Kleding

Zelf kleding repareren: volg dit stappenplan

Zelf een kapot kledingstuk repareren, denk maar aan een rok maken, is iets dat we allemaal zouden moeten kunnen. Met zelf mode maken, kan je ongelofelijk veel geld besparen. 

Natuurlijk is het niet eenvoudig en uiteraard is om zelf kleding te maken een beginners-cursus aan te raden, maar met de onderstaande info kom je ook al een heel eind verder. 

Hieronder leggen we uit hoe zelf kleding maken voor beginners mogelijk is en wat je nodig hebt om bijvoorbeeld zelf kinderkleding te maken.

Benodigde gereedschappen

Wil je niet zomaar je leren jas laten repareren, maar het liever zelf doen? Of wil je de reparatie van je gebreide trui in eigen handen nemen? Dan kan je niet zonder een aantal gereedschappen. Welke gereedschappen dat zijn, is afhankelijk van diverse zaken. 

Hieronder zijn een aantal gereedschappen weergegeven die wat ons betreft vrijwel altijd nuttig zijn bij kledingreparaties.

  • Scharen en kartelscharen
  • Naairingen
  • Vingerhoedjes
  • Garensnijders
  • Een naaimachine

Deze gereedschappen zijn te verkrijgen bij bol.com. Goede naaimachines zijn daarnevens te koop bij veel elektronicawinkels. Onder andere Krëfel en MediaMarkt bieden naaimachines aan. Voor een betaalbare naaimachine raden we ook de Lidl Webshop aan. 

Met de betaalbare naaimachines van Lidl kan je uiteenlopende klusjes klaren. Je kan bijvoorbeeld zelf babykleding maken of Flower Power-kleding maken met deze naaimachines!

Benodigde materialen

Het is helemaal niet gemakkelijk om te zeggen welke materialen je nodig hebt om je kleding te repareren. Het is afhankelijk van het type kleding en het type beschadiging. Om een lederen jas te herstellen, heb je andere materialen nodig dan om zelf een topje te maken. 

Desondanks zijn er gewoon een aantal materialen die wat ons betreft altijd nuttig zijn. Hieronder zijn ze weergegeven.

  • (Restjes) stof
  • Spelden en garen (draad)
  • Patches
  • Natuurazijn
  • Zout
  • Kleurstoffen (textielverf)
  • Galzeep

De materialen die je nodig om bijvoorbeeld zelf een rok te maken die stuk is of om kapotte kinderkleding zelf te maken, kan je kopen bij populaire webwinkels als bol.com. 

Ook bijvoorbeeld textielverf kan je er kopen, net als bij Pipoos dat ook rijggaren en andere naaibenodigdheden verkoopt.

Stappenplan voor het herstellen van kleding

Het is natuurlijk niet eenvoudig om te zeggen hoe eigen kleding maken die stuk is, verloopt. Het is namelijk afhankelijk van het type kleding. Een gebreide trui herstellen, zal anders verlopen dan een kapotte broek zelf maken of een kapotte rok met plooien zelf maken. 

Daarnaast speelt ook het type schade een rol. Het is logisch dat een brandgaatje repareren in kleding nu eenmaal anders verloopt dan de naad van een jas repareren. 

Daarom focussen we hieronder op een aantal veelvoorkomende problemen. Onderstaand stappenplan moet dan ook eerder als een cursus zelf kleding maken worden beschouwd.

Stap 1: voorkom dat zelf kleding naaien of maken nodig is

Het is natuurlijk nuttig om te weten hoe zelf een jurk maken die stuk is, verloopt. En natuurlijk kunnen we hetzelfde zeggen over bijvoorbeeld zelf een trui maken die stuk is. Maar nog leuker is het gewoon als je dergelijke herstellingen kunt voorkomen.

Kies daarom altijd voor kwaliteitskleding. Dat hoeft niet per se de duurste kleding te zijn, maar over het algemeen gaat het zeker niet om de goedkoopste kleding. 

