Overig

Zelf wicker repareren: volg dit stappenplan

Wicker is een vezel die op basis van kunststof wordt gemaakt. Deze vezel wordt vaak gebruikt in de meubelindustrie en biedt een uitstekend alternatief voor rotan. Het heeft veel voordelen te bieden. Het is bijvoorbeeld veel beter bestand tegen weersinvloeden dan rotan. 

Tegelijkertijd zijn meubels van wicker erg licht, zeker als men gebruikmaakt van een aluminium frame. De gebruikte vezels worden dan rond het frame gevlochten.  Bovendien zijn dergelijke meubels over het algemeen heel betaalbaar, terwijl het toch een mooie uitstraling biedt.

Het nadeel is natuurlijk dat een storm je mooie meubels kan meenemen, dus haal ze zeker binnen bij stormweer. Anders mag je meteen je wicker repareren. Hoewel deze meubels op zich heel sterk zijn, kunnen de vezels na verloop van tijd alsnog loskomen. Gelukkig is wicker repareren niet moeilijk. Hieronder ontdek je hoe wicker repareren verloopt en welke spullen je daarvoor nodig hebt.

Benodigde gereedschappen

Kunststof wicker repareren is iets waarvoor je niet veel gereedschap nodig hebt. Een schroevendraaier, een combinatietang en een hamer zal over het algemeen al volstaan. We raden daarbij aan om te kiezen voor een zachte hamer, bijvoorbeeld een rubberhamer. 

Met zo’n rubberhamer beschadig je je tuinmeubelen niet. Anders mag je nog meer wicker repareren. Een tuinslang en een hogedrukreiniger zijn eveneens een meerwaarde.

  • Schroevendraaier
  • Combinatietang
  • Rubberhamer
  • Tuinslang
  • Hogedrukreiniger

De kans is groot dat je deze gereedschappen al in huis hebt. In het andere geval kan je terecht in een doe-het-zelfzaak of bij populaire kluswebshops als Fixami.be en Toolstation.be. 

Omdat het om alledaagse gereedschappen gaat, kan je ze uiteraard ook heel voordelig aanschaffen bij onder meer bol.com.

Benodigde materialen

Om je wicker-loungeset te repareren, heb je niet veel materialen nodig. Het gaat er vooral om dat je de juiste onderhoudsmiddelen aanschaft en gebruikt. Denk daarbij vooral aan gespecialiseerde tuinmeubelreinigers. 

Onder andere HG heeft een mooi assortiment van geschikte tuinmeubelreinigers. Vooral de HG tuinmeubelvernieuwer en de HG tuinmeubelreiniger vallen heel goed in de smaak. Een sprayflacon, een spons en propere doeken heb je uiteraard ook nodig. 

Bij HG leveren ze hun reinigingsmiddelen al meteen in een sprayflacon, dus dat hoef je dan niet meer te bestellen.

  • HG tuinmeubelreiniger
€4,89
Op voorraad
Deonlinedrogist.nl
  • Tuinmeubelvernieuwer
  • Spons
  • Propere doeken

Deze benodigdheden kan je kopen bij bol.com en bij online drogisterijen als Drogist.nl en Koopjesdrogisterij.nl.

Stappenplan: stap voor stap zelf een wicker-tuinset repareren

Als er iets scheelt met de kunststofvezels van je tuinmeubelen, is het vaak mogelijk om het probleem zelf te verhelpen. Wij leggen stap voor stap uit hoe wicker herstellen verloopt en geven aan wat je daarbij nodig hebt. 

Weet dat een passend onderhoud problemen kan voorkomen. Door je tuinmeubelen correct te onderhouden, zal het vlechtwerk van je loungeset repareren veel minder snel nodig zijn.

Stap 1: het wicker-vlechtwerk herstellen

Het wicker-vlechtwerk repareren, is iets dat je zelf kan doen. Als het vlechtwerk is losgeschoten, kan je het zelf eenvoudig vastzetten. Hiervoor knijp je met een tang in het stukje vlechtdraad.

Met een eenvoudige combinatietang kan je het klusje gemakkelijk klaren. Trek het loszittende vlechtwerk strak en stevig aan, zodat het echt onbuigzaam komt te zitten. Nu kan je de losse draad terugduwen en is het wicker-vlechtwerk herstellen achter de rug.

