Klussen

Zelf scheuren in muur repareren

Een scheur in de muur is lelijk en schaadt het aanzien van een huis. Hoewel het niet altijd nodig is om je echt zorgen te maken, is het wel belangrijk om snel actie te ondernemen. Zeker een werkende scheur in de muur repareren is ongelofelijk belangrijk, want scheuren worden er op termijn alleen maar groter op en dan kan het wel degelijk gevaarlijk worden. Vraag je je af hoe scheuren in een binnenmuur herstellen verloopt en hoe scheuren in de buitenmuur repareren mogelijk is? Lees dan zeker verder. Wij leggen namelijk uit hoe een barst in de muur herstellen stap voor stap gebeurt en wat je daarvoor zoal nodig hebt. Ook beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen, bijvoorbeeld over een scheur in stucwerk repareren of over een diepe scheur in de muur repareren.

Benodigde gereedschappen

Of het nu gaat om een scheur in een binnenmuur repareren of om een scheur in een bakstenen muur herstellen, je hebt er helemaal niet veel gereedschappen voor nodig. Een plamuurmes heb je in ieder geval nodig om de muurvuller aan te brengen en een verfkrabber is noodzakelijk om de scheur wat open te krabben, maar ook met een schroevendraaier kan je dat klusje gerust klaren.

 • Verfkrabber of schroevendraaier
 • Plamuurmes

De kans is groot dat je deze benodigdheden al in huis hebt. In het andere geval koop je het in een doe-het-zelfzaak, hoewel dat laatste geen verplicht is. Zelfs een populaire winkel als Action verkoopt plamuurmessen en schroevendraaiers, terwijl je uiteraard terecht kan bij webwinkels als Fixami.be, Toolstation.be en bol.com.

Benodigde materialen

Wil je een scheur in een bakstenen muur repareren of een scheur in een buitenmuur zelf repareren, dan heb je natuurlijk een aantal materialen nodig. Het belangrijkste is een muurvuller. Wij raden aan om een kant-en-klare muurvuller te gebruiken, want dat is net zo handig. Voor de afwerking heb je een stukje schuurpapier nodig. Een muurontvetter is optioneel. Je kan namelijk ook gewoon met wat lauw water en een sopje de muren schoonmaken en ontvetten.

 • Muurontvetter
 • Muurvuller
 • Schuurpapier

Al deze benodigdheden kan je kopen bij populaire webwinkels als bol.com, Fixami.be en Toolstation.be. Ook bij Amazon.nl vind je het een en ander terug. De prijzen kunnen soms sterk verschillen, dus het nauwgezet vergelijken van prijzen is zeker aan te raden.

Stappenplan: zelf een scheur repareren in een muur

Laten we alvast met de deur in huis vallen: niet altijd is zelf een scheur in een binnenmuur herstellen of zelf een scheur in een buitenmuur repareren een goed idee. In veel gevallen kan je dit eigenlijk beter aan een specialist overlaten. Enkel als een eerste onderzoek aantoont dat de scheur onschuldig is, kan je overwegen om zelf grote of kleine scheuren in de muur te repareren. Hoe scheuren in de muur herstellen verloopt, lees je hieronder. Daarbij nemen we aan dat het gaat om verticale scheuren die ongevaarlijk zijn en die je zelf kan verhelpen.

Stap 1: het probleem identificeren

Hoe scheuren in een muur herstellen verloopt, is sterk afhankelijk van waar de schade zich bevindt. Soms is zelf barsten in de muur herstellen bovendien geen goed idee. In eerste instantie raden we dan ook aan om de scheur onder de loep te nemen. Op basis van onderstaand lijstje ga je vervolgens na of zelf de kleine of grote scheur in de muur repareren wel zo’n goed idee is.

Niet zelf de scheuren in de muur herstellen

Als je het ons vraagt, is zelf een muur-scheur repareren in de onderstaande gevallen geen goed idee. Het gaat dan om een gevaarlijke scheur, waarbij eerst de oorzaak van het probleem moet worden opgespoord en aangepakt. Zowel het onderzoek naar de oorzaak als het aanpakken ervan kan je maar beter overlaten aan een expert. In de onderstaande gevallen is de reparatie van de scheur in de buitenmuur of de binnenmuur over te laten aan een specialist:

 • Er is sprake van een horizontale scheur of van horizontale scheuren
 • Er is sprake van scheurvorming onder de oplegging
 • Er is sprake van meerdere schuine scheuren in de buitenmuur
 • Er is sprake van scheurvorming boven of vanuit de latei
 • Er is sprake van scheurvorming in combinatie met roestplekken
 • De scheuren worden steeds groter of keren terug na de scheurreparatie

