Overig

Zelf caravanwand repareren: volg dit stappenplan

Tijdig een caravanwand herstellen is iets dat ongelofelijk belangrijk is. Dat is met name het geval bij schade aan de buitenzijde van de caravanwand, omdat er dan eenvoudig vocht tussen de binnen- en de buitenwand kan komen. En dat kan voor problemen zorgen. 

Zelf een caravanwand repareren, is mogelijk. Maar het vergt wel wat handigheid en het is niet voor iedereen weggelegd. Bovendien raden we aan om enkel bij kleine schade zelf een caravanwand te repareren. Als er volledige platen moeten worden vervangen, kan je de caravanwand-reparatie maar beter overlaten aan een expert.

Benodigde gereedschappen

Een caravanwand is gemaakt van stevige materialen en dergelijke materialen bewerk je niet zomaar. Dat wil zeggen dat enkel met de juiste gereedschappen een caravanwand herstellen mogelijk is. 

Hieronder ontdek je welke gereedschappen broodnodig zijn voor doe-het-zelvers die zelf een caravanwand repareren.

 • Plamuurmes
 • Spuitpistool
 • Stanleymes
 • Boormachine
 • Zaag

Weet dat je eventueel nog extra gereedschappen kunt aanschaffen, zoals een schuurmachine. Dat is handiger dan schuren met wat schuurpapier. Deze gereedschappen kan je in principe in elke doe-het-zelfzaak kopen, ook in de online varianten. 

Het gaat dan bijvoorbeeld om websites als Fixami.be en Toolstation.be. Ook webshops als bol.com en Amazon.nl bieden deze gereedschappen aan.

Benodigde materialen

Niet alleen heb je verschillende gereedschappen nodig om een caravanwand-reparatie tot een goed einde te brengen, ook de juiste materialen zijn natuurlijk broodnodig. Wil je de buitenste caravanwand repareren, dan heb je bijvoorbeeld schuurpapier en aluminiumplamuur nodig, net als lak. 

Wil je de binnenste caravanwand repareren of het tussenmateriaal van de caravanwand, denk dan ook aan houten latjes, PU-schuim, afdichtingsverf en binnenverf. Hieronder is alles nog even weergeven.

 • Aluminiumplamuur
 • Schuurpapier
 • Reinigingsproduct om de auto schoon te maken
 • PBM’s (handschoenen, veiligheidsbril en een spuitmasker)
 • Primer, blanke lak en hoofdlak
 • PU-schuim
 • Houten latjes
 • DM-plaat
 • Afdichtingsverf en binnenverf

De meeste van de materialen die je nodig hebt om een caravanwand te herstellen, zijn te vinden in doe-het-zelfzaken. Online kan je het kopen bij kluswebshops als Fixami.be, Toolstation.be en Gereedschappelijk.be. 

Ook in de webshop van Auto5 vind je materialen voor caravanherstellingen terug, zoals aluminiumplamuur.

Stap voor stap zelf een caravanwand repareren

Wil je een caravanwand herstellen, dan is het belangrijk dat je weet hoe zo’n wand is opgebouwd. Een caravanwand wordt uit verschillende materialen gemaakt. Een sandwich wordt het ook wel eens genoemd. Geen sandwich met boter en kaas, maar een nog betere: een met een buitenwand van aluminium, een framewerk van houten latten en een binnenwand van triplex. 

Aluminium is een licht materiaal dat relatief dun is en dat tegelijkertijd ook waterdicht, vochtresistent, uv-bestendig en goed recyclebaar is. Het is dan ook omwille van deze redenen dat men het vaak gebruikt voor de buitenplaat van de caravanwand. 

Het wordt vaak glanzend gelakt. Een nadeel van aluminium is dat het lastig te repareren is. Dat maakt een caravanwand herstellen uiteraard wat complexer. Het hout dient ter bevestiging van bijvoorbeeld de meubels en de scharnieren. 

De tussenruimte wordt verder gevuld met EPS-isolatiemateriaal. Er zijn echter ook fabrikanten die geen houten framewerk gebruiken en het een en ander vastlijmen in plaats van het vast te schroeven. Er zijn met andere woorden wel een aantal verschillen, maar er is ook een gelijkenis: vaak kan je zelf de schade aan de caravanwand herstellen.

Stap 1: kleine beschadigingen aan de aluminium caravanwand repareren

Kleine schade aan de caravanwand herstellen, doe je door het te schuren, te plamuren en het gedeeltelijk opnieuw te spuiten. Alsook kan je het nadien polijsten om de glans en de structuur terug te brengen, zodat de caravanwand-reparatie onzichtbaar wordt afgewerkt.

