In België durft het al eens te regenen, maar dat hoeven we jou wellicht niet te vertellen. Het zorgt ervoor dat we op de wekelijkse markt iets hebben om over te praten, maar het zorgt er ook voor dat je niet zonder een goede dakgoot kan. Al dat regenwater moet nu eenmaal ergens heen. Een dakgoot zorgt ervoor dat het regenwater de juiste richting uitgaat, waardoor je oprit of tuin niet onder water komt te staan of het afstromende water niet op voorbijgangers of bezoekers kletst. Als een dakgoot lekt, dringt een goot-reparatie zich op. We leggen uit hoe een lekkende dakgoot repareren in zijn werk gaat en wat je daarbij nodig hebt.
In dit artikel:
- 1 Benodigde gereedschappen
- 2 Benodigde materialen
- 3 Stappenplan: stap voor stap zelf een lekke dakgoot repareren
- 4 Niet meer te herstellen? Een nieuwe dakgoot plaatsen
- 5 Nog meer handige stappenplannen
- 6 Veelgestelde vragen over dakgoten en herstellen van de dakgoot
- 6.1 Wat is volgens jullie de beste dakgoot-reparatie-tape van Gamma?
- 6.2 Kan ik een zinken dakgoot repareren met EPDM?
- 6.3 Bestaat er ook een EPDM-dakgoot-reparatieset?
- 6.4 Hoe voer ik een dakgoot reparatie met vloeibaar zink uit?
- 6.5 Wat moet ik doen als de dakgoot lekt bij de regenpijp?
- 6.6 Wat moet ik doen als het verbindingsstuk van mijn dakgoot lekt?
- 6.7 Wat is een goede dakgoot-reparatie-kit voor starters?
- 6.8 Hoe moet ik de ombouw van mijn dakgoot (hout) repareren?
- 6.9 Wat kost het herstellen van dakgoten?
- 6.10 Hoe kan ik voorkomen dat mijn pvc-dakgoot lekt?
- 6.11 Hoe kan ik zelf een houten dakgoot maken?
Benodigde gereedschappen
Een lekkende dakgoot herstellen is een klusje dat je perfect zelf kan uitvoeren. Om zelf een dakgoot te repareren, heb je ook niet bijzonder veel gereedschap nodig. Natuurlijk kan je niet zonder een ladder, terwijl een hoekborstel nodig is om de dakgoot te reinigen. Ook een kwast heb je nodig. Eventueel kan je de dakgoot naderhand beschermen met dakgootborstels of -roosters. Zo voorkom je dat je dakgoot repareren binnen de kortste keren opnieuw nodig is.
- Hoekborstel
- Ladder
- Kwast
- Dakgootborstels of -roosters
De gereedschappen die je nodig hebt om je dakgoot te herstellen, kan je in online doe-het-zelfzaken als Fixami.be en Toolstation.be kopen. Ook bij onder meer bol.com vind je ze terug. Als je op zoek bent naar een goede ladder raden we aan om een kijkje te nemen bij Coolblue.be. Coolblue heeft een ruim assortiment aan degelijke ladders die bovendien ook nog eens heel betaalbaar zijn. Vooral de telescopische ladders die ze er verkopen, zijn echte aanraders voor mensen die zelf hun regenpijp herstellen en weinig opbergruimte hebben.
Benodigde materialen
Een lekke dakgoot herstellen doe je met behulp van textielband en een speciaal sealingproduct dat de lasnaden waterdicht afsluit. Hierdoor kan de dakgoot niet langer lekken en zal het water weer op een natuurlijke manier naar de afvoer stromen.
- Textielband
- Sealingproduct
De materialen die je nodig hebt om een dakgoot-lek te dichten, vind je in vrijwel alle doe-het-zelfzaken terug. Ook in online webshops als bol.com en Amazon.nl kan je deze producten aantreffen, hoewel de keuze nog steeds groter is bij gespecialiseerde webwinkels als Fixami.be en Toolstation.be.
