Als je merkt dat er een krakend geluid uit de luidsprekers komt, is de kans groot dat er iets scheelt aan je versterker. Natuurlijk kan het ook liggen aan de luidsprekers zelf of aan de kabels, dus controleer dat altijd eerst.
Meestal is de oorzaak heel eenvoudig: ophopend stof. Dat wil zeggen dat versterkers repareren in veel gevallen ook heel allesbehalve complex is. Hieronder lees je hoe het repareren van een versterker verloopt en wat je daarbij zoal nodig hebt.
In dit artikel:
Benodigde gereedschappen
Het is altijd moeilijk om te zeggen welke gereedschappen je nodig hebt om een versterker te repareren. Het is namelijk afhankelijk van wat er aan de versterker scheelt en wat er aan de versterker moet gebeuren. Daarnaast speelt ook het type versterker een rol.
Wil je een NAD-versterker repareren, dan heb je mogelijk andere gereedschappen nodig dan om een Marantz-versterker te repareren. Hieronder gaan we uit van een veelvoorkomend probleem: opgehoopt vuil in de versterker.
Bij dit probleem kan je eenvoudig zelf je versterker repareren en heb je niet veel meer nodig dan een schroevendraaier.
Schroevendraaier
Uiteraard dient het om een passende schroevendraaier te gaan en daarbij is het een en ander dan weer afhankelijk van je versterker. Bij de reparatie van een NAD-versterker heb je wellicht een andere schroevendraaier nodig dan als je overgaat tot een Sony-versterker repareren.
Onze tip: koop een handige schroevendraaierset, zodat je altijd over een passende schroevendraaier beschikt. Onder andere de schroevendraaierset Stanley STHT0-70885 is wat ons betreft een goede keuze. Je koopt het bij onder meer bol.com, Conrad.be, Fixami.be en Amazon.nl.
Uiteraard kan je in deze shops ook andere handige schroevendraaiersets vinden.
Benodigde materialen
Wat je exact nodig hebt, is afhankelijk van wat er aan de versterker moet gebeuren en natuurlijk zal bijvoorbeeld een buizenversterker herstellen anders verlopen dan een transistorversterker repareren.
In het onderstaande stappenplan gaan we uit van vervuilingen en gebruiken we contactspray, geen andere materialen. Daarbij raden we aan om te kiezen voor de contactspray van WD-40.
Contactspray
De contactspray van WD-40 is veruit de beste en de bekendste contactspray die er is. Je zal dus niet veel moeite hebben om de materialen te vinden die je nodig hebt om je versterker te herstellen.
Je kan deze contactspray onder andere kopen bij bol.com, Auto5, Fixami.be en Toolstation.be. Vergelijk vooral even de prijzen en ga naar waar je het zo goedkoop mogelijk kan kopen.
Herstelling versterker: het stappenplan om het zelf te doen
Hieronder ontdek je in 4 verschillende stappen hoe het repareren van een versterker verloopt. We beginnen hierbij met het achterhalen van het probleem en zullen vervolgens de versterker herstellen met behulp van contactspray.
Het kan natuurlijk dat de oorzaak ook elders ligt en dat er iets goed mis is met je versterker. In dat geval kan je maar beter je versterker laten repareren.
Houd er ook rekening mee dat er ook altijd wel wat subtiele verschillen kunnen zijn en dat bijvoorbeeld bij een Yamaha-versterker de reparatie anders zal verlopen dan als je overgaat tot een Harman Kardon-versterker repareren.
Stap 1: probleemanalyse
Wil je een versterker repareren, dan begint het altijd met het achterhalen van wat nu juist het probleem is. Het maakt daarbij niet uit of het nu gaat om een spiksplinternieuwe of over een oude versterker repareren. Schakel de versterker in en zorg dat er geluid te horen is.
Sluit eventueel eens een andere luidspreker aan en controleer de aansluitingen. Als het gekraak hardnekkiger wordt wanneer je aan de volumeknop draait, dan ligt het probleem wellicht bij deze volumeknop. Dat is een veelvoorkomend probleem dat je eenvoudig kan verhelpen.
Daarmee gaan we verder in de volgende stappen. Als er helemaal geen geluid te horen is of als je het probleem niet vindt, kan je maar beter je versterker laten herstellen.