Stap 2: vlechtdraad van de stoelpoot herstellen

Het kan ook dat het vlechtdraad ter hoogte van de stoelpoot los is geschoten. Ook dan is zelf de wicker-stoel repareren mogelijk. Om de stoel van wicker zelf te repareren, heb je niet veel meer dan een schroevendraaier nodig. Daarmee kan je de draad heel gemakkelijk opnieuw vastzetten. 

Draai daarvoor de stoel om, met de poot naar boven. Haal met behulp van de schroevendraaier het pootdopje van de stoel. Nu kan je het vlechtwerk opnieuw strak om de poot draaien. Trek het vlechtwerk strak aan en stop het uiteinde van het vlechtwerk in de holte van de poot. 

Het pootdopje bevestig je gemakkelijk opnieuw met een hamer. Dit pootdopje zal het vlechtwerk op zijn plek houden. Gebruik bij voorkeur een rubberhamer. Anders maak je het allemaal erger en zal het wicker repareren je alleen maar meer moeite kosten.

Stap 3: de wicker-tuinmeubelen een groot onderhoud geven

Met het juiste onderhoud zijn veel problemen te voorkomen. Om te voorkomen dat je wicker-tuinmeubelen herstellen binnen de kortste keren opnieuw nodig is, raden we dan ook aan om na de reparatie je tuinmeubelen een onderhoudsbeurt te geven. 

Voor een groot onderhoud maak je het proper met een krachtreiniger en behandel je je tuinmeubelen vervolgens met een tuinmeubelvernieuwer. Wij raden het gebruik van de HG tuinmeubelvernieuwer aan.

Je brengt dit product aan met een doek en wrijft daarbij in een en dezelfde richting. Daarna wrijf je alles op met een zachte doek.

Stap 4: de wicker-tuinmeubelen regelmatig reinigen

Naast een groot onderhoud zal je ze regelmatig een kleine reinigingsbeurt moeten geven. Dat doe je door je tuinmeubelen eerst met lauw water en een spons af te spoelen. Daarna breng je tuinmeubelreiniger aan. Een goede keuze is de HG tuinmeubelreiniger

Besproei het materiaal, laat het gedurende 60 tot 120 seconden inwerken en neem alles af met een propere doek. Spoel ten slotte de tuinmeubelen af met een tuinslang. Herhaal dit regelmatig om je tuinmeubelen schoon te houden. Goed onderhoud voorkomt dat wicker repareren binnen de kortste keren opnieuw nodig is.

Is wicker repareren niet mogelijk? Nieuwe tuinmeubelen kopen

Als de schade te groot is, bijvoorbeeld als de vezels helemaal los zijn komen te zitten, is het wicker repareren spijtig genoeg niet meer mogelijk. In plaats van je wicker-tuinmeubelen te herstellen, kan je dan overwegen om nieuwe tuinmeubelen te kopen. 

Het voordeel is dat het over het algemeen gaat om heel betaalbare tuinmeubelen. Onder andere bij bol.com kan je vrij voordelig wickertuinsets aanschaffen. Ook de populaire meubelwinkel Leen Bakker biedt tuinmeubels en loungesets op basis van dit materiaal aan.

Nog meer handige stappenplannen

Tuinmeubelen zijn aan weer en wind onderhevig en dan hoeft het niet te verbazen dat bijvoorbeeld het vlechtwerk van een loungeset repareren na verloop van tijd eens nodig is. Het is uiteraard niet het enige dat aan slijtage onderhevig is. 

Daarom vind je op deze website ook andere nuttige stappenplannen terug. We leggen bijvoorbeeld stap voor stap uit hoe een tent repareren verloopt, terwijl we ook aandacht hebben voor onder meer een tentdoek repareren en een stoel repareren. Dit laatste stappenplan kan je ook gebruiken om tuinstoelen te repareren.

Heb jij nog een vraag over wicker repareren of wil je nuttige tips delen omtrent wicker-tuinmeubelen herstellen? Laat dan zeker een berichtje achter onderaan deze pagina. Wij waarderen extra informatie en positieve feedback, zeker als je er meteen ook andere klussers mee kan helpen.

Wil je meer reparatietips? Lees dan de onderstaande artikelen

Gerelateerde artikelen

Back to top button