Kleding

Zelf rits repareren: volg dit stappenplan

Als bij je jas, broek, tent of schoen een rits kapot is, kan je in veel gevallen zelf de kapotte rits repareren. Dat is ook het geval als het instekertje bij een rits kapot is. Is je rits kapot bij je jas of wil jij een rits van je tent repareren? Lees dan zeker verder. Wij leggen uit hoe een rits herstellen mogelijk is en wat je nodig hebt om bijvoorbeeld bij je tas een rits te repareren.

Benodigde gereedschappen

Je hebt een aantal gereedschappen nodig om een rits te maken bij een broek, een rits te maken bij een jas of een rits te repareren bij een tent. Een tang is bijvoorbeeld onmisbaar. In de praktijk is een naaimachine ook een meerwaarde, hoewel je het een en ander ook met de hand kan naaien. Als je kiest voor een reparatieset wordt een tang vrijwel altijd meegeleverd.

Tang (bv. uit een reparatieset)

Tornmesje

Naaimachine

Reparatiesetjes zijn onder andere te koop bij bol.com, net als naaimachines en tornmesjes. Naaimachines kan je tevens aanschaffen bij Coolblue. Ook MediaMarkt en Vanden Borre hebben een mooi assortiment van kwaliteitsvolle naaimachines die je kan gebruiken om bijvoorbeeld bij een jas een rits te vervangen.

Benodigde materialen

Ongeacht of het nu gaat om een ritstrekker repareren of om het herstellen van een insteektand van de rits die kapot is: je hebt de juiste materialen nodig. Het gaat dan vooral om vervangstukken. Deze vind je terug in reparatiesets die meteen alle benodigde materialen bevatten. Je kan met zo’n set heel eenvoudig een rits maken van een tent, een jas, een broek en dergelijke meer. 

  • Naald en draad
  • Ritsen en vervangstukken (tip: koop een reparatieset)
  • Smeermiddel

Hieronder vind je een reparatieset en smeermiddel:

Reparatieset

Smeermiddel

Alle materialen die je nodig hebt om bijvoorbeeld een rits van een tent die kapot is te maken, kan je kopen bij bol.com. Smeermiddelen als WD-40 zijn tevens te verkrijgen bij Toolstation.be, Conrad.be en Amazon.nl.

Hoe maak je een rits die kapot is? Volg dit stappenplan!

Een kapotte rits repareren, is iets dat je perfect zelf kan doen. Maar je kan natuurlijk pas een kapotte rits zelf maken als je weet waar het probleem zit. Als een rits kapot is, begint het daarom allemaal bij het detecteren van de oorzaak. Hoe repareer je een rits als je het probleem kent? Dat ontdek je in het onderstaande stappenplan met betrekking tot een ritssluiting repareren.

Stap 1: het probleem detecteren

Je kan pas een kapotte rits zelf maken als je goed en wel weet waar het probleem ligt. Onderwerp de rits daarom aan een uitgebreide inspectie en ga na wat het beste is: de ritssluiting herstellen of de rits vervangen? Als de rits er een beetje vervormd uitziet en voor de rest nog intact is, ga je naar stap 2.

Als de rits kapot is, ga je meteen naar stap 3. En als de rits klem zit en nog intact is, ga je over naar de laatste stap. Op basis van de informatie bij deze stappen kan je eenvoudig een herstelling uitvoeren als bijvoorbeeld een rits van een jas kapot is.

Stap 2: verbogen ritsschuiver repareren

In veel gevallen is de schuifregelaar wel wat verbogen, maar zijn de groeven en tanden nog gewoon intact. Hoe de rits repareren? Dat gaat heel eenvoudig. Neem er een tang bij en draai de slider met niet al te veel druk aan elke kant vast. In principe zou het opnieuw moeten sluiten.

Als dat niet lukt, probeer je het nog wat verder op te spannen met behulp van de tang. Het handigste is als je meteen een ritssluiting reparatieset aanschaft. Dergelijke sets bevatten meteen een goede tang waarmee je aan de slag kan gaan om de rits te herstellen.

Probeer het verscheidene keren. Als dat allemaal niet helpt, wil dat niet zeggen dat bij je jas of tent de rits zelf repareren niet mogelijk is. Ga gewoon verder naar de volgende stap.

Stap 3: ritsschuiver vervangen

Als de rits repareren (schuiver) niet lukt, zit er weinig anders op dan de schuiver door een nieuwe te vervangen. Je kan relatief gemakkelijk de schuiver van een rits van een voortent of een jas vervangen. Bovendien vallen bij een schuiver van een rits vervangen de kosten goed mee. 

