Huishoudelijk & Wonen

Zelf inductiekookplaat repareren: volg dit stappenplan

Inductiekookplaten hebben heel wat voordelen te bieden. Ze verwarmen je lekkernijen wel heel snel en ze doen dat bovendien ook nog eens enorm energiezuinig. Toch is er ook een belangrijk nadeel en dat is dat het glasoppervlak krassen kan oplopen. 

Het is een van de redenen waarom je maar beter heel voorzichtig kan zijn met pannen, goed moet letten op het gebruik van geschikte pannen en een goed schoonmaakritueel dient te hanteren. Krassen zijn uiteraard niet het enige probleem dat een inductiekookplaat kan overkomen. 

Gelukkig is een inductiekookplaat repareren in veel gevallen mogelijk. Of een inductiekookplaat zelf repareren mogelijk is, wat je daarvoor nodig hebt en hoe een inductieplaat repareren verloopt, is op deze pagina te lezen.

Benodigde gereedschappen

Wat je nodig hebt voor het herstellen van een inductiekookplaat is sterk afhankelijk van wat er met de kookplaat scheelt. Als je aan de elektronica rommelt, kan je in ieder geval niet zonder een multimeter. Eventueel zal je ook een soldeerbout kunnen gebruiken.

  • Soldeerbout

  • Multimeter

Bij Conrad vind je heel wat benodigdheden, zoals soldeerbouten en multimeters. Een multimeter kan je ook kopen bij Coolblue. Daarnaast kan je deze benodigdheden aanschaffen bij onder meer Toolstation.be en Fixami.be, twee populaire kluswebsites. 

Deze vier websites hebben een uitgebreid assortiment en maken het mogelijk om eenvoudig een passend product te vinden, onder andere dankzij de uitgebreide informatie, de pagina’s met aankoopadvies en de vele filtermogelijkheden.

Benodigde materialen

Het is niet eenvoudig om te zeggen welke materialen je nodig hebt om een inductiekookplaat zelf te repareren. Het is namelijk sterk afhankelijk van wat er moet worden vervangen en welke stappen je daarbij dient te zetten. 

Hieronder benoemen we een aantal dingen die jij misschien kan gebruiken, maar neem vooral het stappenplan door voor gedetailleerde informatie bij jouw problemen.

  • Aansluitdraad
  • Soldeertin

  • Zekering, transistoren, een transformator en andere printplaatonderdelen
  • Vervangglas
  • Schoonmaakmiddel voor inductiekookplaten + een microvezeldoek

Voor elektronicabenodigdheden is Conrad een erg goede website. Je kan er niet alleen soldeertin en aansluitdraden vinden, maar je rekent er ook op een heel compleet assortiment aan onderdelen. Ook bij Toolstation.be kan je soldeerbenodigdheden aanschaffen. 

Vervangglas is te vinden bij gespecialiseerde webshops of is rechtstreeks bij de producent aan te kopen. Hetzelfde geldt voor andere merkspecifieke vervangonderdelen. Schoonmaakmiddelen voor inductiekookplaten koop je onder andere bij bol.com.

Stappenplan voor het repareren van een inductie-kookplaat

Hoe een inductiekookplaat repareren verloopt, is uiteraard afhankelijk van wat nu juist het probleem is. De glasplaat bij inductie repareren zal uiteraard anders verlopen dan het vermogen herstellen van een inductiekookplaat. 

In het onderstaande stappenplan beginnen we vanaf de basis en inspecteren we de verschillende onderdelen van de inductiekookplaat. Per onderdeel leggen we uit hoe de inductiekookplaat herstellen mogelijk is. Voel je uiteraard vrij om de voor jou irrelevante stappen over te slaan. Is enkel een kras in de inductiekookplaat repareren nodig, dan hoef je uiteraard niet alles open te halen.

Stap 1: het probleem in kaart brengen

In eerste instantie is het belangrijk dat je goed weet wat exact het probleem is. Enkel zo kan je overgaan tot de inductiekookplaat repareren. 

Bij verschillende kookplaten geeft men storingscodes weer. Op basis hiervan kan je nagaan wat het probleem is en wat er moet gebeuren. Een aantal veelvoorkomende storingscodes en hun betekenis zijn hieronder weergegeven.

Storingscodes bij Miele

Of een Miele-inductiekookplaat repareren al dan niet mogelijk is, zal uit de storingscodes moeten blijken. Sommige codes zijn heel onschuldig. 