Hierbij kan je niet zomaar de eerste de beste plamuur gebruiken. Je dient namelijk een aluminiumplamuur te gebruiken. Breng aluminiumplamuur enkel aan op een droog, schoon, vetvrij, roestvrij en opgeschuurd oppervlak. Een goede keuze is Presto Alu-Spachtel Mastic alu. Dit kan je eenvoudig opschuren met behulp van wat nat schuurpapier (korrel 400).

Stap 2: de buitenste caravanwand spuiten

Wanneer je klaar bent met de caravanwand herstellen, kan de reparatieplek van een grondlak worden voorzien en kan de nieuwe laklaag worden aangebracht. Het moeilijkste is vaak om de originele fabriekskleur goed na te maken. 

Gespecialiseerde bedrijven zullen een kleurenspectrometer gebruiken om de perfecte lakkleur na te bootsen. Laat de perfecte kleur door een specialist bepalen en in een labo samenstellen om zo het beste resultaat te bekomen. Eventueel kan je ook het spuitwerk aan zo’n specialist overlaten.

Voer je de caravanwand-reparatie liever zelf uit? Plaats dan de caravan in een stofvrije omgeving en zorg ervoor dat het stralend schoon is. Schuur het herstelgebied op, zodat de nieuwe verflaag goed zal hechten. Verwijder daarna al het stof nog even met een microvezeldoek. 

Breng nu met behulp van een spuitpistool een primer aan in dunne, gelijkmatige lagen. Wij raden het spuitpistool van Mensela aan. Bij dit spuitpistool dien je wel nog slijtvaste, hydraulische olie aan te schaffen.

Meestal heb je twee tot drie lagen nodig om het oppervlak goed te bedekken. Daarna breng je met dezelfde spuittechniek de lak aan. Zorg ervoor dat de verf goed kan uitharden. Ook hier zal je al snel drie lagen moeten aanbrengen. 

Ten slotte breng je ter bescherming een blanke lak aan. Volg steeds goed de gebruiksaanwijzing van het product.

Stap 3: andere schade aan de caravanwand repareren

Als de buitenste caravanwand lange tijd beschadigd is gebleven, kan het dat de muren vochtig zijn geworden. Dan dien je ook deze schade aan de caravanwand te repareren. Het is vooral een beetje kijken hoe groot de schade is. 

Bij ernstige schade is het belangrijk om contact op te nemen met een vochtbestrijder. Eventueel kan het ook volstaan om de latten te vervangen, siliconen aan te brengen en de gaten op te vullen met PU. 

Je kan hiervoor bijvoorbeeld het Soudal Vulschuim gebruiken, verkrijgbaar als manueel aan te brengen schuim of als pistoolschuim voor gebruik in combinatie met het Soudal PU-schuim Pistool. Het overschot kan met een stanleymes worden afgesneden en opgeschuurd.

Breng ten slotte een nieuwe plaat aan en schroef deze voorzichtig vast aan de vernieuwde latjes. Dek de schroeven af en schilder je plaat in een kleur naar keuze. We raden aan om altijd te kiezen voor lichte kleuren, dat doet de caravan ruimer ogen. Vergeet natuurlijk niet om een laagje afdichtingsverf aan te brengen. Dat zorgt ervoor dat de verf beter blijft zitten.

De caravanwand herstellen is niet mogelijk: een nieuwe plaat steken

Kleine beschadigingen aan de caravanwand repareren, kan je zelf doen. Een gehele plaat vernieuwen, doe je beter niet zelf. Niet alleen omdat het heel complex is door de vele onderdelen die moeten worden losgemaakt en eventueel vervangen, maar ook omdat er moet worden voorkomen dat er lucht en vocht in het tussenmateriaal terechtkomt. 

Lucht bevat vochtdeeltjes en dat kan op termijn in corrosie resulteren. Daarom kan je zo’n caravanwand-reparatie het beste overlaten aan een expert die in een hygi├źnische omgeving heel zorgvuldig de caravanwand-reparatie voor jou zal uitvoeren.

Nog meer handige stappenplannen

Een degelijke caravan vergt een flinke investering en daarom is het belangrijk om het goed te onderhouden en om direct actie te ondernemen bij schade. Om die reden lees je op deze website niet alleen het een en ander over de caravanwand repareren, maar ook over andere schade aan de caravan repareren. 

We hebben onder meer aandacht voor lakschade repareren en hebben het over de autoband repareren. Uiteraard kan je met dit laatste stappenplan ook de band van een caravan repareren.

Heb jij nog extra informatie omtrent een caravanwand-reparatie of heb je tips voor onze andere lezers? Laat dan zeker een reactie achter onderaan deze pagina!

Wil je meer reparatietips? Lees dan de onderstaande artikelen

Gerelateerde artikelen

Back to top button