Huishoudelijk & Wonen

Zelf wasmachine repareren: volg dit stappenplan

Een wasmachine is niet goedkoop, terwijl het een apparaat is dat nogal aan slijtage onderhevig is. Er zijn heel wat bewegende onderdelen, er wordt best wel wat kracht uitgeoefend en dan komt het ook nog eens in contact met vuil en water. 

Na verloop van tijd kan de wasmachine repareren hierdoor al eens nodig zijn. Daarvoor kan je een expert inschakelen die de wasmachine-reparatie aan huis komt uitvoeren. Je kan ook besparen op de kosten van de reparatie van een wasmachine en zelf je wasmachine repareren.

 Hoe de wasmachine repareren verloopt en wat je daarvoor nodig hebt, is op deze pagina te lezen.

Benodigde gereedschappen

De particuliere wasmachine-hersteller heeft een groot voordeel en dat is dat hij over het algemeen niet veel gereedschap nodig heeft. Welke gereedschappen je nodig hebt, is in de praktijk van een aantal zaken afhankelijk. 

Voor de herstelling van de wasmachine AEG zal je bijvoorbeeld andere gereedschappen nodig hebben dan om de Miele-wasmachine zelf te repareren. Over het algemeen heb je echter niet veel meer gereedschappen nodig dan wat schroevendraaiers en sleutels.

  • Schroevendraaier(s)
  • Sleutel(s)
  • Tang

Deze gereedschappen kan je niet alleen kopen bij populaire kluswebsites als Fixami.be en Toolstation.be, maar zijn bijvoorbeeld ook te verkrijgen bij bol.com. Als doe-het-zelver is de kans uiteraard groot dat je alle benodigde gereedschappen al in huis hebt.

Benodigde materialen

Om een wasmachine te repareren, heb je een aantal materialen nodig. Het gaat daarbij voornamelijk om vervangonderdelen. Het is wel belangrijk dat je de juiste onderdelen in huis haalt. 

Om een Miele-wasmachine te repareren, heb je bijvoorbeeld andere onderdelen nodig dan om een AEG-wasmachine te herstellen. Bij gespecialiseerde webshops vind je eenvoudig de juiste vervangonderdelen voor jouw wasmachine.

  • Vervangonderdelen voor wasmachines

Een goede webshop om vervangonderdelen voor je wasmachine te bestellen, is Wasmachine-onderdelenshop.nl. Je vindt er onder meer deurmaterialen, schokbrekers, trommels, kuipen, afvoerslangen en zelfs volledige motoren. 

Daarnaast kan je bij Wasmachine-onderdelenshop.nl diverse onderhoudsmiddelen verkrijgen. Deze onderhoudsmiddelen zijn eveneens te verkrijgen bij betrouwbare webshops als bol.com en Plein.be.

Stap voor stap een wasmachine-herstelling uitvoeren

Hoe een wasmachine repareren verloopt, zal uiteraard afhankelijk zijn van wat er met de wasmachine scheelt. Daarom begint dit proces altijd bij het stellen van de juiste diagnose. Op basis van deze diagnose kan je nagaan of het herstellen van de wasmachine mogelijk is. 

Ook weet je meteen of de wasmachine zelf herstellen een goed idee is of dat je witgoed laten repareren een beter idee is. Het onderstaande stappenplan begint met het uitvoeren van de diagnose en bespreekt vervolgens hoe je specifieke problemen aanpakt. 

Irrelevante stappen kan je uiteraard overslaan.

Stap 1: de problemen in kaart brengen

Je kan pas beginnen met de herstellingen aan een wasmachine als je weet wat er met je wasmachine scheelt. Soms is het werkelijke probleem helemaal niet wat het lijkt. 

Hieronder zijn een aantal veelvoorkomende problemen besproken en geven we aan wat wellicht de oorzaak is. Op basis hiervan kan je heel gericht een passende diagnose stellen.

Water in de trommel of water wordt onvoldoende afgevoerd

Bij moeilijkheden met het afvoeren van water is het mogelijk dat de afvoerpomp stuk is, maar het kan ook dat er voorwerpen zijn achtergebleven in bijvoorbeeld de slang. 

Bij water in de trommel is er vrijwel altijd sprake van een defecte afvoerpomp. Je moet dan de afvoerpomp herstellen of vervangen. Hiervoor kan je ook terecht bij een reparateur van wasmachines.

