Klussen

Zelf stucwerk repareren

Het is normaal dat er in gepleisterde plafonds en muren na verloop van tijd scheurtjes ontstaan of dat er beschadigingen optreden. Gelukkig is een scheur in de muur herstellen vaak helemaal niet zo moeilijk. Hoe je daarbij te werk moet gaan, is afhankelijk van het type beschadiging. Zo zal een door vochtschade aangetaste pleister-muur herstellen anders verlopen dan kleine scheurtjes in een gestucte muur repareren. In het onderstaande stappenplan leggen we uit hoe scheuren in stucwerk herstellen stap voor stap verloopt. We focussen daarbij op de stuclaag herstellen en niet op het aanpakken van onderliggende problemen, zoals lekkages die voor bijvoorbeeld vochtproblemen zorgen. Bij vochtproblemen is het altijd aan te raden om een beroep te doen op een vakman. Louter de beschadigde muur herstellen, zal niet volstaan.

Benodigde gereedschappen

Een scheur in een stucwerk plafond repareren, doe je met behulp van een plamuurmes en een vulmiddel. Hetzelfde geldt uiteraard bij een stuc-buitenmuur repareren of bij binnen haarscheurtjes in stucwerk repareren. Voorafgaand aan het proces van barsten in de muur herstellen, dien je eerst de beschadigingen te verwijderen. Een verfkrabber is daarbij enorm handig. Voor de afwerking kan je dan weer een schuurmachine gebruiken, maar een handschuurblok of een stukje schuurpapier kan de klus evengoed klaren.

  • Verfkrabber
  • Plamuurmes
  • Plantensproeier
  • Eventueel een schuurmachine of een handschuurblok

Heb jij nog materialen nodig om een beschadigde gips-muur te herstellen? Gelukkig heb je niet veel nodig en kan je alles in enkele klikken online vinden. Al deze gereedschappen kan je bijvoorbeeld kopen bij bol.com, hoewel ook Fixami.be en Toolstation.be een mooi assortiment aan gereedschappen aanbieden. Voor een goede schuurmachine kan je dan weer terecht bij Coolblue. Het voordeel van Coolblue is dat er heel wat koopadvies te vinden is en dat ze een select aanbod hebben met uitstekende producten, waardoor zelf het kaf van het koren scheiden niet nodig is.

Benodigde materialen

Of het nu gaat om stucwerk buiten repareren, om binnen een stuclaag repareren of om scheuren in het stucwerk van een plafond repareren: zonder de juiste materialen zal het natuurlijk niet lukken. Je hebt bijvoorbeeld een vulmiddel nodig om het glad stucwerk te repareren. Persoonlijk houden we ervan om stucwerk te repareren met Hornbach Rotband, maar er zijn zeker ook goede alternatieven te vinden. Na al dat scheuren in pleisterwerk herstellen dien je alles wat op te schuren en daarvoor heb je uiteraard schuurpapier nodig. Hieronder is alles weergegeven wat je nodig hebt om gescheurd stucwerk te repareren.

  • Vulmiddel (kant-en-klaar of aan te maken)
  • Schuurpapier
  • Eventueel: plankje en staalspijkers
  • Eventueel: verf en verfrollers of -borstels

De benodigdheden om scheuren in pleisterwerk te herstellen, vind je gewoon in de lokale doe-het-zelfzaak. Je kan bijvoorbeeld voorafgaand aan het stucwerk repareren Gamma een bezoekje brengen. Online kan je het uiteraard ook allemaal vinden, bijvoorbeeld bij bol.com, Fixami.be en Toolstation.be. Verder heeft Amazon.nl een heel ruim assortiment aan materialen en vulmiddelen die vaak net iets goedkoper zijn. Het kan soms wel wat langer duren voordat je ze in huis hebt, maar de bezorgdatum is steeds transparant weergegeven en vaak valt het erg goed mee.

