Auto, Motor & Fiets

Zelf sterretje repareren: volg dit stappenplan

Een sterretje in de voorruit komt spijtig genoeg wel vaker voor. Vaak is steenslag de oorzaak van een sterretje in de voorruit. Wanneer andere auto’s op de weg rijden, kunnen er kleine stukjes wegdek vrijkomen en weg worden gekatapulteerd. 

Vooral na vriesweer komt dit voor, omdat het asfalt dan extra broos is. Wat kost een sterretje repareren en kan ik zelf een ster in de ruit repareren? Lees zeker verder, want op deze pagina ontdek je alles over een sterretje in de voorruit herstellen.

Benodigde gereedschappen

In veel gevallen kan je een sterretje in de voorruit zelf herstellen, hoewel het sterk afhankelijk is van de grootte van de schade. Daarover lees je verder meer. Als een ster-reparatie mogelijk is, heb je hoe dan ook een aantal gereedschappen nodig. 

Gelukkig gaat het bij een ster in de voorruit repareren niet om dure gereedschappen, allesbehalve zelfs. De basis om zelf een sterretje in een voorruit te herstellen, is een reparatieset waarin de benodigde gereedschappen al zitten. 

Aanvullend is een vergrootglas, een pincet en een glasschraper handig. Eventueel kan je ook een uv-zaklamp gebruiken, bijvoorbeeld als je binnen een sterretje in de autoruit herstelt.

 • Reparatieset voor autoruiten
 • Glasschraper
 • Vergrootglas
 • Pincet
 • Eventueel een uv-zaklamp

Alle gereedschappen die je nodig hebt om in een autoruit een sterretje te herstellen, kan je eigenlijk kopen bij bol.com. Reparatiekitjes zijn daarnaast ook te verkrijgen bij Auto5 en glasschrapers koop je onder meer bij online doe-het-zelfzaken als Gereedschappelijk.be en Fixami.be.

Benodigde materialen

Om een sterretje in de ruit te repareren, heb je niet alleen verschillende gereedschappen nodig. Je kan enkel in combinatie met de juiste materialen een sterretje in de ruit repareren. Het gaat dan om onder meer gedemineraliseerd water, pure alcohol en een pluisvrije microvezeldoek.

 • Gedemineraliseerd water
 • Pure alcohol
 • Pluisvrije microvezeldoek

Deze benodigdheden om een sterretje in de voorruit te repareren, kan je kopen bij onder meer bol.com en Amazon. Uiteraard kan je de benodigde materialen om een sterretje in de ruit zelf te repareren ook aanschaffen bij online drogisterijen. Het gaat dan bijvoorbeeld om Plein.be en Drogisterij.net.

Stap voor stap een sterretje in de voorruit zelf repareren

Bij een ster in de autoruit is het belangrijk om snel actie te ondernemen. In principe kan je wel nog verder rijden, maar met elke kilometer neemt het risico op extra schade toe. Als de schade te groot wordt, is de grote barst in de voorruit herstellen niet meer mogelijk. 

Wacht dus niet met een sterretje in de voorruit repareren. Het is nu eenmaal zo dat zij die te lang wachten met een ster in de ruit repareren kosten moeten maken die veel hoger liggen dan zij die meteen actie ondernemen. 

Neem de onderstaande informatie omtrent een sterretje in de autoruit herstellen door en ga meteen zelf aan de slag.

Stap 1: inspecteer en beoordeel de schade

Een eerste stap in het proces van bij een autoruit een sterretje repareren, is de schade inspecteren. Ga na of het sterretje kleiner is dan een muntstuk van twee euro. Enkel dan is bij een ruit een ster-reparatie mogelijk. 

Houd er daarnaast rekening mee dat een sterretje in de voorruit herstellen ook enkel en alleen mogelijk is als de schade zich op minstens zes centimeter van de rand bevindt. Als er niet aan deze voorwaarden is voldaan, is een ster in de voorruit repareren spijtig genoeg niet mogelijk.

