Huishoudelijk & Wonen

Zelf rolluik repareren: volg dit stappenplan

Wanneer manueel te bedienen rolluiken kapot zijn, is er vaak iets mis met het lint of met de bandopwinder. Zowel het rolluik-lint herstellen als de bandopwinder van de rolluiken repareren of vervangen, is iets dat je in principe zelf kan doen. 

Hieronder lees je stap voor stap hoe het herstellen van rolluiken verloopt. We leggen daarbij ook uit welke materialen je nodig hebt om een rolluik zelf te maken en we beantwoorden een aantal veelgestelde vragen over het herstellen van rolluiken.

Benodigde gereedschappen

Zowel bij de herstelling van elektrische rolluiken als bij het manuele rolluik herstellen, heb je niet veel gereedschappen nodig. Het gaat vooral om gereedschappen om het een en ander te (de)monteren. Welke gereedschappen je nodig hebt, verschilt per model. 

Over het algemeen gaat het om niet veel meer dan een schroevendraaier. Een tacker of een nietjesmachine kan ook handig zijn.

  • Schroevendraaier
  • Tacker

Het vinden van deze gereedschappen zal je niet veel moeite kosten. Je kan ze namelijk kopen bij populaire webshops als bol.com, Fixami.be en Toolstation.be. Als je op zoek bent naar een elektrische tacker is Coolblue dan weer een aanrader. 

Coolblue heeft een ruim assortiment aan elektrische tackers voor kleine bevestigingswerkzaamheden. Het bevestigen van een rolluiklint kan uiteraard ook zonder zo’n elektrische tacker, maar het is wel handig om het alvast in huis te hebben voor andere klusjes.

Benodigde materialen

Welke materialen je nodig hebt om een rolluik te repareren, is natuurlijk afhankelijk van wat er moet worden gerepareerd. Moet je een Somfy-motor repareren, dan heb je andere materialen nodig dan als bijvoorbeeld de rolluik-band repareren nodig is. 

We raden dan ook aan om de onderstaande twee stappenplannen door te nemen. In het stappenplan benoemen we telkens wat je nodig hebt om je (inbouw) rolluik te repareren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een nieuwe bandopwinder
  • Een nieuw rolluiklint
  • Nieuwe lamellen
  • Enzovoort

Deze vervangstukken kan je kopen bij speciaalzaken, maar ook bij bol.com en bij doe-het-zelfzaken. De online doe-het-zelfzaak Toolstation beschik ook over een assortiment aan rolluiklinten en andere rolluikaccessoires, zoals afdekplaten, ophangveren en dergelijke meer. 

Daarnaast kan je het een en ander vinden bij Amazon.nl. Vaak is dat zelfs de voordeligste optie, maar het vergelijken van prijzen blijft uiteraard aan te raden.

Stappenplan herstelling rolluik: zelf de bandopwinder van een rolluik vervangen

Bij manueel te bedienen rolluiken, is vaak de bandopwinder van het rolluik stuk. De bandopwinder is het mechanisme dat ervoor zorgt dat je het rolluik kan laten zakken of omhoog kan halen. Na verloop van tijd kan de veer in de bandopwinder kapot springen. 

Hier valt weinig aan te doen, behalve dan de bandopwinder vervangen. We leggen uit hoe op deze manier het rolluik repareren mogelijk is.

Stap 1: demonteren

Maak de bandopwinder los. Doe dit heel voorzichtig, want de veerdoos staat onder een constante spanning. Eenmaal de bandopwinder los is, kan je de rolluikband losmaken. 

Hoe je dit doet, verschilt per model. Meestal heb je niet veel meer dan een schroevendraaier nodig. De kans is groot dat je dat al in huis hebt.

Stap 2: bevestigingswerkzaamheden

Eenmaal de rolluikband is losgemaakt, kan je een inkeping van ongeveer een centimeter in de band maken. Koop een nieuwe bandopwinder. Een bandopwinder koop je altijd op basis van de breedte van de rolluikband. Zo’n bandopwinder kan je kopen bij populaire webshops als bol.com. 

De rolluikband bevestig je aan de lintschuif van de nieuwe bandopwinder, te herkennen aan het ijzeren lipje aan de bovenkant van de bandopwinder. Bevestig nu het uiteinde van de rolluikband aan de meenemer en houd intussen de bandopwinder heel goed vast, waarna je de band voorzichtig terug kan duwen om de rolluikband aan te spannen. 

Voor een vlotte bediening is het belangrijk dat de band voldoende strak is aangespannen.

Stap 3: vastmaken en uittesten

Houd de rolluikband nog steeds goed vast. Neem er een schroevendraaier bij en druk de zekering op de veerdoos in. Nu zal je de band langzaam op kunnen rollen in de veerdoos. Met bijvoorbeeld een knoop kan je het uiteinde van de band vastmaken. 

Zet de bandopwinder weer in elkaar, test alles uit en maak het een en ander opnieuw dicht. Het herstellen van rolluiken is nu achter de rug.

