Huishoudelijk & Wonen

Zelf tv repareren: volg dit stappenplan

Als een televisie het niet meer doet, is dat natuurlijk allesbehalve fijn. Goede televisies worden er niet goedkoper op. Het slechte nieuws is dat de reparatie van een tv iets is dat je vrijwel nooit zelf kan doen. Meestal zit er weinig anders op dan een tv-reparateur in te schakelen. 

Uiteraard zal die vriendelijke man bij een tv-scherm-reparatie kosten in rekening brengen, dat is logisch. Een tv-reparatie aan huis is daarbij duurder dan als je zelf naar bijvoorbeeld de Philips tv-hersteller trekt. Vraag je je af of je tv (laten) herstellen een optie is? Lees dan zeker verder!

Benodigde gereedschappen

Omdat een smart-tv repareren iets is dat je in veel gevallen niet zelf kan doen en het vooral gaat om het uitvoeren van enkele kleine controles en checks, heb je niet veel gereedschappen nodig voor het repareren van je tv. 

Eventueel kan je een compressor gebruiken om de televisie eens uit te blazen. Passende schroevendraaiers – wat je nodig hebt, verschilt per model – kunnen ook handig zijn. Eventueel gebruik je een multimeter om bepaalde zaken uit te meten.

Schroevendraaier(s)

Compressor

Multimeter

De gereedschappen die je nodig hebt voor de herstelling van je tv zijn relatief gemakkelijk te verkrijgen. Een compressor en een multimeter kan je bijvoorbeeld kopen bij Coolblue. Dankzij het uitgebreide keuzeadvies en de vele vergelijkingstools is het er heel eenvoudig om goed gereedschap te vinden. 

Je vindt het natuurlijk ook bij bol.com, waar je daarnevens schroevendraaiers kan aanschaffen. Schroevendraaiers en soortgelijk gereedschap kan je uiteraard ook kopen bij online bouwmarkten als Fixami.be en Gereedschappelijk.be. Je haalt er alles in huis wat je nodig hebt om zelf je led-tv te repareren.

Benodigde materialen

Zoals eerder aangehaald, is er weinig dat je kan doen om het (scherm van een) tv te repareren. Hierdoor is het ook niet mogelijk om een lange lijst met benodigde materialen weer te geven. 

Eventueel kan je wel een anti-dustspray of een anti-stofspray gebruiken om de televisie stofvrij te maken. Soms kan dat wonderen verrichten en je doet er sowieso niks mis mee. Je maakt het de mensen die een tv-herstelling aan huis uitvoeren ook wat gemakkelijker.

Anti-stofspray

Zo’n anti-stofspray is niet moeilijk om te verkrijgen. Het wordt in vrijwel alle bouwmarkten verkocht en het is ook vaak in de grotere supermarkten te verkrijgen. Online koop je het onder meer bij bol.com, Max ICT, Megekko.nl en Plein.be.

Een televisie repareren: het stappenplan dat jij nodig hebt

Voordat je overgaat tot het herstellen van een tv zal je een correcte diagnose moeten stellen. Toch hoef je je hier niet te veel illusies over te maken. Zelf een scherm van een tv herstellen, is nagenoeg onmogelijk. Het beeldscherm van een tv repareren, is heel complex. 

Zonder kennis van zaken een televisie herstellen, is met andere woorden geen goed idee. Voordat je echter de tv laat herstellen aan huis zijn er wel een aantal dingen die je wel kan controleren of doen. Hieronder geven we dat stap voor stap aan.

Stap 1: het probleem in kaart brengen

Ga in de eerste plaats na wat het probleem is, want aan een televisie kan er behoorlijk wat schelen. Zit er bijvoorbeeld een streep in het beeld of een ster in het scherm? Dan is je tv laten repareren vaak niet interessant. 

Een scherm is zowat het duurste aan een televisie en kan tot 75% van de nieuwprijs kosten, exclusief de herstellingskosten. Een nieuwe televisie kopen, is vaak interessanter. Als de tv op zwart gaat, is de herstelling van de tv vaak wel iets dat je kan laten doen. 

Zelf je tv repareren, is enorm complex. Eventueel kan je de reparatiewebsite iFixit bekijken. Daar vind je soms kant-en-klare handleidingen voor jouw toestel. Dat is belangrijk, want bijvoorbeeld een Samsung-tv herstellen zal anders verlopen dan een Sony-tv herstellen.

Voordat je een tv-hersteller opbelt, raden we wel aan om de onderstaande stappen te doorlopen. Hieronder lees je wat je wél zelf kan doen voordat je overweegt om een televisie-reparatie aan huis te laten uitvoeren.

