Als een elektromotor een dagje ouder wordt, dan is het perfect mogelijk dat je tegen problemen aanloopt. Toch is het niet per se nodig om een nieuwe elektromotor aan te schaffen. Vaak is een elektromotor herstellen een betere en goedkopere optie.
Het herstellen van elektromotoren is wel geen eenvoudige klus en het is moeilijk om te zeggen wat er exact moet gebeuren. Daarvoor is er nu eenmaal eerst een goede diagnose nodig.
In veel gevallen zal het echter volstaan om alles goed te reinigen en om de lagers, de stator en de passingen onder de loep te nemen. Hoe een elektromotor repareren verloopt en wat je daarbij nodig hebt, is op deze pagina te lezen.
In dit artikel:
Benodigde gereedschappen
Het is niet meteen eenvoudig om te zeggen welke gereedschappen je nodig hebt om een elektromotor te repareren. Bij het demonteren heb je bijvoorbeeld sleutels en schroevendraaiers nodig, maar welke dat zijn, verschilt per model.
Hoe dan ook is het geen slecht idee om als doe-het-zelver over een uitgebreide set met sleutels en schroevendraaiers te beschikken.
- Set met sleutels
- Set met schroevendraaiers
- Tang
Een goede webshop voor het kopen van dergelijke sets is Conrad, maar ook bij onder meer bol.com, Fixami.be en Toolstation.be vind je uitgebreide sets.
Benodigde materialen
Met de juiste materialen is een elektromotor herstellen een stuk eenvoudiger. Het gaat dan vooral om vervangonderdelen, zoals nieuwe lagers.
Maar ook reinigingsmaterialen, zoals wasbenzine, een schone doek, ontvetter en dergelijke meer heb je nodig, net als smeermiddelen. Als je de elektromotor nadien een kleurtje wil geven, heb je geschikte motorverf nodig.
- Vervangonderdelen
- Wasbenzine
- Schone doek
- Ontvetter
- Motorverf
- Lithiumcomplexvet
Veel van deze benodigdheden kan je kopen bij webshops als bol.com, Conrad.be en Fixami.be. Motorverf is online iets moeilijker te vinden. Je kan het onder meer kopen bij Amazon.nl.
Stappen: zelf een elektromotor maken als het stuk is
Als een elektromotor stuk is, is het heus niet altijd nodig om een nieuwe te kopen. Vaak is de elektromotor repareren een optie. Als de herstelling van elektromotoren goed verloopt, zal de motor vaak zelfs beter werken dan voorheen.
Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe zelf een elektromotor maken verloopt. Over het algemeen geldt dat je de elektromotor moet demonteren en reinigen, de defecte stukken moet vervangen en alles ten slotte opnieuw moet monteren.
Bij verregaande schade is de elektromotor repareren spijtig genoeg niet altijd mogelijk.
Stap 1: de elektromotor demonteren
De eerste stap in het proces van een elektromotor repareren, is het demonteren van de motor. Hoe dat exact verloopt en wat je daarbij nodig hebt, verschilt per apparaat. Over het algemeen kom je met een tang, schroevendraaiers en steeksleutels al een heel eind.
Neem tijdens het demonteren foto’s en maak notities. Eenmaal de elektromotor repareren achter de rug is, kan je veel eenvoudiger alles opnieuw monteren. Noteer bij schroeven en bouten telkens waar ze vandaan komen.
Stap 2: de lagers smeren of vervangen
Bij elektromotoren zijn de lagers vaak een probleem. Zeker bij overbelasting zullen de lagers snel slijten. Omdat de lagers aan grote krachten onderhevig zijn, is het bij defecte elektromotoren altijd nodig om ze onder de loep te nemen.
In het ideale geval hoef je niet meer te doen dan ze even na te smeren en is de elektromotor repareren dan achter de rug. Dat doe je met een lithiumcomplexvet, bijvoorbeeld met WD-40 Protective White Lithium Grease.
Mogelijk volstaat dat niet om de elektromotor te repareren en is het nodig om de lagers te vervangen. Of en hoe je de lagers kan vervangen, verschilt per elektromotor. Meestal kan je van langs de andere kant het een en ander er relatief eenvoudig uittikken.
Soms wordt ook eens aanbevolen om het plaatselijk te verwarmen met een soldeerbout. Hitte zorgt er inderdaad voor dat het gemakkelijker af de as gaat, maar daar moet je toch goed mee opletten. Je kan namelijk de elektromotor beschadigen.
