Schade aan de lak van de auto kan je mooie vierwieler danig ontsieren. Je klassenbak ziet er meteen een prullenbak uit en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Gelukkig is de beschadigde lak herstellen meestal wel mogelijk en kan je vaak zelf de auto-lakschade repareren.
De auto-lak herstellen, doe je met een lakstift of met een spuitbus. Hieronder ontdek je hoe zelf lakschade herstellen verloopt en wat je nodig hebt om de (kleine) lakschade zelf te herstellen.
In dit artikel:
Benodigde gereedschappen
Voor de reparatie van de lakschade van de auto heb je in principe niet veel gereedschappen nodig. Het kan zelfs perfect zonder, omdat moderne spuitbussen dezelfde verneveling kunnen bieden als bij het gebruik van een verfspuitpistool.
Benodigde materialen
Uiteraard brengt lakschade herstellen kosten met zich mee. Maar wil je goedkoop lakschade herstellen, dan doe je dit natuurlijk zelf. Hierbij dien je een aantal materialen aan te schaffen die je nodig hebt om de lakschade aan de auto te herstellen.
Je kan natuurlijk niet zonder een spuitbus of een lakstift. Dat gebruik je in het kader van de lakschade-herstel. Daarnaast zijn er nog een aantal benodigdheden die niet kunnen ontbreken. Hieronder zijn ze weergegeven.
- Autolak (spuitbus of lakstift)
- Primer
- Blanke lak
- Ontvetter
- Schuurpapier
Bij autolak is het belangrijk dat je dit koopt op basis van het kleurnummer van je auto. Zo ben je zeker dat het goed past en dat je bijvoorbeeld onzichtbaar de lakschade aan de bumper kan herstellen, waarbij er geen kleurverschil is.
Daarom raden we aan om hiervoor een beroep te doen op een gespecialiseerde leverancier als NonPaints – CROP. Ook primers en blanke lak kan je er verkrijgen. Ontvetter en schuurpapier koop je uiteraard bij webshops als bol.com en Fixami.be.
Zelf bij de auto lakschade herstellen: het ultieme stappenplan
Lakschade laten herstellen, is in veel gevallen niet nodig. Zeker kleine lakschade zelf herstellen behoort tot de mogelijkheden. Daarbij gebruik je een lakstift of een spuitbus om de lak te herstellen, afhankelijk van de grootte van de schade.
Het is bovendien belangrijk dat je de juiste kleur gebruikt en de kleur op maat laat maken om vervolgens zelf de lakschade aan de auto te repareren.
Benieuwd hoe de lichte lakschade herstellen verloopt? Lees dan verder en ontdek hoe jij stap voor stap het herstellen van de lakschade aan de auto zelf kan doen.
Stap 1: de schade inspecteren
Er zijn twee manieren om de lakschade zelf te herstellen: met een spuitbus of met een lakstift. In eerste instantie dien je na te gaan wat voor jouw auto de beste optie is. Kleine en lichte lakschade herstellen, doe je met behulp van een lakstift.
Bij de auto de lakschade zelf herstellen met een lakstift doe je vooral bij kleine parkeerschade, putjes, stoeprandschade en steenslagschade. Bij te grote schade of voor het opnieuw spuiten van volledige auto-onderdelen gebruik je een spuitlak. Hiermee kan je onder meer grote schaafschade aan de auto herstellen.
Laat de lakstift of de spuitbus op maat maken. Er zijn verkopers waarbij je de kleur eenvoudig kan bepalen op basis van het type auto, maar weet dat de kleur ook dan niet altijd perfect zijn. Vaak is de autokleur na jaren blootstelling aan uv-licht en andere weer- en wegomstandigheden namelijk niet meer hetzelfde als toen hij nieuw was.
Daarom is het raadzaam om de kleur te laten bepalen en de kleuren te laten maken in een laboratorium. Enkel zo kan je echt onzichtbaar de lak-beschadiging herstellen. Uiteraard brengt op deze manier de lakschade van de auto herstellen kosten met zich mee, kosten die wat hoger liggen dan als je kiest voor een kant-en-klare oplossing.
