Huishoudelijk & Wonen

Zelf stoel repareren: volg dit stappenplan

Elke dag spenderen we veel tijd al zittend, onder andere op stoelen. Deze stoelen moeten ons gewicht dragen. Niet alleen ons zittend gewicht, want soms wordt er al eens op een stoel gestaan of maken de kinderen het al te bont. 

Het resultaat is dat de stoelzitting stuk kan gaan, waarna je een nieuwe stoel moet kopen of waarna de stoelzitting repareren nodig is. Het is echter niet het enige aan een stoel dat stuk kan gaan. Ook bijvoorbeeld een doorgezakte stoel repareren of de stoelveren repareren kan noodzakelijk zijn. 

Wij leggen uit hoe de reparatie van stoelen verloopt en wat je daarvoor nodig hebt. Daarna beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen, waarbij we ook bijzondere gevallen bespreken.

Benodigde gereedschappen

Het is niet eenvoudig om te zeggen welke gereedschappen je nodig hebt om een stoel te repareren. Het is namelijk afhankelijk van wat er mis is met de stoel. 

Hieronder vind je een aantal gereedschappen die je wellicht nodig hebt om de stoel te herstellen, maar houd er rekening mee dat je niet per se alles nodig zal hebben.

 • Boormachine
 • Veerklemmen
 • Singelspanner
 • Stofschaar
 • Plamuurmes

Deze gereedschappen, met uitzondering van een singelspanner en een stofschaar, zullen veel doe-het-zelvers wellicht al in huis hebben. In het andere geval kan je ze kopen bij populaire webshops als bol.com, Fixami.be en Toolstation.be. 

Een stofschaar vind je eveneens bij bol.com, terwijl Coolblue een mooi aanbod aan boormachines heeft. Een singelspanner is iets moeilijker om te vinden. Het is onder andere te koop bij Agradi.

Benodigde materialen

Net als wat de gereedschappen betreft, is het moeilijk om te zeggen welke materialen je nodig hebt om de stoel te herstellen. Ook hier is dat zo omdat het sterk afhankelijk is van wat er moet worden gemaakt. 

Houtlijm en een plug of een duvel heb je natuurlijk nodig als er iets met de poten scheelt. Koudschuim kan je gebruiken om de zitting te herstellen en stof gebruik je dan weer om de stoel opnieuw te stofferen.

 • Houtlijm
 • Plug of duvel
 • Zwenkwielen
 • Schroeven
 • Koudschuim
 • Stof
 • HG leerreparateur
 • Schoonmaakmiddel voor bekleding

De meeste van deze producten kan je kopen bij bol.com, terwijl je bij Plein.be een ruim assortiment aan HG-schoonmaakmiddelen vindt. 

Voor professionele houtlijm kan je onder andere bij Amazon.nl terecht. Zelf te versnijden koudschuim is eveneens te verkrijgen bij Amazon.nl, maar het is raadzaam om hiervoor langs te gaan bij een gespecialiseerde winkel.

Een stoel zelf maken met dit stappenplan

Het is natuurlijk moeilijk om te zeggen hoe een stoel repareren verloopt. Het is namelijk sterk afhankelijk van wat er al dan niet met de stoel scheelt. De stoel-zitting repareren zal bijvoorbeeld anders verlopen dan het leer van een stoel repareren. 

Ook het materiaal speelt uiteraard een rol. Een rotan stoel herstellen zal op zijn beurt anders verlopen dan een leren stoel herstellen. Daarom hebben we het in het hieronder weergegeven stappenplan over verschillende veelvoorkomende problemen bij stoelen. 

We leggen daarbij telkens uit hoe zelf de stoel maken verloopt. Als een bepaalde stap voor jou niet relevant is, kan je deze uiteraard gewoon overslaan.

Stap 1: een houten stoelpoot repareren

Een veelvoorkomend probleem bij stoelen is dat de poot is gescheurd of gebroken. De houten stoel repareren is dan wel nog steeds mogelijk. In beide gevallen is het mogelijk om de poot opnieuw te lijmen. Hiervoor gebruik je houtlijm, dat is de beste garantie om een sterke hechting te bekomen.  

Gebruik altijd kwaliteitsvolle houtlijm die geschikt is voor een hoge belasting, zodat het hele proces van zelf een stoel maken niet binnen de kortste keren te herhalen is. Professionals maken daarbij vaak gebruik van Veritas Chair Doctor Glue, maar deze professionele houtlijm is voor doe-het-zelvers niet zo eenvoudig te verkrijgen. 