Stappenplan: stap voor stap zelf een lekke dakgoot repareren
In de eerste plaats willen we benadrukken dat het regelmatig onderhouden van dakgoten erg belangrijk is. Een dakgoot krijgt het nu eenmaal zwaar te verduren en kan na verloop van tijd verstopt raken. De kracht en de weerstand van een dakgoot worden dan op de proef gesteld. Om lekkages en problemen te voorkomen, is tijdig onderhoud erg belangrijk. Zo voorkom je dat je voor een dakgoot-reparatie kosten moet maken. Is de goot repareren ondanks al je onderhoudsinspanningen toch nodig? Volg dan het onderstaande stappenplan, waarin we je stap voor stap uitleggen hoe een dakgoot herstellen in zijn werk gaat.
Stap 1: de dakgoot reinigen
In eerste instantie is het belangrijk om te weten waar het probleem zich situeert, want anders is de dakgoot repareren niet mogelijk. Het probleem identificeren kan niet als je dakgoot vol vuil, algen, mos en oxides zit. Deze viezigheid moet je eerst weghalen, want anders is een pvc-dakgoot of een zinken dakgoot herstellen niet mogelijk. Op een droge dag is het weghalen van verontreinigingen gemakkelijk te doen met behulp van een hoekborstel. Neem plaats op je ladder en wees niet bang om vuil te worden. Zorg dat al het vuil is weggehaald voordat je start met de dakgoot zelf maken. Zorg er tevens voor dat de ondergrond schoon, droog, stof- en vetvrij is. De lasnaden schuur je daarom een beetje op. Als je een metalen dakgoot hebt en er sprake is van roestvorming, breng je vooraf even een roestremmer aan en laat je dit product eerst volledig drogen. Bij een pvc-dakgoot is dat uiteraard niet nodig.
Hoekborstel
Om de dakgoot schoon te maken, kan je gewoon een zachte borstel gebruiken die je wellicht al in huis hebt. Er bestaan echter ook hoekborstels die wat gekromd zijn. Dergelijke hoekborstels zijn ongelofelijk handig bij het schoonmaken van een dakgoot. Sommige van deze borstels kan je zelfs op een telescoopsteel bevestigen, zodat je de dakgoten op regelmatige tijdstippen kan reinigen en dit zonder dat het nodig is om telkens op de ladder te klimmen. Een voorbeeld hiervan is de Fiskars Quikfit Dakgootreiniger.
Ladder
Of het nu gaat om een kunststof dakgoot repareren of om een zinken dakgoot repareren: zonder een ladder gaat een dakgoot repareren niet lukken. Enkel met een goede ladder kan je overal bij en werk je veilig. Zorg er natuurlijk voor dat de ladder stevig staat en voldoende hoog is. En gebruik vooral een stevige ladder met voldoende grote treden. Een erg goede keuze is bijvoorbeeld de Bigone telescopische ladder 4×3. Het is een ladder die gemakkelijk te verstellen is, die erg compact op te vouwen is en die bovendien verrijdbaar is. Het is met andere woorden een uitstekende keuze voor eenieder die een dakgoot repareren op zijn to-dolijstje heeft staan.
Stap 2: eerste sealinglaag aanbrengen
Het lekken van de dakgoot vindt meestal plaats ter hoogte van de lasnaden. Waar de dakgoot lekt, is vaak erg goed te bepalen als het regent. De lekke lasnaden zal je dan makkelijk kunnen identificeren. Met een emmertje water of een tuinslang kan je een regenbui uiteraard erg goed nabootsen. Voor de reparatie van je dakgoot leg je een textielband op de droge en schone lasnaad. Snijd de textielband alvast op maat af, maar tel er enkele centimeters bij op om nog wat overschot te hebben. Met deze textielband ga je de sealinglaag straks aandrukken. Vervolgens prepareer je een sealingproduct. Vaak volstaat het daarbij om goed te roeren. Breng dit product aan in de goot. Dat doe je gewoon met behulp van een kwast. Zorg dat je de volledige naad behandelt en geen centimeter vergeet.
Textielband
Als het gaat om een dakgoot repareren, raden we aan om te kiezen voor de Bison Rubber Seal Textielband. Dit wordt ook wel eens dakgoot-reparatie-tape genoemd, omdat het vaak voor dakgoten wordt gebruikt. Die benaming is in feite niet helemaal terecht. Het gaat namelijk om een sterke en elastische band die niet alleen wordt gebruikt bij het repareren van dakgoten, maar bijvoorbeeld ook bij douchegoten en kimnaden. Deze textielband is in ieder geval geschikt voor het repareren van alle soorten dakgoten, ongeacht of het nu gaat om pvc of zink.