Eventueel zelf de scheur in de muur herstellen

Wanneer het gaat om een onschuldige scheur kan je zelf scheuren in binnenmuren herstellen of een barst in de buitenmuur herstellen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een scheur in stucwerk nadat een nieuwbouw zich nog wat zet. Dan kan je zelf de barst in het stucwerk repareren. Uiteraard kan je ook in de onderstaande gevallen de scheuren in de muur laten repareren. Komt de scheur terug en moet je keer op keer een stucwerk-scheur repareren? Dan is het eenvoudigweg beter om een specialist in te schakelen.

 • Er is sprake van een verticale scheur binnen
 • Er is sprake van een verticale scheur buiten
 • Er is sprake van een verticale scheur onder een raamkozijn

Stap 2: eerst de muur ontvetten en klaarmaken, pas dan de muur-scheuren herstellen

Begin in de eerste plaats met de scheur wat uit te krabben. Dat kan je relatief eenvoudig doen met behulp van een verfkrabber of een schroevendraaier. Het is wel belangrijk dat je het goed doet. Het vulmiddel moet namelijk voldoende ruimte hebben om zich te kunnen hechten. Zeker bij kleine scheurtjes in het stucwerk repareren, mag het belang daarvan niet worden onderschat. Toch raden we aan om ook bij grote scheuren in een binnenmuur repareren eerst even met de verfkrabber langs de scheuren te gaan. Verwijder loslatend kalk of bladerend verf met behulp van een plamuurmes en ontvet vervolgens het oppervlak. Dat doe je met een sopje van lauw water en een ontvetter. Je kan ook kiezen voor een kant-en-klare muurontvetter, dat is net zo handig.

Onder andere Chrisal Plafond & Muren is een goed product. Dit product vernevel je gelijkmatig op de muur, laat je een minuutje inwerken en vervolgens verwijder je met een klamme doek het vuil. Naspoelen en afdrogen is in principe overbodig. Klaar? Dan is ook de muur klaar voor de volgende stappen: muurvuller aanmaken en de gebarsten muur herstellen.

Stap 3: muurvuller aanmaken

Wil je in een binnen- of buitenmuur scheuren repareren, dan moet je een muurvuller gebruiken. Bij veel fabrikanten dien je eerst de muurvuller aan te maken. Hoe dat exact verloopt, lees je in de gebruiksaanwijzing en/of op de verpakking. Het is belangrijk dat je deze instructies nauwgezet opvolgt. Daarnaast kan je ook kiezen voor een kant-en-klare muurvuller. Daarmee kan je meteen een scheur in een betonnen muur repareren, zonder dat je het vulmiddel eerst zelf dient aan te maken.

Een goede keuze is de Alabastine Sneldrogende Muurvuller. Dit is een kant-en-klaar vulmiddel dat direct te gebruiken is. Je gebruikt het niet alleen om grote scheuren in de muur te repareren (tot max. 1 cm), maar je kan het ook gebruiken om scheuren in het stucwerk van de buitenmuur te repareren. Daarnaast kan je het zowel binnen als buiten gebruiken. Na het opdrogen, kan je het gewoon overschilderen met een olieverf, een waterverf of een lakverf.

Stap 4: scheurtje in muur repareren

Vervolgens kan je overgaan tot de scheuren in de binnenmuur repareren of de scheuren in de buitenmuur repareren. De werkwijze is daarbij telkens identiek. Je pakt eerst een plantenspuit en maakt de muur met wat water nat. Hiermee verzadig je de muur al een beetje, zodat de steen minder gaat zuigen. Vervolgens kan je de barsten in de muur repareren door de scheur met de muurvuller op te vullen. Dat doe je gewoon met behulp van een plamuurmes. Strijk met het plamuurmes alles glad en verwijder meteen overtollige muurvuller. De muurvuller zal krimpen en een beetje door de muur worden opgenomen, dat is normaal. Het gevolg is echter dat je deze stap verschillende keren zal moeten herhalen. Dat doe je telkens wanneer de vorige laag droog is. Meestal duurt dat ongeveer een half uurtje.

