Een defecte omvormer is nooit goed. De productie van je zonnepanelen ligt namelijk meteen een stuk lager, waardoor ook het rendement lager uitvalt. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Daarom is een omvormer repareren of een omvormer laten repareren een goed idee.
In een aantal gevallen is vervangen echter een beter idee dan het herstellen van de omvormer van de zonnepanelen. Hieronder lees je er meer over. We leggen ook stap voor stap uit hoe de omvormer repareren nu juist verloopt.
In dit artikel:
Benodigdheden om de omvormer te repareren
In de meeste gevallen is zelf een omvormer repareren of vervangen niet mogelijk of wenselijk. Het gaat om specialistenwerk dat je niet zomaar uit de deskundige handen van een expert kunt nemen.
Bovendien is het heel moeilijk om te zeggen hoe een omvormer repareren verloopt, omdat er zich talloze problemen kunnen voordoen. Wat je wel perfect zelf kan doen, is de wifiverbinding van een omvormer herstellen.
Om de wifiverbinding van een omvormer te herstellen, heb je geen gereedschap of materiaal nodig. Enkel het wachtwoord van je wifiverbinding volstaat. In sommige gevallen is het aan te raden om te kiezen voor een bekabelde verbinding. Dan heb je natuurlijk een LAN-kabel nodig en wie weet komt er dan wel wat boorwerk bij kijken.
- Eventueel een boormachine
- Eventueel een LAN-kabel
- Eventueel een wifiversterker of -repeater
Een goede boormachine kan je onder meer kopen bij Coolblue, maar ook bol.com, Fixami.be en Toolstation.be hebben een mooi assortiment aan boormachines. In plaats van te boren en kabels te trekken, kan je ook een wifiversterker of -repeater overwegen.
Dat is gemakkelijker te plaatsen en versterkt het wifisignaal. Een wifiversterker kan je zowel bij bol.com als bij Coolblue aanschaffen.
Stappenplan om zelf een omvormer te repareren
Een omvormer kan op verschillende manieren stuk gaan. Soms gaat het om slijtage aan elektronische onderdelen, terwijl het andere keren gaat om kabels die zijn aangetast – knaagdieren vinden ze vaak erg lekker – of om componenten die door de hitte of door een sterke elektrische stroomstoot zijn gesmolten.
Als de ledlampjes niet langer branden, er een rood lampje knippert, je zonnepanelen plots minder stroom produceren of er een foutmelding op het scherm van de omvormer verschijnt, is je omvormer repareren wellicht nodig. Hieronder leggen we uit hoe een omvormer repareren verloopt.
Stap 1: het probleem in kaart brengen
Omdat er erg veel dingen aan de omvormer kunnen schelen en omdat dat natuurlijk invloed heeft op hoe een omvormer repareren verloopt, is het in eerste instantie belangrijk dat je nagaat wat nu exact het probleem is. Foutcodes zijn daarbij een grote hulp.
Op basis van dergelijke foutcodes is het vaak mogelijk om na te gaan wat er scheelt en of en hoe de omvormer van de zonnepanelen repareren al mogelijk is. Neem bijvoorbeeld de foutcode 103 bij de SMA-omvormer. Deze foutcode betekent dat de omvormer afslaat door een te hoge netspanning.
De installateur moet dan aan de parameters sleutelen of van fase veranderen. Ga in de handleiding na wat de foutcode betekent en hoe je de omvormer kan repareren.
Is de betekenis niet duidelijk of raadt de handleiding aan om de omvormer te laten repareren? Ga dan niet zelf de omvormer herstellen, maar doe een beroep op een specialist. Via de website Solvari.be kom je snel en eenvoudig in contact met experts die jou zullen helpen.
Stap 2: wifiverbinding met de omvormer repareren
In de meeste gevallen is zelf de omvormer repareren geen goed idee. Dat is bijvoorbeeld het geval als er problemen zijn met de bekabeling of met de onderdelen van de installatie. Als het louter gaat om connectiviteitsproblemen, kan je zelf de verbinding van de omvormer herstellen.
Het zonnepanelensysteem werkt dan nog normaal en wekt nog steeds energie op, enkel wordt de data niet meer doorgegeven aan het monitoringportaal. Dit komt vaak voor als je een slechte wifiverbinding hebt of net een nieuwe router hebt geplaatst.
In de handleiding van je omvormer lees je hoe de verbinding met de omvormer repareren mogelijk is. Ter indicatie geven we hieronder weer hoe de wifi-verbinding herstellen bij SolarEdge verloopt. Uiteraard is dit niet representatief voor andere apparaten.
