Houten kozijnen en deuren krijgen het in ons land zwaar te verduren. Vooral de neerslag zorgt ervoor dat hout het vaak erg moeilijk krijgt, waardoor houtrot buiten repareren na verloop van tijd nu eenmaal nodig is. Het rottende hout repareren doe je op een droge dag, want houtvuller heeft een lange droogtijd. We leggen stap voor stap uit hoe rot hout repareren verloopt. We vertrekken daarbij van houtrot bij een kozijn repareren, maar dit stappenplan kan ook voor houtrot op andere locaties worden toegepast.
In dit artikel:
Benodigde gereedschappen
Het repareren van houtrot kan je perfect zelf doen. Je hebt er in principe ook niet veel gereedschappen voor nodig. Een boormachine met een houtrasp is bijvoorbeeld nuttig, maar met een steekbeitel kom je ook al een heel eind. Zonder een schroevendraaier en een plamuurmes kom je dan weer nergens. Hieronder ontdek je wat je nodig hebt om een kozijn met houtrot te repareren.
- Schroevendraaier
- Steekbeitel of boormachine met een houtrasp
- Plamuurmes
- Eventueel: schuurmachine
Als doe-het-zelver heb je deze materialen wellicht al in huis. In het andere geval kan je hiervoor terecht in een doe-het-zelfwinkel of koop je ze gewoon online. Dat kan bijvoorbeeld bij bol.com, Fixami.be en Toolstation.be. Bij Coolblue vind je eveneens een mooie collectie aan schuurmachines en boormachines. Dankzij de vele handige filteropties en de adviespagina’s vind je er erg eenvoudig de machine die jij nodig hebt. Je hebt bovendien alles de volgende dag al in huis, waardoor je meteen kan beginnen met je houtrot-deur te herstellen of je houtrot-kozijnen te herstellen.
[dubbelevergelijker1]
Benodigde materialen
Wil je kozijnen of een deur repareren met houtrot, dan heb je een aantal materialen nodig. Vooral een impregneermiddel en een houtrotvuller zijn belangrijk, maar haal ook alvast wat schuurpapier in huis. Hieronder vind je alle materialen die mensen die houtrot in een kozijn herstellen nodig hebben.
- Schuurpapier
- Houtrotstop
- Wegwerpborstel
- Metalen of glazen bakje
- Houtrotvuller
- Eventueel: reparatieplaatjes
- Eventueel: houtverf
Voor deze materialen kan je binnenspringen in de lokale bouwmarkt, maar je kan ze ook online kopen. Onder andere bij bol.com, Fixami.be en Toolstation.be vind je alle materialen die je nodig hebt om een rotte plek in hout te repareren. Het is aan te raden om de prijzen goed te vergelijken, want ze kunnen soms sterk verschillen.
Stappenplan: stap voor stap zelf een houten kozijn repareren
Eenmaal je sporen van houtrot ontdekt, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Je kan maar beter in een vroeg stadium kozijn-rot herstellen, want anders wordt het allemaal ingewikkelder. Op de vraag of houtrot repareren of vervangen de oplossing is, zal vervangen dan spijtig genoeg het antwoord zijn. Volg het onderstaande stappenplan om zelf rotte plekken in het kozijn te repareren. Ontdek meteen ook wat je nodig hebt voor het houtrot-herstel.
Stap 1: houtrot op het spoor komen
Het is belangrijk om elke zomer houten onderdelen die zich buiten bevinden aan een inspectie te onderwerpen. Het gaat dan niet alleen om houten kozijnen, maar bijvoorbeeld ook om houten steunbalken en deuren. Tijdens de winter kreeg het hout het zwaar te verduren en ten gevolge van de langdurige vochtigheid kunnen er zich allerlei schimmels ontwikkelen.
Houtrot kan je op verschillende manieren ontdekken. Meestal zal het hout een zachte structuur hebben en een bijna roestbruine kleur. Ook vervormde verf, afbrokkelende stukken hout en zwellingen kunnen op houtrot duiden. Prik met een schroevendraaier in het hout en ga na waar de zachte stukken en het houtrot zich bevinden. Kleine vormen van kozijnrot repareren kan je zelf doen. Volledig rotte kozijnen repareren is dan weer niet mogelijk, dan is vervangen de enige oplossing.
