Auto, Motor & Fiets

Zelf bumper repareren: volg dit stappenplan

Een bumper is ontwikkeld om de auto bij kleine aanrijdingen te beschermen. Vroeger waren bumpers dan ook heel zwaar en vaak gemaakt van verchroomde materialen die een goede bescherming bieden. 

Tegenwoordig maakt men steeds vaker gebruik van kunststof, een materiaal dat eenvoudiger aan te passen is aan de uitstraling van de wagen. Schade aan een bumper is, gelet op het doel ervan, zeker niet ongewoon. Tot daar het slechte nieuws. 

Het goede nieuws is namelijk dat een kunststof bumper herstellen helemaal niet zo moeilijk is. Hieronder ontdek je hoe je zelf een bumper-reparatie kan uitvoeren en wat je nodig hebt om een kunststof bumper te repareren.

Benodigde gereedschappen

Welke gereedschappen je nodig hebt om een plastic bumper te repareren, is uiteraard afhankelijk van wat er aan de bumper moet gebeuren en dus ook van het soort bumperschade. Om lakschade aan de bumper te herstellen, heb je andere gereedschappen nodig dan om een scheur in de bumper te repareren. 

Gereedschappen die je over het algemeen nodig hebt om schade aan een bumper te herstellen, zijn hieronder weergegeven.

 • Ratelsleutels
 • Schroevendraaiers
 • Polijstmachine
 • Heteluchtpistool

De gereedschappen die je nodig hebt om een plastic bumper te herstellen, zijn stuk voor stuk te koop bij bol.com. Voor polijstmachines raden we Coolblue aan. Deze webshop biedt veel filtermogelijkheden en helpt je bij het vinden van de beste polijstmachine voor jouw budget. 

Bij Fixami.be vind je dan weer een ruim assortiment aan heteluchtpistolen, waarvan een groot deel met een koffer wordt geleverd.

Benodigde materialen

Ook voor wat de materialen betreft, zijn de benodigdheden sterk afhankelijk van wat er aan de bumper moet gebeuren. Krassen op de bumper herstellen, doe je bijvoorbeeld met een polijstmiddel en eventueel ook met een lak. 

Moet je daarentegen een scheur in de bumper repareren, dan heb je bijvoorbeeld bumperplamuur nodig. Hieronder ontdek je welke materialen vaak worden gebruikt om bij een auto de bumper te herstellen.

 • WD-40 Specialist Super Kruipolie
 • Microvezeldoek
 • Spons
 • Versterkingsfolie en hars
 • MoTip Plastic Repair Putty
 • Schuurpasta
 • Schuurpapier (400+)
 • Poetsschijf en polijstmiddel
 • Kunststofprimer
 • Autolakspuitbus
 • Blanke lak
 • WD-40 Multi-Use Product

Veel van de materialen die je nodig hebt om de kunststof van de auto te herstellen, kan je kopen bij populaire webshops als bol.com en Amazon.nl. Ook autolakken kan je kopen bij bol.com. Daarnaast kan je natuurlijk terecht bij online doe-het-zelfzaken als Fixami.be en Gereedschappelijk.be.

Bij een bumper schade herstellen, is iets dat je in veel gevallen perfect zelf kan doen. Dit zelf doen, staat meteen ook gelijk aan goedkoop een bumper repareren. Gratis is het natuurlijk niet. Omdat je een aantal materialen dient aan te schaffen, brengt een bumper-reparatie kosten met zich mee. 

Stappenplan: stap voor stap zelf een kunststof auto-bumper repareren

Bij een bumper schade herstellen, is iets dat je in veel gevallen perfect zelf kan doen. Dit zelf doen, staat meteen ook gelijk aan goedkoop een bumper repareren. Gratis is het natuurlijk niet. Omdat je een aantal materialen dient aan te schaffen, brengt een bumper-reparatie kosten met zich mee. 

Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe schade aan een bumper herstellen verloopt en wat je daarbij nodig hebt.

Stap 1: het reinigen en vetvrij maken van de bumper

Het is zo dat bij een auto de bumper-reparatie begint bij een grondige reiniging. Een bumper vangt natuurlijk veel vuil en er komt ook wel wat vet op. Demonteer de bumper. Dat doe je door de schroeven los te draaien, de kabels los te koppelen en de interne spatborden te verwijderen. 

Over het algemeen heb je daarvoor niet veel meer dan Torx-bits, enkele schroevendraaiers en een set ratelsleutels nodig. Als je een schroef niet meteen loskrijgt, kan je de WD-40 Specialist Super Kruipolie gebruiken. 

Deze spray is ook heel geschikt bij metalen bumpers met ernstige roestvorming. Vraag je dan natuurlijk welke van de twee volgende opties de beste is: de bumper herstellen of vervangen. Gebruik daarna een krachtige ontvetter om de bumper te reinigen en volledig vetvrij te maken. 

Een goed product om dit te doen, is WD-40 Specialist Universele Reiniger. Breng dit aan met een spons en wrijf het daarna goed droog met behulp van een microvezeldoek. Nu is de bumper klaar voor de volgende stap: de bumper van de auto herstellen.

Stap 2: de vorm en de sterkte van de bumper herstellen

Bij oppervlakkige krassen kan je deze stap overslaan. Deze stap is enkel relevant bij ernstige schade aan de bumper, bijvoorbeeld bij een gat of bij een scheur. Een gescheurde bumper repareren, kan je op verschillende manieren doen. 