Was de kleding daarnaast volgens de instructies op het label, sluit ritsen en sluitingen voordat het in de wasmachine gaat en draag een beschermende schort als je bijvoorbeeld kookt. Op deze manier kan je voorkomen dat je eigen kleding maken nodig is.

Stap 2: vlekken en nare geurtjes verwijderen

Bij vlekken is het belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen. Des te langer je wacht met je bevlekte trui zelf te maken, hoe groter het risico is dat je de vlek niet meer uit de stof krijgt. Vaak helpt een beetje water al. 

Bij hardnekkige vlekken is het vaak wat moeilijker om de bevlekte stof te repareren, maar het is zeker niet nodig om dure vlekverwijderaars te gebruiken. Vaak kan je met eenvoudige huismiddelen al vlekken uit je kleding verwijderen.

Opgelet: controleer altijd de kleurechtheid van de kleding en ga na of je de stof wel met het middeltje mag reinigen. Dit kan je het beste even uittesten op een onzichtbaar stukje stof.

Bloedvlekken verwijderen uit kleding

Bij bloedvlekken is een goede voorbehandeling onontbeerlijk. Laat daarom het kledingstuk eerst minstens een half uurtje weken in koud water, waarna je het lichtjes uitwringt. Je zal merken dat het grootste deel van de vervuiling dan al opgelost is. 

Nadien wrijf je de vlek gewoon in met een stuk galzeep. Je laat de zeep inwerken en spoelt het vervolgens af met koud water. Daarna kan het kledingstuk de wasmachine in. 

Een goede keuze is de Sonett Galzeep Vloeibaar. Dit product bevat geen synthetische geur- en kleurstoffen en bevat enkel tensiden die voor 100% biologisch afbreekbaar zijn.

Rodewijnvlekken uit kleding verwijderen

Bij rodewijnvlekken is het belangrijk om de vlek zo snel mogelijk droog te deppen en om het nadien grondig uit te spoelen met koud water. Dep heel zachtjes, zodat de kleurstoffen uit de rode wijn de vezels niet kunnen binnendringen. Strooi vervolgens een beetje zout op de vlek. 

Zout zuigt de wijn en de kleurstoffen letterlijk op. Was vervolgens het kledingstuk op de gebruikelijke wijze. 

Bij gevoelige stoffen als zijde of kasjmier kan je vooraf een beetje droogshampoo op de vlek spuiten en het gedurende enkele minuten laten inwerken. Eenmaal alles goed is geabsorbeerd, borstel je de vlek er in principe heel eenvoudig af.

Grasvlekken uit kleding verwijderen

Voor herstellingen aan kleding met grasvlekken gebruik je een tandpasta met menthol. Dit geldt enkel voor bleke was, zoals een lichte jeansbroek of een wit T-shirt. Je smeert de tandpasta over de vlek, laat het een uurtje inwerken en spoelt het nadien goed af. 

Onder andere de tandpasta Prodent Menthol Power is een goede tandpasta om grasvlekken uit kleding te verwijderen. Bij oudere vlekken kan je galzeep gebruiken. Galzeep is ook nuttig bij het verwijderen van grasvlekken uit donkere kleding.

Vetvlekken uit kleding verwijderen

Een van de problemen van vet is dat het bijzonder snel in het weefsel en in de vezels dringt. Daarom is het ook hier belangrijk om heel snel actie te ondernemen. Doe dat door de vlek droog te deppen met een theedoek. 

Daarna los je een eetlepel wasmiddel op in heet water en was je de vetvlek manueel uit de kleding. Was het nadien op de hoogst mogelijke en toegestane temperatuur (check eerst even het label). Bij gevoelige stoffen kan je babypoeder gebruiken en bij zijde helpt terpentine

Oude vetvlekken kan je zo goed als niet zelf verwijderen, daarvoor moet je de hulp van een professionele stomerij inschakelen.