Stap 2: uitsteken van het houtrot
In feite is rot hout herstellen niet mogelijk. Wat je wel kan doen, is de rotte delen uitkappen en vervangen. Een verrot kozijn repareren begint dan ook met het uitsteken van de aangetaste plek. Hierbij neem je liever te veel dan te weinig weg, want achterblijvend houtrot zal er uiteindelijk voor zorgen dat het verrottingsproces verder wordt gezet en dat de niet-rotte delen uiteindelijk alsnog worden aangetast.
In deze fase zal je de rotte stukken met behulp van een steekbeitel verwijderen. Wat ook goed werkt, is een boormachine gebruiken in combinatie met een houtrasp. Daarmee kan je heel snel en gericht de rotte delen verwijderen. De praktijk leert ons dat je bij voorkeur niet alleen de zichtbaar aangetaste delen verwijdert, maar ook twee centimeter gezond hout. Zo ben je zeker dat alle rotte delen en schimmels weg zijn.
Stap 3: eerst drogen, pas dan rotte kozijnen herstellen
Vervolgens komt het erop aan dat je alles klaarmaakt, zodat je daadwerkelijk tot het proces van hout herstellen kan overgaan. Daarom schuur je de aangetaste delen even op met wat schuurpapier. Neem er een stoffer bij en verwijder al het losgekomen vuil, zodat je een net werkoppervlak bekomt. Heel belangrijk bij een rot kozijn repareren, is dat het hout helemaal droog moet zijn. Nat hout herstellen buiten is niet mogelijk. Dat is meteen ook de reden waarom je dit klusje bij voorkeur in de zomer doet, wanneer de weerman of -vrouw droog weer aankondigt.
Als het hout nog nat aanvoelt, kan je het beter even laten drogen. Dat doe je bij voorkeur gewoon aan de zon. Eventueel kan je overwegen om er een haardroger bij te nemen, maar in de praktijk werkt dat minder goed. Dat komt omdat haardrogers maar heel lokaal drogen.
Stap 4: impregneermiddel aanbrengen
Nu begint het daadwerkelijke proces van houtrot herstellen: het aanbrengen van een houtrotstop. Dit is een impregneermiddel dat je op het hout aanbrengt en dat vervolgens diep in het hout trekt. Het impregneermiddel zorgt ervoor dat het zachte hout sterk wordt en voorkomt verdere aantasting. Omdat houtrotstop een lange droogtijd heeft, is het belangrijk dat je dit bij droog weer aanbrengt. Zoals eerder aangehaald, is een verrot kozijn herstellen dan ook iets dat je bij voorkeur op droge zomerdagen doet.
Een goede keuze voor wie van plan is om een rot kozijn te herstellen, is Alabastine Houtrot Impregneer. Dit is een gebruiksklaar product dat in een blik wordt geleverd. Het uitharden ervan duurt ongeveer zes uur. Je dient dit product in een metalen of glazen bakje te gieten en brengt het vervolgens met behulp van een wegwerpborstel op het aangetaste hout aan. Je mag dit vrij ruim doen en het blijven aanbrengen tot het hout is verzadigd en het impregneermiddel niet langer in het hout trekt. Nadien laat je alles zes uur drogen en ben je klaar voor de volgende stap in het proces van een rot raamkozijn repareren.
Stap 5: met houtrotvuller het gat opvullen
Eenmaal het impregneermiddel de tijd heeft gekregen om goed te drogen, is het tijd voor de volgende stap van verrot hout herstellen. Hierbij zal je het gat dat je eerder hebt gecreëerd, dienen te vullen. Dat doe je met behulp van een houtrotvuller, een speciaal middel dat gemaakt is voor het vullen van houtgaten bij houtrot.
Wij gebruiken hierbij de Alabastine Houtrotvuller, maar je kan natuurlijk ook een andere houtrotvuller gebruiken. Neem dan altijd de instructies door die op de verpakking zijn weergegeven, want de werkwijze kan afhankelijk van de samenstelling al eens een beetje verschillen. Bij de Alabastine Houtrotvuller ga je houtrot repareren met epoxy. Een kozijn repareren met epoxy heeft het voordeel dat het gaat om een erg sterk materiaal dat bovendien ook flexibel is. Zeker in België is hout herstellen met epoxy aan te raden. Hout leeft hier namelijk erg sterk en zal gedurende de verschillende seizoenen wat uitzetten en krimpen. Ga je houtrot repareren met epoxy, dan ben je zeker dat het vulmiddel deze effecten goed opvangt. Producten als Alabastine Houtrotvuller kunnen worden gebruikt bij temperaturen vanaf 10°C. Nogmaals: het is aan te raden om rottend hout te repareren in de zomer, dan zou dat geen probleem mogen zijn.
