Kleding

Zelf hielvoering repareren: volg dit stappenplan

Een van de plekken van een schoen die het het zwaarste krijgen te verduren, is de hielvoering. De hielvoering vertoont al snel tekenen van slijtage en schuurplekken, zelfs bij de meest kwaliteitsvolle schoenen. 

Als de hielvoering van de schoen kapot is, is de hielvoering repareren in de meeste gevallen nog mogelijk. Dat is zelfs het geval als de hielvoering is doorgesleten. We leggen uit hoe de hielvoering van de schoen repareren verloopt en wat je nodig hebt als de hielvoering van je schoen kapot is.

Benodigde gereedschappen

Om een hielvoering zelf te repareren, heb je in principe geen gereedschappen nodig. Het kan wel handig zijn om je schoenen vooraf eens goed te reinigen en dan heb je uiteraard een schoenborstel nodig. Natuurlijk kan je dit ook perfect doen met bijvoorbeeld een oude tandenborstel.

  • Schoenborstel

Voor de aanschaf van een schoenborstel hoef je zeker niet naar een schoenenmaker te stappen. Je kan het gewoon online kopen bij bol.com, bij Amazon.nl of via de webshop van HEMA.

Benodigde materialen

Je hebt niet veel materialen nodig om de hielvoering zelf te repareren. Schoenlijm en een nieuwe hielvoering kan al volstaan. Natuurlijk is het handig om meteen al wat benodigdheden in huis te halen om de schoenen nadien te reinigen, zodat ze helemaal als nieuw zijn. 

Wil je meteen ook de zool repareren, iets wat vaak wordt aangeraden? Dan ontdek je verder op deze pagina welke materialen je daarvoor nodig hebt.

  • Hielpleisters of een nieuwe hielvoering
  • Schoenlijm
  • Schoenenshampoo
  • Schoendeo
  • Krantenpapier

Schoenenshampoo, schoendeo, schoenlijm en dergelijke meer kan je gewoon kopen bij populaire shops als bol.com. Ook bij webshops als Fixami.be kan je goede lijm vinden voor het verlijmen van schoenen. 

Hielpleisters en nieuwe hielvoeringen zijn online iets minder eenvoudig te vinden, maar bijvoorbeeld Amazon verkoopt ze wel. Uiteraard kan je hiervoor ook terecht bij je lokale schoenenmaker.

Stap voor stap de hielvoering zelf repareren

Een hielvoering van een schoen repareren, is niet bijzonder moeilijk. Je kan zowel de hielvoering van sneakers repareren als de hielvoering repareren van je peperdure kostuumschoenen. Met de juiste lijm, de juiste zool en een portie geduld kom je al een heel eind. 

Hieronder lees je hoe de hielvoering zelf repareren mogelijk is en geven we aan welke producten je daarbij nodig hebt. Omdat er bij schade aan de hielvoering vaak ook sprake is van schade aan de zool, starten we eerst met het aanpakken van de zool. 

Dit dien je namelijk voorafgaand aan de hielvoering repareren te doen. Als je zool nog in goede staat is, kan je de eerste stap overslaan en meteen overgaan naar stap twee.

Stap 1: de zool repareren

Bij het herstellen van een zool moet je alles heel goed afspannen en kan je de hielvoering verder beschadigen. Daarom is het belangrijk dat je eerst de zool repareert en dan pas  overgaat tot de hielvoering herstellen. 

In eerste instantie is het daarbij belangrijk om de beschadigde zool goed te reinigen. Verwijder al het vuil. Dat kan gewoon met wat water en een schoenborstel. Onder andere de Benson Schoenborstel Uni is een goede keuze. 

Laat de schoen na het reinigen volledig drogen voordat je verder gaat met de reparatie. Vervolgens kan je met een tang de oude schoenzool verwijderen. Restanten kan je met een scheermesje wegsnijden. Met aceton verwijder je de oude lijmresten. 

Gebruik wat schuurpapier of een vijl om het oppervlak een beetje op te schuren. Dat zal voor een betere hechting zorgen.

Nieuwe zool bevestigen

Eenmaal je daarmee klaar bent, kan je de nieuwe zool bevestigen. Het is uiteraard wel belangrijk dat je de juiste (rubber)zool kiest. Hoe de reparatie nu zal verlopen, is afhankelijk van de gekozen zool. De eenvoudigste oplossing is kiezen voor een zelfhechtende zool. 

Als de zool niet zelfhechtend is, zal je het zelf moeten bevestigen. Vroeger gebeurde dat met spijkers en sommige schoenmakers gebruiken deze techniek nog steeds. Over het algemeen is verlijmen de eenvoudigste oplossing. 

