Auto, Motor & Fiets

Zelf autoruit repareren: volg dit stappenplan

Een autoruit-reparatie is iets dat je in principe zelf kan doen. Er bestaan talloze setjes waarmee je zelf het sterretje in de autoruit kan repareren. In de praktijk kan je daarmee natuurlijk ook een andere ruit repareren. In slechts zes stappen voer jij de reparatie van de autoruit zelf uit. 

Door zelf een kras, een sterretje of een barst in de autoruit te repareren, kan je veel besparen. Hieronder lees je hoe een barst of een scheur in de ruit repareren verloopt en wat je daarbij nodig hebt.

Benodigde gereedschappen

Je kan een sterretje in de voorruit zelf herstellen, maar je hebt er wel een aantal gereedschappen voor nodig. Gelukkig heb je om een sterretje in de voorruit te herstellen niet al te veel dure spullen nodig. Zonder een autoruit-reparatieset kan je in ieder geval niet verder. 

Daarnaast heb je ook een glasschraper, een vergrootglas en een pincet nodig. Houd er rekening mee dat je bij een ster in de autoruit repareren een hars gebruikt die moet uitharden in de zon. 

Eventueel kan je ook een uv-zaklamp gebruiken, bijvoorbeeld als je in een donkere garage of op een bewolkte dag wil overgaan tot een ruit herstellen.

 • Autoruit-reparatieset
 • Glasschraper
 • Vergrootglas
 • Pincet
 • Uv-zaklamp

Al deze benodigdheden om een barst in de voorruit zelf te repareren, koop je bij bol.com. Kitjes voor het herstellen van autoruiten vind je daarnaast ook bij Auto5. 

Benodigdheden als glasschrapers kan je dan weer in doe-het-zelfwinkels en in hun online broertjes kopen. Denk daarbij aan onder meer Fixami.be en Toolstation.be.

Benodigde materialen

Niet alleen heb je een aantal gereedschappen nodig om een barst, een sterretje of een scheur in de voorruit te repareren, maar ook een aantal materialen. Deze materialen zal je vooral gebruiken bij de voorbereiding, bij wat je doet voorafgaand aan het sterretje in de ruit repareren. 

Voorafgaand aan de autoglas-reparatie dien je bijvoorbeeld de ruit eerst goed schoon te maken. En daarvoor heb je gedemineraliseerd water, pure alcohol en een pluisvrije microvezeldoek nodig.

 • Gedemineraliseerd water
 • Pure alcohol
 • Pluisvrije microvezeldoek

Alle materialen die je nodig hebt om de ster in een ruit zelf te repareren, koop je bij populaire webshops als bol.com en Amazon.nl. Uiteraard vind je deze spullen om een autoruit zelf te herstellen ook bij online drogisterijen, bijvoorbeeld bij Drogisterij.net en bij Plein.be.

Stap voor stap een autoruit zelf repareren

Een sterretje in de ruit van een auto is natuurlijk allesbehalve fijn. Het is noodzakelijk om snel in te grijpen. Wacht niet met in de autoruit een sterretje repareren, want dan kan de schade groter worden en lopen de kosten van de reparatie van een sterretje in de voorruit hoog op. 

Gelukkig is een sterretje in de voorruit repareren meestal niet zo moeilijk, niet zo duur en kan je zelf de voorruit-reparatie uitvoeren.

Een autoruit herstellen doe je in een ideaal geval bij kamertemperatuur en niet in direct zonlicht. Doe het bijvoorbeeld in je garage. Rijd niet verder met de auto tot de schade is gerepareerd om verergering te voorkomen. 

Het is een van de redenen waarom professionals vaak kiezen voor een autoruit-reparatie op locatie en je niet zelf naar de garage laten rijden. Zorg er daarnaast voor dat reparatiemiddelen niet in contact komen met de ruitenwissers, met de autolak of met andere onderdelen van de auto.

Stap 1: de schade beoordelen

Of bij een auto glas-reparatie al dan niet tot de mogelijkheden behoort, is afhankelijk van de grootte van de schade. Over het algemeen is de voorruit herstellen enkel mogelijk als het sterretje niet groter is dan een muntstuk van twee euro. 

Daarnaast is een ster in de ruit repareren enkel een optie als deze zich op minstens zes centimeter van de rand bevindt. Indien er aan de voorwaarden is voldaan, is de autoruitschade herstellen mogelijk. 

Je kan zelf het sterretje in de voorruit herstellen of je kan het overlaten aan een professional. Uiteraard liggen de kosten van een autoruit-reparatie lager als je het een en ander zelf doet.

Ster in ruit herstellen met een auto-reparatieset

Als een sterretje in de voorruit repareren mogelijk is, kan je zelf de ruit repareren met een auto-reparatieset. Er zijn talloze setjes te verkrijgen, zoals de Dunlop Autoruit Reparatieset en de Windshield Ster Autoruit Reparatieset

Het hieronder beschreven stappenplan is geschikt voor de set van Windshield. Bij andere setjes kan de werkwijze enigszins verschillen, neem er dus altijd de meegeleverde handleiding bij.