Stap 5: opschuren met schuurpapier

Om een schoon en glad resultaat te bekomen, is het raadzaam om na de muur-scheur herstellen de muurvuller met behulp van een fijn schuurpapiertje nog even op te schuren. Doe dat uiteraard pas als de muurvuller goed droog is. Eventueel kun je overwegen om na de gescheurde muur te herstellen alles een laagje verf te geven, zodat je geen kleurverschillen ziet. Bij bol.com vind je alle schildersbenodigdheden die je daarvoor kan gebruiken.

Muurvuller is geen oplossing? Overweeg alternatieve oplossingen

Soms is een scheur herstellen in de muur niet wenselijk of mogelijk. Nadat de oorzaak van de scheur is achterhaald en opgelost, kan je niet alleen scheuren in de binnenmuur repareren of scheuren repareren in de buitenmuur. Er zijn ook andere manieren om de muur te herstellen. Zo kan je bijvoorbeeld kapotte stenen vervangen, ankers aanhelen met lijm, het metselwerk voegen of ankers aanbrengen tussen de stenen. Er zijn met andere woorden verschillende manieren om barsten in de buitenmuur te herstellen zonder dat er muurvuller bij te pas komt. Wat de beste oplossing is, zal per geval verschillen. Daarom is het raadzaam om een beroep te doen op een specialist die voor jou de mogelijkheden zal nagaan. Via Solvari.be kom je gemakkelijk aan offertes van vakmannen bij jou in de buurt.

Nog meer handige stappenplannen

Als structurele problemen aan de oorzaak liggen, is er soms meer nodig dan alleen een grote scheur in de binnenmuur repareren. Daarom vind je op deze website niet alleen handige stappenplannen om scheuren in de binnenmuur te repareren, maar lees je bijvoorbeeld ook meer over scheuren in stucwerk repareren met kit, scheuren in het plafond repareren, de voegen repareren van een buitenmuur of beton repareren.

Heb jij best wel wat ervaring met bijvoorbeeld scheuren in ytong herstellen of scheuren in gyproc herstellen? En wil je hierover informatie delen met onze lezers? Laat het ons dan zeker weten. Op deze pagina verzamelen wij alle nuttige informatie en delen we graag extra tips van collega-klussers.

Veelgestelde vragen over de reparatie van scheuren in muren

Hoe repareer je scheuren in de muur? Dat kon je eerder al ontdekken. Mogelijk heb je meer vragen dan alleen over hoe barsten in de muur te herstellen zijn. Daarom beantwoorden we hieronder nog een aantal andere veelgestelde vragen over scheuren in binnenmuren repareren en scheuren in buitenmuren repareren.

 • Zijn scheuren in de muur gevaarlijk?

Hoewel barsten in de muur herstellen altijd wenselijk is, wil dat niet zeggen dat ze per se ook gevaarlijk zijn. Zeker bij nieuwbouwwoningen komen kleine en onschuldige scheurtjes vaak voor, wat het gevolg is van het feit dat het gebouw zich nog een beetje moet zetten. Ze ontstaan ook doordat het vochtgehalte in de muren nog wat afneemt. Het ziet er niet meteen fraai uit, maar het is gelukkig ongevaarlijk. Vaak is een scheur in het stucwerk repareren bij nieuwbouwwoningen zelfs iets waar je maar beter mee kan wachten, tot het gebouw helemaal tot rust is gekomen.

In sommige gevallen is er wel een gevaar, bijvoorbeeld als er sprake is van een constructiefout en als de oorzaak bij de fundering ligt. Dan dient men niet alleen de scheuren in de muur te repareren, maar is het ook heel belangrijk dat de onderliggende oorzaak wordt aangepakt.

 • Wat is het verschil tussen horizontale en verticale scheuren?

Muren kunnen zowel horizontale als verticale scheuren vertonen. Het verwijst naar hoe de scheur loopt. Bij een horizontale scheur loopt de scheur van links naar rechts. Bij een verticale scheur loopt de scheur van onder naar boven. Een verticale scheur is meestal ongevaarlijk. Je kan dan de scheur in de muur herstellen met vulmiddel en je bent klaar.

Bij horizontale scheuren is dat anders. Een horizontale scheur ontstaat meestal omdat de muur onvoldoende flexibel is. Dan dien je niet alleen de scheur in de muur te repareren, maar dien je ook de bron van het probleem op te sporen en te verhelpen. Wij raden zelf horizontale barsten in de gevel herstellen af. Je kan de horizontale scheur in de gevel herstellen volgens ons maar beter overlaten aan een vakman. Via de website Solvari.be ontvang je meteen offertes van gevelwerkers in je buurt en ontdek je wat een gescheurde muur repareren jou zal kosten.

