Kleding

Zelf naaimachine repareren: volg dit stappenplan

Een naaimachine bevat veel bewegende onderdelen en dan is het niet zo gek dat er al eens iets stuk gaat of versleten is. Gelukkig is zelf de naaimachine repareren in negen op de tien gevallen mogelijk. Hoe zelf een naaimachine repareren verloopt, kan je op deze pagina lezen. 

Merk op dat je hierbij heel weinig materialen en gereedschappen nodig hebt en dat een naaimachine herstellen over het algemeen niet zo moeilijk is. Het kan uiteraard dat dit stappenplan geen soelaas biedt. Dan kan je de naaimachine repareren maar beter overlaten aan een expert.

Benodigde gereedschappen

Het is natuurlijk afhankelijk van wat er precies moet gebeuren, maar in principe verloopt een naaimachine herstellen gereedschapsloos. Dat is uiteraard anders als er aan de elektriciteit of aan de elektronica moet worden gewerkt. 

Dan heb je namelijk al snel een multimeter en een soldeerbout nodig, net als schroevendraaiers. Al deze benodigdheden kan je kopen bij kluswebshops als Conrad.be, Fixami.be en Toolstation.be. Ook bol.com heeft diverse gereedschappen die nuttig zijn voor mensen die hun naaimachine herstellen.

Benodigde materialen

Het is niet eenvoudig om te voorspellen welke materialen je nodig hebt om je naaimachine te repareren. Een nieuwe naald is natuurlijk welkom, net als draad en een lapje stof om alles te herstellen. Het zijn zaken die je onder meer bij bol.com kan kopen. 

Ook Amazon.nl heeft deze spullen, terwijl je de diverse naaibenodigdheden ook extra voordelig in de Lidl Webshop aantreft.

  • Nieuwe naald
  • Draad
  • Een lapje stof

Stappenplan van de professionele naaimachine-hersteller

De herstelling van een naaimachine is in veel gevallen iets dat je zelf kan doen. Hoe het herstellen van naaimachines verloopt, is deels afhankelijk van het type naaimachine. Het is nu eenmaal logisch dat een Pfaff-naaimachine repareren anders zal verlopen dan een Brother-naaimachine herstellen, terwijl van een Bernina-naaimachine herstellen en van een Toyota-naaimachine herstellen net hetzelfde kan worden gezegd. 

Exacte instructies omtrent het herstellen van naaimachines zal je hieronder dus niet vinden, maar met het onderstaande stappenplan kan je bijvoorbeeld een herstelling van de naaimachine Singer of een herstelling van de naaimachine Pfaff in principe wel zelf uitvoeren.

Stap 1: de boven- en onderdraad van de machine afhalen

Een naaimachine werkt op basis van een bovendraad en een onderdraad. De onderdraad wordt ook wel eens de spoeldraad genoemd. De bovendraad is verbonden met het garen dat bovenop de machine is geplaatst. 

De spoeldraad is afkomstig van het spoeltje dat zich onderaan de machine bevindt. Een eerste stap bij het repareren van een naaimachine is om beide draden van de machine af te halen.

Stap 2: controleer of de machine op de juiste stand staat

Het klinkt misschien onnozel, maar doe het toch maar. Het kan je een dure hersteldienst voor naaimachines besparen. Het komt wel vaker voor dat een probleem met een naaimachine een onschuldige oorzaak heeft. 

Controleer daarom of de machine niet op opspoelen staat. Hierbij hoort het spoelasje op de juiste stand te staan. Ook als dat zo lijkt te zijn, raden we aan om het een aantal keer heen en weer te bewegen en om te controleren of hij wel de juiste stand pakt. Eventueel kan je het even uittesten door op het voetpedaal te drukken.

Stap 3: een nieuwe naald in de naaldhouder plaatsen

Het is wel vaker zo dat een hersteller van naaimachines niet veel meer hoeft te doen dan de naald te vervangen. Ook van de hersteldienst voor Singer-naaimachines hebben we dat al gehoord. Daarom kan je maar beter zelf eerst een nieuwe naald in de naaldhouder plaatsen. 