Stappenplan: zelf het rolluiklint herstellen

Een ander probleem dat kan ontstaan, is dat het rolluiklint stuk is. Door veelvuldig gebruik en slijtage kan het lint nu eenmaal afbreken en scheuren. 

Hieronder leggen we uit hoe het lint van een rolluik herstellen – of beter: vervangen – verloopt en wat je daarbij nodig hebt. Het herstellen van een rolluiklint is in feite niet mogelijk, het vervangen kan wel.

Stap 1: het oude rolluiklint losmaken

In de eerste plaats doe je het rolluik naar beneden en maak je de bandopwinder open. De meeste bandopwinders zijn te openen met behulp van een schroevendraaier. In de bandopwinder vind je een oprolwiel dat als een oprolmechanisme werkt. 

Het oprolmechanisme blokkeer je, bijvoorbeeld door een schroefje goed vast te zetten. Het is belangrijk dat het oprolmechanisme goed vastzit. Anders zou het los kunnen komen en kan de interne veer breken, waardoor je oude rolluiken herstellen nog lastiger wordt. 

Het oude rolluiklint dat rond het oprolwiel zit, kan je nu losmaken.

Stap 2: verder demonteren

Vervolgens open je de rolluikkast. De rolluikkast is de kast waarin de lamellen opgerold zitten. Het openen van de rolluikkast doe je door met behulp van een schroevendraaier de schroefjes op de kast los te draaien. Verwijder daarna de bladveren van de as. 

Hierbij dien je een schroef of een propnagel los te maken. Bij sommige mechanismen kan je de bladveren ook eenvoudig draaien tot ze uit hun as klikken.

Stap 3: het nieuwe rolluiklint bevestigen

Haal een nieuw rolluiklint in huis. We raden aan om te kiezen voor een PP-lint dat voldoende sterk is. Bijvoorbeeld het rolluiklint van Selve is een uitstekende keuze. Niet met behulp van een tacker het oude rolluiklint vast aan het nieuwe rolluiklint en trek aan de buitenzijde het oude rolluiklint, met het nieuwe rolluiklint daaraan vastgemaakt, terug. 

Het oude rolluiklint zal ervoor zorgen dat het nieuwe rolluiklint automatisch goed komt te zitten. Nadien kan je het oude rolluiklint losmaken van het nieuwe lint en van de bandschijf. Bevestig daarna het nieuwe rolluiklint aan de bandschijf door het in te haken of vast te schroeven. Draai het nieuwe rolluiklint minstens twee keer rond de bandschijf.

Stap 4: rolluik repareren en lint uittesten

Het uiteinde van het nieuwe lint dien je daarna door de bandopwinder te halen. Doe dit heel voorzichtig en zorg ervoor dat het niet gedraaid komt te zitten. Het rolluiklint maak je daarna vast aan het oprolwiel dat zich in de bandopwinder bevindt. 

Het is belangrijk dat dit heel goed vastzit. Als je nu de bandopwinder deblokkeert, zou het lint rustig moeten oprollen. In principe is het lint van het rolluik herstellen dan achter de rug. 

Het is uiteraard belangrijk dat je na het rolluik herstellen het lint en de goede werking ervan even uittest. Dat moet vlot verlopen, zonder haperingen. Anders is er iets mis en dien je opnieuw te beginnen.

Het rolluik repareren is niet mogelijk: nieuw rolluik in de plaats van een rolluik-herstelling

Er zijn talloze gevallen waarbij zelf een rolluik maken geen goed idee is. Er kunnen kleurverschillen optreden, er kan sprake zijn van verregaande slijtage en dergelijke meer. Zeker bij een elektrisch rolluik herstellen dien je rekening te houden met de staat van de motor. 

Er is soms een grote kans dat de motor binnenkort moet worden vervangen en dat een elektrisch rolluik repareren prijstechnisch minder interessant is dan een nieuw rolluik plaatsen.

Wil je een beroep doen op een expert om een rolluik te laten repareren of wil je nieuwe rolluiken laten plaatsen? Dan is het belangrijk om verschillende offertes op te vragen en te vergelijken. Een goede website voor het bekomen van offertes is Solvari.be. Via deze website ontvang je gratis en vrijblijvend offertes van de ene na de andere hersteller van rolluiken. Je kiest zelf of en met welke hersteller van rolluiken je al dan niet in zee gaat.

Nog meer handige stappenplannen

De rolluiken zijn een onderdeel van het buitenste schild van de woning. Dit schild is om verschillende redenen belangrijk. Het draagt bijvoorbeeld bij aan de bescherming van de woning, het houdt inbrekers op een afstand en het heeft zelfs invloed op je energieverbruik. 

Maar het buitenste schild is ook aan weer en wind onderhevig en dan kan er al eens schade optreden. Daarom lees je op deze website niet alleen meer over een rolluik zelf herstellen, maar bijvoorbeeld ook over stucwerk repareren, over de voegen repareren van een buitenmuur en over scheuren in de muur repareren.