Sealingproduct
Bison brengt niet alleen textielband op de markt, maar ook een rubbersealingproduct. Dit product wordt opvallend vaak gebruikt door professionals en dat bij de reparatie van een zinken dakgoot of een andere dakgoot. Bison Rubber Seal levert een 100% waterdicht resultaat op, terwijl het erg elastisch is en zowel weer- als uv-bestendig is. Het is ook heel eenvoudig in gebruik. Even roeren tot je een egale kleur krijgt en de dakgoot repareren kan meteen van start gaan. En zo maakt Bison dakgoot-reparatie wel erg eenvoudig!
Stap 3: extra sealinglagen aanbrengen
Plaats vervolgens de textielband en druk deze erg goed aan, tot de textielband helemaal is verzadigd. Bedek de naad nu meteen met een tweede laag van het sealingproduct. Dit doe je tot wanneer de sealinglaag glanst en er een voldoende dikke laag is opgebouwd. Dit proces herhaal je nu bij alle lekkende naden. Vervolgens laat je alles uitharden en drogen. Als je Bison Rubber Seal gebruikt, is alles na 48 uur volledig uitgehard. In principe is de dakgoot repareren dan klaar, maar je kan nog wat extra’s doen. Neem daarom zeker ook de stappen vier en stap vijf door.
Stap 4: de rest van de dakgoot inspecteren
Wanneer een dakgoot lekt, wil dat zeggen dat de dakgoot het al erg hard te verduren heeft gekregen. De kans is groot dat er ook elders slijtage zichtbaar is, waardoor je het hele proces van de dakgoot repareren binnenkort misschien wel opnieuw moet uitvoeren. Nu je toch bezig bent, is het daarom raadzaam om de volledige goot en de leidingbuizen aan een grondige inspectie te onderwerpen. Beschadigde leidingbuizen zaag je af en vervang je door een nieuw stuk. De naden dicht je gewoon met behulp van een dichtpistool en siliconen. Ga ook na of het bolrooster nog aanwezig is. Een bolrooster is nodig om verstoppingen te voorkomen.
Stap 5: dakgootborstel plaatsen
Vroeger was het gebruik van een dakgootborstel nog niet zo ingeburgerd. Een dakgootborstel voorkomt dat dakgoten verstoppen. Dankzij een dakgootborstel kan het water altijd vlot blijven stromen en dat is erg belangrijk als je lekkages wil voorkomen. Ook krijgen bijvoorbeeld vogels geen kans om nesten te bouwen in je dakgoot. In feite helpt een dakgootborstel te voorkomen dat je dakgoot repareren binnen de kortste keren opnieuw nodig is. Eenmaal alles droog en uitgehard is, plaats je daarom zo’n dakgootborstel in je dakgoot. Als alternatief voor een dakgootborstel kan je ook een dakgootrooster overwegen. Het concept is min of meer hetzelfde.
Niet meer te herstellen? Een nieuwe dakgoot plaatsen
Meestal zal een dakgoot repareren volstaan en is het niet nodig om de dakgoot te vervangen. Enkel wanneer er erg veel reparaties nodig zijn of als de dakgoot echt volledig is versleten, bijvoorbeeld ten gevolge van jarenlange verstoppingen, is een dakgoot repareren niet langer wenselijk. Dan kan je maar beter de dakgoot vervangen in plaats van de dakgoot te repareren. Er zijn dan een aantal knopen die je moet doorhakken.
Type dakgoot
In de eerste plaats krijg je de keuze tussen een bakgoot en een mastgoot. In de praktijk kiezen de meeste Belgen voor een bakgoot, omdat zo’n bakgoot onderhoudsvriendelijk is. Toch heeft ook een mastgoot voordelen. Deze goot heeft een halfronde vorm en dat zorgt voor een betere waterdoorstroming. Het is een van de redenen waarom wij eigenlijk een mastgoot, ook wel eens een hanggoot genoemd, boven een bakgoot verkiezen. Een betere doorstroming zorgt er namelijk voor dat alles minder snel slijt en dat de dakgoot repareren minder snel nodig is. Uiteraard hoef je ons daar niet in te volgen.
