Auto, Motor & Fiets

Zelf carbon frame repareren: volg dit stappenplan

Een fietsframe op basis van carbon heeft veel voordelen te bieden. Het is bijvoorbeeld licht en hierdoor heel geschikt voor sportieve prestaties. Daarnaast roest het niet en heeft het weinig onderhoud nodig. 

Het zijn stuk voor stuk redenen waarom carbon ook vaak voor andere toepassingen wordt gebruikt, bijvoorbeeld bij de bouw van vliegtuigen.

Er is echter nog een reden waarom een carbonframe een goed idee is: het herstellen van carbon frames is vrijwel altijd mogelijk, terwijl dat bij bijvoorbeeld aluminium niet het geval is.

Benodigde gereedschappen

Het repareren van een carbon frame is dan wel vrijwel altijd een optie, maar je moet natuurlijk ook nog over de juiste tools beschikken. 

Gereedschappen die je daarvoor nodig hebt, zijn onder meer een lamineerspatel, een vacuümpomp en een heteluchtpistool. Een hogedrukreiniger is altijd handig om voorafgaand je fiets te reinigen, maar is natuurlijk geen absolute must.

 • Hogedrukreiniger
 • Heteluchtpistool
 • Lamineerspatel
 • Vacuümpomp

Het gaat om gereedschappen die niet zo bijzonder moeilijk te vinden zijn. Je koopt ze bijvoorbeeld bij Fixami.be, Toolstation.be of Coolblue. Enkel een goede vacuümpomp is soms wat minder gemakkelijk om te vinden. 

Wij vonden enkele uitstekende exemplaren bij Polyestershoppen.nl, een shop waar je overigens ook veel materialen vindt voor het herstellen van een carbon fietsframe.

Benodigde materialen

Voor het herstellen van een carbon frame heb je niet alleen de juiste gereedschappen nodig, maar ook een aantal materialen. 

Voorafgaand aan een carbon fietsframe repareren, dien je het frame bijvoorbeeld te ontvetten en dan is een ontvetter, een spons en een microvezeldoek natuurlijk handig. 

Alsook kan je zonder epoxyhars en carbonweefsel geen carbon fietskader herstellen. Hieronder is het boodschappenlijstje alvast weergegeven.

 • Absorptiedoek
 • Carbonweefsel
 • Epoxyhars
 • Fietslak naar wens
 • Microvezeldoek
 • Ontvetter
 • Scheurweefsel
 • Schuurpapier
 • Sealing-tape
 • Spons

Zoals eerder aangehaald kan je veel van deze materialen kopen bij Polyestershoppen.nl. Het gaat dan om onder meer epoxyhars, scheurweefsel en carbonweefsel. 

Andere materialen die je nodig hebt, zijn eenvoudiger te vinden en koop je bij bekende en betrouwbare webwinkels als bol.com en Amazon.nl.

Stap voor stap zelf een carbon fietskader herstellen

Zelf een carbon frame repareren, is zeker mogelijk. Het is wel belangrijk dat je het goed doet, want je wilt natuurlijk dat het herstellen van carbon frames goed gebeurt en dat het carbon opnieuw even sterk is als voorheen. 

Hieronder ontdek je hoe een carbon kader herstellen mogelijk is en geven we meteen ook aan wat je daarbij nodig hebt. Volg dit stappenplan nauwgezet op en sla geen enkele stap over.

Stap 1: het carbon frame reinigen

Begin altijd eerst met het carbon frame goed schoon te maken en te ontvetten. Het moet niet blinken als nieuw, maar vuil, vet en stof moet je wel verwijderen. Het gebruik van een goede ontvetter is aan te raden. Wij zijn bijvoorbeeld fan van de Proteam Degrease & Clean Bicycle Care

Daarnaast kan je de fiets onder handen nemen met een hogedrukreiniger. Wij gebruiken daarvoor bijvoorbeeld de Kärcher OC 3 Adventure. Bij het afspuiten van een fiets is het altijd belangrijk om een lage druk te gebruiken en om niet rechtstreeks op de lagers of de afdichtingen te spuiten.

Stap 2: beschadigde lagen wegschuren

Vervolgens dien je alle beschadigingen weg te schuren. Het is van belang dat elke beschadigde laag lokaal verwijderd is, dus blijf schuren tot je bij een laag komt die nog intact is. Schuur niet te veel weg en ga heel voorzichtig te werk.

Stap 3: carbon frame herstellen met carbonweefsel

Nu is het frame klaar voor de daadwerkelijke herstelling. Daarvoor breng je laagjes carbonweefsel aan. Hoeveel laagjes dat er moeten zijn, is afhankelijk van hoeveel je hebt weggeschuurd. Breng de laagjes altijd in verschillende richtingen aan, bijvoorbeeld in hoeken van 45°. 

