Beton is een materiaal dat we gebruiken omdat het ongelofelijk sterk is. Dat is al helemaal het geval als we kiezen voor gewapend beton. Toch kan beton slijtage ondervinden. Zeker betonranden, traptreden en betonkolommen kunnen schade oplopen. Gelukkig is deze betonschade herstellen meestal vrij eenvoudig. Daarnaast kan betonschade optreden tijdens renovatie- of sloopwerkzaamheden. Of het beton repareren dan mogelijk is, is natuurlijk afhankelijk van hoe groot de schade is. Andere vormen van betonschade zijn scheuren en barsten door temperatuurverschillen, betonscheuren door chemicaliën en betonschade door corrosie. Hoe beton maken mogelijk is, leggen we voor je uit.
In dit artikel:
- 1 Benodigde materialen om beton te repareren
- 2 Benodigde gereedschappen
- 3 Zelf beton repareren: het ultieme stappenplan
- 4 Niet meer te maken? Uitbreken en opnieuw beginnen
- 5 Nog meer handige stappenplannen
Benodigde materialen om beton te repareren
Of het nu gaat om een beschadigde betonvloer herstellen of om een scheur in een betonnen muur repareren: je kan natuurlijk niet zonder mortel. Hiervoor kan je zelf mortel maken of kan je kant-en-klare reparatie-betonmortel gebruiken. Ook een PU-afdichtingsproduct is broodnodig.
- Reparatie-betonmortel of eigen mortel
Voor binnen | Mat
- PU-afdichtingsproduct
Reparatie-betonmortel en afdichtingsproducten vind je onder meer op bol.com en bij gespecialiseerde doe-het-zelfzaken en -websites. Onder meer Toolstation.be heeft een ruim assortiment aan reparatiemortel, net als Fixami. Sommige producten vind je eenvoudig goedkoper terug bij Amazon.nl. Fixami en bol.com geven steeds de EAN-codes weer. Deze EAN-codes kan je in de zoekbalk van Amazon ingeven. Vergelijk steeds de prijzen, want je zal merken dat ze soms sterk kunnen verschillen.
Benodigde gereedschappen
Wil je in beton scheuren repareren, bijvoorbeeld bij een betonnen vloer of muur, dan heb je een aantal gereedschappen nodig. Met deze gereedschappen bereid je het oppervlak voor, breng je de beton-reparatiemortel aan en zorg je voor een goede afwerking. Vergeet niet om persoonlijke beschermingsmiddelen in huis te halen, zodat het beton repareren veilig verloopt.
- Beitel
- Hamer
- Bouwstofzuiger
- Truweel
- Plakspaan
- Borstel of verfroller
- Werkhandschoenen
- Veiligheidsbril
- Stofmasker
- Veiligheidslaarzen
Veel van deze gereedschappen kan je kopen op bol.com. Voor PBM-middelen is onder meer Conrad een uitstekende website. Daarnaast kan je terecht bij gespecialiseerde websites als Fixami.be en vind je bij Coolblue een ruim assortiment aan degelijke en betaalbare bouwstofzuigers terug.
De benodigde gereedschappen vind je bij de onderstaande webshops.
Zelf beton repareren: het ultieme stappenplan
Zelf beton repareren is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk om heel secuur te werk te gaan. Er zijn bovendien ook een aantal afwegingen die je dient te maken. We leggen stap voor stap uit hoe beton repareren verloopt, wat je daarvoor nodig hebt en waaraan je zoal dient te denken. Ook helpen we je om de juiste producten te vinden.
Stap 1: de juiste mortelsoort bepalen
Er zijn verschillende mortelsoorten die je kan gebruiken bij het beton repareren. Wil je een vloer van beton herstellen, dan kom je al snel uit bij gietmortel. Het voordeel is dat je dit heel eenvoudig kan aanbrengen en dat het zich goed laat verwerken. Bij lastigere gebieden, bijvoorbeeld bij hellende vlakken, is smeerbare mortel aan te raden. Er bestaan ook speciale reparatiemortels die zeker te overwegen zijn. Reparatie-betonmortel is speciaal ontworpen voor het herstellen van diverse oppervlakken. Vaak kan je met dit type mortel zowel binnen als buiten beton repareren.
Reparatie-betonmortel
Met reparatie-betonmortel kan je zelf gewapend en ongewapend beton herstellen, bijvoorbeeld als het is beschadigd door mechanische invloeden. Er bestaan verschillende soorten reparatie-betonmortel en het is daarbij vooral belangrijk dat je rekening houdt met de specifieke behoeften. De meeste fabrikanten geven netjes aan waarvoor hun reparatie-betonmortel al dan niet geschikt is.
Wij raden onder meer de reparatie-betonmortel van Rust-Oleum aan. Deze reparatie-betonmortel is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, zowel voor horizontale als voor verticale reparaties, en is ook geschikt om diepe gaten in beton te herstellen. Ook het reparatie-betonmortel van Weber is aan te raden. Deze reparatie-betonmortel is zowel geschikt voor het repareren van wanden als vloeren en kan binnen en buiten worden gebruikt.
