Klussen

Voegen repareren buitenmuur

Steenvoegen worden blootgesteld aan regen en wind. Hierdoor kunnen ze na verloop van tijd scheuren en beschadigingen vertonen, waarna ze loslaten. Omdat deze voegen de stenen samenhouden, is zeker bij een buitenmuur de voegen repareren erg belangrijk. Hoe bij een buitenmuur voegen herstellen verloopt en wat je nodig hebt om zelf de voegen van de buitenmuur te herstellen, ontdek je op deze pagina.

Benodigde gereedschappen

Om de voegen te repareren van een buitenmuur heb je een hamer en een beitel nodig. Deze gereedschappen gebruik je om de huidige voegen uit te haken. Uiteraard kan je ook niet zonder een troffel en een voegspijker. Een boormachine is dan weer handig om reparatiespecie aan te maken.

  • Hamer en beitel
  • Zachte borstel
  • Boormachine
  • Troffel
  • Voegspijker

Al deze gereedschappen vind je in populaire (online) doe-het-zelfzaken als Fixami.be en Toolstation.be. Daarnaast kan je hiervoor ook terecht bij populaire webshops als bol.com. Coolblue.be heeft dan weer een ruim en mooi assortiment aan boormachines. Dankzij de goede keuzehulptools en de handige filterfuncties vind je er eenvoudig de beste boormachine voor jouw klusjes.

Benodigde materialen

Het belangrijkste dat je nodig hebt om de voegen te repareren van een buitenmuur is natuurlijk reparatiespecie. Er bestaan handige sets waarmee je eenvoudig zelf de specie aanmaakt. Met behulp van een kleurstof kan je de huidige voegen eenvoudig nabootsen. Als er slecht weer is voorspeld, is een afdekfolie geen overbodige luxe.

  • Reparatiespecie
  • Afdekfolie

Sets met reparatiespecie zijn in vrijwel alle doe-het-zelfwinkels te koop. Online kan je het onder meer kopen bij bol.com. Ook bij populaire kluswebshops als Fixami.be en Toolstation.be vind je de materialen die je nodig hebt om de voegen te repareren van een buitenmuur.

Stappenplan: stap voor stap oude voegen buitenmuur herstellen

De voegen herstellen van een buitenmuur is een klusje dat je zelf kan doen. Het is belangrijk dat je het op een droge dag doet, als er geen nattigheid aan het oppervlak van de gevel aanwezig is. De voegen van een buitenmuur repareren, is dan ook een klusje dat vooral in de zomermaanden wordt uitgevoerd. Hieronder ontdek je stap voor stap hoe de reparatie van de voegen van een buitenmuur verloopt.

Stap 1: voegen uitkappen

In de eerste plaats zal je de muur en het voegwerk op de nakende herstellingswerken moeten voorbereiden. Hiervoor kap je met behulp van een hamer en een beitel voorzichtig de voegen uit. Dit doe je tot je een diepte bereikt die gelijk is aan de voegbreedte. Bij heel brede voegen volstaat een diepte van een centimeter, meer hoef je zeker niet uit te kappen. Doe dit uitkappen erg voorzichtig om beschadigingen aan de steen te voorkomen. Anders mag je meer dan alleen het voegwerk herstellen van de buitenmuur.

Stap 2: de muur voorbereiden

Het is belangrijk dat de muur proper is voordat je kan overgaan tot de voegen van de buitenmuur herstellen. Met behulp van een borstel verwijder je het stof, het gruis en de loszittende delen. Spuit ook alles even schoon, zodat de ondergrond zeker proper is. Wacht vervolgens enige tijd tot het water door de gevel is opgenomen of is verdampt. Het water aan het oppervlak moet in ieder geval verdwenen zijn. Op een warme zomerdag gaat dat in principe vrij snel.

Stap 3: reparatiemortel maken

Vervolgens is het tijd om je reparatiemortel aan te maken. Hiervoor kan je zelf je mortel maken of je kan kiezen voor een kant-en-klare oplossing. Wij geven de voorkeur aan de Weber EasyRepair Steenvoegen Reparatieset.

Dat is een reparatiemortel die heel goed hecht en die heel geschikt is voor het herstellen van voegen van een buitenmuur. Het wordt als een set geleverd, met een basismortel en een zwarte kleurstof. Door er kleurstof aan toe te voegen, kan je de reparatiemortel grijzer doen ogen. De bedoeling is uiteraard om de kleur van het bestaande voegwerk te evenaren, zodat je de reparatie-voegen van de buitenmuur vrijwel niet van de originele voegen kan onderscheiden. Opgelet: deze reparatieset kan niet worden gebruikt onder 5°C en boven 30°C. Doe dit klusje met andere woorden op een dag met aangenaam weer. Dat is ook leuker klussen.

Reparatiemortel mengen met water

Deze reparatiemortel maak je aan door in de emmer met de droge mortel de benodigde hoeveelheid water te gieten. Het gaat om een dosering van 1:10 leidingwater op mortel. Met de bijgeleverde spindel en je boormachine meng je alles tot wanneer je een klontvrije specie bekomt. Dat duurt over het algemeen niet langer dan twee minuten. Na het mengen met het water heb je ongeveer twee uur de tijd om de specie te gebruiken om de voegen te repareren van de buitenmuur.