Stap 2: aansluitingen controleren

Ga in de eerste plaats na wat er juist kapot is. Als het tv-scherm kapot is, is het zoals eerder gezegd heel complex. Bovendien liggen de kosten van een tv-scherm reparatie vrij hoog. Maar wie weet is het iets eenvoudigs, zoals een snoer dat niet in het stopcontact zit. 

Of wie weet is het snoer stuk. Dat kan je eventueel zelf vervangen. Verwijder alle kabels en aansluitingen en bevestig ze opnieuw. Mogelijk was er gewoon een slecht contactje. 

Twijfel je over de goede werking? Dan kan je het netsnoer losmaken en uitmeten met behulp van een multimeter. Controleer ook altijd of de zekering het nog doet en of er geen kortsluiting is.

Stap 3: reset de televisie

Vervolgens is het aan te raden om je televisie naar de fabrieksinstellingen te resetten. Daarvoor moet je natuurlijk wel nog over beeld beschikken. Hoe je je televisie kan resetten, verschilt per model en lees je in de handleiding van je televisie.

Bij de reparatie van de tv Samsung druk je bijvoorbeeld op de Home-knop, selecteer je “Instellingen”, dan “Algemeen” en druk je vervolgens op “Resetten”, waarna je jouw pincode dient in te geven. Natuurlijk kan de reparatie van de tv Philips anders verlopen dan een Samsung-tv repareren.

Stap 4: software-updates

Als bijvoorbeeld het beeld of het geluid vertraagd is, kan het helpen om software-updates te downloaden. Deze zijn te vinden op de website van de producent. Daarvoor heb je geen tv-reparatie service nodig. 

Meestal kan je de updates op een USB-stick opslaan en ze zo op je televisie installeren. Als je televisie op het internet is aangesloten, zal deze in principe automatisch de updates binnenhalen. Raadpleeg de handleiding van je apparaat voor meer informatie.

Stap 5: de televisie uitblazen

Als de televisie op een stoffige locatie staat, bijvoorbeeld in de buurt van een houtkachel, kan het soms helpen om het eens goed uit te blazen. Daarvoor verwijder je bij voorkeur de kap. Doe dat natuurlijk enkel als de tv uit het stopcontact is getrokken en raak geen elektrische componenten aan.

Het uitblazen kan je doen met een compressor, maar laat alles nadien altijd goed drogen. Een compressor zuigt namelijk lucht aan en dus ook het vocht in de lucht. Je kan natuurlijk ook altijd een anti-dustspray gebruiken.

Dat is een spray onder hoge druk waarmee je gemakkelijk moeilijk bereikbare plekken stofvrij kan maken. De MoTip Dust Remover is wat ons betreft een aanrader.

Stap 6: televisie laten repareren

Als dit alles niet werkt, is het aan te raden om een onafhankelijke tv-reparateur in te schakelen. Ook consumentenorganisaties als Consumentenbond raden aan om niet zelf aan de televisie te prutsen als je er geen verstand van hebt. 

Vraag wel altijd eerst na wat de tv-reparatie zal kosten, zodat je een gefundeerde beslissing kan nemen. En controleer natuurlijk eerst of de televisie nog in garantie is. Dan is het zeker geen goed idee om zelf herstellingen uit te voeren. Dan laat je je tv-scherm herstellen door de verkoper of krijg je een nieuwe televisie.

Houd er rekening mee dat televisieproducenten vaak maar gedurende een beperkte tijd een stock met vervangonderdelen bijhouden. Bij Panasonic gaat het om zeven jaar. Bij Samsung gaat het om vijf jaar. 

Hierdoor is bij bijvoorbeeld een oude Samsung de reparatie van een tv niet altijd mogelijk. Desondanks kan een onafhankelijke hersteller mogelijk toch nog overgaan tot de tv repareren van Samsung. Dat komt omdat ze een enkel elektronica-onderdeel vervangen in plaats van een volledige module.

De reparatie van een tv-scherm is niet mogelijk: een nieuwe tv kopen

Het is vrijwel nooit mogelijk om zelf je televisie te herstellen. Veelal moet je een expert inschakelen die de reparatie van de tv aan huis komt uitvoeren. Soms zal de hersteldienst de tv niet meer kunnen redden of zal de tv-hersteldienst gewoon aangeven dat de kosten niet opwegen tegen de baten. 

In dat geval kan je maar beter geen televisie-reparatie aan huis laten uitvoeren. Je kan dan beter gewoon een nieuwe televisie kopen. Als je een nieuwe televisie zoekt, raden we aan om daarvoor de website Coolblue.be te gebruiken. 

