Klussen

Zelf terrazzo repareren

Terrazzo – ook wel eens marmorit, marmoriet of granito genoemd – is een type vloerafwerking waarbij natuurlijke korrels in cement zijn gedrukt en na de droging zijn gepolijst. Hierbij zijn er talloze vormen, kleuren en stijlen mogelijk. Vroeger werd de techniek gebruikt als een goedkope vorm van terrasafwerking, terwijl het tegenwoordig steeds vaker wordt gebruikt voor kostbare, decoratieve vloerafwerkingen. Door deze specifieke opbouw is terrazzo repareren, of toch onzichtbaar repareren, helemaal niet zo eenvoudig als het lijkt. Hoe terrazzo repareren verloopt, is afhankelijk van de beschadiging. Scheuren en gaatjes in terrazzo herstellen, verloopt nu eenmaal anders dan een granito vloer herstellen die helemaal is verzakt. We leggen uit hoe zelf granito maken dat stuk is, verloopt en wat je daarbij nodig hebt.

Benodigde gereedschappen

Zelf terrazzo repareren, is een klusje dat niet veel gereedschap behoeft. In veel gevallen heb je wel een slijpschijf nodig om de beschadiging eerst goed uit te slijpen. Voor de afwerking is een polijstmachine dan weer nuttig, hoewel dat van de algemene staat van de vloer afhangt.

  • Slijpschijf
  • Polijstmachine
  • Excentrische schuurmachine

Een slijpschijf kan je kopen bij webwinkels als Coolblue en bol.com. Zorg er wel voor dat je over een geschikte diamantschijf beschikt. Vaak kan je zo’n diamantschijf meteen aan je bestelmandje toevoegen. Voor een kwaliteitsvolle polijstmachine ben je beter af bij de (online) doe-het-zelfzaken. Onder andere Fixami.be heeft een mooi assortiment aan polijstmachines. Ook bij Toolstation.be vind je alle gereedschappen die je nog hebt om zelf terrazzo te repareren.

Benodigde materialen

Hoe een terrazzo-vloer repareren verloopt en wat je daarvoor nodig hebt, is sterk afhankelijk van het type beschadiging. In ieder geval heb je een goede vloerreiniger nodig. Potlood en papier is uiteraard altijd handig, ook bij terrazzo repareren. Als je moet slijpen, kan je niet zonder een goede diamantschijf. Voor de afwerking zijn onder meer vloeibare was en staalwol een must.

  • Vloerreiniger voor natuursteen
  • Potlood en papier
  • Steenlijm of steenpasta
€13,99
Op voorraad
Bol.com
  • Diamantschijf
  • Polijstpads
  • Vloeibare was
  • Staalwol

Veel van deze materialen kan je gewoon kopen bij bol.com, waar je rekent op scherpe prijzen en snelle levertijden. Voor diamantschijven en polijstpads raden we echter aan om een beroep te doen op een gespecialiseerde webwinkel. Bij Fixami.be en Toolstation.be vertrouw je op een uitgebreid assortiment, waarbij de producten bovendien ook altijd van veel en goede informatie zijn voorzien.

Zelf terrazzo repareren: het ultieme stappenplan

Of het nu gaat om een terrazzo-aanrechtblad zelf maken, om een terrazzo-plint herstellen of om in een granito vloer een scheur herstellen: terrazzo repareren is geen eenvoudig klusje. Kleine scheuren en diepe krassen in terrazzo repareren, kan je vaak nog zelf. Maar grote barsten in een terrazzo-gootsteen repareren of een verzakking in terrazzo repareren, kan je maar beter niet zelf doen. Hieronder leggen we uit hoe een terrazzo-vloer herstellen verloopt, maar dezelfde werkwijze kan je min of meer ook toepassen om bijvoorbeeld een terrazzo-aanrechtblad te herstellen.