Lek in de wasmachine

Als er water uit de wasmachine lekt, kunnen er verschillende oorzaken zijn. Het is mogelijk dat er een lek zit in de buitentrommel of in de pomp. Daarnaast kan het dat de afvoerslang is gescheurd, dat het zeepbakje verstopt zit of dat de afsluiting in de deur zijn werk niet (goed) doet. 

In sommige van deze gevallen kan je de wasmachine zelf maken, maar het is wel belangrijk dat je de oorsprong van het lek opspoort. Daarvoor maak je alles eerst droog en laat je de wasmachine draaien. Inspecteer vervolgens waarvandaan het water komt. 

De wasmachine maakt ratelende geluiden

Ratelende geluiden in de wasmachine kunnen diverse oorzaken hebben. Soms is er gewoon een object op een plek terechtgekomen waar het niet hoort te zitten. Het kan ook dat de schokbrekers stuk zijn of dat de trommel wordt overbelast. 

De schokbrekers kan je in principe zelf vervangen. Als de buitentrommel stuk is, kan je maar beter een beroep doen op een wasmachine-hersteldienst.

Stap 2: een wasmachine herstellen die geen water afpompt

Als de wasmachine geen water meer afpompt, is het raadzaam om eerst even de afvoerslang te controleren. Verwijder daarvoor de afvoerslang achteraan de wasmachine en ga na of je ergens een verstopping ziet. Nadien kan je het met een waterstraal uittesten. 

Gewoon een waterslang aansluiten, volstaat. Als de afvoerslang verstopt zou zitten, merk je het al snel. Vaak zal zo’n verstopping door de druk van het water loskomen. Controleer vervolgens de goede werking van de afvoerslang door het opnieuw aan te sluiten, de slang in een emmer te laten uitkomen en het spoelprogramma te activeren. 

Als de wasmachine correct afpompt, is de herstelling van witgoed achter de rug.

Pomp van de wasmachine reinigen

Het kan natuurlijk dat het probleem niet bij de afvoerslang ligt. Dan scheelt er wellicht iets met de afvoerpomp, de pomp die het water uit de trommel moet pompen. Koppel de machine los en verwijder de filter uit de pomp. 

Hoe je dit doet, staat wellicht te lezen in de handleiding van je machine. Vaak zit de pomp achterin bij de bovenladers en moet je eerst even een paneel verwijderen om de pomp te bereiken. Leg alvast een emmer en wat handdoeken klaar voordat je de filter losmaakt, want het kan wel wat water lozen.

De kans is groot dat de filter vol pluizen zit. Misschien vind je ook nog enkele euro’s en zelfs een volledige sok. Verwijder al je vondsten en spoel de filter af. Nadien plaats je de filter terug en voer je het spoelprogramma uit. Als alles goed is, is de reparatie van de wasmachine achter de rug. 

Als dat niet het geval is, kan het dat de pomp stuk is of vervangen moet worden. Doe dan bij voorkeur een beroep op een witgoed-hersteldienst. De wasmachine repareren is meestal goedkoper dan de wasmachine vervangen. Of een wasmachine repareren of vervangen voordeliger is, kan uiteraard per situatie verschillen.

Stap 3: afvoerslang vervangen

Bij witgoed-reparaties is het soms nodig om de afvoerslang te vervangen, bijvoorbeeld omdat deze is gescheurd. Een afvoerslang vervangen, is iets wat je over het algemeen heel eenvoudig zelf kan doen. Het is wel belangrijk dat je de juiste afvoerslang koopt. 

Bij Wasmachine-onderdelenshop.nl vind je gegarandeerd de juiste afvoerslang voor jouw wasmachine. Hoe het vervangen exact verloopt, kan per apparaat verschillen. Hierdoor zal bijvoorbeeld een Bosch-wasmachine repareren wel wat anders verlopen dan een Samsung-wasmachine repareren. 

Hoe je de afvoerslang moet loskoppelen en vervangen, is meestal in de handleiding van je apparaat te lezen. 

Stap 4: deurafdichting of manchet wasmachine repareren

Als een wasmachine lekt, is er vaak een probleem met de deurafdichting. Deurafdichtingen zijn eveneens te verkrijgen bij Wasmachine-onderdelenshop.nl

Zorg ervoor dat je de juiste afdichting koopt. Ga je een Miele-wasmachine herstellen, dan heb je wellicht een andere afdichting nodig dan bij de reparatie van een Bosch-wasmachine.

Als je het juiste vervangonderdeel hebt aangeschaft, trek je de stekker uit de wasmachine. Zet op de bovenkant van de deurrubber een streepje, zo onthoud je gemakkelijk welke zijde bij de bovenkant hoort. Open vervolgens de deur. 

