Klussen

Zelf graniet repareren

Graniet is een stollingsgesteente dat ontstaat door het stollen van magma. In sommige delen van België komt graniet van nature voor, maar het meeste graniet wordt geïmporteerd. Graniet – niet te verwarren met granito – wordt als natuursteen vaak gebruikt in interieurs, bijvoorbeeld als aanrechtblad in de keuken. Het is een kostbaar materiaal dat kan scheuren of barsten. Bij beperkte schade is graniet repareren gelukkig mogelijk. Bij ernstige beschadigingen zit er vaak weinig anders op dan een nieuw aanrechtblad te plaatsen.

Benodigde materialen

Graniet repareren kan niet zonder het gebruik van een goede lijm. Daarnaast raden we aan om gespecialiseerde reinigingsmiddelen aan te schaffen, alsook een toplaaghersteller en een aanrechtbladbeschermer. Kies voor producten die geschikt zijn voor graniet en natuursteen. Een aantal schoonmaakmaterialen mogen eveneens niet ontbreken.

 • Aanrechtbladreiniger of groene zeep
 • Tweecomponentenlijm
 • Spiritus
 • Staalwollen sponsje
 • Toplaaghersteller
 • Droge, pluisloze doek
 • Aanrechtbladbeschermer
 • Schoonmaakhandschoenen

Enkel met de juiste materialen kan je een natuursteen aanrechtblad repareren. Gelukkig zijn deze materialen vrij eenvoudig te verkrijgen. Je vindt ze niet alleen in de stenen doe-het-zelfwinkels, maar ook bij hun online broertjes als Fixami.be en Toolstation.be. Daarnaast kan je veel van deze materialen ook gewoon kopen bij bol.com.

Benodigde gereedschappen

Een granieten aanrechtblad repareren kan vrijwel volledig gereedschapsloos gebeuren. Het gebruik van de juiste lijm is bij graniet repareren belangrijker. Het enige gereedschap dat je eigenlijk nodig hebt om graniet te repareren, is een goed plamuurmes. Hiermee kan je de tweecomponentenlijm mengen en aanbrengen.

 • Plamuurmes

Een plamuurmes is niet meteen moeilijk om te vinden. Je hoeft er in principe zelfs niet voor naar een doe-het-zelfwinkel te trekken, want ook bij bijvoorbeeld Action kan je het kopen. Online kan je hiervoor terecht bij populaire webshops als bol.com en Amazon.nl. Voor een iets uitgebreider assortiment van de echte topmerken ben je bij Fixami.be en Toolstation.be eveneens aan het juiste adres.

Stappenplan: stap voor stap een graniet keukenblad herstellen

Als graniet stuk is, gaat het meestal om een scheur of een barst. Gelukkig kan je een scheur in een granieten aanrechtblad repareren en een granieten vloer herstellen. Daarvoor dien je wel speciale lijm te gebruiken die niet alleen lijmt, maar ook vult en versterkt. En die natuurlijk geschikt is voor graniet. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe het herstellen van een graniet aanrechtblad werkt. Uiteraard kan je dit stappenplan ook gebruiken om bijvoorbeeld een granieten vloer te repareren. Houd er echter rekening mee dat granito repareren anders verloopt dan graniet repareren.

Stap 1: eerst graniet schoonmaken en pas dan graniet repareren

In eerste instantie is het belangrijk dat het stuk dat je wilt lijmen 100% stofvrij, vetvrij en droog is. Voorafgaand aan het graniet repareren, is het dan ook aan te raden om het heel goed schoon te maken. In principe kan je een granieten aanrechtblad gewoon met groene zeep en een zachte doek reinigen. Wil je graniet repareren, dan moet het echter perfect schoon zijn. En dan kan je beter kiezen voor een gespecialiseerde reiniger. Een voorbeeld hiervan is de HG Natuurstenen Aanrechtbladreiniger. Je kan dit product gewoon op het aanrechtblad sprayen en het nadien afvegen met een proper vaatdoekje. Bij hardnekkig en ingedroogd vuil dien je het gedurende een paar minuten in te laten werken.