Verschillende materialen
Ten tweede zijn er verschillende materialen om tussen te kiezen. Vroeger koos men steevast voor zink. Zink is een erg sterk materiaal, gaat lang mee en is bovendien ook nog eens vorstbestendig. Ook wij vinden zink een uitstekende keuze. Daarnaast is pvc erg populair, voornamelijk omdat het heel goedkoop is. Pvc slijt echter veel sneller en de kans op lekkages is groter, waardoor de dakgoot repareren zich sneller opdringt. Daarom vinden we het niet meteen een aanrader.
Ook aluminium is te overwegen, maar is duurder in aanschaf. Als je het niet zelf plaatst, maar een beroep doet op een vakman, is aluminium echter zeker te overwegen. Het laat zich namelijk veel sneller plaatsen. De meerprijs voor de aanschaf verdient zich dan voor een deel terug. Je bespaart namelijk op de dure uurlonen. Ten slotte kan je ook koper overwegen. Dit heeft de langste levensduur, maar is meteen ook de duurste optie. Ze worden in de praktijk vooral gebruikt voor een eerder luxueuze uitstraling, bijvoorbeeld bij de renovatie van oude herenhuizen.
Zelf samenstellen of een doe-het-zelfpakket kopen
Wil je zelf een dakgoot plaatsen, dan heb je natuurlijk ook schroeven, afvoerbuizen, beugels, verbindingsstukken en dergelijke meer nodig. Dat kan je allemaal kopen in de lokale bouwmarkt. Als alternatief kan je ook kiezen voor een doe-het-zelfpakket, waarbij je meteen alle benodigdheden in huis haalt. Soms krijg je er zelfs een handig stappenplan bij, zodat je meteen aan de slag kan gaan. Een voorbeeld van een goed doe-het-zelfpakket is de Zinken Dakgoot Set van Van Viegen Bouwmaterialen. Er zijn uiteraard nog heel wat alternatieven en het is altijd een beetje zoeken naar een pakket dat bij jouw dak en wensen aansluit.
Zelf doen of laten doen
Net als dat een lekke dakgoot repareren iets is dat je kan laten doen, kan je ook de plaatsing van een nieuwe dakgoot uitbesteden. Wat de kostprijs is, is sterk afhankelijk van de gekozen materialen en van het aantal werkuren. Als je hier geheel vrijblijvend een idee van wilt krijgen, raden we aan om de website Solvari.be te raadplegen. Via deze website ontvang je vrijblijvend offertes van vakmannen die jouw woning helpen te verbeteren. Vergelijk prijzen voor werkzaamheden aan dakgoten en beslis vervolgens of je het zelf doet of het liever aan een vakman overlaat.
Nog meer handige stappenplannen
Een lekke dakgoot kan heel wat navenschade veroorzaken. Het lekkende vocht kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de gevel nat wordt, wat resulteert in poreuze stenen en voegen die beginnen te lossen. Je moet dan meer dan alleen de dakgoot repareren. Op deze website lees je daarom ook meer over bijvoorbeeld de voegen repareren in een buitenmuur en scheuren in een muur repareren.
Het is bovendien niet ongewoon dat je hoog op je dak ineens ook andere problemen opmerkt. Het is een van de redenen waarom wij niet graag op een ladder kruipen. Is naast de dakgoot repareren bijvoorbeeld ook het dak repareren wenselijk? Ook daarvoor hebben wij handige stappenplannen!
Heb je zelf nog een reparatievraag of heb je een handige tip voor een van je college-klussers? Laat het ons dan zeker weten, we zijn er om elkaar te helpen.
Veelgestelde vragen over dakgoten en herstellen van de dakgoot
Het belang van een goed werkende dakgoot mag niet worden onderschat en gelukkig lijken veel mensen dat intussen ook te beseffen. Het is een van de redenen waarom wij vaak vragen ontvangen over bijvoorbeeld een koperen dakgoot repareren of een gaatje in zink repareren. Hoewel het voor ons vrijwilligerscollectief moeilijk is om alle vragen over dakgoten en de dakgoot dichten persoonlijk te beantwoorden, verzamelen we ze wel in de onderstaande lijst met veelgestelde vragen. Uiteraard vind je hieronder ook het antwoord op deze vragen terug.