Om de rand van de deurrubber heen zal je een knelring zien zitten. Dit haal je eenvoudig los door er met twee schroevendraaiers tussen te wrikken, zodat de veer van de knelring wat uitrekt. Rondom de deurrubber zitten er meestal ook een aantal bouten of schroeven die je dient te verwijderen.

Onder de wasmachine vind je een plint. Klik deze los. Ook hier vind je weer schroeven die je los dient te maken. Als je dat hebt gedaan, zou het volledige frontpaneel los moeten komen. Je klikt of draait het los, afhankelijk van het model. 

Vervolgens kan je bij een knelring die de deurrubber op zijn plaats houdt. Deze knelring schroef je los. Nu kan je de deurrubber verwijderen en de nieuwe deurrubber bevestigen. Het is soms wat lastig om de nieuwe deurrubber om de trommel te krijgen. 

Gebruik eventueel een beetje vloeibare zeep om het wat beter te doen glijden. Als de nieuwe deurrubber is bevestigd, monteer je alles opnieuw. In principe is zelf de wasmachine repareren dan achter de rug, tenzij er natuurlijk nog een ander probleem te verhelpen is.

Stap 5: schokbrekers vervangen

Het kan dat de schokbrekers na verloop van tijd versleten zijn. Dat merk je al snel als je de trommel binnenin hard naar onderen duwt en dan loslaat. In principe moet de trommel dan opnieuw omhoogkomen, in dezelfde positie als voorheen. 

Als dat niet het geval is, zijn de schokbrekers stuk of versleten. Je kan dan een hersteller de wasmachine laten herstellen of je kan zelf de schokbrekers vervangen. Uiteraard is zelf je wasmachine repareren goedkoper dan je wasmachine laten repareren.

Schokbrekers kan je kopen bij gespecialiseerde (web)winkels. Onder meer Wasmachine-onderdelenshop.nl beschikt over een ruime keuze aan schokbrekers. Zorg er wel voor dat je de juiste schokbrekers aanschaft. 

Bij de reparatie van de wasmachine Miele heb je andere schokbrekers nodig dan bij de reparatie van wasmachine Bosch.

De schokbrekers van een wasmachine zitten onderaan. Haal de stekker uit het stopcontact en draai de kraan dicht. Haal vervolgens de pinnen los met behulp van een tang en een schroevendraaier en verwijder de schokbrekers uit de wasmachine. 

De nieuwe schokbrekers kan je vrij eenvoudig plaatsen. Maak het terug vast met de pennen en de wasmachine repareren is achter de rug.

Stap 6: wasmachine schoonmaken

Wanneer je klaar bent met de herstelling van je witgoed, is het altijd een goed idee om het even compleet schoon te maken. Dat is ook het geval na de herstelling van een wasmachine. Door tijdig te reinigen, kan je bij een wasmachine een reparatie en kosten voorkomen.

Gebruik daarom HG onderhoudsmonteur. Dit is een product dat ervoor zorgt dat de afdichtingsrubbers elastisch en waterbestendig blijven, waardoor storingen worden voorkomen. 

Hierbij draai je een lege wasmachine en doe je het product in het hoofdwasmiddelenbakje. Stel het in op een programma voor bonte was en voer een volledig programma uit.

Als je last hebt van een stinkende wasmachine is het aan te raden om ook HG tegen stinkende wasmachines te gebruiken. Dit gaat vet- en vuilaanslag te lijf, zowel in de rubbers en de filters als in de afvoerleidingen. Het is aan te raden om dit product elke vier weken te gebruiken.

Alternatief voor de wasmachine repareren: een nieuwe wasmachine kopen

Of een wasmachine repareren of vervangen beter is, kan per situatie verschillen. Hoe dan ook brengt de wasmachine herstellen een prijs met zich mee en zal de prijs voor de herstelling van een wasmachine bepalen wat de interessantste keuze is. 

Zelfs als een wasmachine laten herstellen voordeliger is, kan het echter dat vervangen toch een betere optie is. Dat is met name het geval bij oude apparaten, waarbij er het risico bestaat dat de wasmachine repareren binnen de kortste keren opnieuw nodig is. 

Bovendien zit het bij deze oude apparaten vaak niet goed qua energieverbruik. De aankoop van een energiezuinige wasmachine kan dan een goed idee zijn.