Stappenplan: in slechts 7 stappen zelf het stucwerk herstellen

Zowel scheuren in het stucwerk van een buitenmuur repareren als binnen een afbrokkelende muur herstellen, is een klusje dat je in principe zelf kan uitvoeren. In enkele stappen kan je een scheur repareren in een muur of het pleisterwerk van een plafond herstellen. De exacte werkwijze is wel afhankelijk van de mate van beschadiging. Soms kan je eenvoudig scheuren in stucwerk repareren met kit of kan je zelfs met wat verf oneffenheden opvullen, terwijl er bij grotere beschadigingen wel wat meer werk bij komt kijken. Ontdek hieronder stap voor stap hoe scheuren in pleisterwerk herstellen verloopt.

Stap 1: loszittend stucwerk verwijderen

Het is belangrijk dat je het stucwerk dat kapot is eerst weghaalt. Pas nadien kan je het stuc herstellen. Bij kleine beschadigingen volstaat het om voorzichtig met een verfkrabber de losse stukjes te verwijderen en om de ondergrond nadien schoon en stofvrij te maken, waarna je kan overgaan tot de scheur in de muur herstellen.

Bij grotere gaten en scheuren zal je wat meer moeten weghalen. Scheuren kan je ook dan uitkrabben met een verfkrabber, maar bij grote loszittende stukken gaat het eenvoudiger om een plamuurmes te gebruiken. Ook hier geldt dat je alles nadien schoon en stofvrij dient te maken. Dat is erg belangrijk bij de reparatie van stucwerk.

Stap 2: vulmiddel aanmaken

De essentie van pleisterwerk herstellen, is dat je de gaten en scheuren vult met behulp van een geschikt vulmiddel. Dit vulmiddel is in principe vooraf aan te maken, hoewel er ook kant-en-klare vulmiddelen bestaan. Dergelijke kant-en-klare vulmiddelen zijn vooral geschikt bij het uitvoeren van kleine reparaties, bijvoorbeeld bij haarscheuren in stucwerk repareren of bij kleine geboorde gaten in stucwerk repareren. Een voorbeeld van zo’n kant-en-klaar vulmiddel is Knauf Renoband.

Bij grotere beschadigingen zal je het vulmiddel in principe zelf dienen aan te maken. Wat je daarvoor moet doen, verschilt per vulmiddel voor stucwerk. De keuze is in ieder geval erg ruim. Wij zijn bijvoorbeeld een grote fan van Knauf Hechtpleister Rotband, dit is meteen ook het meest gebruikte vulmiddel. Dat komt omdat een muur repareren met Roodband erg goed en vlot gaat. Het is echt een goed product en het is ook nog eens eenvoudig aan te maken. Je mengt het gewoon met water tot je de juiste dikte bekomt. Houd er wel rekening mee dat stucwerk repareren met Knauf Rotband enkel geschikt is voor plafonds en binnenwanden. Pleisterwerk herstellen met Knauf Rotband kan bovendien enkel bij stabiele en droge ondergronden.

Stap 3: scheur in muur repareren

Vervolgens kan je daadwerkelijk de barsten in de muur herstellen. Een kleine barst in de muur herstellen doe je heel eenvoudig met een plamuurmes en het (kant-en-klare) vulmiddel. Wil je grotere scheuren in stucwerk repareren, dan is het belangrijk dat je van binnen naar buiten werkt. Je strijkt het vulmiddel van het midden van de beschadiging naar buiten toe. Wil je een erg grote scheur in stucwerk repareren, dan is het aan te raden om het vooraf even met behulp van een plantensproeier met wat water te besproeien. Dat vergroot het zuigende effect van het oude stucwerk en het zorgt ervoor dat de stuc-reparatie stukken gemakkelijker verloopt.

Stap 4: wachten en herhalen

Bij grote scheuren en barsten moet je wellicht verschillende keren na elkaar het stucwerk herstellen. Dat komt omdat het vulmiddel wat zal krimpen, waardoor je geen glad effect bekomt. Hierdoor zal je het proces om scheuren in de muur te repareren mogelijk een tweede en zelfs een derde keer moeten herhalen, tot alles echt helemaal glad is. Wacht daarbij steeds tot de vorige laag goed droog is voordat je een nieuwe laag aanbrengt.