Koop een nieuwe schuiver en verwijder de oude. Dat doe je door de stop aan de bovenkant van de rits te doorbreken met een tang. Na het vervangen van de schuiver dien je dan de gebroken eindstop van de rits te vervangen. Een alternatief is met naald en draad (in dezelfde kleur als de stof) naaien op het uiteinde, zodat de rits er niet uit kan komen.

Je vindt bij de eerder aangehaalde reparatieset een rits die je hiervoor kan gebruiken, net als alle andere benodigdheden om een rits te herstellen.

Stap 4: verbogen tanden van een rits herstellen

Vaak zijn de tanden bij een rits verbogen. Begin altijd eerst met ze schoon te maken, zodat er geen stofjes tussen zitten en alles goed blijft functioneren. Daarna buig je de verbogen tanden recht met een tang. Let er wel op dat je ze niet stuk maakt en je ze niet uit de rits trekt. Dit doe je een voor een tot de rits van je jas repareren achter de rug is.

Stap 5: reparatie ritssluiting waarbij er onderaan tanden missen

Het komt wel vaker voor dat er aan de onderkant van de ritssluiting een aantal tanden missen. Je kan dan eenvoudig zelf je kapotte ritssluiting repareren. Haal er dan de eindstopper af. Dit doe je met behulp van een tang. Haal de trens onderaan de rits los, waardoor je goed bij de tanden kan komen.

Dit doe je het gemakkelijkste met behulp van een tornmesje. Klem nu een grotere eindstopper vast waarmee je de missende tanden op kan vullen en naai een trens over de paspel (passepoil). Daarvoor keer je het kledingstuk binnenstebuiten.

Je kan met naald en draad of met behulp van een naaimachine de herstelling uitvoeren als het begin van de rits kapot is. De rits repareren (onderkant) is nu achter de rug.

Stap 6: de ritssluiting smeren

Het kan dat een rits gewoon vastloopt, soms zelfs na een reparatie. Dan is bijvoorbeeld de rits van een jas repareren helemaal niet moeilijk. Daarvoor volstaat het om de rits te smeren. Dat kan je op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld met grafiet of met wasmiddel.

Als het daarmee niet lukt, gebruik je een gespecialiseerd middel als WD-40 Specialist Droogsmeerspray met PTFE. Je beschermt dan het kledingstuk of de stof met een keukenrol en spuit het product op de slider. Beweeg het een aantal keer naar boven en naar beneden om het smeermiddel goed te verspreiden. De kapotte rits herstellen, is achter de rug!

De rits herstellen is niet mogelijk: een nieuwe rits plaatsen

Als de rits herstellen niet langer mogelijk is, kan je altijd nog overwegen om een nieuwe rits te steken. Je kan bijvoorbeeld de rits vervangen van een jas of een rits in een broek vervangen. Het handigste is het als je een rits op maat koopt.

Eventueel kan je met behulp van je naaimachine een trensje zetten (brede zigzagsteek op 0) en het onderste deel afknippen. Je kan bijvoorbeeld een rol nylonrits kopen. Daarmee kan je onder meer de rits van een tent vervangen.

€19,21
Op voorraad
Bol.com

Vervolgens verwijder je de oude rits en zet je de nieuwe rits losjes vast. Maak gebruik van rijgdraad. Stel nu de naaimachine in op een rechte steek en kies voor een passende steekbreedte. Gebruik een ritssluitingsvoet en een gewone steekplaat. Nu kan je de rits per kant stikken. 

Nog meer handige stappenplannen

De reparatie van een rits is iets dat je in veel gevallen zelf kan doen. En gelukkig maar, want zo kan je bij een rits repareren kosten besparen. Het is zeker niet het enige dat je zelf kan doen. Je kan niet alleen bij een jas een rits repareren, maar bijvoorbeeld ook de voering van de kleding repareren of een winkelhaak in kleding repareren. Je leest op deze website hoe dat moet. Lees ook meer over bijvoorbeeld een wetsuit repareren of over een brandgaatje repareren.

Hierboven kon je al lezen hoe een rits herstellen verloopt. Heb je echter nog een vraag, bijvoorbeeld over hoe een insteektand van een rits repareren verloopt of over wat je nodig hebt om bij een tent een rits te vervangen? Laat dan zeker een berichtje achter en laat je adviseren!

Veelgestelde vragen over een rits herstellen

Hoe kan ik een rits repareren met een vork?

