Overig

Zelf asfalt repareren: volg dit stappenplan

Asfalt bestaat uit een fijne vulstof, zand en grind of steen. Het geheel wordt met behulp van bitumen aan elkaar gekleefd, zodat er een mooie asfaltlaag ontstaat. Dat ziet er fraai en strak uit, maar na verloop van tijd kan er schade ontstaan. 

Onder andere vriestemperaturen, zonlicht en intensief gebruik zorgen ervoor dat asfalt herstellen na verloop van tijd nodig kan zijn. Er ontstaan dan gaten en scheuren. Gelukkig is zelf asfalt repareren in de meeste gevallen mogelijk en niet eens zo moeilijk.

Benodigde gereedschappen

Om asfalt te herstellen, heb je een aantal gereedschappen nodig. Een hogedrukreiniger is aan te raden, maar het kan ook zeker zonder. Ook een mechanische menger wordt door ons aanbevolen. In ieder geval kan je niet zonder een stamper en een borstel of een vloerwisser.

Stalen borstel

Hogedrukreiniger

Mechanische of elektrische menger

Stamper

Deze gereedschappen om asfalt te repareren, kan je bij diverse (web)shops vinden. Onder andere bol.com, Gereedschappelijk.be en Fixami.be hebben een ruim assortiment van tools om asfalt te repareren. Voor de aanschaf van een hogedrukreiniger raden wij dan weer Coolblue aan. 

Bij Coolblue bieden ze heel veel keuzeadvies en vergelijkingstools, waardoor het gemakkelijker is om de beste hogedrukreiniger binnen jouw budget te vinden.

Benodigde materialen

Om zelf asfalt te herstellen, heb je een reparatievulmiddel nodig en eventueel ook zand, hoewel dat laatste afhankelijk is van de concrete omstandigheden. Daarnaast is een renovatiemiddel voor asfalt bijzonder nuttig.

Reparatiemiddel voor asfalt

Eventueel zand

Deze benodigdheden om asfalt te herstellen, vind je in doe-het-zelfzaken en kan je online kopen bij onder meer bol.com. Ook zand vind je bij bol.com en bij doe-het-zelfzaken. 

Naast bol.com zijn er maar weinig online verkopers waar het mogelijk is om deze materialen om asfalt te herstellen te kopen.

Stap voor stap zelf asfalt herstellen met ons stappenplan

Tegenwoordig is het voor elke doe-het-zelver mogelijk om zelf asfalt te herstellen, op voorwaarde dat de gaten en scheuren niet al te groot zijn. Hierbij gebruik je een speciale bitumenemulsie om de gaten en de scheuren op te vullen. 

Hieronder lees je hoe stap voor stap asfalt herstellen mogelijk is.

Stap 1: grote gaten en scheuren in asfalt herstellen

Bij grote beschadigingen (> 5 mm) dien je eerst de grote gaten en scheuren in het asfalt te herstellen. Dat doe je door de beschadigde zone rechtlijnig uit te kappen. Hierdoor zal het vulsel goed kunnen hechten. Verwijder nadien met een stalen borstel de oppervlakte en verwijder het water en vuil. Daarvoor kan je een eenvoudige stalen borstel gebruiken, bijvoorbeeld deze staalborstel met 6 rijen.

Vervolgens breng je een vulmiddel aan, bijvoorbeeld REPAR’ASPHALT. Breng het product in de holte aan en verspreid het met een hark. Druk het goed aan, bijvoorbeeld met een asfaltstamper. Wij gebruikten de asfaltstamper van ECD Germany en zijn daar heel tevreden over. 

Reparatiemiddel voor asfalt én asfaltstamper

Bij hoge temperaturen is het aanvullend aan te raden om het oppervlak met zand te bestrooien. Daarbij kan je gewoon voegzand gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor het voegzand van GoedkoopGrind.nl. Dit zand kan je nog voor talloze andere toepassingen gebruiken en is heel betaalbaar.

