Auto, Motor & Fiets

Zelf autoband repareren: volg dit stappenplan

Een lekke autoband is natuurlijk nooit prettig. Een autoband vervangen, is nu eenmaal niet goedkoop en je dient daarvoor al bij de garage te raken of een takeldienst te bellen. 

Gelukkig is een langzaam leeglopende band repareren of een spijker in de autoband repareren iets dat je in veel gevallen zelf kan doen. Hoe bij een auto de band-reparatie verloopt, wat je nodig hebt om een lek in de band te repareren en wat bij een band herstellen de prijs is, ontdek je hieronder.

Benodigde gereedschappen

In principe kan de reparatie van een lekke autoband volledig zonder extra gereedschappen gebeuren, de gereedschappen in een reparatieset volstaan. Het is wel zo dat een schroevendraaier soms een grote hulp kan zijn. En in de regen zal je tijdens een band-reparatie een paraplu kunnen gebruiken. 

Eventueel kan je de auto opkrikken met een autokrik om eenvoudiger bij het lek te kunnen. Een compressor zorgt er dan weer voor dat je de band op de juiste spanning brengt.

 • Gereedschappen uit een reparatieset
 • Schroevendraaier en tang
 • Eventueel een autokrik
 • Eventueel een compressor

Deze gereedschappen kan je natuurlijk kopen bij bol.com. Een krik vind je ook bij Auto5. Daarnaast heeft Coolblue een mooi assortiment van compressors. 

Zo’n compressor gebruik je om je band opnieuw op spanning te brengen eenmaal je klaar bent met de noodreparatie van de autoband.

Benodigde materialen

De makkelijkste manier om bij een autoband een lek-reparatie uit te voeren, is door te kiezen voor een kant-en-klare reparatieset met daarin alle materialen die je nodig hebt. Verder hoef je in principe geen extra materialen aan te schaffen, hoewel een beetje zeep wel helpt om het lek op te sporen.

 • Reparatieset voor autobanden

Wij raden met name aan om de bandenreparatieset van Hofftech te gebruiken. Met deze set is een band herstellen enorm eenvoudig. En je beschikt meteen ook over alle benodigdheden.

Je kan deze set kopen bij bol.com of bij Amazon.nl. Soortgelijke sets vind je ook bij Winparts.nl, een bekende en betrouwbare leverancier van auto-onderdelen.

Stap voor stap een lekke autoband repareren met een prop

Een goede manier om een lekke band te herstellen, is een prop in de band schieten. Om met een prop een autoband te herstellen, heb je een autobandplakset nodig. Deze setjes bestaan meestal uit een set proppen, een propboor, een verlijmingsmiddel, een doorsteeknaald en soms ook een mesje, een tong en/of een voetpomp. 

Een goed voorbeeld van zo’n setje is de bandenreparatieset van Hofftech. We raden aan om dit setje standaard in je auto te hebben liggen, zodat indien nodig de lekke band van de auto repareren mogelijk is.

Stap 1: het probleem identificeren

In de eerste plaats dien je te weten of en waar je band lek is. Het punt waar de band lek is, is waar een prop in de autoband moet worden geschoten. Een goede manier om het lek te detecteren, is door water met zeep op de band te gieten. 

Waar er belletjes naar boven komen, verdwijnt er lucht uit de band. Dat wil zeggen dat het lek zich daar situeert. Draai de band zo dat je de schroef of de spijker eenvoudig kan verwijderen en draai het stuur naar buiten. Zo kan je goed aan het lek. Verwijder nu de spijker of de schroef. Dat gaat vaak eenvoudig met een tang of met een schroevendraaier.

Stap 2: het gat schoonmaken

Ga nog niet meteen de prop schieten in de autoband, maar maak het beschadigde oppervlak eerst grondig schoon. Haal alle troep uit de autoband en maak het gat eventueel wat groter, zodat het groot genoeg is om de band te repareren met de prop. Als de autoband vuil is, maak je de band zelf eerst een beetje schoon. Zo komt er zeker geen vuil in het gat terecht en heb je een schoon werkvlak.

Stap 3: de prop prepareren

Vervolgens haal je een van de proppen uit de set. Met de vingers duw je het wat aan, zodat de prop goed in de meegeleverde tool past. Bij sommige setjes voor een band-reparatie met prop ontvang je ook een beetje vloeibaar rubbercement. 

Dan dien je de prop met dit rubbercement in te smeren. Ook zonder rubbercement kan je de autoband repareren met prop, maar rubbercement zorgt wel voor een nog sterkere hechting. Het maakt de banden herstellen ook eenvoudiger.