Stap 1: het terrazzo schoonmaken

Voordat je start met zelf een terrazzo-vloer maken, is het belangrijk dat de vloer helemaal spic en span is. Zo kom je beschadigingen eenvoudiger op het spoor en voorkom je dat stof en vuil voor een slechte hechting zorgen. Het nat reinigen van de vloer doe je gemakkelijk met een emmer met lauw water, een mop en een scheutje groene zeep. Bij hardnekkige vervuilingen gebruik je een gespecialiseerd product, zoals StoneTech Natuursteen Vloerreiniger. Gebruik in ieder geval nooit agressieve middelen en materialen om het vloeroppervlak te reinigen, want anders is granito repareren al snel nodig.

Stap 2: vooronderzoek uitvoeren en een herstelplan opstellen

Nu de vloer helemaal schoon is, kan het vooronderzoek van start gaan. Tijdens het vooronderzoek inventariseer je alle schade en bepaal je of en hoe zelf de granito vloer maken mogelijk is. Bij voorkeur maak je een schets of een plattegrondtekening, waarbij je alle vormen van schade duidelijk visualiseert. Zo voorkom je dat je scheurtjes over het hoofd ziet. Ook plekken die hol klinken of die zijn verzakt, markeer je op de schets. Een plattegrond kan je maken op blanco papier, maar het handigste is het om het op millimeterpapier te doen.

Uitbesteden of zelf doen

Professionals gaan nog verder met het vooronderzoek en brengen de volledige opbouw van de vloer in kaart, met boormonsters en al. Als je geen ervaren terrazzowerker bent, is dat sowieso moeilijk om zelf te doen. Alleen al het vaststellen van een representatief vloervlak is specialistenwerk. Als je dit liever overlaat aan een professional, is het raadzaam om verschillende offertes op te vragen. Via de website Solvari.be ontvang je gratis offertes van vloerspecialisten uit je eigen regio. Weet verder dat je er vaak niet enkel voor het vooronderzoek terechtkan, maar dat het meestal eerder een verhaal is van alles of niets uitbesteden.

Herstelplan opstellen

Hoe dan ook wordt er na het vooronderzoek een herstelplan opgesteld met daarin alle acties die je dient te ondernemen. In het herstelplan noteer je hoe de terrazzo-vloer repareren zal verlopen. Hieronder lees je meer over welke acties er mogelijk zijn in het kader van een granito-herstel.

Stap 3: een verzakte ondergrond herstellen

Als er sprake is van inklinking, zetting of verzakking, volstaat het niet om zichtbaar het granito te herstellen. Als je de oorzaak niet aanpakt, mag je binnen de kortste keren opnieuw de terrazzo-vloer herstellen. Het is dan ook aan te raden om eerst de oorzaak van de schade aan te pakken. Als de draagvloer direct op de bodem ligt, kan de natuurlijke ondergrond bijvoorbeeld worden gestabiliseerd met waterglas. Verzakte vloeren kunnen ook met speciale tweecomponentenschuim op het gewenste niveau worden gebracht.

Hoe dan ook gaat het om expertenwerk en zijn zelfs gespecialiseerde firma’s niet altijd even goed in staat om een verzakte ondergrond te herstellen zonder aan het terrazzo zelf te raken, laat staan dat een doe-het-zelver zelf de granito-vloer kan herstellen. Daarom raden wij zelf een verzakte terrazzo-vloer herstellen eerder af en raden we aan om een beroep te doen op een specialist die het probleem bij de bron aanpakt. Een voordeel is dat experts de vloer ook naar de toekomst toe beter kunnen beschermen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld inzetten op dilatatievoegen om schade door toekomstige spanningen en thermische invloeden te voorkomen. Zo voorkom je dat het terrazzo repareren binnen de kortste keren opnieuw nodig is. En dat is al heel wat.