Het is wel belangrijk dat je een geschikte lijm gebruikt. Dat wil zeggen: een lijm die voldoende sterk, elastisch, vullend en temperatuur- en waterbestendig is. Daarom kiezen wij steevast voor de lijm Bison Max Repair Power. Het handige is dat deze lijm ook een vullende werking heeft.

Deze lijm is heel eenvoudig in gebruik. Zoals eerder aangehaald, dient het oppervlak altijd goed schoon, stofvrij en vetvrij te zijn. Eventueel kan je het eerst nog even ontvetten met de Bison Ontvetter Verdunner. Je brengt de lijm aan en drukt de delen tegen elkaar. Nadien heb je nog ongeveer vijf minuten om correcties aan te brengen.

24 uur wachten

Na ongeveer 24 uur is de maximale eindsterkte bereikt. Voor een optimale hechting stop je de schoen vol met papier en klem je alles met elastieken. 

Uiteraard blijft het mogelijk om de hielzool nog steviger te bevestigen door ook nog spijkers aan te brengen. Eenmaal alles hard is geworden, verwijder je eventuele lijmresten.

Stap 2: de hielvoering zelf repareren

Als de zool is gerepareerd of als het geen reparatie behoeft, kan je de hielvoering zelf repareren. De hielvoering is de achterkant van de schoen of de sneaker, de plek waar je hiel tegen wrijft. De eenvoudigste manier om de hielvoering te repareren, is door deze simpelweg te vervangen. 

Daarvoor plaats je een nieuwe hielvoering in de schoen, die je vervolgens kan lijmen of vast kan stikken. Een hielvoering is een lap van microvezel of leer die je gewoon in de schoen bevestigt, nadat je de oude voering hebt verwijderd. 

Kies een kleur en een stof die bij je schoen past. Een nieuwe hielvoering kan je over het algemeen vrij eenvoudig verkrijgen bij de schoenenmaker.

De gemakkelijkste manier om de hielvoering zelf te repareren, is door deze te verlijmen. Hiervoor gebruik je de eerder aangehaalde Bison Max Repair Power. Ook hier geldt dat je de hielvoering eerst goed dient schoon te maken. 

Net als bij het repareren van de zool zal je even geduld moeten hebben en druk moeten uitoefenen om een goede hechting te bekomen. Daarom raden we aan om de schoen goed vol te stoppen met papier en het 24 uur te laten rusten.

Alternatief: de hielvoering van de schoen repareren met hielpleisters

Er bestaan ook zelfklevende patches die je gewoon over het beschadigde deel kan kleven. Deze reparatiepleisters zijn eenvoudig aan te brengen, maar qua materiaal- en kleurkeuze loop je vaak tegen beperkingen aan. 

Het ziet er vaak iets minder fraai uit, maar dat merkt natuurlijk geen kat wanneer je voet in de schoen zit. Onder andere bij Amazon kan je dergelijke hielpleisters kopen.

Stap 3: nare geurtjes verwijderen

In principe is de hielvoering repareren achter de rug en kan je je schoenen opnieuw gebruiken. Natuurlijk kunnen je schoenen wel nog wat stinken naar de gebruikte lijm.

Daarom is het een goed idee om je schoenen nog even te reinigen met een doekje, een tandenborstel, wat water en een goede schoenenshampoo

Laat de schoenen een dagje luchten. Eventueel kan je ook nog een schoendeodorant gebruiken. Onder andere de HG schoendeo is heel effectief.

De hielvoering repareren of gewoon nieuwe schoenen kopen?

In principe is de hielvoering van de schoen repareren altijd mogelijk. Natuurlijk kan het dat de schoen zoveel schade heeft opgelopen, dat er nog maar weinig overblijft om te repareren.

In zo’n geval is de hielvoering van de schoen repareren misschien niet de beste optie. Dan kan je natuurlijk beter een nieuw paar schoenen kopen. Onder meer bij bol.com vind je een mooi assortiment van herenschoenen en damesschoenen.

Nog meer handige stappenplannen

Bij schade aan een schoen is het belangrijk dat je alles in de juiste volgorde herstelt. Daarom benadrukten we hierboven al dat je eerst de zool dient te repareren en nadien pas de hielvoering. Natuurlijk kan er nog meer schade de schoen treffen. 

Daarom lees je op deze website niet alleen over de hielvoering repareren, maar vind je hier ook informatie over andere schade aan de schoenen repareren. We hebben het daarbij onder meer over hakken repareren.

Is de hielvoering van jouw schoen kapot en heb je nog een aantal praktische vragen omtrent de hielvoering van de schoen repareren? Laat dan gerust een berichtje achter op deze website. Wij en onze collega-klussers helpen je graag verder.

Wil je meer reparatietips? Lees dan de onderstaande artikelen

Gerelateerde artikelen

Back to top button