Auto, Motor & Fiets

Zelf dashboard repareren: volg dit stappenplan

Het dashboard van een auto is onderhevig aan slijtage. Dat komt voor een groot deel omdat het jarenlang aan zonlicht wordt blootgesteld. Daarnaast kan je het ook bekrassen, bijvoorbeeld met een glijdende sleutelbos. Gelukkig is een kras in een dashboard repareren niet bijzonder moeilijk. 

Wil jij het dashboard van je Renault Scenic repareren of wil je je Volvo-instrumentenpaneel repareren? Lees dan zeker verder. Hieronder lees je wat je nodig hebt voor de reparatie van een kunststof dashboard en hoe scheuren in een dashboard repareren verloopt.

Benodigde gereedschappen

Voor het herstellen van een instrumentenpaneel heb je in principe niet veel of soms zelfs geen gereedschappen nodig. 

Bij het gebruik van harsen die door de warmte dienen uit te harden, kan het wel zijn dat je een soldeerbout nodig hebt. Ook een scherp mes kan soms handig zijn om het dashboard te repareren.

  • Soldeerbout
  • Scherp mes

De gereedschappen die je nodig hebt in het kader van het dashboard repareren, kan je kopen in doe-het-zelfzaken. Als je het online wil kopen, vind je het in online doe-het-zelf-zaken als Fixami.be en Toolstation.be. Voor een professionele soldeerbout raden we Conrad.be aan. 

Uiteraard kan je deze gereedschappen ook gewoon kopen in een populaire webshop als bol.com.

Benodigde materialen

Of het nu gaat om een dashboard-reparatie na een airbag die is geactiveerd of om in een dashboard krassen herstellen, je kan het enkel doen als je over de juiste materialen beschikt. Hieronder ontdek je welke materialen nodig zijn om zelf een dashboard te repareren.

  • Dashboardreiniger
  • Schone, droge doek
  • Schuurpapier
  • Plastic restorer
  • Reparatieset
  • Isopranol
  • Autolampjes

De materialen die je nodig hebt, kan je allemaal vinden bij bol.com. Websites als Conrad.be bieden autolampjes aan, terwijl kluswebshops als Fixami.be dan weer zaken als schuurpapier verkopen. 

Voor specifieke materialen, bijvoorbeeld voor wie het plan heeft om een Renault Scenic-dashboard zelf te repareren, zijn er ook gespecialiseerde verkopers. Een voorbeeld hiervan is de betrouwbare webshop MijnAutoOnderdelen.nl.

Stappenplan: zelf barsten in of krassen op het dashboard herstellen

Het dashboard is onder een voorruit geplaatst en is vrijwel permanent aan het zonlicht blootgesteld. Dat zorgt ervoor dat het na verloop van tijd wat brokkelig, harder en kwetsbaarder wordt. Het zal ook voortdurend uitzetten en krimpen. 

Vooral op plekken met een hoge spanning kunnen er na verloop van tijd barsten ontstaan. Het is belangrijk om tijdig in te grijpen. Wie te lang wacht met het dashboard herstellen, riskeert dat dergelijke barsten alleen maar groter worden en dat een auto-dashboard herstellen zelfs onmogelijk wordt. 

Wij leggen uit hoe het dashboard-herstel verloopt. Je zal merken dat zelf het dashboard repareren helemaal niet zo moeilijk is.

Stap 1: een kleine kras in het dashboard herstellen

Een kleine kras in een kunststof dashboard repareren, is iets dat je perfect zelf kan doen. Je reinigt dan eerst het oppervlak met behulp van de HG dashboardreiniger glans. Dit product dien je gewoon op het dashboard te spuiten. Laat het niet opdrogen, maar wrijf het meteen uit met een schone en droge doek. 

Als er rond de kras een beetje materiaal uitsteekt, schuur je het voorzichtig op met wat schuurpapier. Vervolgens kan je een gespecialiseerd product gebruiken, bijvoorbeeld Meguiar’s Ultimate Black Plastic Restorer

Dit product zal het dashboard zijn kleur herstellen en herstelt meteen ook de glans. Tegelijkertijd legt het een beschermd laagje aan, waardoor het dashboard herstellen minder snel opnieuw nodig zal zijn.