Kauwgom uit kleding verwijderen

Kauwgom in kleding is natuurlijk geen pretje, maar is gelukkig wel gemakkelijk te verwijderen. Je kan het kledingstuk gewoon een nachtje in de diepvries stoppen. 

De volgende dag kan je gemakkelijk de kauwgom af het kledingstuk halen. Als er stukjes kauwgom overblijven, doe je een beetje spiritus op een doek en wrijf je dit over de restjes.

Zweetlucht uit kleding verwijderen

Een zweetgeur bestrijd je door het kledingstuk een uurtje in azijn te laten weken. Azijn doodt de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de vieze geur. Bij lichtgekleurde kleding gebruik je citroenzuur. Nadien kan je het kledingstuk gewoon wassen.

Stap 3: een knoop van de kleren herstellen

Een veelvoorkomend probleem met kleding is dat knopen al eens verdwijnen. Gelukkig is het herstellen van kleding dan iets dat je eenvoudig zelf kan doen. Om een nieuwe knoop aan te naaien, heb je enkel een nieuwe knoop, een naald en draad nodig. 

Kies garen dat aansluit bij de knoop en bij het andere garen. Trek de draad door de naald, totdat het uitstekende stuk draad aan beide kanten even lang is. Maak vervolgens een knoopje aan het einde van de draad en laat aan de andere kant van het knoopje een lang stuk garen over. 

Leg de knoop nu op de juiste plek op de stof, steek de naald en de draad langs onderen door de stof en door een van de gaatjes. Trek de draad goed aan.

Vervolgens herhaal je deze steek in de andere richting. Trek de draad altijd goed aan. Als de knoop goed vastzit, wikkel je de draad om de knoop, steek je de draad weer omlaag (door de stof) en hecht je de draad met drie of vier steken.

Hecht de draad af en klaar! Je kleding laten repareren, is duidelijk niet nodig. Je doet het gewoon zelf!

Stap 4: een gat in de kleding herstellen

Ook bij gaten kan je vaak zelf de kleding repareren. Je kan een klein gat in de kleding repareren door het gat opnieuw dicht te naaien met een passend garen. Dit doe je met de hand of met een naaimachine. Bij een groot gat zit er weinig anders op dat een patch aan te brengen. 

Hiervoor kan je kiezen voor hetzelfde materiaal om het min of meer onzichtbaar af te werken of net kiezen voor een decoratieve patch die de kleding weer wat leuker doet ogen. Hiermee kan je bijvoorbeeld ook een brandgaatje in kleding repareren.

Tip: er bestaan opstrijkpatronen die het nog eenvoudiger maken om herstellingen uit te voeren. Daarbij dien je niet meer te doen dan de patches te plaatsen en erop te drukken met je strijkijzer. Onder andere bij bol.com kan je deze patches kopen.

Stap 5: een winkelhaak in kleding repareren

De winkelhaak repareren van kleding doe je gewoon met een naald en een klosje draad. Voer je bij leren jassen deze reparatie uit? Kies dan voor een scherpe en zware naald, dat gaat eenvoudiger. 

Zorg er daarnaast voor dat je voldoende draad hebt, ongeveer 25 centimeter volstaat. Des te dikker de stof is, hoe meer draad je nodig hebt.

Versterk de beschadigde plek door een lapje stof aan te brengen. Gebruik een zigzagsteek en neem zoveel mogelijk stof mee. Vervolgens kan je de gescheurde uiteinden versterken. 

Keer dan terug naar de eerste steek en herhaal deze steek tot je helemaal klaar bent. Ook hier geldt dat met strijkpatches of -applicaties de kleding zelf maken kinderspel is.