Stap 4: zelf de prop in de band schieten

Daarna voer je met de prop de band-reparatie uit. Dat wil zeggen dat je met behulp van de meegeleverde tool de prop voor de autoband in de band drukt. Dat doe je tot de prop voor een groot deel in de band schiet. 

Duw het niet te ver, zodat het niet doorschiet. Anders zit er een prop in je band en moet je een nieuwe prop in de band schieten.

Stap 5: controleren, oppompen en afknippen

Nu kan je controleren of de lekke autoband repareren met prop succesvol was. Dat doe je door nogmaals wat zeep over de gerepareerde plek te gieten en na te gaan of er bubbels verschijnen. Als dat niet het geval is, was de autoband repareren met prop succesvol. 

Als dat wel zo is, dien je opnieuw in de band een prop te schieten. Dan haal je de prop er voorzichtig weer uit en herhaal je de vorige stappen om een nieuwe prop te schieten in de band.

Klaar? Knip dan het restant van de prop af en pomp de autoband opnieuw op. In principe is de lekke band repareren met prop achter de rug. We raden aan om eerst een testrit uit te voeren. De warmte die je daarbij genereert, zal ervoor zorgen dat de prop nog steviger vast komt te zitten.

Controleer nog even de bandenspanning en ga zo snel mogelijk langs bij je garagist om je autoband te laten controleren. In een autoband een prop schieten, is namelijk niet altijd een toekomstbestendige oplossing.

De autoband vervangen in plaats van de autoband repareren

In sommige gevallen is een banden-reparatie gewoon niet mogelijk. Dat is bijvoorbeeld het geval als er een scheur of een vijs zit in de zijkant van de band. Je moet dan altijd de autoband repareren van binnenuit. De autoband zelf repareren, is daarbij een stuk complexer. Als je het laat doen, lopen bij een autoband plakken de kosten al snel op. 

Dat is al helemaal het geval als de lekke band van de auto repareren op locatie moet gebeuren. De kosten van een lekke band repareren, liggen dan akelig dicht in de buurt van wat je voor een nieuwe band zou betalen. En dan is de band vervangen wellicht interessanter dan de band herstellen.

Je kan het vervangen van de autoband overlaten aan een expert. Onder andere bij Auto5 helpen ze je graag verder. Je kan er ook je autobanden kopen. Men hanteert daarbij een laagste-prijsgarantie. Daarnaast verkoopt men ook autobanden bij bol.com.

Nog meer handige stappenplannen

Wie met de auto veel kilometers aflegt, krijgt al eens met schade te maken. Het is heus niet alleen een autoband plakken of op een andere manier een autoband herstellen dat al eens nodig is. 

Zo kan bijvoorbeeld ook de autoruit repareren noodzakelijk zijn, net als de bumper repareren of de velgen repareren. Daarom lees je op deze website niet alleen hoe een (tubeless) band repareren mogelijk is, maar vind je ook talloze andere stappenplannen terug.

Heb jij ervaring met een spijker in de band te repareren en heb je nog tips voor onze lezers? Heb je ergens de autoband laten plakken en heb je naar aanleiding daarvan een opmerking, aanbeveling of waarschuwing voor anderen? Laat dan zeker een reactie achter onderaan deze pagina!

FAQ over de band repareren van een auto

Over een autoband repareren gaat er vaak veel onzin de ronde. Het is belangrijk dat een autoband repareren vakkundig verloopt, anders ben je mogelijk een gevaar op de weg. 

We informeren je graag omtrent een autoband repareren en we beantwoorden dan ook een aantal veelgestelde vragen over het repareren van autobanden.

 • Wat kost een prop in een autoband laten schieten?

Uiteraard zal het schieten van een prop in de band kosten met zich meebrengen. Elke garagist bepaalt natuurlijk zelf zijn prijzen. Hoe hoog de kosten van een prop in de band laten schieten oplopen, kan dus enigszins verschillen. Als je het in de garage laat doen, valt de prijs meestal goed mee. Reken op ongeveer 15 tot 25 euro.

 • Wat kost een prop in de band schieten als ik het zelf doe?

Weet dat bij zelf een autoband repareren met een prop de kosten veel lager uitvallen. Je moet voor de reparatie van een autoband een setje aankopen, wat gemiddeld zo’n 15 euro kost. Daarmee kan je wel tot 25 reparaties uitvoeren. Voor de reparatie van een autoband ben je dus minder dan een euro kwijt als je het zelf doet.