Voor binnen | Mat
Stap 2: de reparatie voorbereiden
Een betonmuur of een betonvloer herstellen, begint altijd met wat uitbreekwerk. Het is nu eenmaal wenselijk om het aangetaste gebied uit te beitelen, want de schade is meestal wel wat groter dan wat op het eerste gezicht te zien is. Zowel reparatie-betonmortel als zelfgemaakte mortel zal bovendien beter hechten op een ruwe ondergrond. Zeker voor wie van plan is om beton-scheuren te repareren, is het belangrijk om de scheur eerst uit te beitelen. Zelf beton repareren gaat dan ook niet zonder een hamer en een beitel.
Bij beton repareren is het verder belangrijk dat alle onzuiverheden die de hechting van het beton kunnen hinderen, worden weggewerkt. Daarom zal je over een goede bouwstofzuiger moeten beschikken. Met deze bouwstofzuiger kan je al het gruis, stof en vuil wegzuigen. Pas na het uitbeitelen en het stofzuigen heb je een stevige basis waaraan de mortel zich zal kunnen hechten en kan je daadwerkelijk het beton repareren.
Beitel en hamer
Voor het uitbeitelen van beton heb je een steenbeitel nodig. Een belangrijk verschil met een houtbeitel is dat het aan beide zijden is geslepen. Er bestaan verschillende soorten steenbeitels, maar voor het uitkappen van beton heb je een koudbeitel nodig. Dit gebruik je in combinatie met een moker of vuist. Dit is een hamer met een kop van massief staal. Hiermee kunnen veel stevigere klappen worden uitgedeeld dan met een klassieke hamer. Onder andere de moker van Everest is wat ons betreft een aanrader. Deze moker is met glasvezel versterkt, is erg sterk en is toch niet onnodig zwaar. Je gebruikt het bijvoorbeeld in combinatie met de koudbeitel van Hofftech.
Bouwstofzuiger
Bij het uitbeitelen van het beton komt er veel fijn stof vrij dat niet zomaar met een klassieke stofzuiger kan worden opgezogen. In het kader van beton-herstel raden we dan ook altijd aan om een bouwstofzuiger te gebruiken. Dat hoeft zeker geen duur model te zijn. Onder andere bij Coolblue vind je heel wat goede bouwstofzuigers onder 100 euro terug. Als fervente klusser die meer doet dan eens beton repareren, kan je uiteraard ook meteen kiezen voor een bouwstofzuiger met meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een bouwstofzuiger met een automatische filterreiniging en een geïntegreerde contactdoos. Natuurlijk loopt het kostenplaatje dan wel op.
Persoonlijke beschermingsmiddelen
Voor degenen die beton herstellen, is het dragen van werkhandschoenen altijd aan te raden. Kies hiervoor werkhandschoenen die voldoende watergrip bieden. Ook een veiligheidsbril, een stofmasker en stevige veiligheidslaarzen zijn aan te raden. Voor klussers die beton repareren, raden wij altijd de werkhandschoenen Ansell ActivArmr 97-003 aan. Deze handschoenen worden ook gebruikt door professionals in de bouwsector, zitten comfortabel en zijn in verschillende maten te verkrijgen.
Qua werkschoenen volstaan dan weer gewone veiligheidsschoenen met een stalen tip. Onder andere de veiligheidsschoenen van Dapro Safety zijn heel geschikt. Ook aan de veiligheidsbril worden weinig specifieke eisen gesteld, behalve dat het de ogen goed moet omsluiten. Dit om te voorkomen dat er stofdeeltjes in de ogen terechtkomen. Een veiligheidsbril van Uvex volstaat voor een goede bescherming tijdens het beton repareren.
Bij het bewerken van materialen als beton wordt verder altijd het gebruik van een FFP3-stofmasker aangeraden. Onder andere de Confederatie Bouw raadt het gebruik van deze stofmaskers aan, omdat de ingeademde stofdeeltjes mogelijk schadelijk zijn. De FFP3-stofmaskers van 3M zijn een uitstekende keuze.
Stap 3: mortel maken
Beton repareren, doe je door beton aan te brengen en bijvoorbeeld scheuren te vullen. Je kan de betonmortel zelf maken door een deel cement te mengen met twee delen cementzand en hier een bindmiddel aan toe te voegen. Hiervoor kan je een latexbindmiddel of een bindmiddel op basis van polymeren gebruiken. Het belangrijkste hierbij is dat je een goed kneedbare substantie krijgt. Volg altijd goed de instructies van de fabrikant, want er zijn vaak grote verschillen met betrekking tot het aanbrengen van het mortelmengsel en het gebruik van de bindmiddelen. Er bestaan ook kant-en-klare oplossingen waaraan je bijvoorbeeld enkel water dient toe te voegen.
Snelcement
Wil je beton repareren, dan is het gebruik van snelcement aan te raden. Snelcement is heel geschikt om herstellingen uit te voeren en om gaten en scheuren op te vullen. Een goede keuze is het snelcement van Knauf. Dit is meteen gebruiksklaar na het toevoegen van water. Je kan het gebruiken om zowel binnen als buiten beton te repareren.