Stap 2: de auto en de ruimte voorbereiden op de reparatie van de lakschade van de auto
Zorg er in de eerste plaats voor dat de auto, en zeker de schadeplek, goed schoon is. De auto moet schoon, droog en stofvrij zijn. Het is aan te raden om daarbij een ontvetter te gebruiken. Een goede ontvetter die wij aanbevelen, is de 3M 08984 Oplosmidden en ontvetter.
Ook de ruimte waarin de lakschade herstellen zelf gebeurt, dient stofvrij te zijn. Hang eventueel plastic afdekzeilen op om een eigen stofvrije ruimte te creëren. Zorg er daarnaast voor dat het te spuiten oppervlak en de ruimte op kamertemperatuur zijn. Dat is de ideale temperatuur om de lakschade van de auto zelf te herstellen.
Stap 3: auto lakschade herstel
Ten slotte komt de belangrijkste en tegelijkertijd ook spannendste stap: daadwerkelijk de grote of kleine lakschade herstellen. Zoals eerder aangehaald, kan je de lakschade herstellen met een lakstift of kan je de lichte lakschade zelf repareren met een spuitbus.
Hieronder leggen we voor beide gevallen uit hoe de grote of kleine lakschade repareren, verloopt.
Kleine lakschade auto zelf herstellen met een lakstift
Kleine lakschade aan de auto herstellen, doe je gemakkelijk met behulp van een lakstift. Schud de lakstift gedurende twee minuten voor het gebruik. Hierdoor worden alle pigmenten goed met elkaar gemengd. Breng nadien met behulp van de lakstift een eerste laag aan.
Laat de verf gedurende vijf minuten uitdampen en drogen, waarna je een tweede laag aanbrengt. Herhaal dit tot de lichte lakschade van de auto herstellen achter de rug is en je geen schade meer kan zien.
Nadien breng je de blanke lak aan. Daarmee bescherm je de lak die je met de lakstift aanbracht. De kleine lakschade aan de auto repareren, is nu achter de rug.
Ernstigere lakbeschadiging auto herstellen
Ruw het oppervlak eerst op met schuurpapier. Hierdoor zal de lak beter hechten en bovendien geniet je ook van een mooier eindresultaat. Breng daarna een primerlaag aan. Dit zorgt ervoor dat de grondverf beter hecht.
Schud nadien gedurende twee minuten de spuitbus met autolak en probeer het eerst even uit op een proefstuk voordat je daadwerkelijk overgaat tot de lakschade herstellen.
Is alles goed? Spray dan het oppervlak in. Doe dat van links naar recht en op ongeveer vijftien centimeter afstand van de auto. Draag persoonlijke beschermingsmiddelen en laat elke laag gedurende vijf minuten rusten voordat je een nieuwe laag aanbrengt.
Na het aanbrengen van de laatste laag spuit je een beschermende blanke lak erbovenop. De lak-reparatie van de auto is nu achter de rug.
Lakschade laten repareren door een expert
Zie je het niet zitten om bijvoorbeeld de lakschade aan de bumper zelf te herstellen of de lakschade aan de motorkap te herstellen? Dan kan je dat uiteraard ook door een professional laten doen.
Het is moeilijk om te zeggen wat de prijs om de lakschade te herstellen, zal zijn. Dat komt omdat het sterk afhankelijk is van de grootte van de schade en de complexiteit ervan.
Nog meer handige stappenplannen
Dat de lakschade repareren nodig is, betekent vaak dat er ook andere autoschade is. Als je bijvoorbeeld bumperschade hebt, moet je niet alleen de lakschade repareren. Je moet ook de bumper repareren.
Daarover hebben wij een handig stappenplan geschreven. Ook over onder meer de autoband repareren en de autoruit repareren, kan je op deze website handige stappenplannen terugvinden.
Wat kost lakschade herstellen? Wat is een goede producent van lakken om de lakschade te repareren? Het zijn slechts enkele voorbeelden van vragen waar je misschien nog mee zit. Durf ze te stellen en laat een reactie achter onderaan deze pagina. Zowel wij als collega-klussers helpen je graag verder.
Wil je meer reparatietips? Lees dan de onderstaande artikelen