Stap 2: het glas schoonmaken

Voordat je overgaat tot een sterretje in de autoruit herstellen, dien je eerst het gebied rond het sterretje goed schoon te maken. Enkel als het oppervlak schoon en droog is, heeft de reparatie van de voorruit van de auto kans op slagen. 

Als je een autoruit-reparatieset koopt, wordt er soms schoonmaakmiddel en een doekje meegeleverd. In het andere geval zal je zelf de ruit schoon moeten maken. Gebruik hierbij gedemineraliseerd water in plaats van kraantjeswater of regenwater. 

Voeg een scheutje pure alcohol aan het water toe en gebruik een poetsdoek die niet pluist. Onder andere de semi-disposable microvezeldoek Vileda MicroTuff Easy is een geschikte keuze. Met oude kranten kan je de autoruiten nadrogen. De inkt in de krant neemt de restjes goed op.Opgelet: als er in de autoruit een sterretje zit, kunnen er soms glassplinters aanwezig zijn. Hieraan kan je je flink bezeren. We raden aan om het sterretje eerst grondig te bestuderen met een vergrootglas en om kleine splinters en scherven voorzichtig te verwijderen met behulp van een pincet.

Stap 3: rubbermond op de autoruit bevestigen

Bij een ster in de voorruit repareren, behandel je de voorruit heel lokaal. Daarom zal een autoruit-reparatieset altijd een hulpmiddel bevatten om de hars lokaal aan te brengen. Dit kan een speciale bevestigingsstrip zijn of een mondje. 

Bij de auto-reparatieset van Windshield gaat het om zo’n mondje. Dankzij de vier zuignappen kan je het eenvoudig boven het sterretje bevestigen. Zorg ervoor dat de opening van de mond zich juist boven het sterretje bevindt. 

Nadien schroef je het mondstukje vast en kan je overgaan tot de ster in de voorruit repareren.

Stap 4: hars aanbrengen

Bij een sterretje of een barst in de ruit repareren, breng je een speciale en doorzichtige hars aan. Deze hars wordt lokaal aangebracht. Hoe je dit doet, verschilt per autoruit-reparatieset. Bij de autoruit -reparatieset van Windshield volstaat het om de harscapsule op de mond te plaatsen en in te drukken, zodat de hars automatisch op de juiste plek terechtkomt. 

Eenmaal de hars op de juiste plek is aangebracht, breng je de meegeleverde hersteltape aan.

Stap 5: uitharden onder uv-licht

De hars die in een doe-het-zelf-autoruit-reparatie-kit zit, hardt vanzelf uit als het wordt blootgesteld aan uv-licht. Je kan de auto nu voorzichtig in de zon verplaatsen en na ongeveer vijftien tot twintig minuten in de zon zal de hars helemaal hard zijn geworden. 

Als alternatief kan je ook een uv-zaklamp gebruiken. Dan hoef je de auto niet te verplaatsen en loop je het minste risico op beschadigingen. Bovendien kan je dan ook op een bewolkte dag het sterretje in de ruit zelf repareren.

Stap 6: herstelgebied afwerken

Eenmaal de hars hard is geworden, kan je de hersteltape voorzichtig verwijderen. Met behulp van een glasschrapermes verwijder je voorzichtig het harsoverschot. 

Wij raden het gebruik van de Unger Mini Glasschraper aan, een klein en extreem scherp mesje dat speciaal is gemaakt voor detailwerk. Eenmaal het harsoverschot is verwijderd, is de ster in de ruit repareren achter de rug.

Ster in raam repareren is niet mogelijk: de autoruit vervangen

Bij beperkte schade aan de autoruit is het herstellen van de voorruit van de auto mogelijk. Het kan echter dat bij een autoruit de ster verder is gebarsten of dat bij een ruit de ster-reparatie niet mogelijk is, omdat de schade zich te dicht bij de rand bevindt. 

Als het glas van de auto herstellen niet mogelijk is, zit er niks anders op dan het glas te vervangen. Wie daar ervaring mee heeft, kan zelf een autoruit kopen en vervangen.

Als je hier geen ervaring mee hebt, kan je dit maar beter aan een expert overlaten. Hiervoor kan je onder andere terecht bij Auto5, dat zowel voor de vervanging als voor de herstelling van autoruiten samenwerkt met Carglass.

Nog meer handige stappenplannen

De auto is niet alleen een statussymbool, maar bovenal is het een gebruiksvoorwerp. En gebruiksvoorwerpen lopen na verloop van tijd nu eenmaal schade op. Uiteindelijk kan bij een auto de ruit-reparatie zich opdringen, maar mogelijk moet je ook meer doen dan alleen de ruit repareren van een auto. 