Een veelvoorkomende code is bijvoorbeeld FE37 of FE44. Deze code wil zeggen dat de oververhittingsbeveiliging de kookplaat heeft uitgeschakeld. Alles even laten afkoelen, zou in principe moeten volstaan. De inductiekookplaat repareren, is in principe niet nodig. 

Daarnaast komt ook de code FE47 of FE48 regelmatig voor. Deze code geeft weer dat de ventilator aan de onderkant van de kookplaat is geblokkeerd. Het even inspecteren en uitblazen volstaat in de meeste gevallen. 

Bij de storing F geeft de kookplaat aan dat een of meerdere toetsen bedekt zijn. Het kan gewoon om stof of kookresten gaan. Alles eens goed schoonmaken, verhelpt meestal al het probleem. Bij andere codes is het vaak wat minder onschuldig en is wel belangrijk om tot actie over te gaan.

Dat is bijvoorbeeld het geval bij de code Err 30 (de kookplaat is foutief aangesloten). Raadpleeg steeds de handleiding om na te gaan wat het probleem is en of de Miele-inductiekookplaat repareren al dan niet een optie is. Ook op de website van Coolblue zijn een aantal veelvoorkomende codes besproken.

Storingscodes bij ATAG

Ook bij de inductiekookplaten van ATAG worden er storingscodes weergegeven. In de handleiding ontdek je wat deze codes willen zeggen en of de inductiekookplaat ATAG repareren al dan niet mogelijk is. 

De exacte foutcodes verschillen per apparaat, dus wij kunnen niet zomaar zeggen wat de codes betekenen en of de ATAG-inductiekookplaat repareren al dan niet mogelijk is. Via de website van ATAG kan je ook heel eenvoudig nagaan wat de foutcodes betekenen.

Stap 2: herstellen van een defecte brander

Een veelvoorkomend probleem bij inductiekookplaten is dat een van de branders het niet meer doet, maar de rest van de inductiekookplaat wel nog steeds werkt. Bij het herstellen van de inductiekookplaat gaat de aandacht uit naar de defecte brander. 

Hiervoor haal je de inductiekookplaat open. Daarvoor maak je de draden los en schroef je het paneel open. 

Je zal merken dat er een printplaat is bevestigd aan een spoel. Een mogelijk probleem is draadbreuk, waarbij een van de draden van en naar de spoel het heeft begeven. Dit kan je relatief eenvoudig verhelpen door een nieuw aansluitdraadje te plaatsen.

Plaats er steeds een met dezelfde kleur en met dezelfde diameter. Meer dan een soldeerbout en wat soldeertin heb je daarvoor niet nodig. Als er geen zichtbaar probleem is, dan kan er wat schelen met de elektronica. 

Als je niks van elektronica kent, is het erg moeilijk om het probleem te detecteren. Dan kan je het hele proces van een inductie-kookplaat repareren beter overlaten aan een specialist. Vaak zal men meteen de volledige spoel door een reserveonderdeel vervangen.

Stap 3: controleren op defecte elektronica

Het kan ook dat de volledige inductiekookplaat het niet meer doet. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Controleer altijd eerst of het netsnoer en de stekker in goede staat verkeren en of de zekering wel aanstaat.

Als dat het probleem niet is, schakel je de stroom uit en demonteer je de inductiekookplaat. Meet met behulp van een multimeter de weerstandswaarde. Meet daarbij de zekering en de transformator uit. Als je nog geen multimeter hebt, raden wij de Beha-Amprobe AM-510-EUR aan.

Het is een heel betaalbare multimeter die je ook kan gebruiken bij apparatuur met een geïntegreerde transformator. Als de ingebouwde zekering een oneindige weerstand weergeeft, dien je de zekering te vervangen.

Voer een meting uit langs beide zijden van de transformator om na te gaan of de ingebouwde spoel het nog doet. Als de transformator het niet meer doet, kan je de transformator zelf vervangen. Eventueel kan je ook nog even de transistoren uitmeten.

Hiervoor gebruik je de diodestand van je multimeter. Als je geen ervaring hebt met het uitmeten van elektronica of als het bovenstaande geen oplossing biedt, laat je de inductiekookplaat repareren over aan een specialist.

Stap 4: herstellen glas inductiekookplaat

Een ander veelvoorkomend probleem is dat het glas van een inductiekookplaat is bekrast of is gebarsten. In principe is dat vooral visueel storend. Een inductiekookplaat zendt geen schadelijke stralen uit, dus met een barst of een kras loop je niet meteen een gevaar. 

