Tech

Zelf moederbord repareren: volg dit stappenplan

Bij schade aan het moederbord is in meer dan negentig procent van de gevallen het moederbord repareren mogelijk en dat zelfs met behoud van data. Dat is zowel het geval bij een moederbord-reparatie van een pc als wanneer er bij een iPhone van Apple een moederbord-reparatie wordt uitgevoerd. 

In niet alle gevallen kan je echter als leek zelf met een moederbord-reparatie je laptop redden. In sommige gevallen moet je je moederbord laten repareren. Over dit alles lees je meer in dit artikel, waarbij we in de eerste plaats aangeven hoe een moederbord zelf repareren mogelijk is.

Benodigde gereedschappen

Wil je louter een moederbord vervangen, dan heb je niet veel nodig. Je kan niet zonder een schroevendraaier om de computerbehuizing te openen, maar daar blijft het in feite bij. 

Bij waterschade kan je een ultrasoonreiniger gebruiken, maar het herstellen van waterschade raden we af. Je kan dan beter je moederbord laten repareren door een professional. 

Schroevendraaier om de computerbehuizing te openen

Ultrasoonreiniger

Om een schroevendraaier te vinden, zal je niet veel moeite moeten doen. Onder andere bij Fixami.be en bij Gereedschappelijk.be, twee populaire doe-het-zelfwebsites, vind je een ruim assortiment van schroevendraaiers. Een ultrasoonreiniger is iets minder eenvoudig te vinden. 

Bij webshops als bol.com en Amazon.nl kan je het aanschaffen, maar de keuze is niet zo eenvoudig. Win daarom vooraf advies in of lees je goed in.

Benodigde materialen

Je hebt in principe niet veel materialen nodig om een moederbord te repareren. Een antistatische armband is hoe dan ook onmisbaar. Schroefjes kan je in principe recupereren van het huidige moederbord. 

Als je een ultrasone reiniger gebruikt, heb je ook een speciaal type vloeistof nodig. In de praktijk is het bij waterschade eigenlijk beter om je moederbord te laten repareren.

Antistatische armband

Ultrasone vloeistof

Eventueel antistatische verpakkingen

Deze materialen kan je allemaal kopen bij online shops als bol.com en Amazon.nl. Ook antistatische verpakkingen zijn bij bol.com te verkrijgen. Een antistatische armband is verder te koop bij Coolblue. Daar vind je vaak ook tweedekansjes die weer wat goedkoper zijn. 

Wil je een moederbord vervangen? Vergeet dan niet dat je ook een nieuw moerderbord dient aan te schaffen. Dat kan je kopen bij Coolblue en bij de genoemde webshops.

Stap voor stap zelf een moederbord herstellen

Wil je een moederbord zelf repareren, dan is het natuurlijk allemaal afhankelijk van wat er aan je moederbord scheelt. Dat moet je dus eerst in kaart brengen.

We leggen uit hoe je je moederbord demonteert en wat je vervolgens doet of beter niet doet, want in sommige gevallen is je moederbord laten repareren een beter idee.

Stap 1: voorbereidingsfase

Koppel in de eerste plaats alles los en zorg dat je computer volledig is uitgeschakeld. Verwijder alle kabels, zeker de stroomkabel. Weet dat de elektronica in een computer heel fragiel is. Als je statisch geladen bent, kan alleen al die statische elektriciteit componenten mollen. 

Draag daarom altijd een antistatische armband.  Deze antistatische armband is wat ons betreft een goede keuze. Je dient de antistatische armband te klemmen aan een geaard punt, bijvoorbeeld een verwarmingsbuis.

Antistatische armband

Open vervolgens de behuizing van je computer. Meestal moet je dat doen door twee of drie grote schroeven aan de achterkant van de behuizing los te draaien. Eenmaal je de behuizing hebt verwijderd, kan je het probleem in kaart brengen.

Stap 2: probleem en oplossing in kaart brengen

Koppel nu alle componenten los. Begin eerst met het loskoppelen van de stekker en verwijder daarna de bekabeling naar de verschillende componenten. Eventuele insteekkaarten kan je losschroeven. Leg alle componenten op een veilige plek weg. 

Je doet dat bij voorkeur in een antistatische verpakking. Als laatste verwijder je de processor. Ook deze sla je op een goede en veilige plek op. Nu kan je het probleem in kaart brengen. Bij elk probleem hoort een andere oplossing.