Wil je bijvoorbeeld bij de Growatt de verbinding herstellen? Neem er dan de handleiding van jouw apparaat bij.
Bij de SolarEdge de wifi herstellen
Ga naar de omvormer en schakel de schakelaar op de uitstand. De schakelaar is het rode hendeltje dat onderop de omvormer is geplaatst. Houd de OK-knop gedurende vijf seconden ingedrukt, zodat je toegang krijgt tot het configuratiemenu.
Er wordt om een wachtwoord gevraagd. Druk achtereenvolgens op pijl omhoog, pijl omlaag, OK, pijl omhoog, pijl omlaag, OK, pijl omhoog en pijl omlaag. Je komt vervolgens in een menu terecht en kan bij de SolarEdge de wifi herstellen met het display.
Selecteer Communications en ga naar Wifi Conf. Scan vervolgens de netwerkverbindingen in de omgeving en selecteer het netwerk waarmee je verbinding wil maken. Tik het wifiwachtwoord in en druk lang op de OK-knop. Na ongeveer dertig seconden is de verbinding gemaakt.
Alternatief voor de wifiverbinding van de omvormer herstellen
Als op deze manier de verbinding met de omvormer herstellen niet lukt, heb je twee opties. In de eerste plaats kan je met behulp van een netwerkkabel de verbinding tot stand brengen. Dat is vooral een optie als je eenvoudig een LAN-kabel kan voorzien, zonder dat het nodig is om al te veel te boren en te breken.
In het andere geval kan je ook een wifiversterker overwegen. Daarmee kan je heel eenvoudig je wifiverbinding uitbreiden. Je plugt het in het stopcontact en legt een draadloze verbinding aan met je router. Hoe dit in de praktijk werkt, verschilt per product.
Er zijn overigens nog alternatieven voor versterkers en repeaters. Wat de ideale oplossing is, is onder andere afhankelijk van je woningtype.
Op de website van Coolblue, waar je dergelijke versterkers en repeaters kan aanschaffen, vind je een mooie handleiding. Men legt je uit hoe je stap voor stap wifiproblemen kan oplossen en welke producten je daarbij nodig hebt.
Stap 3: de opbrengst van de zonnepanelen opvolgen
We hebben hierboven aangenomen dat je reeds over een monitoringsysteem beschikt. Als dat niet het geval is, is dit een goed moment om het plaatsen van zo’n systeem te overwegen. Als een omvormer het niet meer goed doet, zal je stroomproductie namelijk terugvallen.
Veel eigenaars merken dat eigenlijk pas weken of maanden later. Soms zelfs wanneer ze hun energierekening in de bus krijgen. Is het jou ook al overkomen? Dan kan je na het hele proces van een omvormer repareren maar beter een monitoringsysteem installeren.
Zo houd je alles in de gaten en kan je nauwgezet volgen of de omvormer repareren gelukt is. Als de opbrengst ineens terugvalt en daar geen goede verklaring voor is, horen de alarmbellen direct af te gaan.
Wat er mogelijk is, is voor een groot deel afhankelijk van de fabrikant van de omvormer. Niet alle fabrikanten hebben interfaces die aan de omvormer kunnen worden gekoppeld. Er zijn ook slimme modules die op de digitale meter worden aangesloten.
Deze systemen zijn onder andere nuttig om je zelfverbruik te verhogen. Onder meer ENGIE biedt deze mogelijkheid aan in de vorm van een zonnepanelenmodule voor boxx, de slimme thermostaat van deze energieleverancier.
De omvormer repareren is niet mogelijk: een nieuwe omvormer laten plaatsen
In veel gevallen krijgt de omvormer herstellen de voorkeur op de omvormer vervangen. Dat is ook logisch. De prijs voor de herstelling van de omvormer ligt lager dan de prijs van een nieuwe omvormer.
Tegelijkertijd is de omvormer van de zonnepanelen herstellen een ecologischere oplossing, zijn er geen administratieve stappen te zetten ten opzichte van de netbeheerder en hoef je geen conformiteitscertificaat aan te vragen.
Mogelijk heb je zelfs nog een garantie lopen, want bij een aantal fabrikanten loopt deze garantie tot wel tien jaar. Dan zal er gratis een hersteller de omvormer van de zonnepanelen repareren. Het zijn stuk voor stuk redenen waarom de omvormer van de zonnepanelen (laten) repareren een goed idee is.
Toch zijn er ook gevallen waarbij het vervangen van de omvormer de voorkeur krijgt op de omvormer repareren. Na ongeveer tien tot vijftien jaar neemt het piekvermogen van de zonnepanelen namelijk af.