Heb jij ervaring met bepaalde zaken die hier nog niet aan bod kwamen, bijvoorbeeld met elektrische rolluiken herstellen of met bij een rolluik de kast zelf maken? En wil jij meer informatie of een handig stappenplan delen? Laat het ons dan zeker weten. Des te meer informatie de doe-het-zelver heeft, hoe eenvoudiger rolluiken herstellen wordt.

Veelgestelde vragen over zelf een rolluik repareren

Heb je na het lezen van de bovenstaande informatie nog vragen over een rolluik repareren, bijvoorbeeld over het kostenplaatje bij een rolluik repareren? Je bent zeker niet de enige. 

Hieronder beantwoorden we talloze veelgestelde vragen over een rolluik repareren. Neem ook de reacties onderaan dit artikel door, want ook daar delen collega-klussers vragen en antwoorden.

  • Wat is beter: zelf rolluik-lamellen herstellen of de lamellen vervangen?

Dat is afhankelijk van de situatie. Bij kleine scheurtjes in de lamellen van het rolluik is herstellen wellicht een goed idee. Bij grotere schade volstaat het repareren van rolluik-lamellen meestal niet. Wanneer bij rolluiken herstellingen spijtig genoeg niet meer mogelijk zijn, kom je al snel uit bij vervangingen. Gelukkig kan je relatief eenvoudig de kapotte lamellen vervangen. Het is wel belangrijk dat je dan de juiste lamellen koopt. Dat wil zeggen dat ze de juiste kleur en de juiste afmetingen hebben. Houd er rekening mee dat er hoe dan ook kleurverschil kan optreden, omdat oudere lamellen al aan uv-licht onderhevig zijn geweest. Voor het mooiste resultaat is het dan ook vaak beter om meteen het volledige pantser en alle lamellen te vervangen.

  • Kan ik zelf een Somfy-buismotor repareren?

Zelf een Somfy-motor herstellen, is ongelofelijk complex. Daarom raden we een Somfy-buismotor repareren eigenlijk niet aan. Ook als je motor nog in garantie is, is zelf de Somfy-motor herstellen geen goed idee. Je kan namelijk het recht op garantie verliezen als je zelf aan de motor prutst.

Als alternatief kan je een nieuwe Somfy-rolluikmotor kopen. Een goede webshop voor het kopen van een Somfy-rolluikmotor is Shop.Somfy.nl. Je vindt er ook onder meer inbouwontvangers en andere benodigdheden voor het repareren van elektrische rolluiken.

  • Wat is bij een rolluik herstellen de prijs voor een nieuw rolluiklint?

Een rolluiklint vervangen kan je perfect zelf. Het rolluik laten herstellen, is met andere woorden niet nodig. Hierdoor valt de prijs van dergelijke zonwering-reparaties erg goed mee. Voor ongeveer twintig euro kan je al een nieuw rolluiklint kopen en zelf je rolluik repareren.

  • Wie kan voor mij mijn voorzetrolluiken herstellen?

Er zijn talloze bedrijven die hun diensten aanbieden. Het is natuurlijk afhankelijk van waar je woont en wat er exact moet gebeuren. Zo kan je via Praesy eenvoudig iemand vinden die voor jou de rolluiken zal herstellen in Deurne. Of misschien kan het bedrijf ROMASS de elektrische rolluiken herstellen in Merksem en kan Nyron de Harol-rolluiken herstellen in Hoboken. Wij raden aan om verschillende offertes op te vragen. Dat kan heel eenvoudig via de website Solvari.be.

  • Hoe kan ik zelf een rolluik smaller maken?

Je kan rolluiken op maat maken, maar het is wel precisiewerk. Je kan de kast met het rolluik zelf maken of je kan de rolluikkast op maat zagen. Ook de latjes zijn op maat te zagen, net als de vele onderdelen. Meestal gaat het om aluminiumlatjes en heb je een goede metaalzaag nodig. Raadpleeg de top 10 met metaalzagen als je nog zo’n zaag zoekt. Wil je niet zelf de zonwering maken voor het raam? Dan kan je dit uiteraard ook overlaten aan een specialist.

  • Wat kost een rolluikband repareren?

Ga je zelf de band van het rolluik repareren, dan vallen de kosten over het algemeen goed mee. Dan ben je beperkt tot de aanschafkosten, vaak niet meer dan 20 euro. Laat je het herstellen van rolluiken over aan een expert, dan betaal je ongeveer 50 euro (excl. btw). Houd er echter rekening mee dat veel experts ook voorrijkosten (gemiddeld 20 tot 40 euro) aanrekenen en het gemiddeld starttarief op 100 euro ligt. Hierdoor zal je het ongeveer 170 tot 190 euro kosten.

  • Wat kost het laten herstellen van elektrische rolluiken?

Dat is uiteraard afhankelijk van wat er aan de rolluiken scheelt. Een motor met een knopbediening vervangen, kost ongeveer 200 tot 400 euro (excl. voorrijkosten en eventuele startkosten). Bij afstandsbedieningen en domotica lopen de kosten verder op. Bedragen van 500 tot 600 euro zijn dan zeker niet ongewoon.

Wil je meer reparatietips? Lees dan de onderstaande artikelen

Gerelateerde artikelen

Back to top button