Stap 5: drogen en opschuren

De muur herstellen is nu bijna achter de rug. Het is nu belangrijk dat je het vulmiddel de tijd geeft om goed te drogen. Nadien ga je aan de slag met fijnkorrelig schuurpapier. Hiermee schuur je de reparaties helemaal glad. Hiervoor kan je natuurlijk ook een schuurmachine of een handschuurblok gebruiken. Het overtollige vulmiddel verdwijnt in ieder geval als sneeuw voor de zon, waardoor je een egaal resultaat verkrijgt. Als alles goed is, zou je zelfs niet langer mogen merken dat het pleisterwerk repareren ooit nodig was.

Stap 6: stucwerk hoek repareren

In het stuc scheuren herstellen, is niet zo heel moeilijk. Moeilijker wordt het echter als er ook hoeken zijn die schade hebben opgelopen. Het spijtige is dat dergelijke hoeken vaak net wat eenvoudiger worden beschadigd, bijvoorbeeld door er tijdens een verhuizing iets tegen te stoten. Net als bij een scheur in de muur repareren dien je dan vulmiddel te gebruiken, maar je moet het wel in de juiste vorm gieten en dat is nogal een uitdaging.

De makkelijkste manier om zo’n beschadiging aan stucwerk te repareren, is door een plankje te gebruiken. Zo vorm je een rechte hoek. Het plankje zet je vast met enkele staalspijkers. Vervolgens kan je aan de ene kant het beschadigd stucwerk herstellen. Je maakt daarna het plankje los en plaatst het langs de andere kant opnieuw vast, waarna je nog eens het beschadigd pleisterwerk kan herstellen. Het plankje maak je dan nogmaals los en vervolgens kan je de gaten vullen in het stucwerk. Ook hier geldt dat je alles nog eens goed opschuurt en dan is het stucwerk repareren met Roodband achter de rug.

Stap 7: de muur afwerken

Door kleurverschillen zal het in principe zichtbaar zijn dat jij met een stuc reparatie pasta aan de slag bent gegaan. Daarom is het een goed idee om na het herstellen van het stucwerk alles eens grondig in de verf te zetten, maar dat is en blijft natuurlijk een persoonlijke keuze. Wil je dat doen? Dan maak je de muur eerst goed schoon, moet je alles eerst even voorstrijken en vervolgens kan je de gestucte muur sauzen.

Niet te herstellen? Dit zijn de alternatieven

Bij het stucen van de muur breng je een gips- of cementgebonden specie aan. Je egaliseert de wanden of het plafond en geeft het zo een egale afwerking. Eventueel kan je een eindafwerking aanbrengen, zoals een sierpleister of spachtelputz. Bij kleine beschadigingen kan je het stucwerk of de spachtelputz herstellen, maar het gaat natuurlijk altijd maar om het herstellen van de afwerkingslaag. Bij dieperliggende problemen, waarbij de muur of het plafond zelf is aangetast, is binnen of buiten stucwerk repareren niet per se een mogelijkheid. Niet alleen het stucwerk is dan aangetast, maar bijvoorbeeld ook de steen. Meestal zit er dan niks anders op dan uitbreken en het gat eerst te vullen met puin.

Het kan ook dat er geen dieperliggende problemen zijn, maar dat het oude stucwerk intussen al dertig tot veertig jaar aanwezig is. Vaak zal de afwerkingslaag dan niet meer om aan te zien zijn en zal het helemaal los komen zitten, met flinke scheuren en holle plekken als gevolg. In dergelijke gevallen is het raadzaam om het stucwerk te verwijderen en nadien opnieuw aan te brengen. Dat kan je doen door het stucwerk met behulp van een plamuurmes af te steken of door het stucwerk grondig op te schuren. Houd er wel rekening mee dat onder meer rustiekputz, spachtelputz en granol zich niet eenvoudig laten verwijderen. In dergelijke situaties is het vaak een goed idee om je door een ervaren professional te laten begeleiden. Een goede website om gratis offertes van vakmannen te ontvangen, is Solvari.be.

Nog meer handige stappenplannen

Bij een renovatie moet er vaak wel wat meer gebeuren dan louter het stucwerk van het plafond repareren of een stuc-muur repareren. Het is dan ook een goed idee om onze andere stappenplannen er even bij te nemen. Je ontdekt dan niet alleen hoe een kleine of een grote scheur in een muur repareren verloopt, maar bijvoorbeeld ook hoe betonrot repareren werkt en hoe beton repareren verloopt.