Pigmentdosering

Het moeilijkste karweitje is hoe dan ook het bekomen van de juiste pigmentdosering. Dat moet je echt wel stap voor stap en niet te rap doen. Je controleert daarvoor eerst of de verkregen reparatiemortel de gewenste kleur heeft. Hiervoor houd je een gedeelte van de mortel bij de bestaande voeg en voer je een visuele controle uit. Als de reparatiemortel wat donkerder moet zijn, voeg je 5 ml kleurstof aan de specie toe en meng je opnieuw gedurende minimaal twee minuten. Vervolgens voer je een nieuwe controle uit. Dit proces blijf je herhalen tot wanneer je de gewenste kleur gevonden hebt. Voor extreem donkere voegen kan het hele proces tot wel twintig keer herhaald worden. Toch is het belangrijk om in kleine stappen te werken, want een te donkere specie kan je niet meer lichter krijgen. Dan moet je nieuwe reparatiemortel kopen en moet je helemaal opnieuw beginnen.

Stap 4: voegen repareren van buitenmuur

Wil je zelf de voegen repareren van een buitenmuur, dan moet je in principe zowel de horizontale als de verticale voegen repareren van de buitenmuur. De werkwijze verschilt daarbij enigszins. In beide gevallen dien je de voegen nauwgezet te vullen met de aangemaakte reparatiespecie. Je doet dit tot de specie uit de steen komt, laat alles enkele minuten intrekken en schraapt nadien met de troffel voorzichtig langs de rand van de voeg. Overtollige specie kan je op die manier eenvoudig verwijderen. Voor de afwerking van de voegen strijk je met een voegspijker over de voeg heen om een glad resultaat te bekomen. Je kan ook alles borstelen met een zachte handveger om net een grove voeg te bekomen. Uiteraard zijn je huidige voegen bepalend voor de afwerkmethode die je toepast.

Tip: leg een plasticfolie onderaan de muur. Gevallen specie kan je dan gewoon hergebruiken.

Horizontale voeg repareren buitenmuur

De horizontale voegen repareren van de buitenmuur doe je door met de troffel de specie uit de emmer te nemen. Je kan dit gewoon op de achterkant van het deksel van de emmer leggen. Het deksel houd je vervolgens tegen de steen aan, net onder de horizontale voeg. Met de bijgeleverde voegspijker maak je een duwende beweging in de voeg, tot de voeg goed vol zit met de reparatiemortel.

Verticale voeg repareren buitenmuur

De verticale voegen repareren van een buitenmuur verloopt net een beetje anders. Er bestaan verschillende trucjes om gemakkelijk verticale voegen te repareren van een buitenmuur, maar de gemakkelijkste manier is nog steeds om met de specie een bal te maken. Doe dit uiteraard terwijl je handschoenen draagt. De bal houd je naast de verticale voeg. Met behulp van de voegspijker duw je de specie in de voeg tot de voeg goed vol zit.

Stap 5: afwerken en schoonmaken

Wanneer je klaar bent met de voegen repareren van de buitenmuur was je je handen direct met water en zeep. Ook je gereedschap maak je meteen schoon. Dat bespaart je nadien veel gedoe. Gedurende de eerste dagen na de herstellingen is het belangrijk om de voegen te beschermen tegen vorst en om ze af en toe te benevelen. Als er slecht weer op de agenda staat, hang je een afdekfolie over de voegen heen. Het is niet erg als er een klein beetje water op terechtkomt, maar een goede bescherming tegen overvloedige regenval is echt wel een must. Anders riskeer je uitspoeling of witte uitslag.

Voegen repareren buitenmuur: alternatieven en gevelafwerking

Soms geeft de voegen repareren van de buitenmuur niet het gewenste effect. Dan zijn er ook alternatieven, zoals het cementeren van de muur. Het cementeren van een gevel is een gemakkelijke en snelle manier om de gevel te renoveren en in een nieuw jasje te steken. En dat terwijl het resultaat erg onderhoudsvriendelijk is en de gevel ook meteen goed is beschermd tegen weer en wind. Toch moet er ook dan aandacht uitgaan naar het herstellen van schade aan de voegen, omdat de optimale hechting van het cement anders niet kan worden gegarandeerd. Hetzelfde geldt bij andere vormen van gevelrenovaties, bijvoorbeeld bij het aanbrengen van gevelbekleding.

In al deze gevallen kan je de voegen repareren van de buitenmuur zelf doen of dit uitbesteden. Via de website Solvari.be ontvang je snel offertes van experten bij jou in de buurt. Zo ontdek je wat de kosten van de voegen van de buitenmuur herstellen zijn, hoeveel je kan besparen door het zelf te doen en welke manieren er zijn om de gevel af te werken. Tijdens zo’n gevelrenovatie is het altijd een goed idee om ook aandacht te schenken aan de muurisolatie.

Nog meer handige stappenplannen

Vroeg of laat is de voegen repareren van een buitenmuur noodzakelijk. Gelukkig hebben ze een lange levensduur, maar ze krijgen het nu eenmaal hard te verduren en dat zal je op termijn wel merken. Eenmaal de voegen beginnen te scheuren en los beginnen te komen, kunnen er ook al andere problemen aan de muur optreden. Daarom lees je op deze website niet alleen hoe de voegen repareren van een buitenmuur verloopt, maar lees je bijvoorbeeld ook hoe scheuren in een muur repareren verloopt of hoe een dakgoot repareren te doen is.

Weet jij het een en ander over de voegen repareren van de buitenmuur en heb je handige tips of informatie voor onze lezers? Laat het ons dan zeker weten. Wij delen de informatie graag met onze volgers.

Wil je meer reparatietips? Lees dan de onderstaande artikelen

Gerelateerde artikelen

Check Also
Close
Back to top button