Stap 4: scheuren in de granito-vloer repareren

Iets wat je wel perfect zelf kan doen, is scheuren in het terrazzo repareren. Hoe een scheur in het terrazzo repareren werkt, is afhankelijk van de grootte van de scheur. Aan kleine haarscheuren valt er vaak bitter weinig te doen, terwijl de erg grote scheuren eerder het werk zijn van specialisten. Daartussenin vind je de scheuren die je wel zelf kan aanpakken. Je kan dan zelf terrazzo maken met een steenlijm of met een steenpasta dat de juiste kleur heeft. Hieronder lees je er meer over.

Kleine haarscheur in terrazzo repareren

Kleine haarscheuren zijn diepe en fijne scheuren die beperkt zichtbaar zijn wanneer een vochtige vloer opdroogt. Dergelijke kleine en fijne haarscheuren kunnen esthetisch storend zijn, maar spijtig genoeg valt er vrijwel niets aan te doen. Succesvol een kleine haarscheur in terrazzo repareren, is nagenoeg compleet onmogelijk. Afhankelijk van de diepte van de scheur kan je door te schuren en te polijsten de kleine haarscheur wel wat minder zichtbaar maken.

Grotere haarscheur in granito herstellen

Een grotere haarscheur in terrazzo zelf maken, is wel mogelijk. Hierbij dien je eerst de vloer te slijpen, het vervolgens in het cement te zetten en dan na te bewerken. Een alternatieve werkwijze die heel populair is bij doe-het-zelvers, is het gebruik van een steenpasta of een steenlijm. Hierbij maak je de pasta of lijm op kleur aan. De lijm droogt erg snel en na ongeveer een half uur tot een uur is het al mogelijk om de vloer te schuren.

Grote scheuren met ontbrekende korrels in terrazzo repareren

Hierbij zijn de benodigde herstelwerkzaamheden sterk afhankelijk van hoe de terrazzovloer is opgebouwd. Bij niet al te grove korrels tot 5 mm, waarvan de korrelgrootte bekend is, is het meestal mogelijk om na het uitslijpen van de scheur nieuw materiaal met net dezelfde korrelgrootte aan te brengen. Het mengsel stamp of rol je aan, zodat het goed aansluit met het bestaande terrazzo. Het vinden van de juiste terrazzovlokken of -korrels is echter niet altijd even eenvoudig, wat zelf terrazzo repareren spijtig genoeg sterk bemoeilijkt.

Als de korrelgradatie wat grover en gevarieerder is, is het meestal niet mogelijk om de scheur met perfect het juiste materiaal te vullen. Wel kan je een bredere strook weghalen om een soortgelijke korrelstructuur aan te brengen. Door een bredere strook weg te halen en opnieuw te vullen, kan je het verschil visueel wat wegwerken. Eventueel kan worden overwogen om de ontbrekende stukken dicht te spatelen. Dat is uiteraard zichtbaar en niet de esthetisch meest optimale oplossing, maar er wordt in ieder geval voorkomen dat de scheur groter wordt en dat er nog meer korrels loskomen.

Vaak is het aan te raden om bij grote beschadigingen het terrazzo repareren aan een expert over te laten. Experts kennen de verschillende soorten steentjes, maten en kleuren en kunnen het vaak erg goed nabootsen. Desondanks zal ook bij experts die terrazzo repareren het verschil in enige mate zichtbaar blijven. Het is belangrijk om de juiste verwachtingen te hebben.

Stap 5: terrazzo schuren of polijsten

Na het herstellen van de granito vloer blijven er vaak nog wat oneffenheden of glansverschillen over. Dat is normaal. Daarom is het raadzaam om na het herstel van de terrazzo vloer de gehele vloer te schuren of om de vloer te polijsten.