Wist jij een werkende scheur in de muur te repareren, kon jij een scheur in de muur repareren met kit of weet jij het een en ander over spagtelpoets repareren? En heb jij een aantal tips die je met andere doe-het-zelvers wilt delen? Laat het ons dan zeker weten. Wij zijn namelijk altijd blij met nieuwe informatie die we met onze lezers kunnen delen!

Veelgestelde vragen over stucwerk en een scheur in stucwerk herstellen

Heb jij nog vragen over kleine scheuren in stucwerk repareren of net over een diepe scheur in de muur repareren? Dan is het niet nodig om ons meteen te contacteren. Hieronder hebben we namelijk al talloze vragen voor jou van een antwoord voorzien. Je ontdekt meer over de reparatie van scheuren in stucwerk, over grote gaten vullen voor het stucen, over schuurwerk repareren en dergelijke meer.

  • Scheuren in stucwerk nieuwbouw repareren: is dat een goed idee?

Bij nieuwbouwwoningen is het zo dat alles nog een aantal jaar nodig heeft om zich goed te zetten. Alles komt na enige tijd vanzelf strak op de fundering te staan, vocht wordt afgestoten enzovoort. Eigenlijk leeft zo’n nieuwbouwwoning nog een beetje. Het gaat om minimale verschuivingen van niet meer dan enkele millimeters, niks om je zorgen over te maken. Maar het is wel zo dat enkele millimeters al kan volstaan om relatief grote en in ieder geval lelijke scheuren te veroorzaken. Uiteindelijk is de reparatie van het pleisterwerk zeker een goed idee, maar begin er vooral niet te vroeg aan. Als je het te snel doet, riskeer je dat je binnenkort opnieuw met stucwerk scheuren moet repareren. Over het algemeen raadt men aan om twee tot vier jaar te wachten voordat je overgaat tot grote en kleine scheuren in de muur repareren. Dan is de bouw tot rust gekomen.

  • Hoe moet ik het stucwerk rond een stopcontact repareren?

Dat het stucwerk rond een stopcontact repareren al eens nodig is, is een veelgehoord probleem. Het is enerzijds eigen aan hoe men werkt in de bouw. De stukadoor gaat eerst aan de slag en stuukt de uitsparingen voor het stopcontact maar half dicht. Nadien komt de elektricien die wat wegslaat. Het stucwerk brokkelt dan een beetje. Ten slotte komt de schilder die het probleem negeert – niet mijn taak – en die gewoon over de beschadigingen heen schildert. In feite bestaan er wel alternatieven voor, zoals de zogeheten E-stop. Dat is een zelfklevende stucring die op de gisplaat wordt aangebracht. In de praktijk is de E-stop echter nog niet goed ingeburgerd.

Is er geen E-stop gebruikt en krijg je te maken met afbrokkelend stucwerk? Dan moet je alles losschroeven, opsmeren, laten drogen en waarschijnlijk nog eens opsmeren. Als alles nadien goed is, kan je het een en ander opschuren en alles opnieuw vastschroeven. Houd er wel rekening mee dat je met kleurverschil te maken krijgt en dat het ook nodig kan zijn om opnieuw te verven. Het levert best veel gedoe op, dus wees voldoende kritisch bij de oplevering van een nieuwbouw en accepteer de werken niet bij loszittende stopcontacten en afbrokkelend stucwerk.

  • Wat kost scheuren in een muur laten repareren?

Dat is afhankelijk van wat er zoal moet gebeuren. Een enkele haarscheur in stucwerk repareren zal uiteraard goedkoper zijn dan honderden gaten in stucwerk repareren. Bovendien zijn stukadoors vrij om zelf hun prijzen te bepalen. In de praktijk variëren de prijzen van stukadoors dan ook tussen 8 en 20 euro per m², waarbij onder andere de deskundigheid en de gebruikte materialen een niet onbelangrijke rol spelen. Vraag dan ook verschillende offertes aan en laat vrijblijvend bepalen wat de barsten in de muur herstellen jou zal kosten. Dergelijke offertes vraag je eenvoudig en vrijblijvend op via de website Solvari.be.