Hierdoor bekom je in alle richtingen een goede sterkte. Je kan een hechtingslaag aanbrengen, maar dat is niet per se nodig. Een hechtingslaag heeft het voordeel dat alles goed blijft zitten, maar anderzijds kan je natuurlijk niet nog even het weefsel goed leggen.

Als alle carbonlaagjes klaarliggen, verzadig je ze door middel van een epoxyhars. Het is nu dat de scheur in een carbon frame repareren ook echt plaatsvindt. Gebruik een geschikte epoxyhars, bijvoorbeeld de RESION Epoxyhars, en verdeel de hars zorgvuldig met behulp van een lamineerspatel.

Stap 4: vacuümeren van het herstelgebied

Nu komt er een heel belangrijke stap in het proces van een carbon frame repareren aan: het vacuüm trekken van het herstelgebied. Breng eerst wat scheurweefsel aan en daarna ook een folie met kleine perforaties en een absorptiedoek. 

Breng afdichtende sealing-tape aan, sluit een vacuümslang aan en trek alles vacuüm. De eenvoudigste manier om dat te doen, is door een elektrische vacuümpomp te gebruiken. Door het herstelgebied vacuüm te trekken, verdwijnen luchtbelletjes die de stevigheid aantasten. 

Bovendien zal overtollig hars automatisch worden geabsorbeerd door de absorptiedoek.

Stap 5: het “bakken” van het carbon

Eenmaal je klaar bent met het carbon frame repareren met carbonweefsel, dient alles uit te harden. Dat doe je door het eerst 24 uur op kamertemperatuur te laten rusten. Nadien verwijder je de plasticzak, breng je een beschermende hars aan en dien je de temperatuur te verhogen. 

Bij voorkeur gebeurt dat in een oven waarbij de temperatuur geleidelijk naar 60°C wordt verhoogd, waarna het gedurende tien uur wordt “gebakken”. Als je geen geschikte oven hebt, kan je ook een heteluchtpistool gebruiken. 

Houd er wel rekening mee dat niet alle heteluchtpistolen een stand hebben voor lage temperaturen van 60°C. Wij gebruiken bijvoorbeeld de VONROC HA502AC. De laagste temperatuurstand van dit heteluchtpistool bedraagt 50°C.

Stap 6: afwerking en alles opnieuw monteren

In theorie is het carbon frame repareren achter de rug. In de praktijk ziet het er natuurlijk niet uit. Daarom raden we aan om het herstelgebied even lokaal op te schuren en het vervolgens te lakken in dezelfde kleur. 

Daarbij breng je uiteraard eerst een basislak aan en vervolgens pas de tweecomponentenlak. Eenmaal dit klaar is, kan je de fiets opnieuw monteren en geniet je weer van een ultieme stevigheid. Het carbon frame repareren is nu achter de rug.

Repareren carbon frame is niet wenselijk: een nieuw frame kopen

Soms is een carbon frame repareren niet de juiste oplossing. Dat is bijvoorbeeld het geval als het frame gebroken is. Een carbon frame repareren, is dan echt specialistenwerk. Het kan wel, maar natuurlijk kleeft dan aan het carbon frame herstellen een prijs die niet van de poes is. 

Behalve als het nu om een frame zou gaan dat emotioneel veel waarde heeft, is het vanuit economisch oogpunt vaak interessanter om een nieuw fietsframe aan te schaffen.

Losse fietsframes zijn onder meer aan te schaffen bij Amazon.nl en Decathlon.be, maar ook bij gespecialiseerde webshops als Fietsaccessoires.nl. Het kopen van een fietsframe is uiteraard voordeliger dan een volledig nieuwe fiets kopen.

Nog meer handige stappenplannen

Als een frame stuk is, ging er meestal een valpartij aan vooraf. Dan is vaak niet alleen een carbon frame repareren noodzakelijk, maar moeten er ook andere zaken worden gerepareerd. 

Wij hebben een handig stappenplan omtrent de fiets repareren voor je samengesteld. Daarbij hebben we onder andere aandacht voor de fietsaccu repareren en de fietsversnelling repareren.

Heb je ondanks onze handige stappenplannen nog vragen over bijvoorbeeld het herstellen van carbon frames? Of wil jij net informatie delen met ons of onze volgers? Doe dat dan door een reactie achter te laten op deze pagina!

Wil je meer reparatietips? Lees dan de onderstaande artikelen

Gerelateerde artikelen

Back to top button