Voegzand

Stap 2: het asfalt grondig reinigen

Na het vullen van de holtes met REPAR’ASPHALT dien je altijd minstens een maand te wachten alvorens je verder gaat met het asfalt herstellen. Na een maand te wachten dien je de ondergrond stof- en vetvrij te maken. 

Het hoeft niet zo schoon te zijn dat je ervan kan eten, maar toch behoorlijk schoon. Een gemakkelijke manier om dat te doen, is door een hogedrukreiniger te gebruiken en alles goed schoon te spuiten. Het kan natuurlijk ook met de hand, maar met een hogedrukreiniger gaat het sneller en beter. 

Als je nog geen hogedrukreiniger hebt, kan je het kopen bij Coolblue, maar er zijn tal van andere webshops waar hogedrukreinigers verkrijgbaar zijn. Ze hebben er binnen verschillende prijsklassen. 

De ondergrond mag nog licht vochtig zijn wanneer je begint aan de volgende stap, maar niet kletsnat. Ga ook niet verder bij regenachtig weer, bij mist of als er de eerstvolgende 24 uur risico op vorst bestaat.

Stap 3: herstellen van het asfalt

Nu kan je je asfalt herstellen, bijvoorbeeld met RENOV’ASPHALT van Aquaplan. Meng het mengsel eerst heel goed tot je een homogene substantie verkrijgt. Dat doe je gemakkelijk met een menger, het hoeft geen dure mengmachine te zijn. Deze mengstaaf volstaat bijvoorbeeld. 

Daarna breng je een laag van het mengsel aan. Hanteer een dosering van 1 kilogram per vierkante meter. Het aanbrengen kan je doen met behulp van een borstel of met een vloerwisser. Nu moet je het gedurende enige tijd laten drogen. Hoelang dat is, is afhankelijk van de temperatuur. 

Reken op 24 uur bij een temperatuur van 20 °C.  Nadien is het asfalt repareren achter de rug en geniet je opnieuw van een laag asfalt die langdurig zal meegaan. Er zijn uiteraard nog heel wat andere asfaltreparatiemiddelen die je kan gebruiken, zoals Rust-Oleum Asfaltreparatie. De werkwijze is min of meer hetzelfde, maar houd wel rekening met afwijkende doseringsaanwijzingen.

Herstellen asfalt is niet mogelijk: een nieuwe laag asfalt aanbrengen

Als de schade aan het asfalt erg groot is, is asfalt herstellen misschien niet de beste optie. Gelukkig heb je dan alternatieven. Je kan bijvoorbeeld bovenop je bestaande asfalt een nieuwe laag asfalt aanbrengen. 

Hierdoor lijkt alles weer als nieuw, gaat het opnieuw jaren mee en kan je de oprit ook een nieuwe uitstraling geven. Weet wel dat het aanbrengen van een nieuwe laag asfalt over het bestaande asfalt echt vakwerk is. 

Daarbij moet er ook rekening worden gehouden met onder meer de draagkracht van de ondergrond. In tegenstelling tot asfalt herstellen, is het iets dat je maar beter niet zelf kunt doen.

Andere nuttige stappenplannen

Het is normaal dat asfalt na verloop van tijd schade vertoont. Uiteindelijk rijd je er met zware vierwielers overheen en moet het de meest uiteenlopende weersomstandigheden trotseren. Gelukkig is asfalt repareren niet bijzonder moeilijk. Hierboven lees je hoe het moet. 

Ook andere zaken kan je perfect zelf doen. Zo hebben we eerder stappenplannen geschreven omtrent beton repareren, scheuren in de muur repareren en betonrot repareren.

Wil jij nog iets kwijt omtrent zelf asfalt herstellen? Heb je bijvoorbeeld een handig product ontdekt of heb je een vraag voor je collega-klussers die zelf asfalt repareren? Laat dan zeker een berichtje achter op deze website.

Wil je meer reparatietips? Lees dan de onderstaande artikelen

Gerelateerde artikelen

Back to top button