Wat is volgens jullie de beste dakgoot-reparatie-tape van Gamma?
Je kan voor de dakgoot-reparatie bij Gamma terecht en je vindt er een heel ruim aanbod aan benodigdheden. Onder andere een zinken dakgoot repareren met Gamma-materialen is perfect mogelijk. Toch begrijpen we dat het assortiment aan Gamma-dakgoot-reparatie-benodigdheden soms overweldigend kan zijn. Zoek daarom niet verder en kies voor de Aquaplan Aqua-Band Afdichtingsband die bij Gamma te koop is. Deze afdichtingsbanden kan je gebruiken voor je afvoerpijpen, maar ook voor je raamkozijn en dakbedekking. Je kan dit product niet alleen bij Gamma kopen, maar je vindt het bijvoorbeeld ook te koop bij bol.com. Vergeet niet om de prijzen te vergelijken.
Kan ik een zinken dakgoot repareren met EPDM?
Ja, een zinken goot repareren met EPDM is zeker mogelijk. Het voordeel van zink repareren met EPDM is dat deze rubbersoort wind- en waterdicht is en nagenoeg onderhoudsvrij is. Bovendien is een zink dakgoot repareren met EPDM niet meteen bijster moeilijk. Hierdoor is het een goede optie als bijvoorbeeld een zinken dakgoot lekt op de naad. Kies wel voor kwaliteitsmateriaal als je overgaat tot zinken dakgoten herstellen en gebruik EPDM die voldoende dik is.
Voor een goede goot-reparatie bij zink maak je eerst de dakgoot goed schoon. Je legt vervolgens de EPDM-folie over het deel van de dakgoot dat een reparatie behoeft. Vervolgens breng je contactlijn aan en kan je de zinken goot herstellen door het EPDM te verlijmen. Werk het af met EPDM-kit en de dakgoot herstellen met EPDM is achter de rug!
Bestaat er ook een EPDM-dakgoot-reparatieset?
Ja, er bestaan speciale sets die gemaakt zijn voor doe-het-zelvers die zelf de dakgoot maken. Meestal bestaat zo’n set voor de regenpijp-reparatie uit zelfklevende EPDM, kit en een aandrukroller. Een dakgoot-lek repareren met zo’n set is natuurlijk handig, maar uiteraard kan je ook zelf de benodigdheden in huis halen en hoef je niet te kiezen voor een kant-en-klare dakgoot-reparatie-set.
Hoe voer ik een dakgoot reparatie met vloeibaar zink uit?
Wanneer een zinken dakgoot lekt, zijn er verschillende mogelijkheden om deze herstelling uit te voeren. Een oplossing om een lek in een zinken dakgoot te dichten, is het gebruik van vloeibaar zink. Deze optie wordt vooral toegepast bij kleine scheurtjes en gaatjes en niet als een grote lekkage in een zinken dakgoot repareren nodig is. Hierbij zal je de lekke goot repareren door vloeibaar zink aan te brengen, wat eigenlijk een speciale coating is. Reken daarbij op een verbruik van ongeveer een kilogram per vierkante meter. Onder andere bij bol.com vind je vloeibaar zink waarmee zelf een lek in de dakgoot dichten mogelijk is.
Wat moet ik doen als de dakgoot lekt bij de regenpijp?
Wanneer de lek zich ter hoogte van de regenpijp bevindt, gaat het vaak om een kleine beschadiging of een kleine slijtage. Desondanks blijft de lekkende dakgoot dichten heel belangrijk en kan een kleine beschadiging grote gevolgen hebben. Hoe een dakgoot-lekkage repareren verloopt, ontdek je hierboven. In ons stappenplan leggen we stap voor stap uit hoe de goot herstellen verloopt. Mogelijk moet je ook de regenpijp repareren of de regenpijp laten repareren. Hoe hoog bij de regenpijp repareren de kosten oplopen, is afhankelijk van een aantal factoren. Via de website Solvari.be vraag je eenvoudig en geheel vrijblijvend offertes op en ontdek je wat de reparatie van de goot of de regenpijp kost.
Wat moet ik doen als het verbindingsstuk van mijn dakgoot lekt?