Een iets eenvoudiger te verkrijgen alternatief is Titebond 141/5 III Ultimate Wood Glue. Het voordeel is dat deze lijm zowel geschikt is voor binnen als buiten. Je kan dus met deze lijm ook je houten tuinstoelen zelf maken of je houten strandstoel zelf maken.

Je plaatst de stukken goed tegen elkaar met behulp van veerklemmen en verwijdert overtollige lijm meteen met behulp van een vochtige doek. 

Bij een kleine barst kan dit volstaan en is de stoelpoot repareren al meteen achter de rug. In het andere geval boor je met behulp van een boormachine een gat en bevestig je een plug, waarna je alles nog eens goed verlijmd.

Stap 2: de wielen van de stoel vervangen

Bij een dinerstoel zullen de wielen onder de stoel mogelijk wat versleten zijn. Als dat het geval is, is de eenvoudigste oplossing om deze wielen te vervangen. Het is belangrijk dat de stoel vier dezelfde zwenkwielen heeft, eventueel zal je dus alle vier de zwenkwielen moeten vervangen. 

Ook als er slechts een van de wielen stuk is. Houd er bovendien rekening mee dat de keuze van de zwenkwielen afhankelijk is van de ondergrond. Niet alle zwenkwielen lopen bijvoorbeeld even goed op tapijt. 

De wielen dienen uiteraard ook voldoende belastbaar te zijn. Zowel Conrad als bol.com hebben een mooi assortiment aan zwenkwielen die geschikt zijn voor de herstelling van stoelen.

Er zijn verschillende manieren om deze wielen te bevestigen, gaande van de plaatbevestiging tot wielen met (een plug en) een stift of met draadbouten. 

Bekijk vooraf op welke manier de wielen op jouw stoel zijn bevestigd en kies voor wielen die je een-op-een kan vervangen, dat is nog steeds de eenvoudigste oplossing.

Stap 3: de houtverbindingen lijmen

Houtlijm kan je niet alleen gebruiken om de poten te herstellen of om zelf een houten stoel te maken, maar ook om loszittende houtverbindingen te lijmen. 

Hiermee zorg je opnieuw voor een goede bevestiging en voorkom je dat er in de toekomst verdere problemen zullen optreden. Het gebruik van een kwalitatieve houtlijm is zoals eerder aangehaald erg belangrijk bij het herstellen van stoelen.

Stap 4: zitting herstellen, oftewel de veren aanspannen en de vulling vervangen

Nu de constructie van de stoel repareren achter de rug is, is het tijd om de zitting onder de loep te nemen. Na jaren gebruik kan het namelijk dat de zitting sterk is beginnen door te zakken. Bij veel stoelen maakt men voor de ondervering gebruik van singelbanden. 

Deze singelbanden kunnen opnieuw worden aangespannen of dienen vernieuwd te worden. Dit aanspannen doe je met behulp van een singelspanner.

In de praktijk zal het in veel gevallen beter zijn om de vulling meteen helemaal te vervangen, bijvoorbeeld door koudschuim. Koudschuim is een materiaal dat in de betere stoelen wordt gebruikt en dat van nature schimmelwerend is, terwijl het goed vochtregulerend is en lang meegaat. Dit schuimrubber kan je op maat bestellen bij gespecialiseerde (web)winkels.

Zitting van een rotan stoel repareren

Het herstellen van rotan stoelen verloopt uiteraard een tikkeltje anders. Rieten stoelen herstellen, moet volgens de traditionele stoelmattechnieken worden gedaan. Een rieten zitting herstellen, zal men doen door de rieten strookjes met de hand in het stoelframe te vlechten. 

Vaak zal men een stoel met een rieten zitting repareren met bies, omdat deze rietsoort heel duurzaam en sterk is. Zelf biezen stoelen herstellen, is niet aan te raden. Het herstellen van rieten stoelen is een klusje voor specialisten, zeker als je een goed draagvermogen wil bekomen en het patroon in het vlechtwerk behouden moet blijven. 

Het is een van de redenen waarom je een rieten stoel repareren maar beter kunt overlaten aan een ervaren meubelstoffeerderij. Wat een rieten stoel laten repareren kost, is afhankelijk van verschillende zaken. Vraag altijd verschillende offertes op.

Voorkom overigens dat stoelen met een rieten zitting herstellen naderhand snel opnieuw nodig is door in een goed onderhoud te voorzien. Hiervoor besprenkel je de stoelzitting regelmatig met een plantenspuit en neem je eens per maand de zitting met een vochtige doek af. 

