Huishoudelijk & Wonen

Zelf nespresso repareren: volg dit stappenplan

Een Nespresso-machine is een ongelofelijk goed apparaat. Het staat je toe om de lekkerste koffie in een handomdraai te zetten en in principe zal je er jaren plezier aan beleven. Toch kan het dat zo’n machine ooit de geest geeft. In veel gevallen kan je dan het Nespresso-apparaat zelf repareren. 

Hoe een Nespresso repareren verloopt, wat je daarvoor nodig hebt en waar je de benodigdheden koopt, lees je hieronder. Houd er rekening mee dat de elektronica van een Nespresso-apparaat zelf repareren niet zo eenvoudig is. Overweeg dan ook om dergelijke werkjes uit te besteden aan een Nespresso-hersteldienst.

Benodigde gereedschappen

Veel gereedschappen heb je in principe niet nodig om een Nespresso zelf te repareren. Je kan uiteraard niet zonder de juiste schroevendraaiers om alles te monteren en te demonteren. Welke schroevendraaiers je nodig hebt, verschilt per model. 

Hierdoor kan je andere gereedschappen nodig hebben om de Magimix M190 te repareren dan om een Krups Nespresso te repareren. Meestal zullen de Torx-schroevendraaiers T10 en T15 echter volstaan om alles te demonteren. 

Torx Schroevendraaierset | 25 delig
Torx-schroevendraaier: T2 T3 T4 T5 T6 T7 T8 T9 T10 T15
€7,99
Op voorraad
Bol.com

Deze schroevendraaiers kan je kopen bij bol.com, Fixami.be en Toolstation.be. Kies eventueel voor een handige schroevendraaierset, zodat je sowieso de juiste schroevendraaiers in huis hebt.

Als je ook de condensatoren of andere onderdelen van de printplaat moet vervangen, kan je uiteraard niet zonder een soldeerbout. Ook dat koop je bij de hierboven aangehaalde webshops.

Benodigde materialen

Of het nu gaat om de Magimix Nespresso repareren of om de Krups Nespresso repareren: meestal zal je om een Nespresso-apparaat te repareren een aantal vervangonderdelen nodig hebben. Welke vervangonderdelen dat zijn, is uiteraard afhankelijk van wat er aan de machine schort en wat er al dan niet moet worden vervangen. 

Uiteraard is het belangrijk dat je de juiste vervangonderdelen bestelt. Om een Nespresso Magimix te repareren heb je nu eenmaal andere vervangonderdelen nodig dan om een Krups Nespresso te repareren, dat is nogal wiedes.

Vervangonderdelen voor je Nespresso-apparaat kan je aanschaffen bij Onderdeeltotaal.nl. Bij Onderdeeltotaal.nl vind je een heel ruim assortiment aan vervangonderdelen, gaande van brouwunits over O-ringen tot pompen. 

Tevens is het raadzaam om reinigingscups en ontkalker in huis te halen. Zo kan je de Nespresso-machine perfect schoonmaken en optimaal klaarstomen voor een tweede leven. Vooral de oplossingen van HG zijn aan te raden. 

Deze producten kan je onder meer kopen bij bol.com en Plein.be. Als je aan de elektronica sleutelt, is wat soldeertin geen overbodige luxe. Dat koop je bij populaire kluswebsites als Fixami.be.

Een Nespresso repareren met dit stappenplan

In principe kan je een Nespresso-apparaat zelf repareren. Hoe een Nespresso-apparaat repareren verloopt, kan per model enigszins verschillen. Enerzijds zijn er subtiele verschillen tussen een KitchenAid Nespresso repareren, een Magimix M100 repareren en een Krups Nespresso machine repareren. 

Anderzijds is het zo dat het werkingsprincipe grotendeels gelijk is en dat er naast deze subtiele verschillen ook wel grote gelijkenissen zijn. Met behulp van dit stappenplan kan je dan ook menig Magimix repareren en Krups Nespresso repareren. 

Hieronder bespreken we verschillende defecten en leggen we stap voor stap uit hoe je ze herstelt. Irrelevante stappen kan je uiteraard overslaan. Houd er rekening mee dat we enkel focussen op een Nespresso repareren. 

Wil je naast je Nespresso de melkopschuimer repareren? Daarover zal je op een later moment meer lezen op de deze website.

Stap 1: Nespresso-machine openen en klaarmaken voor de reparatie

Wacht tot de machine (boiler) voldoende is afgekoeld en haal natuurlijk altijd de stekker uit het stopcontact. Draai daarna de machine om en verwijder de bodemafscherming. Hiervoor dien je verschillende schroeven te verwijderen. 