Metselzand
Wil je je betonmortel zelf maken en daarmee zelf beton repareren, dan zijn er verschillende zandsoorten die je kan gebruiken. Er is bijvoorbeeld niet alleen rivierzand, maar ook geel zavelzand of lommelzand. Lommelzand is fijn kwartsrijk zand dat afkomstig is uit Lommel en dat een korrelgrootte heeft van minder dan 2 mm.
Stap 4: de mortel aanbrengen
Vervolgens is het tijd voor het echte werk: het beton repareren. Het beton repareren doe je door met behulp van een truweel de mortel aan te brengen. Zorg ervoor dat de scheur of de barst goed is gevuld en druk het ook altijd goed aan, want anders riskeer je dat je met luchtbellen zit. De bovenkant van de gevulde scheur of barst strijk je vervolgens glad met behulp van je truweel. Laat het aanvankelijk wel nog een klein beetje hoger zitten, zodat alles eventueel nog een beetje kan zakken.
Na deze eerste fase van het beton repareren, laat je alles een uurtje rusten. Drink iets, sla een praatje, fluit eens naar voorbijgangers, maar laat het beton vooral gewoon even harden. Daarna strijk je alles glad en wrijf je het goed op met behulp van een plakspaan. Nu is het vooral belangrijk om de mortel de tijd te geven om traag te drogen. Als dat te rap gebeurt, kan de mortel barsten en dan kan je opnieuw het beton repareren. Houd het uit direct zonlicht en houd het nog enkele dagen vochtig.
Truweel
Een truweel heb je nu eenmaal nodig bij beton repareren. Een truweel gebruik je om de mortel aan te brengen en het gat of de scheur goed te vullen. Het truweel is ook nodig om het bijgewerkte stuk glad te strijken. Een truweel is een handig gebruiksinstrument dat zeker niet duur hoeft te zijn. Voor een goed truweel van Jung Henkelmann, een producent van hoogwaardig materiaal voor stukadoors, betaal je nog geen 25 euro.
Plakspaan
Om het oppervlak mooi en goed glad te krijgen, is een plakspaan onmisbaar. Een plakspaan wordt ook wel eens een pleisterspaan genoemd. Het is perfect om specie te verdelen en aan te strijken. In principe is een afwerkspaan voor beton zelf maken ook mogelijk met behulp van een borstelsteel en een aluminium rei. Een goede plakspaan heb je echter al voor minder dan 15 euro. Voor die prijs hoef je het met andere woorden niet te laten.
Stap 5: alles afdichten
Ten slotte wil je voorkomen dat het beton repareren binnen de kortste keren opnieuw nodig is. Daarom is de mortellaag afdichten aan te raden. Het afdichten van het beton is belangrijk, omdat beton vocht absorbeert. De afdichting biedt een goede bescherming. Het afdichten doe je door met behulp van een borstel of een verfroller het afdichtingsproduct aan te brengen. Een borstel gebruik je bij een ruwe vloer en een verfroller bij een gladde vloer. Na het aanbrengen van een eerste laag laat je alles een paar uur drogen en breng je een tweede laag aan.
PU-afdichtingsproduct
Er zijn verschillende afdichtingsproducten en -coatings te verkrijgen. Over het algemeen wordt een PU-afdichtingsproduct op waterbasis aangeraden.
Borstel of verfroller
Hier hoef je zeker geen fortuin aan uit te geven. Een oude werkborstel volstaat. De verfroller moet uiteraard wel nieuw en proper zijn, maar je kan perfect kiezen voor een goedkoop model. Bij bol.com kan je al voor een paar euro een goedkope verfroller kopen.
Niet meer te maken? Uitbreken en opnieuw beginnen
Als het beton repareren echt niet meer mogelijk is, zit er vaak weinig anders op dan uitbreken en opnieuw beginnen. Het uitbreken van een betonvloer is net als het verwijderen van een muur iets dat niet handmatig kan worden gedaan en waarvoor je een drilboor of een breekhamer nodig hebt. Een breekhamer heeft een kop die op en neer beweegt en die je gebruikt in combinatie met (apart verkrijgbare) beitels. Bij het werken met een breekhamer is het altijd aan te raden om werkhandschoenen, gehoorbescherming en een veiligheidsbril te dragen. Onder meer bij Coolblue heb je een ruime keuze aan breekhamers.
Nog meer handige stappenplannen
Hierboven hebben we sterk gefocust op het repareren van scheuren en barsten in beton, maar beton kan ook op andere manieren schade hebben opgelopen. Dat kan een andere aanpak vergen. Betonrot repareren, doe je bijvoorbeeld op een volledig andere manier dan een scheur of een barst in beton repareren. Op deze website leggen wij ook stap voor stap uit hoe betonrot repareren in zijn werk gaat.
Heb je na het lezen van dit artikel nog een vraag over beton repareren of heb je handige tips voor collega-klussers? Laat het ons dan zeker weten en wie weet vullen we dit artikel aan met jouw weetjes en raadgevingen!
Wil je meer reparatietips? Lees dan de onderstaande artikelen