Het schuren kan je perfect zelf doen met behulp van een kleine excentrische schuurmachine met padjes of met een handschuurblok met schuurvelletjes. Bij het polijsten van terrazzovloeren bewerk je alleen de toplaag. Hiervoor schuur je ongeveer 1 tot 3 mm weg met behulp van een schuurpad met een zeer grove korrel. Gebruik bij voorkeur metaalgebonden diamantschijven, dat geeft het beste resultaat. Tijdens het schuren zullen diepe krassen automatisch verdwijnen. Dit schuren kan je bijvoorbeeld ook toepassen om krassen te verwijderen in het kader van een terrazzo aanrechtblad repareren.

Na de terrazzo vloer zelf maken, kan je ook overwegen om de vloer te polijsten. Hiermee poets je resterende doffe vlekken weg en verkrijg je opnieuw een mooie, glimmende vloer. Polijsten doe je met een polijstmachine en diamantschijven waarvan de korrel steeds fijner wordt. De toplaag raakt hierdoor verdicht. Het verschil tussen het polijsten en het schuren is dat je bij het polijsten enkel de toplaag bewerkt en diepe krassen niet wegpoetst. Of je moet polijsten of schuren, is afhankelijk van de staat waarin het terrazzo zich bevindt.

Stap 6: terrazzo nabehandelen

In principe is het terrazzo repareren achter de rug, maar het is raadzaam om het nog na te behandelen met een vocht- en vuilwerend product. Hierdoor zal het terrazzo langdurig schoon blijven en minder snel slijten. De StoneTech Vloeibare Was Voor Terrazzo en Beton is bijvoorbeeld een erg goed product om het terrazzo langdurig en diepgaand te beschermen. Je brengt dit aan nadat je het terrazzo nog eens goed hebt gereinigd. Het kan zowel machinaal als handmatig worden aangebracht en het is aan te raden om dit elk kwartaal te herhalen. Het uitpoetsen kan je gewoon doen met een schone, droge doek of met heel fijn staalwol. Metalino Staalwol 00 is hiervoor een goede keuze.

Niet meer te repareren? Een nieuwe vloer is te overwegen

Niet alleen is terrazzo repareren erg moeilijk en is de herstelling vaak nog steeds zichtbaar, bovendien brengt een terrazzo-vloer herstellen kosten met zich mee. En die kosten kunnen soms vrij hoog uitvallen. Net als wanneer een oude granieten vloer herstellen niet meer mogelijk of wenselijk is, kan ook dit een goed moment zijn om alternatieven te overwegen. Er zijn tegenwoordig zoveel materialen mogelijk dat er vrijwel geen beperkingen zijn.

In plaats van een terrazzo of een granieten vloer te repareren of te vervangen, kan je gerust een ander vloertype overwegen. Elk type vloer heeft daarbij eigen voor- en nadelen. Een nieuwe vloer leggen, kan je zelf doen of je kan het uitbesteden. Wanneer je de oude vloer toch uitbreekt, doe je er goed aan om meteen na te denken over vloerisolatie en vloerverwarming. Via Solvari.be ontdek je meteen wat het kost. En als handige Harry die zelf de handen uit de mouwen steekt, kan je natuurlijk flink besparen.

Nog meer handige stappenplannen

Zowel vloeren als aanrechtbladen krijgen het vaak zwaar te verduren. Daarom vind je op deze website niet alleen een stappenplan om zelf terrazzo te repareren, maar lees je bijvoorbeeld ook hoe een granieten vloer herstellen verloopt, hoe marmer repareren werkt en hoe jij beton kan repareren. Dankzij al deze handige stappenplannen kan je zelf aan de slag en zal je gegarandeerd heel wat geld besparen.

Heb jij ervaring met terrazzo repareren of vroeg jij offertes op en wil je met ons delen wat je granito vloer herstellen kosten mag? Neem dan zeker contact met ons op. Op deze pagina verzamelen wij de informatie die wij van talloze doe-het-zelvers krijgen en ook jouw informatie is dus zeker welkom.

Wil je meer reparatietips? Lees dan de onderstaande artikelen

Gerelateerde artikelen

Check Also
Close
Back to top button