Je kan bijvoorbeeld de bumper zijn scheur repareren door de kunststof te verwarmen en een specifiek soort (roestvrijstalen) nietje aan te brengen. Hierdoor blijven de delen aan elkaar zitten. Dat doe je bijvoorbeeld met het ‎Fafeicy-nietjesmachine voor bumpers

Je kan ook een heteluchtpistool gebruiken dat temperaturen van meer dan 500°C kan negeren. Een voorbeeld hiervan is de Makita HG6031VK die temperaturen tot 600°C garandeert. Een andere optie om de scheur in een kunststof bumper te repareren, is door een versterkingsfolie met hars te gebruiken. Hiermee versterk je de bumper opnieuw en houd je alles op zijn plaats.

Gebruik daarna bumperplamuur om het gat of de scheur te vullen, zodat de bumper opnieuw zijn originele vorm krijgt. Een tweecomponentenplamuur voor kunststof is een goede keuze.

Bij zo’n 2K-plamuur dien je steeds twee componenten aan te brengen. Volg de gebruiksaanwijzingen van de fabrikant voor meer informatie. Wij raden het gebruik van de MoTip Plastic Repair Putty aan.

Stap 3: krassen op bumper herstellen

In een bumper een kras herstellen die oppervlakkig aanwezig is, is niet moeilijk. Om oppervlakkige krassen in een kunststof bumper te repareren, breng je een speciale schuurpasta op het aangetaste deel aan. Werk met cirkelvormige bewegingen tot de kras is verdwenen. 

Diepere krassen in een kunststof bumper herstellen, vergt iets meer moeite. Je kan de kras in de bumper herstellen door aanvullend schuurpapier (400+) te gebruiken. Druk daarbij zeker niet te hard. De bedoeling is dat het oppervlak weer helemaal glad wordt en dat de krassen verdwijnen. Heb je eerder 2K-plamuur aangebracht? Dan kan je ook het plamuursel gladschuren. 

Een andere manier om de kras in de bumper te herstellen, is door een polijstmiddel en een excentrische polijstmachine te gebruiken. Met een polijstmachine werk je veel sneller dan als je met de hand zou polijsten. 

Gebruik bij voorkeur een grof polijstmiddel en een harde poetsschijf. Daarmee kan je eenvoudig een bumper-kras repareren. Als je geen excentrische polijstmachine hebt en er nog een wilt aanschaffen, raden wij de accumachine Bosch Advanced Orbit 18 aan. Met een accumachine heb je nooit last van een kabel die in de weg komt te zitten.

Stap 4: de bumper lakken

De volgende stap in het proces van een geschaafde bumper herstellen, is het opnieuw in de verf zetten. Dat doe je door eerst een kunststofprimer aan te brengen. Nadien gebruik je een autolakspuitbus om de bumper opnieuw in de originele kleur te zetten. 

Spuit de lak nadien af met een blanke lak. Dat geeft wat meer glans en biedt ook bescherming tegen buitenaf. Bij bol.com vind je een heel ruime keuze aan autolakken. Kies bij een beschadigde bumper herstellen steeds voor een lak in de originele kleur. 

Houd er echter rekening mee dat er toch een kleurverschil kan optreden, omdat de rest van de lak al wat is afgegaan door de langdurige blootstelling aan het zonlicht. Er zijn bedrijven die metingen uitvoeren en die in een laboratorium perfect de juiste lak kunnen maken. Uiteraard brengt op deze manier een scheur in een bumper repareren kosten met zich mee.

Stap 5: de bumper monteren

Na de reparatie van de kunststof bumper komt de montage. Voorkom problemen en reinig eerst de verbindingen. Het is bovendien raadzaam om de onderdelen voor de montage te behandelen met WD-40 Multi-Use Product. Dit product verdrijft water, reinigt en beschermt. 

Gedaan? Gefeliciteerd, want in principe is de auto-bumper repareren nu achter de rug.

De bumper vervangen in plaats van de bumper (laten) repareren

Soms is het spijtig genoeg niet mogelijk om je zwarte kunststof bumper te herstellen. Vooral als de schade zo groot is dat de bumper structureel is aangetast, is de bumperschade herstellen niet meer wenselijk. Je kan dan natuurlijk altijd een nieuwe bumper bestellen en monteren. 

Een goede website om bumpers te kopen, is MijnAutoOnderdelen.nl. Je kan er op basis van het merk, het model en het type eenvoudig een passende bumper vinden. Vervolgens kan je zelf de nieuwe bumper monteren.

Andere handige stappenplannen

Als er sprake is van bumperschade heb je wellicht een ongeval gehad. Kan gebeuren. Dan moet je vaak wel wat meer doen dan alleen de bumperschade herstellen.

Daarom lees je op deze website ook over andere schadegevallen, bijvoorbeeld over lakschade repareren, de velgen repareren of een autoruit repareren. Door middel van onze handige stappenplannen leggen wij telkens uit hoe je het een en ander zelf kan doen.

Heb jij dit stappenplan om de bumper van de auto te repareren nauwgezet doorgenomen en wil je nog iets kwijt? Ken je bijvoorbeeld een handig product? Laat dan zeker een reactie achter onderaan deze pagina.

Wil je meer reparatietips? Lees dan de onderstaande artikelen

Gerelateerde artikelen

Back to top button