Hierbij meng je de twee componenten goed op een mengplateau. Meng enkel wat je binnen een twintig minuten kunt gebruiken, want het hardt snel uit. Het houtrotvulmiddel breng je met behulp van een plamuurmes aan. Doe dit laagje per laagje en verwijder meteen overtollig vulmiddel. Bij grote beschadigingen kan je de Alabastine Reparatieplaatjes gebruiken die dan als mal fungeren. Na het kozijn repareren met epoxy begint opnieuw het wachtproces: geef alles de tijd om te drogen en uit te harden.
Stap 6: opschuren en afwerken
In principe ben je nu klaar met verrot hout repareren, maar uiteraard wil het oog ook wat. Hoewel de rotte plek in hout repareren nu achter de rug is, raden we aan om het oppervlak nog even op te schuren. Zo krijg je een naadloze overgang tussen het gevulde deel en het gezonde hout. Uiteraard staat het je vrij om de rest van je kozijnen ook op te schuren en een likje verf te geven. Omdat het om grote oppervlakken gaat, is een schuurmachine in dat geval erg handig. Verf zorgt er niet alleen voor dat alles er fraaier uitziet, maar het helpt het hout ook te beschermen. Hierdoor zal een houten kozijn herstellen minder snel opnieuw nodig zijn.
Niet te repareren? Vervangen als alternatief
Het herstellen van houtrot is enkel mogelijk als het verrottingsproces nog niet te ver is gevorderd. Dat is ook logisch: voorafgaand aan het houtwerk herstellen moet je eerst materiaal wegnemen. Als je zoveel materiaal moet wegnemen dat er bij wijze van spreken niks meer overblijft, zal een rotte deur repareren of een rot raamkozijn herstellen natuurlijk niet meer lukken. Dan is er nog maar één optie en dat is vervangen.
Laat je deuren of ramen vervangen, dan doe je er goed aan om meteen ook na te denken over de materialen die je gaat gebruiken. Dat het zover is gekomen dat rottend hout herstellen niet meer mogelijk is, heeft een reden. Wellicht is het hout een tijdlang verwaarloosd en zie je het onderhoud niet zitten of heb je er geen tijd voor. Dan kan je maar beter kiezen voor onderhoudsvriendelijkere materialen, zodat rotte houten ramen herstellen überhaupt niet meer nodig is. Aluminium en kunststof zijn dan goede keuzes, waarbij die eerste wel wat duurder is dan dat tweede.
Wat mag dat kosten?
Het is erg moeilijk om te zeggen wat het allemaal zal kosten. In de praktijk speelt het design van deuren heel sterk mee, waarbij bijvoorbeeld inbraakbestendig glas de prijs al snel opdrijft. Ook de isolatiewaarde en het gebruikte hang- en sluitwerk kunnen de prijs al snel de hoogte injagen. Wij lieten bijvoorbeeld recent een rotte garagepoort en een rotte deur vervangen. De garagepoort werd vervangen door een sectionale poort met een U-waarde van 1,5 W/m²K, gelakt in een kleur naar keuze, met aandrijving, afwerking en de plaatsing van een codeklavier. Dat kwam neer op 4080 euro (excl. btw). Voor een inbraakbestendige aluminium voordeur, inclusief het uitbreken van de vorige voordeur en de afwerking, betaalden we 5200 euro (excl. btw).
Maar zoals gezegd: de prijzen kunnen sterk verschillen en kunnen duizenden euro’s lager of hoger liggen. Uiteraard kan je ook hierbij overwegen om zelf een aantal dingen te doen. Aluminium voordeuren met standaardmaten kan je bijvoorbeeld al voor minder dan 1000 euro kopen bij bol.com. Als je ze vervolgens zelf kan plaatsen, spaar je veel geld uit. Wil je het toch liever uitbesteden? Dan raden we aan om een kijkje te nemen op de website Solvari.be. Via deze website kan je gratis offertes krijgen van vakmannen in je buurt. Hoe dan ook is het allemaal niet goedkoop. Het hout goed onderhouden en tijdig houtrot aan de deur repareren, krijgt dan ook de voorkeur.