Daarom vind je op deze website niet alleen een stappenplan om een sterretje in de ruit te repareren, maar lees je bijvoorbeeld ook meer over een autoband repareren, lakschade repareren of een autostoel repareren.

Heb jij nog tips omtrent een sterretje, een scheur of een barst in de autoruit repareren? Wil je meer vertellen over bijvoorbeeld een goed setje om een sterretje in de ruit zelf te repareren? Laat het ons dan zeker weten. Laat daarvoor een reactie achter onderaan deze pagina.

Veelgestelde vragen over autoruit-herstel

Zelf een autoruit repareren, kan behoorlijk uitdagend zijn. Het is bovendien mogelijk dat je nog een of meerdere vragen hebt over een ster in glas repareren. 

Wat kost een putje in een autoruit zelf repareren en zal de verzekeraar bij een voorruit-reparatie kosten vergoeden? Deze en andere vragen zijn hieronder beantwoord.

 • Zal de verzekeraar bij een sterretje in de voorruit repareren de kosten vergoeden?

Het kan zo zijn dat de verzekeraar de kosten die je moet maken om een sterretje of een barst in de voorruit te herstellen, zal vergoeden. Dat is met name het geval als je een omniumverzekering hebt die schade aan de ruiten dekt. 

Dan laat je op kosten van de verzekeraar het sterretje in de voorruit herstellen. Als je een mini-omnium hebt, is dat meestal ook het geval en is glasbreuk vaak gedekt. Er zijn dan wel uitsluitingen, zoals glasbreuk door een eigen fout en glasbreuk door vandalisme. 

Houd er rekening mee dat het een en ander afhankelijk is van de polisvoorwaarden. Er kan ook sprake zijn van een eigen risico, waardoor je bij een autoruit herstellen de prijs voor een deel zelf moet dragen en de verzekeraar enkel het andere deel zal betalen. 

Ook moet je mogelijk een beroep doen op een expert waar de verzekeraar mee samenwerkt. Vrijwel iedere verzekeraar werkt samen met Carglass. Zij komen ter plaatse een ster in de voorruit herstellen.

 • Wat kost een ster in de ruit repareren?

Wees er maar zeker van dat bijvoorbeeld een ster in de voorruit repareren kosten met zich meebrengt. Hoe hoog bij een sterretje in de voorruit herstellen de prijs is, is afhankelijk van een aantal zaken. 

Ga je bijvoorbeeld een ster in de voorruit zelf repareren of een barst in de autoruit zelf repareren? Ook dan brengt een sterretje in de autoruit repareren kosten met zich mee, maar ze vallen wel lager uit dan als een expert een barst in de autoruit moet herstellen.

Reken bij zelf een autoruit repareren op kosten tussen 30 en 50 euro, afhankelijk van welke gereedschappen je nog dient aan te schaffen. Reken bij een ster in de autoruit repareren op kosten in de grootorde van 130 tot 150 euro als je het laat doen.

Als je een omniumverzekering hebt, is het herstellen van de autoruit mogelijk gratis of komt de verzekeraar tussen in een deel van de kosten. Neem contact op met je verzekeraar voor meer informatie over de kosten van de reparatie van een ster in de ruit.

 • Kan ik bij een auto een raam repareren?

Of autoglas repareren al dan niet mogelijk is, is afhankelijk van verschillende zaken. Zo is het herstellen van een sterretje in de voorruit meestal mogelijk, op voorwaarde dat het zich ver genoeg van de rand van de ruit bevindt en het sterretje niet groter is dan een muntstuk van 2 euro.

Je kan dan de ster in de voorruit zelf repareren of het sterretje in de ruit laten maken door een expert. Je kan dan wel een sterretje in de voorruit zelf herstellen, maar schade aan de achterruit of de zijruiten niet. Dat komt omdat deze ruiten zijn gemaakt van gehard glas. 

Bij de kleinste schade springen ze al kapot. Bij de voorruit is dat niet het geval. Daarom kan je bij een voorruit de barst repareren. Bij zijruiten en achterruiten is vervangen de enige oplossing.

 • Ik laat door Carglass een ruit herstellen: wat kost dat?

In veel gevallen vallen de kosten van de reparatie van een ster in de voorruit goed mee, omdat de verzekeraar (een deel van) de kosten draagt. In het andere geval bedragen bij een autoglas-reparatie de kosten 134 euro (maart 2022). 

Voor werken op locatie betaal je een meerkost van 43,33 euro (maart 2022). Het voordeel van een ster in de ruit laten maken door Carglass is dat je er een levenslange garantie bovenop krijgt. 

Als het sterretje uiteindelijk toch doorscheurt, krijg je gratis een nieuwe voorruit van Carglass. Men plaatst dan een originele autoruit die bij dezelfde leverancier wordt gekocht als waar de autoconstructeur het koopt.

Wil je meer reparatietips? Lees dan de onderstaande artikelen

Gerelateerde artikelen

Back to top button