 • Wat kost een lekke band van de auto repareren op zondag?

Uiteraard zal een autoband repareren op zondag duurder zijn, zeker als de lekke autoband laten repareren op jouw locatie dient te gebeuren. Elke pechdienst hanteert eigen prijzen, ook voor wat een lekke band repareren op zondag betreft. 

De feitelijke reparatie – indien een eenvoudige plug mogelijk is – kost vaak niet meer dan 15 tot 25 euro. De kosten om ter plekke te komen, zeker op zondag, lopen echter hoog op. Reken toch al snel op 100 euro of meer. 

 • Kan ik een scheur in een band repareren?

Of een scheur in een band repareren mogelijk is, is afhankelijk van verschillende factoren. De grootte van de scheur zal veel bepalen, net als de locatie van de scheur. Bij een scheur in de zijkant is de reparatie van de band meestal niet mogelijk. Ga bij twijfel langs bij je huisgaragist. Hij zal je vertellen of de autoband repareren mogelijk is en wat om de autoband te herstellen de prijs is.

 • Hoe werkt een gaatje in een autoband repareren met foam?

Een autoband repareren met foam is heel eenvoudig. Je dient daarbij eerst de schroef te verwijderen en de band te laten leeglopen. Nadien schroef je de adapter op het ventiel en spuit je de spuitbus leeg in de band. Je rijdt ongeveer twee kilometer aan 20 tot 30 km/u. Nadien kan je naar de garage rijden voor een definitieve reparatie. Rijd daarbij niet sneller dan 60 tot 80 km/u.

 • Hoe verloopt een lekke autoband herstellen van binnenuit?

Van binnenuit zelf een autoband plakken, is iets complexer dan het eerder weergegeven proces. Hierbij dien je de band van de velg te halen en vast te zetten. Er zijn speciale klemmen waarmee je de band aan bijvoorbeeld je werkbank kunt bevestigen. 

Verwijder daarna de schroef of de spijker en inspecteer het gat. Een nagel in de band herstellen, wordt afgeraden als de diameter van het gat groter is dan 10 mm. Is de schroef in de autoband repareren mogelijk? Dan is een kant-en-klare set de eenvoudigste oplossing. Gebruik bijvoorbeeld de bandenreparatieset van Silverline.

Maak met behulp van een vijl het gat schoon en eventueel wat groter, maar niet groter dan 10 mm. Met een dremel vijl je de binnenkant tot er enkel nieuwe band zichtbaar is. Deze binnenkant maak je schoon met een messingborstel. 

Je brengt vervolgens rubbercement aan in het gat en rond het gat. Daarna kan je de band repareren met een paraplu, ook wel eens een paddenstoel genoemd. Je duwt de stam van de paraplu in het gat, en rolt met de meegeleverde roller van binnen naar buiten. 

Strijk de liquid sealer over de binnenkant van de reparatie en daaromheen. Zuig nu de band met behulp van een stofzuiger leeg, zodat alle loszittende rubber zeker weg is. En knip ten slotte het uitstekende deel van de paraplu weg.

 • Hoelang kan ik doorrijden na het herstellen van een autoband?

Daarover bestaat wel wat discussie. In principe is en blijft het een noodoplossing en is het omwille van de veiligheid aan te raden om de autoband te laten vervangen. In de praktijk is het vaak zo dat autobanden nadien weer optimaal presteren, alsof de autoband repareren nooit nodig is geweest.

 • Moet ik mijn banden laten uitlijnen na een spijker in de band herstellen?

Soms kan het inderdaad nodig zijn om het een en ander opnieuw te laten uitlijnen na de reparatie van de autoband. Een prop zorgt namelijk voor een kleine onbalans, omdat de band nu wat zwaarder is. Een garagist zal voor jou bepalen of het uitlijnen al dan niet nodig is. 

 • Kan ik op kosten van de verzekeraar de banden-reparatie op locatie laten uitvoeren?

Dat is afhankelijk van de bepalingen van de verzekeringsovereenkomst. Vaak is bandenschade niet gedekt. Bij lekgestoken banden vergoedt de omniumverzekeraar echter meestal wel, omdat het dan gaat om vandalisme. Neem contact op met je verzekeraar voor meer informatie.

 • Is een lek gestoken band te repareren?

Dat is afhankelijk van waar de schade zich bevindt en hoe groot de schade is. Ga langs bij een garagist om na te gaan of de autoband repareren al dan niet mogelijk is.

Wil je meer reparatietips? Lees dan de onderstaande artikelen

Gerelateerde artikelen

Back to top button