  • Kan ik met Alabastine stucwerk repareren?

Ja, Alabastine is een sierpleistervuller. Je gebruikt dit product om blijvend en onzichtbaar scheuren en gaten in sierpleister te vullen. Het is enkel geschikt voor binnenmuren en het droogt wit op. Het heeft een droogtijd van ongeveer 12 uur en het kan alleen worden gebruikt bij een omgevingstemperatuur van 5°C of meer. Houd er rekening mee dat het hiermee niet mogelijk is om kapot stucwerk te repareren als er sprake is van diepgaande beschadigingen. Daarom dien je alle beschadigingen die dieper zijn dan een centimeter eerst te vullen, bijvoorbeeld met Alabastine Allesvuller.

  • Moet ik muren herstellen voor het schilderen?

Dat hangt ervan af. Sowieso krijgt het de voorkeur om een muur voorafgaand aan het schilderen altijd even op te schonen. Dat geeft het beste resultaat en voorkomt dat je later tegen problemen aanloopt. Bij diepe scheuren of grote beschadigingen kan je dan ook maar beter eerst de scheur in de muur herstellen. Bij heel kleine scheurtjes kan je gewoon de verf gebruiken om de scheurtjes onzichtbaar te maken. Je brengt dan wat extra verf aan op de plek waar het scheurtje zich bevindt en rolt het extra stevig op. De verf zal het scheurtje vullen en het onzichtbaar wegwerken. Doe dit echter niet bij grote beschadigingen, dan is de muur repareren en stucen echt wel nodig.

  • Hoe ontstaan scheuren in het stucwerk?

Scheuren in stucwerk kunnen verschillende oorzaken hebben. Er zijn bijvoorbeeld krimpscheuren, scheuren die ontstaan doordat materialen krimpen. Vaak komt dat omdat er bij het opleveren van de bouw nog veel vocht in de muren zit. Dat vocht zal bij het verwarmen beetje per beetje verdampen. Materiaal dat vocht verliest, verliest ook massa en krimpt. En dus ontstaan er scheuren en zit er niks anders op dan de krimpscheuren in stucwerk herstellen. Ook constructie- en zetscheuren komen regelmatig voor. Dat komt bijvoorbeeld door het inklinken en zetten van de fundering. Ook daarbij is het repareren van het stucwerk binnen en buiten nodig, maar doe het vooral niet te snel en geef alles de tijd om zich eerst definitief te zetten. Ten slotte kunnen ook vochtproblemen een rol spelen en kan bijvoorbeeld het stucwerk repareren na een lekkage nodig zijn. Schakel een expert in om de exacte oorzaak te achterhalen.

  • Waarom is een granol muur repareren zo moeilijk?

Granol is een sierpleister dat aan het einde van de jaren zeventig en in het begin van de jaren tachtig erg in trek was. Hierbij wordt het stucwerk opengetrokken. Het ziet er mooi uit, maar het valt na een reparatie niet meer perfect na te bootsen. Ga je dan scheuren in pleisterwerk repareren, dan zal je altijd structuurverschillen blijven zien. Met de Alabastine Sierpleister Vuller kan je wel kleine scheuren en gaten aanpakken.

  • Waarom is spagtelputz repareren zo moeilijk?

Spachtelputz is een kunststofgebonden pleister dat bestaat uit marmerkorrels en een bindmiddel. Het komt in verschillende gradaties voor, maar telkens is er een reliëf aanwezig dat door veel mensen erg mooi wordt bevonden. Het probleem met dergelijke reliëfs is echter dat ze vrijwel nooit perfect na te bootsen zijn, waardoor het verschil na het repareren van scheuren in het stucwerk vaak zichtbaar is. Als het repareren nodig is, is het aan te raden om een gespecialiseerd vulmiddel te gebruiken. De Alabastine Sierpleister Vuller zorgt bijvoorbeeld voor een mooi structuureffect en kan je gebruiken bij kleine gaten en scheuren. Bij grote scheuren wordt het al snel heel moeilijk en daar valt weinig aan te doen.

Wil je meer reparatietips? Lees dan de onderstaande artikelen

Gerelateerde artikelen

Back to top button