Is er wel aan deze voorwaarde voldaan? Dan kan je met weinig kosten een sterretje repareren. Hierbij maak je gebruik van een reparatieset. Er zijn ongelofelijk veel setjes te verkrijgen en de werkwijze is telkens grotendeels gelijklopend. 

Wij hebben gebruikgemaakt van het de Windshield Ster Autoruit Reparatieset. Het hieronder beschreven stappenplan met betrekking tot in de voorruit een sterretje repareren, is op dit setje van Windshield gebaseerd. 

Als je kiest voor een ander setje, bijvoorbeeld voor de Dunlop Autoruit Reparatieset, kan de werkwijze enigszins verschillen. In de praktijk zorgt elke fabrikant voor een goed stappenplan en blijft een kleine barst in de ruit herstellen kinderspel.

Stap 2: het glas klaarmaken op de reparatie van het sterretje in de voorruit

Voordat je start met de ster in de autoruit te repareren, raden we aan om eerst het gebied rond het sterretje te bestuderen. Neem er een vergrootglas en een pincet bij en verwijder voorzichtig scherven en splinters die je zouden kunnen verwonden. 

Daarna begin je nog niet meteen met de ster in het raam te repareren, maar maak je alles eerst grondig schoon. Enkel bij een schoon en droog oppervlak heeft bij een auto een sterretje repareren kans op slagen. 

Daarom leveren sommige fabrikanten van reparatiesets ook zelf een doekje en wat schoonmaakmiddel mee. In het andere geval zal je zelf schoonmaakmiddelen en -materialen dienen aan te schaffen.

Wij raden aan om de ruit schoon te maken met gedemineraliseerd water in combinatie met een scheutje pure alcohol. Het gebruik van glasreinigers is niet nodig. Gebruik daarnaast een niet-pluizende poetsdoek. 

Wij maken hierbij gebruik van de microvezeldoek Vileda MicroTuff Easy. Het nadrogen doe je eenvoudig met oude kranten die de vochtrestjes goed opnemen. Als je dat hebt gedaan, kan je overgaan tot het echte werk: het sterretje in de voorruit zelf herstellen.

Stap 3: rubberen mondje bevestigen

In de setjes die je kan kopen om een ster in de ruit te herstellen, zit er steeds een hulpmiddel om het hars heel lokaal te bevestigen. Vaak gaat het om een rubbermondje, maar ook bevestigingsstrips komen voor. In het door ons gebruikte setje gaat het om zo’n rubbermondje. 

Dit mondje bevestig je gemakkelijk op de juiste plek door middel van de vier zuignappen. Je dient ervoor te zorgen dat de opening van het mondje net boven het midden van het sterretje zit. Schroef het mondstukje vast, waarna alles klaar is om de ster in het glas te repareren.

Stap 4: de reparatie van de ster in de voorruit

Bij deze stap ga je daadwerkelijk het sterretje in de ruit repareren. Het sterretje in de ruit herstellen, doe je door een doorzichtige hars lokaal aan te brengen. Bij de door ons gebruikte set dienen we het sterretje in de autoruit te herstellen door een harscapsule op het mondje te plaatsen en dit vervolgens in te drukken. 

Hierdoor komt het hars automatisch terecht op de autoruit zijn ster. Eenmaal dat is gebeurd, breng je de hersteltape aan. In het door ons gebruikte setje wordt deze tape meegeleverd. Zorg ervoor dat er geen vuil of stof via de hersteltape in het hars terechtkomt. 

Het is meteen ook de reden waarom we zoveel belang hechten aan een schoon en proper hersteloppervlak.

Stap 5: het hars laten uitharden

Nadat bij de autoruit de ster repareren achter de rug is, moet je bij ons setje nog maar weinig doen. Laat de auto in de zon staan en het hars zal automatisch uitharden door het uv-licht. 

Als de auto in de garage staat of als het niet meteen een droge en zonnige dag is, kan je ook het putje in de voorruit herstellen door er zelf uv-licht op te schijnen met behulp van een uv-zaklamp.