 • Een schuine scheur in de buitenmuur herstellen: zelf doen of niet?

Er bestaan niet alleen horizontale en verticale scheuren, maar ook schuine scheuren. Vooral bij gevels zie je vaak dergelijke schuine scheuren. Vaak ontstaan deze scheuren door structurele problemen met de ondergrond of met de fundering. Het probleem bij een schuine scheur in de gevel herstellen, is dat de scheur na verloop van tijd terug kan komen. Daarom is het belangrijk dat een schuine scheur in de gevel repareren heel zorgvuldig wordt uitgevoerd. Heb je geen ervaring met in de gevel scheuren herstellen? Dan laat je maar beter een scheur in de gevel repareren door een vakman. Via de website Solvari.be ontdek je snel wat een scheur in de gevel herstellen kosten mag en wie dat voor jou wil doen.

 • Wat is het verschil tussen een krimpscheur en een constructieve scheur?

In beide gevallen gaat het om een scheur in de muur, maar de oorzaak ligt elders. Een krimpscheur is een scheur die ontstaat door het krimpen van materiaal, zoals stucwerk, hout of beton. Dat krimpen kan worden veroorzaakt door temperatuurverschillen of door het verliezen van vocht. Krimpscheuren ontstaan dan ook vaak na de oplevering van een nieuwbouw. Hoewel krimpscheuren lelijk zijn en dat scheuren in het stucwerk herstellen en scheuren in het plafond repareren aan te raden is, is er geen reden tot zorg. Dit type scheur in het stucwerk herstellen, doe je namelijk enkel om esthetische redenen. Er is geen sprake van gevaar.

Bij een constructieve scheur ligt de oorzaak elders. De scheur ontstaat dan door constructiefouten. Talloze constructiefouten kunnen aan de oorzaak liggen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een te zwakke fundering of om een onzorgvuldig gekozen latei boven een raam. Soms kan het probleem bij een boom liggen. De wortels van de boom kunnen dan de fundering omhoog drukken, omdat ze lokaal water aan de grond onttrekken en ze zo de grondwaterstand aantasten. Enkel de muur-scheuren repareren zal niet volstaan, je dient het probleem bij de oorzaak aan te pakken. Weet dat het daarbij al eens gaat om een combinatie van verschillende factoren. Bij constructieve problemen is zelf scheuren in het plafond herstellen of scheuren in de binnenmuur repareren hoe dan ook geen goed idee. Je kan dit maar beter overlaten aan een expert. Via de website Solvari.be kom je snel in contact met ervaren gevelwerkers die voor jou de scheur in de stenen muur repareren.

 • Hoe ontstaat een scheur boven een deur of een raam?

Dat kan verschillende oorzaken hebben, maar mogelijk is er sprake van een constructiefout. Wat je vaak ziet, is dat een dakconstructie een puntbelasting uitvoert. Op een bepaald punt wordt de muur erg zwaar belast, terwijl de muur helemaal niet geschikt is om die puntbelasting te kunnen dragen. De barst in de muur repareren is dan geen oplossing: het onderliggende probleem moet worden aangepakt. Meestal wil dat zeggen dat er moet worden gezocht naar manieren om de belasting beter te verdelen en de druk om te leiden. Hiervoor dienen de nodige berekeningen te worden gemaakt. Ga niet gewoon de gescheurde muur herstellen, maar doe een beroep op de architect die de nodige berekeningen maakt en die een structurele oplossing bedenkt.

 • Wat zal scheuren in de buitenmuur repareren kosten?

Wat een scheur in de muur herstellen kosten zal, is voor ons ongelofelijk moeilijk om te voorspellen. Een eenvoudige en onschuldige scheur herstellen in de buitenmuur kan vrij goedkoop gebeuren, zeker als je het zelf doet. Maar als structurele problemen aan de basis liggen en louter de scheuren in de buitenmuur herstellen niet volstaat, kunnen extra kosten de reparatie van de scheur in de muur heel duur maken. Een expert ziet vaak snel de oorzaak en kan een goede inschatting maken van wat het kost om de barsten in de muur te herstellen en om het probleem bij de bron aan te pakken. Laat verschillende experts langskomen en offertes opstellen. Via de website Solvari.be kom je snel en vrijblijvend in contact met ervaren gevelwerkers die voor jou de muur-barsten herstellen.

Wil je meer reparatietips? Lees dan de onderstaande artikelen

Gerelateerde artikelen

Check Also
Close
Back to top button