Kleding

Zelf hakken repareren: volg dit stappenplan

Een gemiddelde volwassene zet tot 10.000 stappen per dag. Bij jongeren kunnen dat er tot wel 50% meer zijn. Bij hakken komt het volledige gewicht op een lokaal punt terecht. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat hakken ongelofelijk sterk te lijden hebben onder al die inspanningen, zeker bij hobbelige ondergronden. 

Het is meteen ook de reden waarom bij een schoen een hak repareren vaak nodig is. Hieronder ontdek je hoe een hak repareren verloopt en wat je nodig hebt om de hak van een schoen te herstellen.

Benodigde gereedschappen

Het is zeker mogelijk om zelf hakken te repareren, op voorwaarde dat je over de juiste gereedschappen beschikt. Het goede nieuws is dat je niet bepaald veel gereedschappen nodig hebt om zelf de beschadigde hakken te repareren. 

Een tang, een vijltje en een hamer is eigenlijk al voldoende. Soms ontvang je een tang als je een hakken-reparatieset aanschaft of krijg je een tang van een schoonmoeder als je een nieuw lief in huis haalt.

  • Tang
  • Hamer
  • Vijl

Een tang, een vijl en een hamer kan je in elke doe-het-zelfzaak vinden, ook in hun online varianten. Onder andere bij Toolstation.be, Fixami.be en Gereedschappelijk.be kan je een hamer en een tang kopen. Daarnaast kan je het een en ander ook aanschaffen bij populaire shops als bol.com.

Benodigde materialen

Net zoals het feit dat je niet veel gereedschappen nodig hebt om de hak van een schoen te herstellen, heb je er ook niet meteen veel materialen voor nodig. Je kan kiezen voor een hakken-reparatieset en je hebt dan in principe meteen alles in huis. 

Het gaat dan voornamelijk om passende haktips. Deze dienen hetzelfde formaat (lengte en diameter) te hebben als bij je huidige hakken. Ook een schoonmaakdoekje of een vochtig doekje is handig, maar dat heb je wellicht al in huis.

  • Nieuwe haktips
  • Reparatieset hakken

Het vinden van nieuwe haktips is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn betrekkelijk weinig online verkopers van haktips. Daarom kopen veel mensen ze rechtstreeks bij hun schoenenmaker. Je kan ze echter ook heel goedkoop online kopen bij AliExpress en bij Amazon

Vaak moet je ze dan wel in bulk kopen en er bijvoorbeeld meteen 60 in huis halen, terwijl je er misschien maar eentje nodig hebt. Desondanks ben je nog steeds goedkoper af dan als je je hakken laat repareren en zo heb je er meteen voor de volgende keer.

Stappenplan: stap voor stap zelf de hak van een schoen repareren

Je beschadigde hakken repareren, is in principe iets dat je gemakkelijk zelf kan doen. In veel gevallen kan je zelf je hakken repareren door een nieuw haktipje te plaatsen.

Daar hoef je niet heel handig voor te zijn en je hebt er ook niet veel spullen voor nodig. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een handige hakken-reparatieset en je hebt dan meteen alle benodigdheden in huis.

Stap 1: de hakken aan een inspectie onderwerpen

Breng niet direct je schoenen binnen bij de schoenenmaker, maar onderwerp de schoen in eerste instantie aan een controle. In veel gevallen is het namelijk niet nodig om de volledige hak te vervangen. Je kan dan de hakken repareren door de haktip te vervangen. De hak zelf is dan niet stuk. 

Deze tipjes zijn apart te verkrijgen. Er zijn tipjes van kunststof en er zijn er van ijzer. IJzeren tippen zijn veel steviger en gaan langer mee, maar kunnen soms wat extra geluid maken. Het is vooral een kwestie van voorkeuren. Als de volledige hak stuk is, is het laten herstellen een beter idee.

Stap 2: de hakken repareren door de hak te vervangen

Het vervangen van het hakje is eveneens iets dat je zelf kan doen. Daarbij gebruik je een tang. Zorg dat je het tipje goed vasthebt. Trek met de tang het hakje linksdraaiend uit de hak. Vaak zal het spijkergaatje vol viezigheid zitten.

Maak dit even schoon met een vochtige tissue. Als je nog geen tang hebt, raden we aan om te kiezen voor deze hakken-reparatieset waarbij je meteen ook een tang ontvangt.

Stap 3: een nieuw haktipje plaatsen

Vervolgens pak je een nieuw hakje. Het is belangrijk dat het nieuwe hakje dezelfde maat heeft als het oorspronkelijke hakje. Dergelijke stifthakken zijn heel voordelig te verkrijgen. Bij Amazon verkopen ze bijvoorbeeld sets van 60 stifthakken voor zo’n 15 euro. 

Dat is ongeveer 25 eurocent per stifthak! Je kan ook meteen kiezen voor een hakken-reparatieset waarbij je bijvoorbeeld ook al een tang krijgt meegeleverd. De hakken-reparatieset van Belle Vous is in zo’n geval een goede keuze.

Met behulp van een hamertje kan je het nieuwe hakje voorzichtig met de spijker in de onderkant van de schoen slaan. Neem er vervolgens een schoenvijltje bij en vijl de eventuele randjes op. Je merkt het: hakken repareren, dat is helemaal niet zo moeilijk. 

Als je helemaal geen hamertje, vijltje of andere benodigdheden hebt, raden we deze hakken-reparatieset aan. Je ontvangt niet alleen handige tips, maar ook onder meer een vijl, een tang en een hamertje om zelf je hakken te repareren.

Hakken repareren, laten repareren of nieuwe hakken kopen?

Soms is je beschadigde hakken repareren geen optie. De schade is dan te groot en de prijs voor een reparatie ligt hoger dan de waarde van je hakken. Uiteraard zal dat sneller het geval zijn bij goedkope hakken van de Primark dan bij Louboutins. Zeker bij op maat gemaakte Louboutins is hakken en zolen zelf repareren niet aan te raden. Dat laat je maar beter over aan een specialist.

Wil jij nieuwe hakken kopen? Dan beschik je over een ruime keuze. Louboutins zijn misschien wat te prijzig, maar er zijn gelukkig ook voordelige alternatieven te vinden. Onder meer bij Zeb vind je een betaalbare en kwaliteitsvolle collectie met hakken die heel betaalbaar zijn. Ook bij bol.com, waar je te maken krijgt met een ongelofelijk ruime keuze, kan je natuurlijk je nieuwe hakken aanschaffen.

Nog meer handige stappenplannen

Schoenen zijn aan slijtage onderhevig. Dat is ook logisch. Bij elke stap slijten ze een beetje, terwijl ze je optimaal dienen te ondersteunen. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat je hakken repareren al eens nodig kan zijn. Toch kan er niet alleen wat aan de hak zelf schelen. 

Misschien moet je wel de binnenkant van de hak of schoen repareren of moet je de hiel van je schoen repareren. Om je daarbij te helpen, kan je op deze website meer lezen dan louter over hakken repareren. We hebben diverse stappenplannen geschreven die je wellicht zullen interesseren. 

We hebben het onder meer over de hielvoering repareren, over je schoenen repareren en over andere kleding repareren.

Heb jij nog vragen of tips met betrekking tot beschadigde hakken repareren? Laat dan zeker een berichtje achter. We nemen graag de tijd om je vragen te beantwoorden. Veelgestelde vragen nemen we op in onze handige FAQ’s. Op deze manier zijn we je nog beter van dienst.

Wil je meer reparatietips? Lees dan de onderstaande artikelen

Gerelateerde artikelen

Back to top button