Is de wasmachine vervangen voor jou een beter idee dan een hersteldienst de wasmachine onder handen te laten nemen? Dan kan je gelukkig bij verschillende verkopers terecht. Onder andere Coolblue heeft een ruim assortiment van wasmachines

De energiezuinige wasmachines kan je er zelfs kopen met ecocheques. Uiteraard zijn er nog heel wat andere winkels waar je terechtkan voor de aankoop van een wasmachine, zoals bol.com, Media Markt en Krefel.

Heb je geen budget om een wasmachine te kopen of heb je liever nooit zorgen over zaken als de wasmachine repareren? Kies dan voor een wasmachine-abonnement van Coolblue. Voor een vast bedrag per maand haal je dan een energiezuinige wasmachine in huis. 

Als de wasmachine stuk is, komt de Coolblue-hersteldienst de Miele-wasmachine of de wasmachine van een ander merk gratis herstellen en dit binnen 48 uur.

Dat is een wel heel goedkope reparatie van de wasmachine! Als herstellen niet meer mogelijk is, komt men bovendien gewoon een nieuwe wasmachine plaatsen. De wasmachine-abonnementen starten er al vanaf 14,99 euro per maand.

Nog meer handige stappenplannen

Hierboven ontdekte je onder meer hoe het rubber van de wasmachine repareren mogelijk is. Uiteraard kunnen er ook heel specifieke problemen optreden, bijvoorbeeld met betrekking tot de elektronica van je wasmachine. 

Bij een wasmachine is de printplaat-reparatie behoorlijk complex. Dat is zowel het geval als je bij de wasmachine Miele een printplaat-reparatie wil uitvoeren als wanneer bij een Samsung-wasmachine de printplaat repareren nodig is.

Wil je desondanks bijvoorbeeld de printplaat van de Samsung Ecobubble repareren of de printplaat van de Miele-wasmachine repareren? Ook omtrent de printplaat-reparatie van een wasmachine informeren wij jou graag. 

Daarom hebben wij een stappenplan geschreven om dergelijke printplaten te herstellen. Op basis van dit stappenplan kan jij de printplaat van je wasmachine repareren.

Verder vind je op deze website onder meer een stappenplan om een elektromotor te repareren en om je riolering te repareren. Deze stappenplannen kunnen mogelijk ook interessant zijn.

Werk jij bijvoorbeeld op een Miele wasmachine-hersteldienst of op een AEG wasmachine-hersteldienst en wil jij meer vertellen over zaken als wat een Miele wasmachine-reparatie kosten zal?

Laat dan zeker een reactie achter. Deze informatie is erg waardevol, zowel voor ons als voor andere doe-het-zelvers die willen overgaan tot hun wasmachine repareren.

Veelgestelde vragen over de wasmachine repareren

Heb jij nog vragen over een wasmachine repareren, bijvoorbeeld over de reparatie van een Siemens-wasmachine of over de Samsung Eco Bubble repareren? Durf dan zeker onderaan dit artikel je vraag te stellen. Andere doe-het-zelvers helpen je graag verder. 

Veelgestelde vragen over de wasmachine repareren nemen we hieronder op en beantwoorden we zelf. Het is onder meer opvallend dat er veel vragen worden gesteld omtrent de garantietermijnen.

  • Wat is de garantietermijn op wasmachines?

In België bedraagt de wettelijke garantietermijn in principe twee jaar vanaf de aankoopdatum. Bij de tweedehandsmachines kan dit een jaar bedragen, als dat zo overeen is gekomen. Zowel verkopers als fabrikanten kunnen echter beter doen en een langere garantietermijn toekennen. 

Sommige verkopers bieden ook een commerciële garantie aan. In ruil voor een premie geniet je dan nog langer van de voordelen van een garantie. Hierdoor laat je gedurende een nog langere termijn en zonder kosten de wasmachine repareren. Hieronder zijn de garantietermijnen bij een aantal populaire merken besproken.

  • Wat is de garantietermijn bij de wasmachine van Beko?

Bij Beko bedraagt de standaardgarantietermijn 24 maanden. Gedurende deze tijd is je Beko-wasmachine herstellen gratis. Bij apparaten uit de Beko Selective Line kent Beko echter een fabrieksgarantie van vijf jaar toe. 

Daarvoor dien je na de aankoop je apparaat binnen zestig dagen te registreren. Het is belangrijk om dat te doen, want anders zal je Beko-wasmachine repareren na 24 maanden niet gratis zijn.

  • Wat is de garantietermijn voor een gratis reparatie van wasmachine Samsung?

Ook op de producten van Samsung zit er altijd een garantie van minstens 24 maanden. Gedurende deze periode is de Samsung-reparatie van je wasmachine gratis. In sommige gevallen kent Samsung echter een langere garantietermijn toe. 