Dat is afhankelijk van een aantal zaken, bijvoorbeeld waar het lek zich verbindt (dat is niet altijd waar het waterstraaltje zichtbaar is) en wat voor een verbindingsstuk het is. Als een kunststof dakgoot lekt op een verbindingsstuk is het mogelijk om bitumen aan te brengen, maar het is natuurlijk sterk afhankelijk van hoe groot de schade is. Vaak is het verbindingsstuk al aangetast en is het raadzaam om het verbindingsstuk zelf te vervangen. In theorie is dat een kwestie van losschroeven en vastschroeven, maar als het al wat rot is, kan het wat meer moeite kosten. In ieder geval is het zonder nadere informatie en foto’s voor ons erg moeilijk om te zeggen wat er exact moet gebeuren.
Wat is een goede dakgoot-reparatie-kit voor starters?
Persoonlijk zijn wij erg tevreden van de starterskit voor dakgoot-reparatie van Hornbach. De Hornbach Dakgoot Reparatie Rubber Seal Starterskit is een ideale manier om een uitstekende waterdichting te bekomen. Je gebruikt het niet alleen om een polyester dakgoot te repareren, maar ook om een dakgoot van zink te herstellen. Daarnaast is het te gebruiken op beton, hout, steen, metaal, EPDM, bitumen enzovoort. Voorts is het zowel geschikt voor binnentoepassingen als voor buitentoepassingen.
Hoe moet ik de ombouw van mijn dakgoot (hout) repareren?
Dat is sterk afhankelijk van wat er aan de ombouw schort. Meestal zal er sprake zijn van houtrot en dat kan je gerust zelf repareren, hoewel het sterk afhankelijk is van in welke mate het hout reeds is aangetast. Op deze website vind je ook een handig stappenplan terug om zelf houtrot aan te pakken.
Wat kost het herstellen van dakgoten?
Dat is sterk afhankelijk van of je het zelf doet of het laat doen. En natuurlijk ook van wat er exact moet gebeuren. Denk bij een reparatie van een dakgoot aan een prijs van ongeveer 35 tot 50 euro bij kleine herstellingen die je zelf doet. Als er natuurlijk sprake is van grote aantastingen, vochtigheidscorrosie, ombouwen die moeten worden vervangen en dergelijke meer zal de prijs uiteraard oplopen, ongeacht of je het zelf doet of laat doen. Om hier een goed idee van te krijgen, vraag je offertes op. Dat doe je bijvoorbeeld via de website Solvari.be.
Hoe kan ik voorkomen dat mijn pvc-dakgoot lekt?
Als je de reparatie van een pvc-dakgoot liever voorkomt, is een goed onderhoud ongelofelijk belangrijk. Na het vallen van de bladeren in de herfst kruip je daarom op de ladder en maak je met een plastic schopje en een handborsteltje de dakgoten helemaal leeg. Het meeste vuil verwijder je met het schopje en de rest borstel je vervolgens weg. Maak de afvoerbuis ook even los en plaats er een emmer onder, waarna je de dakgoot schoonspoelt met water. In de praktijk is het vaak zo dat een pvc-dakgoot lekt op de naad. Daarom dien je dergelijke naden en verbindingsstukken grondig te inspecteren. Let ook op scheuren of barsten in het plastic. Indien nodig dien je de pvc-dakgoot te repareren. Het is beter dat je dit nu doet dan dat je wacht tot de problemen steeds verder ophopen.
Hoe kan ik zelf een houten dakgoot maken?
Een volledige houten dakgoot maken, is natuurlijk geen goed idee. In de praktijk zal je een houten bak maken en die bak afwerken met bijvoorbeeld bitumen. Er is echter een goed alternatief en dat is een dakgoot op basis van bamboe. Een bamboe dakgoot is een ecologisch alternatief en wordt al vaker toegepast in tropische landen. Hiervoor zaag je een bamboepaal doormidden en verwijder je de tussenschotjes. De halve bamboepaal bevestig je door middel van beugels aan de dakrand. Het is daarbij vooral belangrijk dat de bamboepaal een voldoende grote diameter heeft. Reken op een diameter van 65 mm (dakoppervlak tot 70 m²) tot 75 mm (dakoppervlak van meer dan 70 m²). Houd er rekening mee dat een bamboe dakgoot over het algemeen minder lang meegaat dan een conventionele dakgoot.
Wil je meer reparatietips? Lees dan de onderstaande artikelen