Stap 6: de voering van de kleding zelf maken

Ook bij een beschadigde voering kan je zelf je kleding maken. De eerste stap in je kleding onzichtbaar repareren, is het een beetje ontrafelen, zodat je wat meer ruimte hebt. Nadien behandel je de ruwe randen met behulp van een kartelschaar en sluit je het gat met een zweepsteek. 

Bij een zweepsteek dien je de stof langs twee kanten samen te trekken en gebruik je naald en draad. Daarna kan je de voering rijgen. De losse rijgsteken zijn enkel tijdelijk, ze maken het je vooral gemakkelijker. Eenmaal je daarmee klaar bent, kan je de zoomsteek voorbereiden. 

Het is aan te raden om handmatig te rijgen met een stiksteek. De zoom zet je vast met een losse steek. Ten slotte druk je de voering in en verwijder je het rijgen. Je merkt het: je kleding zelf maken, hoeft niet moeilijk te zijn! Of toch niet als je de verschillende steken al wat in de vingers hebt.

Stap 7: kleur herstellen van kleding

Een ander veelvoorkomend probleem bij kleding is dat de kleur na verloop van tijd wat doffer wordt. Een goede manier om de kleuren weer wat frisser te krijgen, is door aan het laatste spoelwater natuurazijn toe te voegen. 

Ook het toevoegen van zout helpt om de kleuren op te frissen. Gebruik 150 gram tafelzout voor een optimaal resultaat.

Als de kleuren erg sterk zijn afgegaan, moet je actief de kleding-kleur herstellen door je kleding te verven. Dat doe je nadat de kleding goed is gewassen. Hiervoor doe je kleurstof in een bak met heet water. 

Reken op ongeveer 12 liter water per halve kilo wasgoed dat je wil kleuren. Je lost de kleurstof met een beetje zout op in het water. Volg de instructies op de verpakking. Meestal dien je niet veel meer te doen dan de kleding gedurende een half uur tot een uur in de kleurstof te laten weken om de kleur te herstellen van de kleding. 

Nadien spoel je de kleding in koud water af en was je het kledingstuk zonder andere kledingstukken in de wasmachine. Doe dat op een koud programma. Na het drogen kan je het resultaat aanschouwen. Textielverf kan je onder meer kopen bij bol.com.

Zelf kleding maken is niet mogelijk? Kies voor kwaliteitsvolle kleding!

Soms is kleding zo sterk gehavend dat zelf de kleding maken niet langer een optie is. Dan zal je niks anders kunnen doen dan nieuwe kleding te kopen. Kies daarbij meteen voor kwaliteitsvolle kleding, kleding op basis van hoogwaardige materialen. 

Dat biedt een goede garantie op een lange levensduur en daarmee voorkom je dat je eigen jurk maken of ander kledingstuk maken binnen de kortste keren opnieuw nodig is. Weet dat kwaliteitsvolle kleding echt niet duur hoeft te zijn. 

Vooral de Scandinavische merken scoren enorm goed als het op de prijs-kwaliteitverhouding aankomt. Denk daarbij aan merken als Selected Femme, COS, en Samsøe Samsøe. Onder meer bij About You en bij De Bijenkorf verkopen ze deze kwaliteitsvolle kledingmerken.

Nog meer handige stappenplannen

Zelf kleding maken, is behoorlijk complex. Hierboven hebben we het redelijk algemeen gehouden, maar op deze website vind je ook heel wat gedetailleerde stappenplannen. Het gaat om stappenplannen die dieper ingaan op het proces van zelf kleding repareren. 

Zo ontdek je bijvoorbeeld hoe een rits repareren verloopt, terwijl we het ook hebben over onder meer schoenen repareren en hakken repareren.

Heb je nog een vraag of mis je nog een gedetailleerd stappenplan omtrent kleding herstellen? Laat het ons dan zeker weten. We voegen graag nieuwe stappenplannen toe en beantwoorden met plezier jouw vragen.

Wil je meer reparatietips? Lees dan de onderstaande artikelen

Gerelateerde artikelen

Back to top button