Ga niet op de zitting staan, daar is het niet voor gemaakt (dat geldt ook voor andere stoelen). Anders riskeer je dat de rieten zitting van de stoel repareren binnenkort opnieuw nodig is.

Stap 5: de stoelbekleding herstellen of vernieuwen

Vervolgens is het tijd om de bekleding van de stoel nader te bekijken, want ook de stoelbekleding vormt een essentieel onderdeel van een stoel herstellen.

Eventueel kan je de stoel opnieuw bekleden door een nieuwe lap stof te bevestigen en aan de onderkant van het hout vast te nieten met behulp van een tacker. Dat is een erg eenvoudige manier om de stoel te repareren.

Bekleding van een leren stoel repareren

Bij leren stoelen met oneffenheden en kleine scheuren kan je de leren stoel repareren zonder dat het leer volledig te vervangen is. Het leer herstellen van een stoel begint steeds met een goede voorbehandeling.

Voorafgaand aan de reparatie van een leren stoel reinig je het leer met een of meerdere schone doeken en spiritus, waarna je het oppervlak afschuurt en laat drogen. Vervolgens kan je de met krassen, oneffenheden en kleine gaatjes beschadigde leren stoel herstellen met behulp van een herstelmiddel. Een voorbeeld daarvan is de HG leerreparateur voor zitmeubels.

Dit breng je op de te repareren plek aan. Dat doe je met behulp van een spatel. Vervolgens laat je het tot 24 uur drogen. Dit product kan je ook gebruiken om een beschadigde leren bank te herstellen. Nadat alles gedroogd is, kan je de kleur van de versleten leren bank herstellen door het te verven.

Bij kleine scheuren vul je de scheur met een pipet met HG leerreparateur en druk je de leerhelften voorzichtig aan. Met een stukje papier verwijder je eenvoudig overtollig middel. Je plakt vervolgens een stuk plakband over de scheur en laat het gedurende 24 uur drogen. Daarna kan je met verf de leren bank-kleur herstellen.

Stap 6: de stoel reinigen

Na de stoel repareren, komt de stoel reinigen. Als de originele stoffen nog aanwezig zijn en enerzijds wel in goede staat zijn, maar anderzijds wat zijn vervuild, kan je overwegen om ze te reinigen of ze te laten reinigen. Lederen stoelen kan je laten reinigen met behulp van een lederreinigingsmachine.

Bij vervuilde stoffen kan je het laten reinigen met een sproei-extractiemachine. Dit levert de beste resultaten op, maar resulteert natuurlijk in extra kosten. Er bestaan ook doe-het-zelfmiddelen om zelf de stoelen te reinigen. Over het algemeen is het resultaat net iets minder goed dan bij een professionele reiniging, maar is wel nog steeds goed genoeg.

Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld HG bekledingreiniger (vooral geschikt voor autostoelen, maar ook voor andere stoelbekleding) of HG vlekverwijderaar extra sterk. Voor buitenstoelen bestaan er uiteraard andere middelen, zoals HG hardhout ontgrijzer en HG tuinmeubelreiniger.

Niet meer te repareren? Nieuwe stoelen kopen of maken

Hoewel een stoel repareren uiteraard de voorkeur krijgt, is het nu eenmaal zo dat een stoel herstellen niet altijd mogelijk of wenselijk is. Zeker de reparatie van een elektrische relaxstoel is zo complex dat het soms gewoon eenvoudiger en goedkoper is om een nieuwe stoel te kopen.

Gelukkig zijn er talloze shops waar je terechtkan om nieuwe stoelen te kopen en waarbij je rekent op snelle levertijden. Dat is bijvoorbeeld het geval bij bol.com, waar je niet alleen eetkamerstoelen kan kopen, maar ook andere stoelen als kuipstoelen, bureaustoelen en klapstoelen. Uiteraard zijn er nog talloze andere shops waar je stoelen kan kopen, zoals home24 en fonQ.

Zelf een houten stoel maken

Als alternatief voor het kopen van een nieuwe stoel, kan je er ook een bouw-, klus- en knutselprojectje van maken. Dan ga je gewoon zelf een tuinstoel maken. Je kan natuurlijk niet alleen een houten tuinstoel zelf maken, maar bijvoorbeeld ook een pallet stoel zelf maken, zelf een luie stoel maken of zelf een schommelstoel maken.

In ieder geval ben je dan gebaat bij goede bouwtekeningen. Je kan enkel met een goede bouwtekening een stoel maken. Als je op zoek bent naar een bouwtekening voor een houten stoel is internet natuurlijk je beste vriend. Je vindt er vast een gratis bouwtekening voor een stoel, vaak in het Engels. Niet altijd zijn deze bouwtekeningen van de beste kwaliteit, dus kijk wel een beetje uit je doppen.