Je rekent er niet alleen op een heel ruim aanbod aan televisies, maar ook over heel wat handige tools. Je kan er televisies vergelijken, je vindt er veel informatie en je kan zelfs via de app de televisie in je woonkamer projecteren. Men biedt daarnaast allerlei installatieservices aan. 

Bovendien is Coolblue ook heel betaalbaar en kan je in de Coolblue-winkels de televisies alvast even in het echt aan het werk zien. Een extra pluspunt is dat ze er zelden moeilijk doen als het op de garantie aankomt. Ze zullen bij een kapotte televisie de scherm-reparatie uitvoeren als deze nog in de garantie is.

Veelgestelde vragen omtrent een televisie of een plasma-scherm repareren

Heb je na het lezen van de bovenstaande informatie nog een of meerdere vragen? Dan kan je altijd een berichtje achterlaten op deze website. 

Bekijk wel eerst de onderstaande FAQ over de tv repareren. Daarbij hebben we het over heel concrete zaken met betrekking tot onder meer de scherm-reparatie van een tv.

Wat zal een tv-reparatie kosten?

Het is moeilijk om te zeggen wat het zal kosten om de tv te repareren. Het is namelijk afhankelijk van wat er aan de televisie scheelt. Het is logisch dat bij louter een HDMI-poort van een tv repareren de kosten lager uitvallen dan als een volledig scherm moet worden vervangen. 
Daarnaast kan ook het merk een rol spelen, omdat men daarbij afhankelijk is van vervangmodules die door de producent worden geleverd. Hierdoor kan het dat bij een Samsung-tv de scherm-reparatie-kosten lager of hoger uitvallen dan bij een ander merk. 
Vraag je je af wat bij zo’n Samsung led-tv het scherm vervangen zal kosten? Dan speelt natuurlijk de grootte van het scherm een rol. Laat het duidelijk zijn dat het moeilijk is om bij een Samsung tv-reparatie de kosten te voorspellen. Enkel een specialist kan dat voor jou doen. Vraag daarom altijd vooraf om een offerte.
Wij vroegen prijzen op bij een tv-reparateur en die gaf ons aan dat bij lcd-televisies herstellingen vrijwel altijd minder dan 135 euro kosten. Daaruit bleek ook dat bij een led-tv de scherm-reparatie-kosten hoger liggen. 
Bij ledtelevisies is een reparatie meestal voor minder dan 200 euro uit te voeren. Dit is uiteraard slechts een globale indicatie. In de praktijk kunnen de kosten (veel) hoger of lager uitvallen.

Wat zal een backlight van een tv repareren kosten?

Laat jij bij jouw Samsung het backlight repareren? Dan brengt het backlight van een tv repareren kosten met zich mee, dat is logisch. In veel gevallen is het backlight repareren goedkoper dan een nieuwe tv kopen. Het is echter moeilijk om een prijsvoorspelling te doen. 
Het is afhankelijk van onder meer de grootte van het toestel en de benodigde onderdelen. Ook het merk kan daarbij een rol spelen. Zo kan het dat bij een backlight van een Philips-tv repareren de kosten hoger of lager uitvallen dan bij een ander merk. 
Wij vroegen verschillende offertes op en daaruit bleek dat de meeste backlights voor minder dan 110 euro kunnen worden hersteld. Bij grote televisies van meer dan 49 inch lopen de prijzen echter al snel op.

Waar kan ik terecht voor tv-herstellingen aan huis?

De meeste hersteldiensten komen niet aan huis, maar er zijn wel bedrijven die dit doen. Onder meer het bedrijf AG TV Repair komt een Sony tv-reparatie aan huis uitvoeren. Ook een LG-tv reparatie aan huis is mogelijk, net als een Samsung-televisiereparatie. 
Je hoeft dus niet een officiële Samsung tv-hersteldienst in te schakelen. Reken evenwel op verplaatsingskosten. Daarom is het altijd aan te raden om een expert op het gebied van tv-reparatie in de buurt te zoeken.

Wie kan mijn tv repareren?

Als je televisie nog in garantie is, klop je hiervoor aan bij de verkoper. Soms kan je ook rekenen op een uitgebreidere fabrieksgarantie, dan moet je bij de fabrikant zijn om je tv te herstellen. Sommige fabrikanten en verkopers bieden ook een hersteldienst aan voor televisies die uit garantie zijn of die er niet zijn gekocht. 
Daarnaast kan een onafhankelijke reparateur je tv herstellen. In de praktijk zijn er steeds minder onafhankelijke reparateurs op de markt. Televisies evolueren snel en het bijblijven kost veel tijd, geld en moeite. Dat maakt het moeilijk om nog rendabel te zijn.

Wil je meer reparatietips? Lees dan de onderstaande artikelen

Gerelateerde artikelen

Back to top button