Stap 2: met lijm een graniet keukenblad repareren

Met gewone lijm of secondelijm zelf graniet repareren, zal niet lukken. Om zelf graniet te repareren, dien je gespecialiseerde producten te gebruiken die ook door steenkappers en steenbewerkers worden gebruikt. Een voorbeeld daarvan is Tenax Solido. Deze lijm kan worden gebruikt om marmer en graniet te herstellen. De exacte werkwijze verschilt per producent en wordt meestal duidelijk aangegeven, of toch als je kiest voor kwaliteitsproducten.

Bij de tweecomponentenlijm van Tenax breng je de benodigde hoeveelheid met behulp van een plamuurmes aan op een plaatje. Hieraan voeg je vervolgens verharder toe in een dosering van ongeveer twee tot drie procent. Beide producten meng je zorgvuldig met behulp van het plamuurmes. Als alles goed is gemengd, breng je de lijm aan op het te lijmen oppervlak en druk je alles goed aan.

Stap 3: wachten en lijmresten verwijderen

Een belangrijk onderdeel van graniet repareren? Wachten en nog meer wachten. Zorg ervoor dat de twee verlijmde delen niet meer bewegen en wacht tot alles hard is. Hoelang dit duurt, verschilt per lijmproduct en is afhankelijk van de temperatuur en de vochtigheid. In het geval van de tweecomponentenlijm van Tenax duurt het verharden ongeveer drie tot zeven minuten. Gebruik geen haardroger tijdens het verhardingsproces, maar laat alles gewoon harden aan de lucht. Eenmaal alles is uitgehard, kan je met behulp van een beetje spiritus ongewenste lijmplekken gemakkelijk verwijderen.

Stap 4: toplaag van het graniet herstellen

In principe is het proces van graniet repareren nu achter de rug. Als het gaat om oud graniet, kan het echter dat het aanrechtblad dof is geworden. Dan raden we aan om ook de toplaag onder handen te nemen. Daarvoor gebruik je een gespecialiseerd product, zoals HG natuursteen toplaag hersteller. Dit product is vooral geschikt voor kleinere oppervlakken, bijvoorbeeld voor een aanrechtblad. Draag beschermende handschoenen en wrijf het product uit met behulp van een staalwollen sponsje. Dat doe je tot het granietoppervlak helemaal droog is en mooi en helder glanst. Deze behandeling dien je meestal een tot twee keer te herhalen. Nadien neem je het oppervlak goed af met behulp van een droge doek.

Stap 5: aanrechtbladbeschermer aanbrengen

Nu het graniet repareren achter de rug is, is het belangrijk om het aanrechtblad te beschermen. Zo voorkom je dat het proces van graniet repareren binnen de kortste keren te herhalen is. Breng dan ook een beschermlaag aan die het graniet beschermt tegen vetten en oliën. Hiervoor kan je bijvoorbeeld HG natuursteen aanrechtblad beschermer gebruiken. Je brengt dit product eenvoudig aan met de niet-pluizende doek die wordt meegeleverd. Gewoon het oppervlak gedurende ongeveer dertig seconden goed inwrijven, volstaat al voor een goede en langdurige bescherming.

Niet meer te maken? Een nieuw aanrechtblad kopen

Graniet repareren is enkel een optie bij beperkte beschadigingen. Je kan bijvoorbeeld wel een kleine scheur in graniet repareren, maar graniet repareren is geen optie als het aanrechtblad in vele stukken uit elkaar ligt. Ook als de scheurnaad goed zichtbaar is, zeker als het gaat om een aanrechtblad, kan je maar beter niet graniet repareren en gewoon een nieuw aanrechtblad kopen. In tegenstelling tot bij composiet of blauwe hardsteen is het namelijk erg moeilijk om de naad goed weg te werken. Dat lukt zelfs niet als je heel erg vaardig bent en ervaring hebt met een scheur in een granieten aanrechtblad repareren.