De huidige omvormer is dan eigenlijk niet meer goed afgestemd op het reële vermogen van de zonnepanelen, waardoor de productie lager uitvalt. Door een nieuwe omvormer te plaatsen die beter aansluit bij de werkelijke productie zal je productie opnieuw hoger liggen.
In Wallonië zorgt een kleinere omvormer zelfs voor een besparing op het prosumententarief. Een extra voordeel is dat je opnieuw van de fabrieksgarantie geniet.
Het vervangen van de omvormer kost ongeveer 20% van de volledige zonnepaneleninstallatie. Exclusief installatiekosten kost dit ongeveer 2000 euro. Je kan wel niet zomaar zelf de omvormer vervangen.
Hiervoor is er namelijk een administratieve procedure bij de netbeheerder te doorlopen, waarbij er onder meer om een AREI-keuringsverslag wordt gevraagd. Daarom kan je dit klusje maar beter overlaten aan een specialist.
Wil je weten wat dit kost? Via de website Solvari.be ontvang je gratis en vrijblijvend offertes van zonnepaneelspecialisten in je buurt. Door offertes te vergelijken, kan je vaak veel besparen.
Nog meer handige stappenplannen
Soms is niet je omvormer het probleem, maar bijvoorbeeld de bekabeling. Of wie weet ligt het probleem wel bij je zonnepanelen, wat dan weer het gevolg kan zijn van problemen met je dak. Het zijn stuk voor stuk redenen waarom je op deze website talloze andere stappenplannen vindt.
Je leest hier niet alleen over een omvormer herstellen, maar bijvoorbeeld ook over het dak repareren of een printplaat repareren.
Laat het hoe dan ook duidelijk zijn dat wij niet aanraden om zelf een omvormer te repareren als je geen verstand van zaken hebt. Meer dan eenvoudige taken als de wifiverbinding met de omvormer herstellen, raden we niet aan.
Sta je voor specifieke problemen die wij hierboven niet hebben benoemd of wil jij zelf een aantal dingen vertellen over bijvoorbeeld een kapotte omvormer repareren? Laat dan zeker een berichtje achter onderaan deze pagina.
Veelgestelde vragen over omvormers en een omvormer repareren
Het is uiteraard mogelijk dat je na het lezen van deze pagina nog een aantal vragen hebt over omvormers of over de omvormer herstellen.
Voel je vrij om onderaan deze pagina je vraag achter te laten. Veelgestelde vragen over omvormers of over de omvormer herstellen, worden hieronder door ons beantwoord.
- Waarvoor dient een omvormer?
Een omvormer is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je zonnepaneleninstallatie. Zonnepanelen wekken namelijk gelijkstroom op. Met zo’n gelijkstroom kan jij niks aanvangen, want al je apparaten werken op wisselstroom.
Daarom zal de omvormer de gelijkstroom in wisselstroom omzetten. Zonder een omvormer sta je dus nergens. Net daarom is een omvormer herstellen zo belangrijk.
- Wie kan voor mij een Aurora-omvormer herstellen?
Ga altijd eerst na of de omvormer nog in garantie is en neem contact op met de installateur. Als je geen beroep wil doen op de installateur, bijvoorbeeld omdat je niet tevreden was van de dienstverlening, kan je uiteraard altijd terecht bij een concurrent.
Voor offertes van zonnepanelenexperts kan je de website Solvari.be gebruiken. Je ontvangt dan geheel vrijblijvend offertes van vakmannen uit jouw regio.
- Wie kan voor mij een Omnik-omvormer repareren?
Controleer in de eerste plaats of de omvormer nog in garantie is. Het is altijd aan te raden om voor de herstelling contact op te nemen met de originele installateur, maar dat is zeker geen verplichting. Als je liever eerst een aantal offertes met elkaar vergelijkt, gebruik je de website Solvari.be. Dankzij deze website kom je snel in contact met zonnepanelenexperts die de werken voor jou kunnen uitvoeren.
- Wie kan voor mij een SMA-omvormer herstellen?
Voor een goede zonnepanelenexpert is een SMA-omvormer repareren een koud kunstje. Wij raden aan om eerst te controleren of de omvormer nog in garantie is en om contact op te nemen met de oorspronkelijke installateur.
Als je liever eerst offertes vergelijkt, is de website Solvari.be een aanrader. Deze website staat je toe om geheel gratis offertes te ontvangen van vakmannen. Zo ga je zelf na wat voor jou de voordeligste optie is.
Wil je meer reparatietips? Lees dan de onderstaande artikelen