Welke schroevendraaier je nodig hebt, verschilt per model. Over het algemeen zal je met behulp van een Torx-schroevendraaier T10 en/of een Torx-schroevendraaier T15 de machine vrij eenvoudig kunnen openen.

Verwijder achtereenvolgens de zijpanelen, het bedieningspaneel, de afscherming rond de brouwunit, de afscherming van de koffie-uitloop en uiteindelijk ook de brouwunit zelf, zodat alles goed te bereiken is. 

Bewaar de schroeven, zodat je ze later opnieuw kan gebruiken tijdens het monteren van je machine. Neem eventueel foto’s, zodat je goed weet hoe je dat stap voor stap doet en waar alles zit.

Stap 2: de lekkende Nespresso-machine repareren

Een veelvoorkomend probleem is dat de Nespresso-machine lekt. Gelukkig is, in het geval dat een Nespresso lekt, repareren meestal wel een optie. Het lekken kan verschillende oorzaken hebben. Om ze op te sporen, zal je het volledige watercircuit grondig moeten inspecteren. 

In de praktijk is de brouwunit echter vrijwel altijd de oorzaak van het probleem. Het is het meest vatbaar voor slijtage en ook het foutief gebruik van cupjes kan problemen veroorzaken.Bij een eerder matige slijtage volstaat het om de ring te vervangen.

In het slechtste geval dien je de volledige brouwunit te vervangen. Dat doe je door het los te schroeven en een nieuwe brouwunit te monteren. Als alles nu opnieuw functioneert, kan je het geheel opnieuw monteren en is de Nespresso-machine herstellen achter de rug. Als de machine binnenin nat is, laat je alles uiteraard eerst goed drogen.

Stap 3: het probleem met halve kopjes verhelpen

Een ander probleem dat we vaak horen, is dat de Nespresso slechts halve kopjes koffie zet. Als ontkalken niet helpt, ligt het probleem meestal bij de condensatoren op de printplaat. Deze condensatoren kan je vervangen, of toch als je een beetje van elektronica kent. 

In het andere geval kan je dit maar beter overlaten aan een Nespresso-hersteldienst. Levert het vervangen van de condensatoren niet het gewenste resultaat op? Dan kan de Nespresso-hersteldienst ook de machine opnieuw programmeren.

Stap 4: monteren, reinigen en ontkalken

Eenmaal het repareren van het Nespresso-apparaat achter de rug is, kan je alles opnieuw monteren. Maak de machine vervolgens goed schoon met behulp van een vochtige doek. Het is bovendien aan te raden om ook nog eens heet water door het systeem te laten lopen en alles nadien grondig te inspecteren om na te gaan of er zeker geen lek is.

Alles goed? Gebruik dan de HG Nespresso reinigingscups. Deze reinigingscups verwijderen koffie- en koffievetrestanten in de machine. Tevens dien je de koffiemachine te ontkalken. Hoe je dat doet, verschilt per model. Neem er dus zeker even de handleiding bij. 

Het ontkalken doe je bij voorkeur met een professioneel ontkalkingsmiddel en niet met eigen brouwsels. Een goede keuze om de Nespresso te ontkalken, is de HG koffiemachine ontkalker melkzuur

De Nespresso herstellen is niet mogelijk? Hier kan je een nieuwe kopen

Spijtig genoeg zal een Nespresso repareren niet altijd een optie zijn. Als de Nespresso repareren niet mogelijk is, zal je een nieuwe moeten kopen. De keuze is gelukkig heel ruim. Houd steeds rekening met de koffiespecialiteiten die je wil zetten en hoeveel koppen per dag je gemiddeld zet. 

Maak bovendien een gefundeerde keuze tussen een melkreservoir, een automatische stoompijp en een melkopschuimer. Op de website van Coolblue vind je een goede keuzehulp om een Nespresso-machine te kiezen. Je kan er ook heel eenvoudig een Nespresso-machine bestellen.

Heb jij ervaring met een Nespresso repareren en heb je een specifiek model succesvol hersteld? En wil je er meer over vertellen? Laat het ons dan zeker weten en vermeld daarbij het model, het probleem en hoe je het hebt verholpen. Deze informatie is erg waardevol voor deze website en voor andere reparateurs.

Wil je meer reparatietips? Lees dan de onderstaande artikelen

Gerelateerde artikelen

Back to top button