Zorg er hierbij voor dat de vlakke kant van de naald aan de achterzijde zit. Draai het schroefje van de naaldhouder los, zodat je de naald helemaal omhoog kan duwen. Dat doe je tot de naald niet hoger kan worden geduwd. Nadien draai je het schroefje weer aan. Met wat geluk is de naaimachine herstellen al meteen achter de rug.

Stap 4: de bovendraad opnieuw inrijgen

Vervolgens rijg je de bovendraad opnieuw in. Hoe je dat exact doet, kan per machine een tikkeltje verschillen. Hierdoor zal de herstelling van een Bernina-naaimachine bijvoorbeeld anders verlopen dan de herstelling van een Singer-naaimachine. 

Raadpleeg de handleiding om te weten te komen hoe je de bovendraad opnieuw inrijgt. Als je dat goed hebt gedaan en je de naaivoet omlaaghaalt, zal je merken dat de draad wat strakker staat als je aan de draad trekt. 

Als dat niet zo is, is er een probleem. Mogelijk zit er wat vuil tussen de schijven. Dan kan je eenvoudig de naaimachine repareren door een draad met enkele knoopjes door te ragen tussen de spanningsschijven. Uiteraard kan het ook dat de draad niet goed door de schijven loopt. Controleer nog eens of je de bovendraad goed hebt ingerijgd.

Stap 5: het onderspoeltje opnieuw in de machine doen

Nu kan je het onderspoeltje opnieuw in de machine doen. Als je machine een spoelhuis en een rechtopstaande rijger heeft, trek je de draad door het gleufje. Je zal merken dat het spoeltje met de klok mee zal draaien als je aan de draad trekt. 

Controleer de spanning door het spoelhuisje aan de draad te laten hangen en de hand zachtjes op en neer te laten bewegen. Als alles goed is, zet je het spoelhuis opnieuw in de machine. Bij een platliggende rijger zal je de draad door de gleuf moeten trekken terwijl je het spoeltje tegenhoudt. 

De draad zal dan langs de spanveer dienen te lopen. Ter controle trek je aan de onderdraad. Het spoeltje moet dan rustig plat blijven liggen. Als het wiebelt of omhoogkomt, moet je het spoeltje opnieuw inleggen.

Stap 6: proeflapje maken

Als je al de bovenstaande stappen hebt doorlopen, kan je controleren of zelf de naaimachine repareren succesvol was. Hiervoor neem je een stuk stof, vouw je het dubbel en naai je even met de stik- en de breedste zigzagsteek. 

Zo controleer je of alles het doet. Als dat niet het geval is, is er een onderliggend probleem. De elektronica kan het dan bijvoorbeeld niet meer doen. In dergelijke gevallen is zelf de naaimachine repareren een stuk complexer.

Je kan dan beter voor je naaimachine een reparatie aan huis regelen of je naaimachine laten repareren door een hersteldienst. Kies bij voorkeur voor een gespecialiseerde hersteldienst. Een goede naaimachine Singer-hersteldienst inschakelen om de naaimachine Pfaff te herstellen, is geen goed idee. Een Singer naaimachine-hersteldienst inschakelen om een Singer-naaimachine te repareren, is dat wel.

Is de naaimachine herstellen niet mogelijk? Een nieuwe naaimachine kopen

Hoe spijtig het ook is, soms zal je geliefde naaimachine Singer herstellen of je oude naaimachine Bernina herstellen gewoon niet mogelijk zijn. Als de herstelling van je naaimachine Bernina of het herstellen van de Singer-naaimachine niet meer mogelijk is, kan je uiteraard altijd een nieuwe naaimachine kopen. 

De nieuwste generatie naaimachines is veel minder storings- en slijtagegevoelig, waardoor je naaimachine herstellen minder snel nodig is. Een nadeel is dan weer dat een nieuwe naaimachine repareren over het algemeen minder makkelijk is om zelf te doen.

Vroeger kon je naaimachines kopen bij Coolblue, maar recent hebben ze hun assortiment afgebouwd. Er zijn gelukkig nog heel wat alternatieven. Zo kan je bij Mediamarkt onder meer de naaimachines van Singer, Tristar en Starlyf kopen. 