Stap 2: een grotere beschadiging aan het dashboard repareren

Bij grote barsten zal het gebruik van een plastic restorer niet volstaan. Ook dan is het belangrijk om eerst het dashboard grondig te reinigen. Nadien verwijder je het gebarsten deel. Dat doe je met behulp van een scherp mes. 

Daarna wrijf je de reparatieplek in met isopropanol. Dat zorgt ervoor dat het oppervlak vetvrij is en dat het vulmiddel goed zal hechten. Er bestaan kant-en-klare sets waarmee je aan de slag gaat, zoals de BLUFIXX Oppervlakte Reparatie met Lichtsnelheid

Hoe het werkt, kan per set verschillen. Vaak gaat het om een vulmiddel dat je dient te verwarmen, bijvoorbeeld met een soldeerbout. Er zijn er ook met pasta’s die uitharden onder het uv-licht. Eventueel kan je daarbij een uv-lamp gebruiken.

Stap 3: lichtjes van het instrumentenpaneel herstellen

Wanneer je toch aan het dashboard aan het sleutelen bent, is het aan te raden om meteen even alle instrumenten en lampjes uit te testen. Eventueel moet je defecte gloeilampjes vervangen. Daarvoor koppel je eerst de accu van de auto los. 

Vervolgens verwijder je de dashboardbekleding. Hoe je dit dient te doen, verschilt per auto. Raadpleeg de handleiding van je voertuig voor meer informatie. Aan de achterkant van het instrumentenpaneel kan je de gloeilampjes verwijderen. Dat doe je door ze uit de fitting te draaien. Vervolgens vervang je het lampje door een nieuw autolampje.

Het is aan te raden om meteen alle lampjes te vervangen. Als één lampje het niet meer doet, is de kans groot dat de levensduur is verstreken en dat de andere lampjes het binnenkort ook zullen begeven. Bij bol.com kan je alle mogelijke autolampjes bestellen.

Dashboard auto herstellen is niet mogelijk: het dashboard vervangen

Soms is een kunststof dashboard repareren niet langer mogelijk. Dat is bijvoorbeeld het geval als het volledig is gebarsten. Ook kan het dat na een ongeval, bijvoorbeeld bij het vrijkomen van de airbag, de dashboard-reparatie niet langer mogelijk is.

Het demonteren van het dashboard is soms een hels karwei, omdat ook de zetels, de versnellingspook en het stuurwiel te verwijderen zijn. Mogelijk dient men zelfs de deuren te verwijderen om overal goed bij te kunnen. 

Als een airbag nog moet worden gerecupereerd, is het enorm belangrijk om bij het demonteren geen fouten te maken. Omwille van de complexiteit en het risico op fouten raden we aan om dit over te laten aan je garagist. Hiervoor kan je onder meer terecht bij Auto5

Jouw garagist zal nagaan of een dashboard-beschadiging repareren al dan niet mogelijk is en zal eventueel het dashboard vervangen. Uiteraard brengt de dashboard-vervanging of de dashboard-reparatie kosten met zich mee als je dit laat doen, dat is logisch.

Nog meer handige stappenplannen

Zeker bij een oldtimer is een dashboard-reparatie al eens nodig. Het kan echter dat bij een auto de dashboard-reparatie nog niet volstaat en dat er nog andere problemen te verhelpen zijn. 

Daarom lees je op deze website niet alleen hoe krassen in een dashboard repareren verloopt, maar ook hoe onder meer een autostoel repareren verloopt en hoe een bumper repareren mogelijk is. Ook lakschade repareren is kinderspel dankzij ons stappenplan.

Wil jij een gescheurd dashboard repareren en heb je hier nog vragen over? Of heb jij tips omtrent de reparatie van een kunststof dashboard? Laat dan zeker een reactie achter. We brengen graag doe-het-zelvers samen en hopen dat jullie informatie met elkaar willen uitwisselen.

Wil je meer reparatietips? Lees dan de onderstaande artikelen

Gerelateerde artikelen

Back to top button