Wij raden vooral Freds Bouwtekeningen aan. Deze bouwtekeningen worden gemaakt door Fred, een ervaren timmerman die kant-en-klare bouwtekeningen aanbiedt. Met deze tekeningen en zijn handige stappenplannen kan je stap voor stap aan de slag gaan.

Je vindt op zijn website bijvoorbeeld een bouwtekening voor een tuinstoel, maar je kan er ook voor een steigerhout-stoel een bouwtekening vinden.

Nog meer handige stappenplannen

De ene stoel repareren is de andere nog niet. Daarom vind je op deze website ook erg specifieke stappenplannen, waarbij we het bijvoorbeeld hebben over een relaxstoel repareren. Ook voor specifieke hersteltaakjes als leer repareren vind je op deze website handige stappenplannen.

Heb jij zelf nog tips voor bepaalde herstellingen, bijvoorbeeld omtrent de elektrische stoel reparatie of over een crespo stoel repareren? Stuur ons dan zeker een berichtje. We delen de informatie graag met onze lezers.

Veelgestelde vragen over het herstellen van stoelen en een stoel maken

Heb jij nog een praktische vraag over bijvoorbeeld de reparatie van een leren fauteuil of over een Stressles-zetel herstellen? Lees dan zeker verder. Hieronder beantwoorden we namelijk talloze vragen over het herstellen van rieten stoelen, leren stoelen, tuinen stoelen en dergelijke meer.

 • Waar vind ik een tekening om een houten tuinstoel te maken?

Als je voor een tuinstoel een bouwtekening zoekt, raden we aan om Freds Bouwtekeningen te gebruiken.

 • Waar vind ik een bouwtekening voor een tuinstoel van steigerhout?

Ook een bouwtekening voor een steigerhouten stoel is te downloaden via de website Freds Bouwtekeningen. Op Freds website lees je meer over een steigerhout stoel maken en kan je voor de stoel van steigerhout een bouwtekening downloaden.

 • Hoeveel kost een stoel-reparatie aan huis?

Het is moeilijk om te zeggen wat een stoel-reparatie aan huis zal kosten. Veel is afhankelijk van wat er exact moet gebeuren en hoe groot de schade is. Ook het type stoel speelt natuurlijk een rol. Een rieten zitting repareren, is bijvoorbeeld wat complexer dan de houten rugleuning van een stoel repareren of het stiksel van een leren bank repareren.

Wij doen dan ook geen uitspraken over de kostprijs hiervan en raden je aan om vooraf verschillende offertes op te vragen en grondig met elkaar te vergelijken.

 • Ik wil een palletstoel maken: wat heb ik nodig?

Zelf een tuinstoel maken op basis van palletten is een heel goed idee. Daarvoor heb je natuurlijk palletten nodig. Je kan palletten kopen bij bol.com. Soms kan je ook via tweedehandswebsite gebruikte palletten op de kop tikken om er een zelfgemaakte stoel van te maken.

Een tuinstoel kan je al maken met 2 palletten, nagels, een hamer en een zaag. Eventueel kan je het hout nadien nog even behandelen en/of verven.

 • Hoe kan ik zelf een schommelstoel maken?

Met een goede bouwtekening een schommelstoel maken, is niet moeilijk. Wij raden aan om het bouwtekeningenpakket van Freds Bouwtekeningen te downloaden. Daarin vind je kant-en-klare bouwtekeningen en stappenplannen om je eigen schommelstoel te maken.

 • Hoe kan ik een wiebelende stoel herstellen?

Wil je een wiebelende stoel repareren, dan is het enorm belangrijk dat je eerst op zoek gaat naar de oorzaak. Soms kan het al volstaan de stoel te repareren door enkele vijzen vast te draaien, maar meestal zal je de stoel helemaal uit elkaar moeten halen en de loszittende verbindingen opnieuw vast moeten zetten.

Je haalt dan de oude lijmresten weg met behulp van een beitel of een mes, schuurt de binnenkant van de voeg op en lijmt de poten opnieuw goed vast. Dat gaat erg goed met behulp van een kunstenaarspenseel. Bij antieke stoelen is het raadzaam om de stoel niet te demonteren. Met behulp van L-beugels kan je dan ook de stoel repareren.

Wil je meer reparatietips? Lees dan de onderstaande artikelen

Gerelateerde artikelen

Back to top button