Ook vind je er draagtassen en andere accessoires voor naaimachines. Bij Krefel beperken ze zich voornamelijk tot de kwaliteitsmachines van Singer en bernette. Zowel mechanische als elektronische naaimachines zijn er te verkrijgen. Voor het meest complete assortiment aan naaimachines kan je ten slotte terecht bij bol.com. We raden aan om altijd goed de prijzen te vergelijken, want prijsverschillen van tien procent of meer komen wel degelijk voor.

Nog meer handige stappenplannen

Soms ligt het probleem niet aan de naaimachine zelf, maar moet je het voetpedaal van de naaimachine repareren. Het kan ook dat niet de bewegende onderdelen stuk zijn, maar dat er iets scheelt met de elektronica. 

Wil je dan alsnog zelf je naaimachine repareren, dan kan je maar beter eens ons stappenplan lezen omtrent een printplaat repareren. Verder zijn er nog heel wat andere stappenplannen die je wellicht zullen interesseren, bijvoorbeeld omtrent een brandgaatje repareren, een tentdoek repareren of kleding repareren.

Weet jij al alles over zelf een naaimachine repareren en wil je graag wat meer informatie delen met onze lezers? Of heb je specifieke ervaring met bijvoorbeeld een Singer-naaimachine herstellen of met Pfaff-naaimachines herstellen? Breng ons dan zeker op de hoogte, want jouw kennis is heel erg waardevol voor ons en voor andere amateur-herstellers.

Veelgestelde vragen over naaimachines en de naaimachine herstellen

We krijgen af en toe vragen omtrent een naaimachine repareren. Wij beantwoorden ze met plezier, maar hebben niet altijd de tijd om deze vragen persoonlijk te beantwoorden. Daarom nemen we de veelgestelde vragen op in de onderstaande FAQ, waarbij we uiteraard ook meteen een antwoord formuleren.

  • Waar kan ik mijn naaimachine laten repareren?

Er zijn verschillende experts waar je terechtkan voor het repareren van je naaimachine. Vaak is men in een beperkt aantal naaimachines gespecialiseerd. Onder andere Maes Confectiemachines en De Volder zijn hersteldiensten waarover wij al positieve dingen hoorden. 

Hetzelfde kunnen we zeggen over Sewingtec Naaimachines Pascal. Daar kan je terecht om je naaimachine te herstellen in Geel. Pascal is een gediplomeerd naaimachinetechnicus en heeft ervaring met vrijwel alle merken.

Ook Repair Café is een succes bij mensen die op zoek zijn naar een expert om hun naaimachine te repareren. Maar liefst 73% van alle naaimachines die er worden binnengebracht, kunnen door de Repair Café-reparateurs worden hersteld. 

Hierbij worden vooral de Singer-, de Pfaff- en de Husqvarna-naaimachines ter herstelling binnengebracht, maar ook andere merken als Toyota en Lewenstein passeren er vaak de revue.

  • Wat zal een naaimachine-reparatie kosten?

Dat valt moeilijk te voorspellen. Het is uiteraard afhankelijk van wat er met de naaimachine scheelt, welke onderdelen er moeten worden vervangen en of je het zelf doet of laat doen. Bij de meeste naaimachinetechnici kan je vooraf wel een goede inschatting bekomen.

  • Hoelang is de garantietermijn op mijn naaimachine?

De wettelijke garantietermijn bedraagt in België twee jaar. Bij tweedehandsnaaimachines kan het zijn dat de garantietermijn een jaar bedraagt, op voorwaarde dat het zo in de koopovereenkomst is overeengekomen. 

Daarbovenop kennen sommige verkopers of producenten een commerciële garantie toe. Dit verschilt per merk en per verkoper, alsook kunnen er dan allerlei beperkingen en uitsluitingen gelden.

Hoe dan ook is het raadzaam om vooraf even na te gaan of de machine nog in garantie is. Ga dan niet zelf de naaimachine herstellen, maar breng het binnen ter reparatie. Zo verlies je je garantie niet.

Wil je meer reparatietips? Lees dan de onderstaande artikelen

Gerelateerde artikelen

Back to top button