Stap 2: demonteren van de versterker
Bij elke versterker geldt dat je het pas kan herstellen nadat het is gedemonteerd. Het maakt daarbij niet uit of het nu gaat om bij een gitaar een versterker-reparatie uitvoeren of om bij een oude buizen-versterker een reparatie uitvoeren: schakel de stroom uit en begin met de versterker te demonteren.
In principe zal je daarvoor de schroeven uit de behuizing moeten verwijderen met behulp van een passende schroevendraaier. Houd de schroeven goed bij en wees voorzichtig.
Vaak zijn schroeven in kwetsbaar kunststof gedraaid en mag je echt niet te veel kracht uitoefenen. Anders moet je ook de behuizing van je versterker herstellen.
Na het verwijderen van de schroeven uit de behuizing verwijder je ook het frontje en de bedieningsknoppen. Hoe je dit doet, verschilt per versterker. Een Onkyo-versterker repareren kan dus iets anders verlopen dan een Luxman-versterker repareren.
Meestal zijn de bedieningsknoppen op een potentiometer bevestigd en kan je ze gewoon met een beetje wrikken van de meter trekken. Eenmaal dat is gedaan, demonteer je de behuizing. Wees voorzichtig en raak de printplaat niet aan.
Stap 3: de versterker repareren door contactspray aan te brengen
Als je even naar het printplaatje kijkt, zie je al meteen dat er veel gevoelige componenten aanwezig zijn. Vuil en oxidatieresten kunnen dat aantasten en kunnen ervoor zorgen dat alles een beetje kraakt. Een goede manier om op moeilijk bereikbare plaatsen vuil weg te halen zonder enig residu?
Het is mogelijk. Gebruik hiervoor contactspray. Er bestaan verschillende producenten van contactspray, maar veruit de beste en de bekendste is nog steeds WD-40. Kies voor de WD-40 met een smart straw om eenvoudig bij de moeilijk bereikbare plekken te komen.
Contactspray
Zet de versterker zo neer dat de potentiometers naar boven wijzen. Hierdoor kan de WD-40 goed in de verschillende meters kruipen. Spuit vervolgens de potentiometers en schakelaars goed in en breng de contactspray ook aan op de andere contacten die gereinigd moeten worden.
Draai daarna aan de verschillende meters en druk op de diverse schakelaars zodat de spray overal goed bijkomt. Laat het even inwerken.
Stap 4: de versterker opnieuw monteren
In een ideaal geval is je versterker repareren nu achter de rug. Dan kan je alles opnieuw monteren. Laat het nog een uurtje staan voordat je het opnieuw gebruikt en test het dan uit.
In principe zou je nu van dat vervelend en krakend geluid af moeten zijn. Is je versterker repareren mislukt? Dan is het wellicht een goed idee om je versterker te laten repareren.
Versterker herstellen is niet mogelijk: een nieuwe kopen?
Als het je niet lukt om zelf een versterker te repareren, heb je twee keuzes. Je kan de versterker laten repareren of je kan een nieuwe versterker kopen. Zeker bij verouderde versterkers of bij goedkopere modellen is dat laatste interessanter, want bij herstellingen lopen de kosten al snel op.
Een nieuwe versterker kan je onder meer kopen bij bol.com, waar je rekent op een enorm uitgebreid aanbod. Bij Coolblue is het assortiment iets minder uitgebreid, maar je rekent er wel op online advies en op heel wat vergelijkingstools.
Daarnaast vind je er zogeheten tweedekansjes. Het gaat om nieuwe exemplaren in een geopende verpakking, waardoor ze een stuk voordeliger zijn.
Nog meer handige stappenplannen
In de muziekwereld krijg je te maken met heel complexe apparatuur en dan kan er al eens iets verkeerd gaan. Daarom kan je op deze website niet alleen meer lezen over een versterker repareren, maar bijvoorbeeld ook over een platenspeler repareren of over een accordeon repareren.
Daarnaast hebben we onder andere aandacht voor een printplaat repareren, want ook daar kan natuurlijk iets mee schelen.
Hierboven hebben we natuurlijk maar één probleem met de versterker aangepakt. Heb jij een handig stappenplan omtrent een ander potentieel probleem? Deel het dan zeker met onze lezers die op zoek zijn naar meer informatie omtrent een versterker herstellen.
Wil je meer reparatietips? Lees dan de onderstaande artikelen