Stap 6: afwerking van het herstelgebied

In principe is de ster in de voorruit zelf repareren achter de rug, maar vaak is er in de praktijk echter nog sprake van harsoverschot. Dat is geen ramp. Verwijder de hersteltape en ga na of er sprake is van harsoverschot. Als dat het geval is, verwijder je het voorzichtig met een speciaal glasschrapersmesje. 

Wij gebruiken hiervoor de Unger Mini Glasschraper. Dat is een extreem scherp mesje dat speciaal is ontworpen om verontreinigingen van ramen te verwijderen. Klaar? Dan is het sterretje in de ruit zelf repareren definitief achter de rug.

Sterretje in de autoruit repareren is niet mogelijk: de autoruit (laten) vervangen

Of bij een ster een ruit-reparatie al dan niet mogelijk is, is afhankelijk van verschillende zaken. Als blijkt dat een barst in de voorruit herstellen niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat het sterretje te groot is of te dicht bij de rand van de ruit zit, zit er hoe dan ook weinig anders op dan de ruit te vervangen. 

Aan mensen die geen ervaring hebben met het vervangen van autoruiten, raden we aan om dit niet zelf te doen. Laat het over aan een specialist. Hiervoor kan je onder meer terecht bij Auto5 dat samenwerkt met Carglass. 

Wanneer een sterretje repareren wel mogelijk is, laat Auto5 eveneens door Carglass het sterretje herstellen.

Meer dan alleen informatie over een sterretje herstellen

Op deze pagina lees je alles over een sterretje (laten) repareren, maar aan een auto kan er uiteraard meer schelen dan alleen een sterretje. Daarom beperken we ons niet tot info over een sterretje in de voorruit repareren. 

Op deze website geven we bijvoorbeeld ook stappenplannen mee voor doe-het-zelvers die taakjes als lakschade repareren, een autostoel repareren of een autoruit repareren op hun to-dolijstje staan hebben.

Heb jij nog vragen omtrent in een voorruit een barst repareren? Of heb je net nuttige tips omtrent een sterretje in de autoruit zelf repareren? Laat dan onderaan deze pagina een bericht achter en treed in contact met andere doe-het-zelvers die willen bijleren over gratis een sterretje repareren.

Veelgestelde vragen omtrent een sterretje in een raam repareren

Hierboven kon je al veel informatie raadplegen omtrent goedkoop een sterretje repareren. Je las ook hoe een ster in de voorruit herstellen verloopt en wat je daarbij nodig hebt. 

Heb je na het lezen van de bovenstaande informatie nog vragen? Neem dan de onderstaande FAQ over een ster in de autoruit repareren grondig door.

 • Wat kost een sterretje repareren als ik het zelf doe?

Zelf een sterretje in de voorruit repareren, kost je ongeveer 30 tot 50 euro. Dit is onder andere afhankelijk van welke gereedschappen je al dan niet dient aan te schaffen.

 • Wat kost een sterretje repareren bij Carglass?

De prijs om een sterretje te repareren bij Carglass is € 133,39 en dit ongeacht het aantal sterretjes en de grootte van het sterretje. Dat is vijf keer goedkoper dan een nieuwe voorruit. Als je een omniumverzekering hebt en bent verzekerd tegen glasbreuk, is de reparatie vaak gratis.

 • Hoe lang duurt een sterretje repareren?

Een sterretje repareren is een klusje dat over het algemeen snel te doen is. In minder dan een uur ben je er klaar mee. Laat je door Carglass een sterretje repareren, dan belooft men dat men binnen 45 minuten klaar is. 

 • Wanneer is een sterretje laten repareren noodzakelijk?

Het is raadzaam om zo snel mogelijk actie te ondernemen eenmaal een sterretje zichtbaar is. Je kan nog naar huis rijden of naar de garage, maar je loopt het risico dat de schade erger wordt.

Het is aan te raden om een doorzichtige sticker op het sterretje te plakken, zodat er geen vuil in kan komen, en om voorzichtig naar een reparatieplek te rijden.

Wil je meer reparatietips? Lees dan de onderstaande artikelen

Gerelateerde artikelen

Back to top button