Veel mensen weten het niet, maar je kan perfect een rits herstellen met een vork. Daarvoor zet je de ritsloper tegen de twee middelste tanden van een vork. De ritsloper blijft zo erg stevig zitten. Hierdoor kan je gemakkelijker de uiteinden van de rits aan de ritsloper vastmaken. Op deze manier kan je ook bijvoorbeeld eenvoudig de rits vervangen van een broek.

Hoe kan ik bij een tent een rits repareren?

Je kan perfect met het eerder aangehaalde stappenplan de rits van een tent herstellen. De reparatie van een tentrits is dus niet moeilijk. Omdat de rits van een tent repareren wellicht op de camping moet gebeuren, is het handig om altijd een rits-reparatieset bij de tent te steken wanneer je inpakt. Daarmee kan je dan heel eenvoudig op locatie de ritssluiting van de tent repareren. Als de tent rits kapot is en je geen reparatieset bij de hand hebt, zijn er ook een aantal eenvoudige dingen die je kan doen. Een kapotte trekker kan je bijvoorbeeld vervangen door een paperclip. En een beetje WD-40, altijd handig als je gaat kamperen, is een goede smering voor een rits die niet vlot loopt. Dit kan je ook gebruiken als de rits van een voortent kapot is.

Rits broek kapot: hoe kan ik de rits van mijn broek repareren?

Je kan gemakkelijk met behulp van het eerder aangehaalde stappenplan je broekrits repareren. Je vindt hierboven ook meteen alles wat je nodig hebt om de rits van je broek te herstellen. Een tijdelijke oplossing voor een broekrits die telkens weer opent, is een sleutelring gebruiken. Dat bevestig je dan aan de broeksknoop. Zo kan je op een later moment de rits van de broek die kapot is herstellen of kan je de rits van je broek vervangen.

Wat zal een rits vervangen bij een jas kosten?

Zoals altijd zal de rits van een jas repareren kosten met zich meebrengen. Elke kledingmaker hanteert natuurlijk andere prijzen, waardoor we niet exact kunnen zeggen wat de rits van een jas vervangen of de rits van een jas herstellen zal kosten. Het is bovendien ook afhankelijk van hoe groot de rits is. Meestal moet je toch al snel rekenen op 25 euro om een rits van een jas te laten vervangen. 

Wat is voor een rits herstellen de prijs die ik moet betalen?

Dat is afhankelijk van heel veel zaken, maar hoe dan ook zal een rits maken kosten met zich meebrengen. Daarbij zullen de kosten van een rits vervangen bij een voortent hoger liggen dan de kosten bij een rits vervangen van een tas. Een voortent is nu eenmaal groter en er moet dus meer aan gebeuren. Bij een dubbel deelbare rits zullen de kosten om de rits te vervangen eveneens hoger liggen. Over het algemeen moet je bij een rits repareren een prijs vanaf 25 euro betalen. Vraag eventueel vooraf de prijs voordat je overgaat tot de rits laten herstellen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Hoe kan ik de rits van een rugzak repareren?

Je kan perfect zelf de rits repareren van een rugzak, ook als de tandjes van de rits kapot zijn. Voor meer informatie omtrent het herstellen van de ritssluiting van de rugzak verwijzen we naar het eerdere stappenplan met betrekking tot een rits herstellen. Je vindt hierboven ook meteen de benodigdheden om de rits van een rugzak te herstellen. Dit stappenplan en boodschappenlijstje kan je ook gebruiken om een dubbele rits te repareren.

Hoe kan ik de rits van een laars repareren?

Als de rits van een schoen kapot is, kan je eenvoudig de rits van de schoen repareren. Raadpleeg ons voorgaande stappenplan met betrekking tot het herstellen van ritsen. Op basis van dit stappenplan kan je stap voor stap zelf een rits maken die kapot is.

Kan ik zelf een kussenhoes maken zonder rits?

Ja en dan hoef je je nooit af te vragen hoe een ritssluiting herstellen verloopt! Meet eerst het kussen op, knip een lap stof op maat en leg de stof met de goede kant naar boven op de tafel. Markeer op de lap de grootte van het kussen en plooi de rechterflap ter hoogte van de markeringen naar het midden toe. Plooi de omgeslagen kant nog eens naar buiten en plooi nu de linkerflap ter hoogte van de markeringen naar het midden toe. Speld de zijnaden vast en stik ze. Keer vervolgens het kussen om en klaar! Jij zal je nooit zorgen hoeven te maken over ritssluitingen herstellen. Goed gezien!

Wil je meer reparatietips? Lees dan de onderstaande artikelen

Gerelateerde artikelen

Back to top button