In speciaalzaken kan je een aanrechtblad op maat laten maken en heb je de keuze tussen verschillende stijlen. Afhankelijk van de stijl, de afmetingen en de dikte beginnen de prijzen meestal vanaf 99 euro per lopende meter. Ze lopen op tot een veelvoud hiervan, waardoor graniet repareren bij veel mensen begrijpelijk de voorkeur krijgt.

Nog meer handige stappenplannen

In dit artikel focusten we sterk op een aanrechtblad van graniet repareren. Het is echter niet het enige in de keuken dat stuk kan gaan. Daarom vind je op deze website ook andere stappenplannen. Je ontdekt bijvoorbeeld stap voor stap hoe een inductiekookplaat repareren werkt. Wil je granito of terrazo repareren, een vloer die van marmer- of granietkorrels wordt gemaakt? Ook daarvoor hebben we een handig stappenplan geschreven.

Wij hadden het al over de reparatie van een granieten aanrechtblad en deelden een aantal handige tips en producten om graniet te repareren. Heb jij zelf nog een aantal tips met betrekking tot bijvoorbeeld een oude granieten vloer herstellen of een granieten dorpel repareren? Laat het ons dan zeker weten, we delen ze graag met onze volgers.

Veelgestelde vragen over graniet herstellen

Zelf graniet repareren is niet het moeilijkste dat er is, maar er komt wel het een en ander bij kijken. Het is dan ook allesbehalve verbazingwekkend dat je hier nog een aantal vragen over hebt. Wij krijgen regelmatig vragen over graniet repareren en voorzien ze hieronder van een antwoord.

 • Ik laat een stenen aanrechtblad repareren: wat zal dat kosten?

Of repareren überhaupt een optie is en wat dat kost, is afhankelijk van verschillende zaken. Daarover kunnen wij zonder detailinformatie en -foto’s geen uitspraken doen. Het is aan te raden om verschillende offertes op te vragen en nauwgezet met elkaar te vergelijken. Een populaire en erg goede website om gratis offertes te vergelijken is Solvari.be. Je rekent er ook op betrouwbaar en onafhankelijk advies.

 • Hoe kan ik zelf een granito vloer herstellen?

Een granito vloer repareren verloopt volledig anders dan de reparatie van graniet. Als je je afvraagt hoe in een granito vloer een scheur herstellen mogelijk is, verwijzen we je graag door naar het stappenplan om granito of terrazzo te herstellen. In dit stappenplan leggen we stap voor stap uit hoe het granito-herstel verloopt en wat je nodig hebt voor de granito-reparatie. We leggen dus niet alleen uit hoe het herstellen van een granito-vloer verloopt, maar hebben bijvoorbeeld ook aandacht voor het vinden van een goede granito-reparatieset.

 • Wat zal een granito vloer herstellen kosten?

Op deze pagina vind je informatie terug over graniet herstellen, niet over een granito vloer herstellen. Graniet en granito zijn dan ook geen synoniemen van elkaar. We hebben gelukkig een uitgebreid stappenplan geschreven over een granito vloer repareren. Op de desbetreffende pagina lees je hoe een terrazzo vloer repareren verloopt en wat je daarvoor nodig hebt. Wil je weten wat granito herstellen kost? Dan raden we aan om een kijkje te nemen op de website Solvari.be. Niet alleen vind je op die website heel wat handige informatie over vloerrenovaties, bovendien ontvang je ook razendsnel, gratis en geheel vrijblijvend offertes van vakmannen uit jouw buurt.

Wil je meer reparatietips? Lees dan de onderstaande artikelen

Gerelateerde artikelen

Check Also
Close
Back to top button