Vaak zal de inductiekookplaat ook gewoon blijven functioneren. Een barst kan wel groter worden. Wil je het probleem toch aanpakken? Hieronder ontdek je hoe het glas van een inductiekookplaat herstellen verloopt.

Kras in glas inductieplaat repareren

Een kras in een inductiekookplaat repareren, is zo goed als onmogelijk. Dat komt omdat het gaat om extreem hard glas. De gebruikte middelen dienen eigenlijk harder te zijn dan de soortelijke hardheid van het glas en dat zal niet lukken. 

Ook producenten als Bosch geven eerlijk en transparant aan dat krassen zo goed als niet te verwijderen zijn. Het correct onderhouden van de inductiekookplaat en het gebruik van geschikte pannen is dan ook enorm belangrijk. Het vervangen van het glas is wel een optie. Daarover lees je hieronder meer.

Barst in glas inductieplaat repareren

Barsten verlijmen is over het algemeen geen mogelijkheid, omdat de pannen erg heet worden en de lijm opnieuw smelt. Zelfs met hittebestendige lijm levert het over het algemeen niet het gewenste resultaat op. Gelukkig kan het glas wel worden vervangen. 

In sommige gevallen wordt dat zelfs gedekt door de glasbreukdekking in de brandverzekering. Op basis van het typenummer kan je de originele glasplaat vinden en monteren. Daarvoor gebruik je geen kit, maar afdichtband.

Stap 5: inductiekookplaat schoonmaken

Na succesvol een inductiekookplaat repareren, is het belangrijk dat je alles goed schoonmaakt. Zo voorkom je dat vuil op de kookplaat blijft liggen en dat het krassen veroorzaakt. Een goed schoonmaakritueel is hoe dan ook erg belangrijk om problemen met het glas te voorkomen. 

Voor het verwijderen van vuil bestaan er speciale inductieplaatschrapers die je onder een hoek van 45 tot 60 graden houdt. Met een propere microvezeldoek kan je algemene verontreinigingen relatief gemakkelijk verwijderen. Laat vooral agressieve reinigingsmiddelen links liggen.

Goede producten om inductiekookplaten te reinigen, zijn HG kookplaatreiniger voor alledaagse verontreinigingen en HG kookplaatreiniger extra sterk voor hardnekkige verontreinigingen. Beide producten dien je op de kookplaat te spuiten, waarna je alles afneemt met een doekje.

Inductieplaat repareren is niet mogelijk: een nieuwe kopen

Wanneer een inductiekookplaat repareren geen optie is, kan je uiteraard altijd een nieuwe inductiekookplaat kopen en installeren. Er zijn verschillende producenten van inductiekookplaten. De bekendste zijn AEG, Bosch, Domo, Siemens, ATAG, Beko, Miele en Novy. 

Er zijn zowel vrijstaande inductiekookplaten als inbouwkookplaten te verkrijgen en dat met een verscheidenheid aan kookzones en diverse nisbreedtes en -dieptes. Een goede verkoper van inductiekookplaten is Coolblue. Op de website Coolblue.be vind je uiteenlopende inductiekookplaten. Dankzij het koopadvies en de vele filteropties vind je eenvoudig de inductiekookplaat die je nodig hebt. Installatiemateriaal krijg je vrijwel altijd meegeleverd.

Nog meer handige stappenplannen

Op deze website ontdek je niet alleen hoe een inductiekookplaat herstellen mogelijk is, maar vind je ook gedetailleerde herstelinstructies voor allerlei specifieke problemen. Zo ontdek je bijvoorbeeld ook hoe een printplaat repareren verloopt en wat je daarvoor nodig hebt. 

Of je leest wat je moet doen om glas te repareren. Deze stappenplannen zijn wellicht ook interessant voor wie een inductiekookplaat zelf repareren op zijn to-dolijstje heeft staan. 

Heb jij een specifiek defect verholpen en wil je er meer over vertellen? Laat het ons dan zeker weten. Vermeld wat het probleem was en hoe je het hebt verholpen. Geef daarnaast ook het model van je inductiekookplaat aan. Zo kan je andere doe-het-zelvers helpen als ze hun inductiekookplaat willen repareren.

Wil je meer reparatietips? Lees dan de onderstaande artikelen

Gerelateerde artikelen

Back to top button