Als je niet goed weet hoe het moet, raden we de elektromotor zelf maken af. Dan kan je maar beter een beroep doen op een expert in het herstellen van elektromotoren.
Stap 3: motoronderdelen controleren en reinigen
Schade aan de lagers houdt vaak verband met problemen met de passingen. Zowel een te losse passing als een te vaste passing kan voor problemen zorgen. Het is raadzaam om de passingen even te controleren en om ze te reinigen met een schone doek en bijvoorbeeld wat wasbenzine.
Door hitte en druk kunnen vervuilingen soms heel hardnekkig aanwezig zijn. Dan is het bijzonder moeilijk om zelf een elektromotor te repareren. Bij klassieke methoden loop je namelijk het risico dat er ook goed materiaal wordt weggenomen.
Op dezelfde manier onderwerp je ook de andere onderdelen van de motor aan een inspectie en ontdoe je ze van onder meer vet, olie, stof, slijpsel en vuil.
Stap 4: de stator van de elektromotor repareren
Vervolgens is het tijd om, indien nodig, de stator onder handen te nemen. Zelf dit onderdeel van de elektromotor herstellen, is echter iets dat we niet aanbevelen. Bij deze stap wordt alles eerst gestript tot enkel de metalen kern overblijft, waarna de kern wordt gezandstraald en gereinigd.
De schone kern krijgt nog even een nieuwe isolatielaag en wordt opnieuw gewikkeld. Daarna is het tijd om alles af te monteren en om een dubbele beschermcoating aan te brengen. Dit is echter specialistenwerk.
Er zijn gelukkig wel bedrijven die het voor je kunnen doen. Vaak kan je de stator opsturen of bezorgen en zullen zij de stator van je elektromotor repareren. Ze komen niet aan huis.
Stap 5: monteren en testen van de elektromotor
Wanneer alles is gereinigd en als het nodige is gedaan, kan je de motor opnieuw volledig monteren. Dat doe je door alle stappen die je tijdens het demonteren hebt doorlopen, in de omgekeerde richting te doorlopen.
Daarvoor gebruik je je genomen foto’s en je gemaakte notities. Nadat je alles hebt gemonteerd, kan je de werking van de elektromotor uittesten. Werkt de motor? Dan is de elektromotor repareren in principe achter de rug.
Stap 6: de elektromotor spuiten
Wanneer je klaar bent met zelf de elektromotor te repareren, kan je overwegen om de elektromotor een kleurtje te geven. Defecte elektromotoren zijn vaak ook visueel aangetast en een nieuw kleurtje kan dan wonderen doen.
Er bestaan speciale lakken die gemaakt zijn voor motoren en die bijvoorbeeld ook voor automotoren worden gebruikt. Uiteraard zijn ze ook heel geschikt voor een elektromotor. Deze lakken zijn hittebestendig, zelfs bij temperaturen tot wel 150 °C.
Onder andere de MoTip Engine Paint, verkrijgbaar in uiteenlopende kleuren, is een aanrader. Voor het spuiten van de elektromotor is het wel belangrijk dat je het eerst goed reinigt en ontvet.
Een nieuwe elektromotor kopen
Als een elektromotor repareren niet meer mogelijk is, kan je overwegen om een nieuwe elektromotor te kopen. Een elektromotor kopen, is mogelijk bij gespecialiseerde websites als Elektromotorshop.com en Conrad.
Het assortiment van Conrad focust voornamelijk op elektromotoren voor schaalvoertuigen en -vliegtuigen, terwijl Elektromotorshop.com 230V- en 400V-elektromotoren verkoopt. Daarnaast heeft ook bol.com een beperkt assortiment aan elektromotoren.
Nog meer handige stappenplannen
Een elektromotor is in veel apparaten terug te vinden. Als de elektromotor defect is, is er soms ook andere schade te bespeuren.
Daarom vind je op deze website niet alleen een stappenplan voor het herstellen van elektromotoren. Je leest bijvoorbeeld ook hoe een wasmachine repareren verloopt en hoe een (elektrisch) rolluik repareren kan gebeuren.
Weet jij alles van een elektromotor herstellen en wil je nog enkele nuttige tips delen met onze lezers? Of heb je een praktische vraag over zelf een elektromotor maken? Laat dan zeker een reactie achter onderaan deze pagina. Collega-klussers gaan graag het gesprek met je aan en helpen je verder.
Wil je meer reparatietips? Lees dan de onderstaande artikelen