herstellen, volstaat niet. Ook de oorzaak van het probleem moet worden aangepakt. En de hulp van een expert is dan heel welkom. Op lange termijn zal zo’n riool-reparatie je kosten en veel miserie besparen.

De riolering repareren is niet mogelijk: nieuwe buizen leggen

Soms is het riool repareren niet mogelijk. Dan zit er niks anders op dan het een en ander uit te breken of uit te graven en nieuwe rioolbuizen te leggen. Rioolbuizen kan je gewoon kopen bij webshops als bol.com en bij doe-het-zelfzaken. 

Het is uiteraard niet nodig om zelf de rioolwerken uit te voeren. Je kan de rioolwerken ook laten uitvoeren. Zowel de buizen vervangen als de riolering repareren, kan je uitbesteden. Wij raden aan om de website Solvari.be te raadplegen. Via deze website ontvang je eenvoudig en vrijblijvend offertes voor rioolwerk.

Nog meer handige stappenplannen

Bij problemen met de riolering is er soms sprake van nevenschade, vooral veroorzaakt door het vocht dat zich in de grond of in de (kruip)kelder bevindt. Zeker bij oude woningen die niet goed zijn onderhouden, is de gevolgschade vaak niet te overzien. Daarom kunnen ook onze andere stappenplannen heel nuttig zijn. Op deze website lees je gelukkig niet alleen meer over de riolering repareren, maar bijvoorbeeld ook over betonrot repareren of over houtrot repareren.

Heb jij wel wat ervaring met de riolering repareren en heb je tips voor andere klussers? Of liet jij je riolering repareren en wil je (anoniem) prijsinformatie delen? Laat dan zeker een berichtje achter onderaan deze pagina. We kunnen er elkaar alleen maar mee helpen.

Wil je meer reparatietips? Lees dan de onderstaande artikelen

Gerelateerde artikelen

Check Also
Close
Back to top button