Nog meer handige stappenplannen
Ramen, deuren, houten balken en garagepoorten hebben met elkaar gemeen dat ze winters, zomers, lentes en herfsten moeten trotseren en dat dat niet altijd even goed lukt. Dat houtrot bij balken repareren al eens nodig is, hoeft dan ook niet te verbazen. Dat ook deur-rot repareren of kozijn-rot repareren na verloop van tijd nodig kan zijn, verbaast evenmin. Vermolmd hout repareren is bovendien niet het enige taakje dat zich na verloop van tijd kan opdringen. Daarom lees je op deze website bijvoorbeeld ook meer over glas repareren, het stucwerk repareren, voegen repareren in de buitenmuur en beton repareren.
Besloot jij recent om zelf een rot hout-raam te repareren en heb je daarbij een nuttig product ontdekt? Heb je enkele tips voor onze volgers of wil je prijsinformatie delen over de houten deur die jij liet vervangen? Laat het ons dan zeker weten. Wij delen de informatie met andere doe-het-zelvers en helpen hen op de goede weg.
Veelgestelde vragen over houtrot repareren
Met houtrot word je liever niet geconfronteerd, dat begrijpen we. Want hoe dan ook is houtrot in een kozijn repareren een vervelend klusje. In de praktijk hebben mensen hier vaak nog een aantal praktische vragen. Zonder een passend antwoord zien ze starten aan het kozijn repareren met hout niet zitten. Het is dan ook daarom dat wij een aantal veelgestelde vragen over houtrot repareren voor jou beantwoorden.
- Wat zal houtrot laten repareren kosten?
Dat is sterk afhankelijk van de mate van houtrot en wat er daarvoor nodig is. Uiteraard zal een enkel houtrot-kozijn repareren minder kosten dan een houtrot-raam herstellen én een houten deurkozijn repareren. Over het algemeen zal houtrot laten herstellen al snel honderden euro’s kosten, terwijl je voor ongeveer vijftig euro al zelf houtrot kan herstellen in een kozijn.
Het zijn vooral de werkuren die ervoor zorgen dat houtrot herstellen hoge kosten met zich meebrengt. Houd er bovendien rekening mee dat houtrot laten repareren niet altijd de voordeligste oplossing is. Omdat een compleet nieuwe draagbalk bijvoorbeeld sneller te plaatsen is en de arbeidsuren hierdoor lager uitvallen, is het gek genoeg soms voordeliger om een draagbalk te laten vervangen dan om het te laten herstellen.
- Hoe ontstaat houtrot?
Houtrot ontstaat simpelweg doordat er vocht in het hout kan binnendringen. Dat kan omdat het hout aan neerslag wordt blootgesteld, maar ook omdat het hout aan een hoge luchtvochtigheid wordt blootgesteld. Dat is bijvoorbeeld vaak het geval in de badkamer, waardoor op die plek houtrot repareren vaker nodig is. Een vochtigheidsgraad boven de 20% werkt houtrot in de hand. Houtrot kan al ontstaan bij temperaturen boven de 4°C, maar vooral temperaturen van meer dan 18°C werken het in de hand. Lekker warm en vochtig, dus. Ook de toegang tot zuurstof is een belangrijke vereiste. In België is er gedurende grote delen van het jaar aan de klimatologische eisen voor houtrot voldaan en dus is het niet zo gek dat een verrot raamkozijn repareren hier al eens nodig is.
- Hoe kan ik houtrot voorkomen?
Een rotte plek in een kozijn repareren, is natuurlijk geen leuk klusje. Daarom is het beter om houtrot te voorkomen. Het voorkomen van houtrot in een raamkozijn doe je door het extra te beschermen. Een goede verflaag, bestaande uit een laag grondverf en twee laklagen, is essentieel. Loop daarnaast elk jaar al het hout af en maak het schoon waar nodig. Merk je ergens houtrot op? Dan kan je maar beter meteen het kozijn repareren dat houtrot vertoont. Hiermee wachten is geen goed idee. Zorg daarnaast voor een goede afwatering, want een voortdurende vochtbelasting werkt houtrot in de hand en zorgt ervoor dat een kozijn herstellen van hout binnen de kortste keren nodig is.
Wil je meer reparatietips? Lees dan de onderstaande artikelen