Antistatische verpakking

Waterschade bij een moederbord herstellen

Een van de problemen die het vaakst voorkomen bij een moederbord is waterschade. De beste manier om bij waterschade een moederbord te herstellen, is door het water weg te halen. En de enige manier waarop dat echt goed lukt, is door middel van ultrasone trillingen. 

Bij mensen die een moederbord laten repareren, demonteert men het moederbord en plaatst men dit in een speciaal type vloeistof. Het gaat om een vloeistof met een hoog alcoholpercentage. Vervolgens zorgen ultrasone trillingen ervoor dat het vloeistof tot in de kleinste hoeken verdwijnt.

In principe kan je op dezelfde manier je moederbord zelf repareren, mits enige relativering. Daarvoor gebruik je een ultrasoonreiniger zoals deze een geschikte ultrasoonvloeistof. Voor printplaten en elektronische componenten wordt over het algemeen TR14 en TR7 aangeraden. 

Ultrasoonreiniger

Een nadeel is dat dit allemaal heel prijzig is voor wie het maar een enkele keer nodig heeft, waardoor een moederbord laten repareren voor de meeste mensen aan te raden is.

Stootschade bij een moederbord herstellen

Bij stoot- of valschade zijn er vaak onderdelen van het moederbord defect geraakt. Het is in dit geval moeilijk om te zeggen hoe het moederbord herstellen verloopt en wat je daarbij nodig hebt. In veel gevallen zal men onderdelen moeten vervangen en komt er microsolderen aan te pas. 

Ook op deze manier een moederbord zelf herstellen, is iets dat wij in principe niet aanbevelen. Je moederbord laten repareren, is een beter idee.

Moederbord zelf vervangen

Het eenvoudigste om zelf te doen, is je moederbord vervangen. Dat doe je als de schade te groot is of de kosten niet opwegen tegen de baten, bijvoorbeeld omdat je moederbord toch al verouderd is.  Daarvoor dien je natuurlijk eerst een nieuw moederbord aan te schaffen. Onder andere bij Coolblue beschik je over een ruime keuze aan moederborden. 

Je ontvangt er ook veel informatie met betrekking tot het inbouwen van je moederbord. We leggen hierna uit hoe je stap voor stap een nieuw moederbord inbouwt.

Stap 3: het moederbord vervangen

Begin met het oude moederbord te demonteren. Je doet dat door de vier schroeven die op de hoeken van het moederbord zijn aangebracht los te draaien. Bewaar de schroeven goed, want vaak krijg je er geen meegeleverd en moet je dezelfde schroeven opnieuw gebruiken. 

Til voorzichtig het oude moederbord uit de behuizing. Plaats nu het nieuwe moederbord en plaats dan als eerste de processor opnieuw op het bord. In principe kan je alles nadien opnieuw dichtmaken en zou je computer opnieuw moeten functioneren. 

Als het niet lukt, is het een goed idee om even je bekabeling te controleren. Het kan ook dat je aanvullend nog enkele drivers dient te installeren op je besturingssysteem. Dat komt omdat het nieuwe moederbord nieuwe onderdelen bevat, zoals een andere geluidschip. Doe het nodige en je moederbord zelf repareren, is achter de rug.

Een nieuw moederbord kopen

In sommige gevallen wegen bij een moederbord-reparatie de kosten niet op tegen de baten of is het moederbord herstellen gewoon niet meer mogelijk. In dergelijke gevallen is er nog een alternatief: een nieuw moederbord kopen en installeren. 

Ook Consumentenbond geeft aan dat het bij reparaties aan een moederbord altijd afwegen is of een moederbord repareren wel nog wenselijk is. Bij onder meer Bol.com kan je een nieuw moederbord kopen. Dat is soms veel voordeliger dan je moederbord laten repareren. 

Eerder legden we al uit hoe je zelf een nieuw moederbord kan installeren. Uiteraard kan je ook meteen een nieuwe laptop kopen, bijvoorbeeld als de andere hardware ook al is verouderd.

Nog meer handige stappenplannen

Intussen weet jij het een en ander over een moederbord repareren. We zien vaak dat niet alleen een moederbord herstellen nodig is, maar dat er ook andere schade is. Bijvoorbeeld het beeldscherm is vaak het kind van de rekening. Daarom kan je op deze website meer lezen over onder meer een telefoonscherm repareren.

Heb jij nog vragen over een moederbord zelf repareren of wil jij tips delen met betrekking tot bijvoorbeeld een moederbord-reparatie bij een laptop? Laat dan zeker een berichtje achter op deze website!

Wil je meer reparatietips? Lees dan de onderstaande artikelen

Gerelateerde artikelen

Back to top button