Dat is bijvoorbeeld het geval voor problemen met de Digital Invertor Motor. In dat geval bedraagt de garantietermijn namelijk tien jaar. Gedurende maar liefst een volledig decennium is de motor-reparatie van de Samsung-wasmachine gratis!

  • Wat is de garantietermijn voor een gratis herstelling van wasmachine Bosch?

Bosch staat bekend omwille van zijn uitgebreide fabrieksgarantie, zeker als het op gereedschappen aankomt. Het is een van de redenen waarom wij Bosch-gereedschappen vaak aanbevelen. Bij de wasmachine van Bosch geldt standaard een garantietermijn van twee jaar. 

Daarnaast kan je drie extra garantiejaren kopen. Gedurende vijf jaar kan je dan, bij problemen met je Bosch-wasmachine, de hersteldienst gratis inschakelen. Bij sommige problemen, bijvoorbeeld met de motoren van de EcoSilence DriveTM-wasmachines, geniet je van een extra lange garantie en kan je gedurende een nog langere tijd rekenen op een gratis Bosch wasmachine-reparatie.

  • Wat is de garantietermijn voor de gratis herstelling van de Miele-wasmachine?

Standaard geldt bij Miele een garantietermijn van twee jaar. Gedurende deze termijn is de herstelling van wasmachine Miele in principe gratis. 

Aanvullend is het mogelijk om een extra garantie van drie jaar te kopen. Dan liggen de kosten voor de reparatie van de Miele-wasmachine gedurende vijf jaar op nul euro.

  • Wat is de garantietermijn voor de Indesit-wasmachines?

Standaard geniet je van een garantietermijn van twee jaar. Gedurende deze tijd is de Indesit-wasmachine repareren gratis. Op specifieke onderdelen en op voorwaarde dat het apparaat binnen zestig dagen na de aankoop wordt geregistreerd, geldt er een aanvullende garantie. 

Dat is onder ander andere het geval voor de motor van de wasmachine. Hieronder valt niet de kuip van de wasmachine repareren. Wel is het mogelijk om een Total Assistance Care Plan af te sluiten waarbij je gedurende een langere termijn een hersteller van wasmachines gratis kan inschakelen.

  • Wat is de garantietermijn om gratis de Siemens wasmachine-hersteldienst in te schakelen?

In principe is bij Siemens de herstelling van de wasmachine gedurende twee jaar gratis. In een aantal gevallen geldt er een verlengde garantie. Dan is de reparatie van de wasmachine Siemens, of toch van specifieke onderdelen daarvan, gedurende een langere termijn gratis. 

Dat is bijvoorbeeld het geval voor de iQdrive-motor van de Siemens-wasmachine, waarbij een garantietermijn van tien jaar geldt. Het is wel belangrijk dat je je apparaat na de aankoop registreert.

  • Wat is de garantietermijn waarbij de AEG-wasmachine repareren gratis is?

Dankzij de standaard fabrieksgarantie van 2 jaar is bij AEG de afwasmachine-reparatie gedurende minstens 24 maanden gratis. Minstens, want op de motor geldt soms een fabrieksgarantie van tien jaar. Gedurende acht extra jaren is bij AEG de reparatie van de wasmachine-motor dan gratis.

  • Wat is de garantietermijn waarbij een Zanussi-wasmachine repareren gratis is?

In principe bedraagt de garantietermijn twee jaar en is de Zanussi-wasmachine herstellen dus gedurende 24 maanden gratis. Op de invertermotor kent men echter een garantie van tien jaar toe. 

Indien er tegelijkertijd vier of meer inbouwapparaten worden gekocht, is het mogelijk om de apparaten online aan te melden om direct vijf jaar garantie te krijgen. Gedurende een extra lange tijd betaal je dan bijvoorbeeld geen kosten bij de reparatie van de lagers van de wasmachine.

  • Wat is de garantietermijn waarbij de Whirlpool-wasmachine repareren gratis is?

Bij Whirlpool geniet je van de wettelijke garantie. Dat wil zeggen dat gedurende twee jaar de herstelling van de wasmachine Whirlpool gratis is. Als de garantietermijn is verlopen, kan je echter nog steeds een beroep doen op de hersteldienst van Whirlpool.

Dan komt een gediplomeerde en gespecialiseerde technieker voor een beperkt bedrag de Whirlpool-wasmachine herstellen.

Wil je meer reparatietips? Lees dan de onderstaande artikelen

Gerelateerde artikelen

Back to top button